29 Aralık 2007 Sayı: SİKB 2007/47 (49)

  Kızıl Bayrak'tan
   2008’e girerken 2007’den kalanlar…
  Bombardımanın örttüğü gerçekler
Kürt halkının dökülen kanı egemenlerin
ahlakına ayna tutuyor!
Tekel işçilerinin eylemlerinden...
Cevizli Tekel’deki özelleştirme saldırısıyla ilgili Tek-Gıda-İş 2 No’lu yöneticileriyle konuştuk...
Gençlik hareketinden...
  Asgari ücrete ilişkin eylem ve etkinliklerden...
  Asgari ücret mi biat ücreti mi?
Yüksel Akkaya
  19 Aralık eylem ve etkinliklerinden....
  Devrimci örgüt yaşamsaldır!
  Birleşik Metal İş 17. Merkez Genel Kurulu üzerine...
  “Erdal Eren kavgamızda yaşıyor!”
  Hayvanlar alemini rüya alemi sanan bir kafa
aydın olamaz!
  “Prekarite/Prekar” ücretler zamanı:
Nereye kadar?
Yüksel Akkaya
  Sincan İşçi Kurultayı’na yürüyoruz!
  Rusya AKKA’dan resmen çekildi!
  Hamas Bush yönetimince muhatap alınmayı
talep ediyor!
  PKK / KCK yöneticilerine açık çağrı!
M. Can Yüce
  Annapolis, Kürdistan ve Ortadoğu - Abu Şehmuz Demir
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Tekel işçilerinin eylemlerinden...

Cevizli Tekel işçisinden eylem!

Tekel işçileri özelleştirme sürecini eylemlerle karşılamak kararlılığındalar. 18 Aralık’ta Cevizli Tekel işçileri bir eylem gerçekleştirdiler. Öğle paydosu sırasında aileleri ve çocukları ile birlikte fabrikanın giriş kapısında biraraya gelen tekel işçileri özelleştirmeyi protesto ettiler. Eylemde basın açıklamasını Tek Gıda-İş Sendikası İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Yunus Durdu okudu. Açıklamada şunlar söylendi: “Bilinmelidir ki, sigara üretim işi tasfiye edilirse, alanların ilk yapacağı iş fabrikaları kapatıp, işçileri sokağa atmak olacaktır. Türkiye işsizlik ve yoksulluktan kırılırken, yeni iş sahaları açılmazken, var olanı yok etmek büyük bir sorumsuzluktur. Özelleştirme kararı alan yetkilileri, önce kendi insanına karşı sorumluluklarını yerine getirmeye, Tekeli özelleştirme kararını geri almaya çağırıyoruz.”

Eylemde “Tekel ABD ve AB’ye peşkeş çekilemez!”, “Alma işçinin ahını, çıkar aheste aheste!” dövizleri taşınırken, “İş ekmek yoksa, barış da yok!”, “İşimize, aşımıza sahip çıkacağız!”, “Ölmek var, dönmek yok!” sloganları atıldı.

21 Aralık gecesi ise yaklaşık 120 işçi fabrikaya girerek kapıları kilitledi. Yerleşkenin kapı ve pencerelerine, Tekel sigara fabrikalarının özelleştirilmesi kararının geri alınması taleplerini içeren pankart ve afişler asan işçiler, sabah eylemlerini sona erdirdiler. Fabrikadan çıkan işçiler eyleme destek veren bazı siyasi parti ve kurumlarla birlikte fabrika binası önünde protesto eylemi yaptılar.

Tekel sigara fabrikalarının özelleştirilmesi kararının geri alınması taleplerini içeren pankart ve afişler taşıyarak sloganlar atan Tekel işçileri, basın açıklamasının ardından eylemlerine son verdiler.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Tekel işçisinden ateşli barikat!

Tekel fabrikasını satın almak isteyen yerli ve yabancı şirket sahipleri 20 Aralık sabahı erken saatlerde Samsun Ballıca sigara fabrikasına geldiler. Ancak şirket yetkililerini diğer Tekel fabrikalarında olduğu gibi, Tekel işçileri karşıladı. İşçiler yetkililerin içeri girmesini engellemek için ana kapı önünde oluşturdukları barikatı ateşe verdiler. Şirket yetkilileri çevik kuvvet ekiplerinin panzerlerle ateşi söndürmesinin ardından içeri girebildiler.

Özelleştirmeciler 4.5 saat inceleme yaptılar. İşçilerin tepkisi şirket görevlilerinin dışarı çıkışında da devam etti. İşçiler kendilerini Nizamiye kapısına siper ettiler. Çevik kuvvet ekipleri ise işçileri iterek yol kenarına çıkarmaya çalıştı. Bu esnada polis ile işçiler arasında itiş kakış yaşandı. İşçiler fabrika incelemesinden çıkan şirket yetkililerinin bulunduğu polis otobüslerini yumurta yağmuruna tuttular.

Ardından işçilerin tepkisi polislere yöneldi. Çevik kuvvet ekiplerini yuhalayan işçiler, polis otobüslerinin de önüne kestiler. İşçilerin polisle tartışmaları bir süre daha devam etti.


Tokat ve Bitlis’te eylemler

Tekel’in özelleştirilmesine karşı Tokat ve Bitlis Tekel işçileri eylemler gerçekleştirdiler.

20 Aralık günü sabah saatlerinde özelleştirmeci yabancı firma yetkililerinin fabrikayı ziyaret edeceğini öğrenen Tokat Tekel işçileri, fabrikanın önünde toplanmaya başladılar. Fabrika içine giren araçları kontrol ederek firma yetkililerinin içeri girmesini engellemeye çalıştılar. İşçilerin tepkisi üzerine özelleştirmeciler, Tekel’in müdürleri tarafından polis nezaretinde lojmanların bulunduğu kapıdan içeri alındılar. Bunun üzerine işçiler ana girişten fabrikaya girmeye çalıştılar. Polis içeri girmek isteyen işçilere biber gazı ve copla saldırdı.

Saldırının ardından işçiler Tokat-Amasya anayolunu trafiğe kapattılar. Yolun kapatılmasının ardından takviye olarak fabrika önüne gelen özel harekat timleri ve çevik kuvvet polisleri işçilere saldırdı.

Fabrikayı gezen yabancı heyetin havaalanından özel bir uçakla hareket edeceğini öğrenen işçiler, araçlarla havaalanına gittiler. Alanda “TEKEL’i sattırmayacağız” pankartı açan işçiler adına konuşma yapıldı.

Bitlis Tekel Fabrikasının özelleştirilmek istenmesine karşı Bitlis Tekel işçileri de eylem gerçekleştirdiler. Tek Gıda İş Sendikası’nın örgütlediği eylem, fabrikanın önünde gerçekleşti. “Kara Bayram” şiarının yazılı olduğu pankartın altında toplanan işçiler, sermayenin özelleştirme politikalarını protesto ettiler.

Eylemde konuşan Tek Gıda-İş Sendikası Bitlis Şube Başkanı Can Murat Yenisöz; bölgede 109 bin ekici ailenin, fertleriyle birlikte yaklaşık 500 bin insanın tütüncülükten geçimini sağladığını, TEKEL’in özelleştirilmesinin bölge için yıkım anlamına geldiğini dile getirdi. TEKEL’in özelleştirilmesine karşı mücadeleyi yükselteceklerini ifade etti.


Tokat Tekel işçisinden eylem!

13 Aralık günü Tekel Tokat Sigara Fabrikasında çalışan yaklaşık 900 işçi, vardiya değişimi sırasında fabrika önünde toplanarak eylem gerçekleştirdiler.

Eylemde basın açıklamasını Tek-Gıda-İş Sendikası Tokat Şube Başkanı Suat Karlıkaya yaptı. Karlıkaya, Tekel’in özelleştirilmesini eleştirdi, bu saldırıya izin vermeyeceklerini söyledi. Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“Bugün adını neo-liberalizm, globalleşen dünya koydukları emperyalist amaçlı ekonomik saldırılara gerek ülkemizi savunmak gerekse ekmeğimizi savunmak için sonuna kadar karşı koyacağız”... “Eğer bizden bedel isteniyorsa, ekmeğimiz için, fabrikamız için her türlü bedeli ödemeye hazırız. Tokat Sigara Fabrikası işçileri özelleştirmeye karşı her zaman olduğu gibi bugün de mücadele vermeye hazırdır. Bu konuda Tokat halkının da her zaman desteklerini beklemekteyiz.”

Tekel işçileri alkışlar, sloganlar, düdükler ve ıslıklarla, özelleştirmeye karşı tepkilerini ortaya koydular.


Novamed grevi sona erdi

Bir yılı aşkın bir süredir devam eden Novamed grevi, 18 Aralık tarihinde Petrol-İş Sendikası ve Novamed’in bağlı olduğu Fresenius Medical Care şirketi arasında imzalanan toplu sözleşme ile sona erdi.

Kadın işçiler tarafından 448 gündür büyük bir kararlılık, coşku ve dayanışma ile sürdürülen grevin ardından yapılan anlaşma sonucu 3 yıllık toplu sözleşme imzalandı.

Anlaşma sağlanan temel maddeler şöyle:

* Toplu iş sözleşmesiyle, grevden önce aylık ortalama 350 Avro olan ücretler yüzde 9.20 oranında artırılarak ortalama 383 Avro’ya çıkarıldı.

* 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren ücretler yıllık olarak Avro üzerinden yüzde 5 oranında artırılacak. Artış oranları 2009 yılında yüzde 4, 2010 yılında da yüzde 4 oranında olacak. Yıllık 300 Avro da sosyal paket ödemesi yapılacak.

* Petrol-İş sendikası üyesi işçiler 2 Ocak 2008’de işbaşı yapacaklar.

Petrol-İş Sendikasının yaptığı açıklamaya göre Novamed grevi üç noktada önem taşıyor. Birincisi, işyerinde toplam 316 işçi çalışmasına karşın, greve çıkan 85 kişiden 83’ü kadınlardan oluşuyor.

Bundan dolayıdır ki Novamed grevi “kadın işçilerin grevi” olarak anılıyor. İkinci nokta, Novamed grevi, serbest bölgelerde uygulanan ilk grev olması açısından önemli. Ayrıca, azınlık sayıda olunmasına karşın başarıya ulaşılan ve TİS imzalanan ilk grev olma özelliğini de taşıyor.

Novamed’de kadın işçiler, 2 Ocak tarihinden itibaren “sendikalı” olarak ve bir yılı aşkın süredir verdikleri mücadele sonucu daha da bilinçlenmiş olarak işbaşı yapacaklar.