29 Aralık 2007 Sayı: SİKB 2007/47 (49)

  Kızıl Bayrak'tan
   2008’e girerken 2007’den kalanlar…
  Bombardımanın örttüğü gerçekler
Kürt halkının dökülen kanı egemenlerin
ahlakına ayna tutuyor!
Tekel işçilerinin eylemlerinden...
Cevizli Tekel’deki özelleştirme saldırısıyla ilgili Tek-Gıda-İş 2 No’lu yöneticileriyle konuştuk...
Gençlik hareketinden...
  Asgari ücrete ilişkin eylem ve etkinliklerden...
  Asgari ücret mi biat ücreti mi?
Yüksel Akkaya
  19 Aralık eylem ve etkinliklerinden....
  Devrimci örgüt yaşamsaldır!
  Birleşik Metal İş 17. Merkez Genel Kurulu üzerine...
  “Erdal Eren kavgamızda yaşıyor!”
  Hayvanlar alemini rüya alemi sanan bir kafa
aydın olamaz!
  “Prekarite/Prekar” ücretler zamanı:
Nereye kadar?
Yüksel Akkaya
  Sincan İşçi Kurultayı’na yürüyoruz!
  Rusya AKKA’dan resmen çekildi!
  Hamas Bush yönetimince muhatap alınmayı
talep ediyor!
  PKK / KCK yöneticilerine açık çağrı!
M. Can Yüce
  Annapolis, Kürdistan ve Ortadoğu - Abu Şehmuz Demir
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Düsseldorf’ta militan ve kitlesel yürüyüş...

Onbinler halkların kardeşliği için buluştu!

Türkiye’de olduğu gibi Avrupa’da da Kürt kurumları tarafından bir süredir yürütülen “Edi Bese”kampanyası çerçevesinde, 15 Aralık 2007 tarihinde, organizasyonunu, Almanya Kürt Dernekleri Federasyonu ( Yek-Kom)’un yaptığı kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşe, ezici çoğunluğu gençlerden ve kadınlardan oluşan yaklaşık 50 bin kişi katıldı.

İki koldan başlayan yürüyüşe büyük bir öfke, coşku ve militanlık hakimdi. Yürüyüşün en önünde “Edi Bese!” pankartı vardı. Bunun yanısıra “Savaşa son, barış istiyoruz!” pankartı ve çok sayıda PKK’nin eski bayrağı, konfederalizm bayrakları ve Öcalan posterleri taşındı. Yürüyüşte sermaye devletine karşı öfke dolu sloganlar haykırıldı.

Uzun bir güzergahtan geçildikten sonra, miting için sahilde belirlenen geniş alana gelindi. Hiç susmayan sloganları, sarı-kırmızı-yeşil renkleri ve davul-zurna eşliğindeki coşkulu halaylarıyla bir bayram yerini andıran miting, Koma Berxadan’ın Kürt ulusal marşını seslendirmesiyle başladı. Ardından Yek-Kom başkanı Mehmet Demir, Türkiye’de ve Avrupa’da Kürtler üzerindeki baskıları teşhir eden bir konuşma yaptı. Ardından, DTP eşbaşkanı Nurettin Demirtaş, kendilerine ve Kürt halkına yönelik faşizan baskıları teşhir etti. Haklı bir davayı savunduklarını ve hiçbir tehtidin kendilerini yıldırmayacağını belirten Demirtaş, “17 Aralık’ta başım dik olarak Türkiye’ye dönüyorum” diyerek konuşmasını bitirdi. Miting, Koma Berxadan’ın söylediği coşkulu Kürtçe parçalar eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.

Komünistler olarak yürüyüşe TKİP imzalı, üzerinde “Faşizme, şovenizme ve ırkçılığa karşı; işçilerin birliği, halkların kardeşliği!” sloganı yazılı pankartla katıldık. Yürüyüş sırasında, Bir-Kar’ın Kürt sorununa yönelik olarak çıkardığı bültenlerin yaygın olarak dağıtıldığı gözlendi.

Düsseldorf’tan TKİP taraftarları


Yürüyüş dergisine kapatma cezası!

Bağımsızlık, Demokrasi ve Sosyalizm için Yürüyüş dergisinin 135. sayısına satış ve dağıtım yasağı getirildi. Aynı zamanda Yürüyüş dergisine bir ay kapatma cezası verildi. Yürüyüş dergisi tarafından yapılan yazılı açıklama ile kapatma ve toplatma kararı protesto edildi.

Yürüyüş dergisinin kapatılması, devrimci basına yönelik saldırının son örneğidir. Yükseltilen faşist baskı ve terör devrimci basını da hedeflemektedir. Gazeteler kapatılmakta, toplatılmakta, çalışanları gözaltına alınmakta, tutuklanmakta ve sokak ortasında vurulmaktadır.

Son süreçte Gündem, ardından Kızıl Bayrak ve son olarak Yürüyüş gazetesinin kapatılması ve sözkonusu sayıların toplatılması, baskı ve terör rejimini daha da tahkim etme hedefinin bir parçasıdır. Ancak hiçbir güç devrimci basının sermayenin kirli ve kanlı yüzünü teşhir etmesini engelleyemeyecektir.

Devrimci basın susturulamaz!

Kızıl Bayrak



Almanya’da saldırılar tırmanıyor!

Alman işçi sınıfına yönelik saldırılar aralıksız sürüyor. Kapitalist tekellerin saldırısı toplumun tüm kesimlerini kapsasa da, asıl saldırı ağır sanayi işçilerini hedeflemiş bulunuyor. Kısmen bazı haklara sahip olan otomobil sektörü bunlardan biridir. En modern makinaların, robotların kullanıldığı bu sektör kısmen mücadeleci bir geleneğe de sahip. Tekeller bunu bildikleri için çok bilinçli bir şekilde bu sektöre yönelmiş bulunuyorlar. Bu sektörde kıyasıya bir rekabet var. MLPD Genel Başkanı Stefan Engel, kendisiyle 14 Aralık tarihinde yapılan bir ropörtajda bu sektördeki gelişmelerle ilgili ilginç örnekler veriliyor:

“Opel Avrupa Şefi Forster, işçilerden her arabanın üretimi için harcanan 27 saatin 15 saate düşürülmesini istiyor. VW Şefi Wiederking ise (senelik kazancı 54 milyon Euro) işçilerden rekabette Toyoto’yu geride bırakarak dünya piyasasında en öne geçmelerini istiyor.”

Tüm bunların işçiler için daha fazla sömürü, daha fazla mesai, daha fazla düşük ücret olduğu tartışmasızdır. Bir de buna işten çıkarmaya eklemeliyiz. BMW 22 Aralık günü Frankfurt Rundschau’da 8 bin işçiyi sokağa atarak bu rekabette yer almak istediğini beyan etmiş bulunuyor.

Sınıf bilinçli işçiler bu rekabetin keskinleşeceği, bunun faturasının kendilerine ve toplumun diğer kesimlerin sırtına yükleneceğini akıldan çıkarmamalıdırlar. Bunun için örgütlenmek ve mücadele etmekten başka bir seçenek yoktur.

Frankfurt’tan bir işçi


Gazi Mahallesi’nde Şovenizme Karşı Platform Girişimi

Gazi Mahallesi’nde Kürt halkına yönelik saldırılara ve emekçilere pompalanan şovenizme, ilerici demokrat, yurtsever, devrimci kurum ve kişiler üzerindeki baskılara ve polis devleti uygulamalarına karşı Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Mücadele Birliği Platformu, Partizan ve DTP Gazi Mh Temsilciliği olarak geniş bir platform oluşturmayı hedefliyoruz. Yereldeki tüm ilerici kurum ve kişileri de sürecin örgütlenmesinde birer özne olarak harekete geçirecek araçların kullanımına dayalı bir çalışma yürüteceğiz.

Bu çerçevede kurum ve kişilerle görüşmeler gerçekleştiriliyor. Bu arada mahalle halkına seslenen bir bildiri çıkartıldı ve dağıtımı gerçekleştirildi. Mahalleye yine aynı gündeme ilişkin yaygın ozalit-afiş çalışması yapıldı. Son olarak platform tartışmalarına ESP ve DHP de dahil oldu. Önümüzdeki sürece ilişkin çalışmayı daha geniş kesimlere yayma ve eylemli bir tarzda örgütlemeye yönelik planlamalar yapıldı. Tüm ilerici kurum ve kişileri, tüm işçi ve emekçileri çalışmalara destek vermeye, bizzat katılımcısı olmaya çağırıyoruz.

Gazi Mahallesi/BDSP