29 Aralık 2007 Sayı: SİKB 2007/47 (49)

  Kızıl Bayrak'tan
   2008’e girerken 2007’den kalanlar…
  Bombardımanın örttüğü gerçekler
Kürt halkının dökülen kanı egemenlerin
ahlakına ayna tutuyor!
Tekel işçilerinin eylemlerinden...
Cevizli Tekel’deki özelleştirme saldırısıyla ilgili Tek-Gıda-İş 2 No’lu yöneticileriyle konuştuk...
Gençlik hareketinden...
  Asgari ücrete ilişkin eylem ve etkinliklerden...
  Asgari ücret mi biat ücreti mi?
Yüksel Akkaya
  19 Aralık eylem ve etkinliklerinden....
  Devrimci örgüt yaşamsaldır!
  Birleşik Metal İş 17. Merkez Genel Kurulu üzerine...
  “Erdal Eren kavgamızda yaşıyor!”
  Hayvanlar alemini rüya alemi sanan bir kafa
aydın olamaz!
  “Prekarite/Prekar” ücretler zamanı:
Nereye kadar?
Yüksel Akkaya
  Sincan İşçi Kurultayı’na yürüyoruz!
  Rusya AKKA’dan resmen çekildi!
  Hamas Bush yönetimince muhatap alınmayı
talep ediyor!
  PKK / KCK yöneticilerine açık çağrı!
M. Can Yüce
  Annapolis, Kürdistan ve Ortadoğu - Abu Şehmuz Demir
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İMF emrediyor, hükümet uyguluyor!

Artık neredeyse bir yılan hikayesine dönen İMF ile Türkiye arasındaki 7. gözden geçirme görüşmeleri nihayet tamamlandı. Ekim ayında İstanbul’da başlayıp Ankara’da sürdürülen görüşmelere sonraki haftalarda ABD’de devam edilmişti. Ancak İMF İcra Direktörleri Kurulu toplantısında gözden geçirme görüşmelerinin tamamlanması onaylamamış, Türkiye’den kimi taleplerde bulunarak bunların yerine getirilmesini şart koşmuştu. Bu taleplerin başında 2008 bütçesinin İMF’nin isteklerine göre biçimlendirilmesi, sosyal yıkım yasasının bir an önce meclisten geçirilmesi ve başka bazı saldırı politikalarının uygulanması gelmekteydi.

İMF’nin hem bütçe hem de 2008 özelleştirme planlarıyla ilgili taleplerinin başında elektriğe yapılacak zammın olduğu bilinmekteydi. İMF bu konuda uzun zamandır bastırmakta, fakat hükümet göz boyamaya dönük bazı gerekçelerle elektriğe şimdilik zam yapmaya yanaşmamaktaydı. Bütçe meclise gelmeden önce İMF ile hükümet elektrik zammının Kasım ayı başından itibaren uygulanması noktasında anlaşmışlardı. Hatta hükümet bu konuda bazı idari hazırlıklar da yapmıştı. Fakat İMF İcra Direktörleri Kurulu’nun gözden geçirmeyi onaylamayacağının anlaşılmasının ardından hükümet elektriğe zam işini yılbaşına erteleme eğilimine girmişti.

İMF heyetinin gelmesiyle iş sıkıya bindi ve elektriğe zam konusunda somut adımlar atılmaya başlandı. Önce kurumlar arasındaki toptan elektrik tarifesine zam yapıldı. Hemen ardından konut ve işyerlerinde kullanılacak elektriğe zam yapılmasıyla ilgili Bakanlar Kurulu kararı imzaya açıldı. Gelinen yerde zam oranları ve uygulamanın nasıl olacağı ile ilgili hemen tüm ayrıntılar kamuoyuna yansımış durumda. Geriye sadece bu işin resmileşmesi kaldı ki birkaç gün içerisinde bu da olacak. Yani İMF’nin en önemli taleplerinden biri yerine getirilecek ve elektrik enerjisine yaklaşık yüzde 17 oranında zam yapılacak.

İMF’nin bir diğer temel isteği uzunca bir zamandır sürüncemede kalan sosyal yıkım yasasının meclisten geçirilip yürürlüğe sokulmasıydı. Hükümet bu konuda da İMF heyetinin gelmesi yaklaşınca daha hızlı adımlar atmaya başladı. İMF heyeti gelmeden yasa taslağı meclise havale edildi. Hükümetin sıkıştığı nokta, yasanın hemen 2008 başında uygulanması halinde çıkacak sorunlardı. İMF heyeti geldikten sonra bu konu masaya yatırıldı. Yasa taslağının Ocak ayı içinde meclisten geçmesi ve Temmuz 2008 başında uygulamaya sokulması konusunda anlaşmaya varıldı. Kısacası bu konuda da İMF’nin isteklerine tam olarak uyulmuş durumda.

Elbette bir de son günlerde gündemde olan “istihdam arttırıcı önlemler” söz konusu. İMF bu konuda da hızlı adımlar atılması için hükümeti sıkıştırmaktaydı. Nihayet hükümet İMF’nin bu isteğini de yerine getirdi. İstihdamı arttırma bahanesiyle patronlara bir dizi avantaj ve ayrıcalık sağlamayı amaçlayan, buna karşılık bazı hakların tırpanlanmasına, İşsizlik Sigortası Fonu’nda biriken paraların ise yağmalanmasına olanak veren yasal düzenleme şu sıralarda meclisin gündeminde. Önümüzdeki günlerde bu yasanın da İMF’nin istekleri doğrultusunda meclisten geçmesi bekleniyor.

Başta bu saydıklarımız olmak üzere bütün istekleri hükümet tarafından emir kabul edilip derhal uygulanan İMF için gözden geçirme görüşmelerinin sonuca bağlanmasının önünde bir engel kalmamış oldu. 24 Aralık günü İMF yetkilileri ve AKP hükümetinden bakanlar bir açıklama yaparak gözden geçirme görüşmelerinin tamamlandığını, yeni bir niyet mektubu üzerinde mutabık olduklarını ilan ettiler.

Hükümet adına açıklama yapan Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, “Bir niyet mektubu taslağı üzerinde genel hatlarıyla mutabakat sağlanmıştır. İMF İcra Direktörleri Kurulu’nun şubat ayı içerisinde toplanarak yedinci gözden geçirmeyi tamamlaması beklenmektedir” dedi.

İMF adına açıklamalarda bulunan Lorenzo Giorgianni de, sosyal yıkım yasası başta olmak üzere isteklerinin hükümet tarafından kabul edildiğini şu sözlerle ortaya koydu: “Kanunun Ocak ayı başında kabul edilmesi ve 2008 yılı içinde yürürlüğe girmesi beklenmektedir. 2008 yılı ve sonrasında kamu maliyesinde kalitenin artırılmasına yönelik diğer önemli reformlar da gündemimizde bulunmaktadır.”

Giorgiani, konuşmasının devamında Türkiye’nin mali disiplini sürdürmesi gerektiğini, yapısal reformlara ivme kazandırılmasının şart olduğunu belirtti. “Enerji KİT’lerinin mali yapılarını güçlendirme kararlarını da destekliyoruz” diyerek, gündemdeki elektrik zammından duyduğu memnuniyeti de özellikle dile getirdi.

Sonuç olarak AKP hükümeti İMF’nin bütün isteklerini ikiletmeden kabul etmiş görünüyor. Gerek 2008 bütçesinin taşıdığı özellikler, gerekse sosyal yıkım, özelleştirme, düşük ücret politikasının sürdürülmesi gibi alanlarda izlenen işçi ve emekçi düşmanı politikalardan milim sapılmamış olması bunu bütün açıklığıyla ortaya koyuyor. Misyonu sermayeye hizmet olan bir hükümetten de zaten daha farklı bir davranış beklenemezdi.

Şimdi bu politikaların gerekleri birer birer yerine getirilmek istenecek. Aylardır pek çok mal ve hizmete yapılan zamlara, elektrik zammından sonra yenileri eklenecek. Elektrikteki fiyat artışı pek çok alanda yeni zamları tetikleyecek. Buna karşılık asgari ücrete yüzde 6-8 dolayında zam yapma niyeti düşük ücret politikasında ısrarlı olunacağını, işçi ve emekçilerin yaşadığı yoksulluk ve sefaletin katlanarak devam edeceğini göstermekte. Sosyal yıkım ile “istihdam arttırıcı önlem” yasaları ise işçi ve emekçilerin en temel hak ve kazanımlarını ortadan kaldırmayı hedeflemekte.

İMF ve hükümetin üzerinde anlaşmış oldukları şey 2008 yılında işçi ve emekçilere karşı yürütülecek saldırıların plan ve programından başka bir şey değildir. Toplamı üzerinden bakıldığında, sermayenin 2008 yılında işçi ve emekçileri hedef alan saldırıları şiddetlendirmeyi ve yaygınlaştırmayı amaçladığı açıkça görülmektedir. Bu saldırıları boşa çıkarmanın yolu ise işçi ve emekçilerin birleşik, militan mücadelesini örgütlemekten, sermayeye karşı dişe diş bir kavgaya girişmekten geçmektedir.


Güven Elektrik işçileri direniyor!

“İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”

Sendikalaştıkları için işten atılan üç Güven Elektrik işçisinin direnişi fabrika önünde kararlılıkla sürüyor. 17 Aralık günü işbaşı yapmak için gelen yaklaşık 150 işçi “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “İşten atılanlar geri alınsın!”, “Gün gelecek devran dönecek, işçiler patrona hesap soracak!” sloganlarıyla eylem gerçekleştirdiler. Saat 08:30 gibi 5 çevik aracı fabrika karşısında beklemeye başladı. Bekleyiş öğle yemeğinde de devam etti. Güven Elektrik patronu büyük demir bir saçtan kapı yaptırarak, işçilerin özellikle öğlen yaptıkları eylemlerin dışarıyla bağını kesmeye çalıştı, fakat eylemi engelleyemedi. 12:30’da öğle yemeği için bahçeye çıkan işçiler büyük bir coşku ve kararlılıkla “Atılan işçiler onurumuzdur!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Gemileri yaktık geri dönüş yok!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” vb. sloganlarını haykırdılar. Kapı önünde bekleyen işçilere Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu ve Dandy işçileri destek verdi.

“Yılgınlık yok direniş var!”

Güven elektrik işçileri 18 Aralık günü öğle paydosunda da sloganlar eşliğinde çıkış kapısına yürüdüler. Fabrika çıkışına cezaevi kapısını andıran bir kapı yaptıran Güven Elektrik patronu, içerideki işçilerin ve diğer destekçilerin buluşmasını engellemeyi amaçlıyordu. Fakat patronun hesabı tutmadı. Hem içerde eylem yapan hem de dışarıdan destek verenler sloganlarını daha gür bir şekilde haykırarak bu saldırıyı boşa çıkardılar. Eylemde içeriden ve dışarıdan sürekli “Yılgınlık yok direniş var!”, “İnadına sendika, inadına DİSK!”, “Zafer direnen işçilerin olacak!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!” vb. sloganlar atıldı.

Direniş sürüyor!

Eylemlerine bayram nedeniyle ara veren Güven Elektrik işçileri 24 Aralık günü öğle arasında yine fabrika binasından kapıya yürüyüş gerçekleştirdiler. “İnadına sendika, inadına DİSK!” pankartıyla sloganlar eşliğinde yürüyen işçilere diğer vardiyalardan işçiler de destek vermek için kapının önüne geldiler. “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Direne direne kazanacağız!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” sloganları attılar.

26 Aralık günü gerçekleşen eylemde ise “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!” pankartını açtılar. Saat 12.30’da fabrika içinden giriş kapısına doğru yürüyüşe geçen işçiler direniş sloganlarının fabrikanın dışına ulaştırdılar, taleplerini birleştirdiler. Bir süre “İnadına sendika, inadına DİSK!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Sendika hakkımız söke söke alırız!”, “Atılan işçiler onurumuzdur!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!” vb. sloganlarını atan işçiler, fabrika müdürünü protesto ettiler.

Küçükçekmece/Kızıl Bayrak