Ekim Gencligi ARSIVKIZIL BAYRAK
 
15 Şubat-15 Mart '03
Sayı: 58
 İçindekiler
   Ekim Gençliği'nden...
  Şubat'ın kavga soluğuyla Mart'ı kazanmaya!
  Emperyalist savaş, olanaklar ve görevler
  Sahte demokrasi tartışmasının gizledikleri
  15 Şubat'ta dünyanın d ört bir yanında milyonlar alanlardaydı...
  "Demokrasi" havarileri neyin peşinde?
  Emperyalist savaşın hizmetinde bir kurum: Medya
  Direnen kadın
  Geleceğimizin çalınmasına izin vermeyelim!
  '96 Beyazıt işgali günlüğünden...
  Sanayi siteleri ve gençlik çalışması
  Gençlik içinde kitle çalışması
  İÜ'den kitle çalışması deneyimleri...
  Gürüz'ün demokrasisi!..
  Liseli gençlik çalışması ve platformları
  Liselerden...
  Trakya Üniversitesi'nde bir dönemin ardından
  Platform çalışmalarının sorunları
  Canlı kalkan Kenneth N. O'Keefe...
  Zindandan mektup...
  Geleceksizler geleceğe saldırıyor!
  Bir filmin gösterdikleri
  Tiyatro ve savaş
  Bir yiğitlik destanı...
  Tarihte bu ay...
  Okur mektupları



 
 
15 Şubat’ta dünyanın dört bir yanında milyonlar alanlardaydı...

“Savaşa hayır!”

ABD’de günlerce 15 Şubat’taki eyleme terörist saldırıların yapılacağı propagandası yapıldı. Belli kent merkezlerine uçaksavarlar yerleştirildi, halka en az üç günlük yiyecek ve içecek stoku yapmaları çağrısında bulunuldu ve gösterilere izin verilmedi. Buna rağmen 142 kentte protesto eylemleri gerçekleşti. En büyüğü Chicago, San Francisco, Los Angeles, Washington ve New York’da yapıldı. Ülke genelinde 1,5 milyon’u aşkın insan “Evine dön, savaşa hayır!” talebini yükselterek Amerikan rejiminin savaş politikasını protesto etti.

New York’ta 200 ayrı örgütün oluşturduğu “Barış ve Adalet İçin Birlik”’ tarafından düzenlenen gösteri BM binasının bulunduğu alanda gerçekleştirildi. Gösteriye 11 Eylül’de yaşamını yitirenlerin yakınları da katıldı.

Washington’daki gösteriye 500 bin kişi katıldı.

İngiltere’de eylemler güne damgasını vurdu. Londra’da dev bir savaş karşıtı gösteri düzenlendi; kuzey ve güneyde iki noktada, 2 milyonun üzerinde kitle toplandı. Başbakan Tony Blair’in İşçi Partisi’nin toplantısına katıldığı Glasgow kentinde de 60 bin kişi “savaşa hayır” gösterisi yaptı. Belfast ve Dublin’de de savaş karşıtı gösteriler gerçekleştirildi.

Almanya’da başkent Berlin’de soğuk havaya rağmen 500 bini aşkın kitle savaş ve ABD karşıtı pankartlarla yürüdü. Stuttgart’ta 50 bin kişi biraraya gelirken, protesto gösterilerine ülke genelinde 1,5 milyonu aşkın insan katıldı.

Fransa’da ülke genelinde çok sayıda kentte protestolar düzenlendi. Paris’te 800 bin gösterici yürürken, Lyon, Marsilya, Nice, Strasbourg ve diğer 20 kentte de ABD ve İngiltere saldırganlığı büyük gösterilerle protesto edildi.

İtalya; alanları ve sokakları insan selinin doldurduğu ülkelerden biriydi. Ülkenin 45 kentinde protesto gösterilerinin en görkemlisi Roma’da gerçekleşti. Roma’da 3 saat erken başlatılan eylem 2,5 milyonu aşkın insan seline sahne oldu. Protesto gösterilerinin yapıldığı belli kentlerde duvarlara yansıtılan dev ekranlardan diğer ülkelerdeki savaş karşıtı gösteriler yayınlandı.

Belçika: Brüksel’de gerçekleşen gösteriye 100 bin kişi katıldı.

Hollanda’da başkent Amsterdam’da 80 bin kişi savaşa karşı gösteri yaptı.

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da 10 bin kişi toplandı.

Norveç’in başkenti Oslo’daki gösterilere 60 bin kişi katıldı.

İsveç’de 50 bin kişi savaşa hayır dedi. 

İsviçre’nin başkenti Bern’de 35-40 bin kişi savaşa karşı gösteri yaptı.

İrlanda: Dublin’de ise 100 bini aşkın kişi saldırganlık ve savaş politikaları protesto etti.

Avusturalya: ABD emperyalizminin destekçisi olan ve bölgeye asker gönderen Avusturalya üç gün boyunca büyük kitlesel eylemlerle sarsıldı. Cuma günkü 200 bin kişilik protesto gösterisini Cumartesi günü yapılan 200 bini aşkın kişinin katıldığı ikinci gösteri izledi. Pazar günü ise eylemler Sydney’de 500 bin kişinin katılımıyla doruğa ulaştı. 

Yunanistan sokakları doldu. Aralarında başkent Atina ve Selanik kentinin de bulunduğu 52 şehirde gösteriler yapıldı. Atina’da parlamento binası önünde toplanan 200 bin kişi, Mikis Theodorakis ve Maria Faranduri gibi ünlü sanatçıların verdiği konseri dinlediler.

İspanya’da dev gösteriler yapıldı. Savaş karşıtları ülkenin dört bir yanını eylem alanına çevirdiler. 50’den fazla kentte gösteriler düzenlendi. Gündüz Malaga, Guernica, Bilbao Santander, akşam da Barselona ve başkent Madrid’deki protestolara yüzbinlerce kişi katıldı. Sadece Barselona ve Madrid’te birer milyondan fazla kişi yürüdü. Gösterilere ülke çapında 5 milyon kişi katıldı.

Eski SSCB ülkelerinde ve Rusya’da da savaşa karşıtı gösteriler düzenledi. Rusya’da komünistler, Amerikan Büyükelçiliği önünde kızıl bayrak açıp Amerikan karşıtı sloganlar attılar.

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de 20 binden fazla kişi savaşı protesto etti.

Finlandiya’da başta başkent olmak üzere ülke genelinde 12 bin kişi protesto gösterisi düzenledi. 

Ukrayna’da şiddetli soğuk ve kara rağmen başkent Kiev’in merkezinde 2 bin kişi ABD’nin Irak’a yönelik olası saldırısını protesto etti.

Hırvatistan’da başkent Zagreb’de yaklaşık 100 bin kişi Ban Jelaciç Meydanı’nda toplandı. Osijek, Pula, Split, Zadar, Vukovar ve Sibenik kentlerinde de gösteriler yapıldı.

Lüksemburg’da 10 binden fazla kişi savaşı protesto etti.  

Japonya: Tokyo’da 10 bin kişinin katıldığı savaş karşıtı gösteri yapıldı. Aynı gün akşam Tokyo’da ikinci bir protesto gösterisi düzenlendi. Ülke genelinde protestocu sayısı 25 bini buldu.

G. Kore: Seul’de toplanan 10 bin kişi savaş karşıtı konuşmaları dinleyerek şarkılar söyledi. Göstericiler “Bush’u atın bombaları değil”, “Kore’den elini çek” pankartlarıyla ABD’ye öfke yağd.rdılar. Gösteriyi düzenleyenler, 7 temsilcilerini canlı kalkan olarak Irak’a göndereceklerini söylediler. Ayrıca öğrenciler ABD’nin Kore yarımadasındaki savaş kışkırtıcılığına son vermesini istediler.

Güney Afrika: Savaşı durdurma kampanyası çerçevesinde organize edilen gösterilere onbinlerce kişi katılarak savaş kışkırtıcılarını lanetledi. Göstericiler, “Bombalar bebekleri öldürüyor!”, “Her Bush’un arkasında bir terörist var!” gibi pankartlar taşıdılar. Yürüyüş ABD konsolosluğu önüne kadar devam etti.

Malezya’da yürüyüş gerçekleştirildi. Başkent Kuala Lumpur’da Amerikan Büyükelçiliği önünde toplanan 1500 kişi ABD’nin küresel sömürüsünü arttırmak amacıyla yapmaya çalıştığı savaşı durdurmak istediklerini bildirdi. Daha sonra katılımcılar 2 kilometrelik bir yürüyüş yaptılar.

Tayland’da trafik kilitlendi. Bangkok’ta aralarında Müslümanlar, Hıristiyanlar ve Budist rahiplerin de bulunduğu 2 bin kişi, ABD ve İngiltere büyükelçiliğine yürüdü. Güneydeki Pattani eyaletinde toplanan binlerce kişi, ABD’nin Irak gibi küçük ülkelere kabadayılık tasladığını vurguladı.

Endonezya’da 200 kadar doktor ve hastabakıcı başkent Cakarta’da Avustralya Büyükelçiliği önünde gösteri yaptı

Singapur’daki gösterilere yaklaşık 100 kişi katıldı.

Canberra’daki bir semtte toplanan yaklaşık 5 bin kişi hükümetin ABD’nin savaş planlarına destek vermesini protesto etti.

Yeni Zelanda’da gösterilere katılan onbinlerce kişi “Bir, iki, üç, dört: Kanlı savaşınızı istemiyoruz” diye slogan attılar.

Hindistan’daki gösteriye 10 bini aşkın bir kitle katıldı. Kalküta’da binlerce kişi savaşa karşı yürüdü. Kentin her yanı gösteriyi düzenleyen Hindistan Marksist Komünist Partisi’nin bayraklarıyla kaplandı.

Irak’ta da ABD saldırısına karşı gösteriler düzenlendi. Bağdat’ta iki ayrı noktada düzenlenen gösterilere 1 milyon kişinin katıldığı açıklandı

Suriye’nin başkenti Şam’da 200 binden fazla savaş karşıtı Irak’a olası müdahaleyi protesto etti. Halep’te de protesto gösterileri yapıldı.  

Lübnan’da 10 binden fazla kişi savaşı protesto etti.

Umman: Bu körfez ülkesinde ilk defa sadece kadınların katıldığı bir yürüyüş düzenlendi. Amerikalı ve İngiltereli kadınların da katıldığı yürüyüşte yüzlerce kadın “Daha fazla şer değil, daha fazla barış” pankartlarıyla yürüdüler.

İsrail’in başkenti Tel Aviv’de 2 bin İsrailli ve Filistinli yan yana yürüyerek “İsrailliler Bush’un Savaşına Karşı, Savaş Çözüm Değil” yazılı pankart taşıdılar.