29 Aralık 2007 Sayı: SİKB 2007/47 (49)

  Kızıl Bayrak'tan
   2008’e girerken 2007’den kalanlar…
  Bombardımanın örttüğü gerçekler
Kürt halkının dökülen kanı egemenlerin
ahlakına ayna tutuyor!
Tekel işçilerinin eylemlerinden...
Cevizli Tekel’deki özelleştirme saldırısıyla ilgili Tek-Gıda-İş 2 No’lu yöneticileriyle konuştuk...
Gençlik hareketinden...
  Asgari ücrete ilişkin eylem ve etkinliklerden...
  Asgari ücret mi biat ücreti mi?
Yüksel Akkaya
  19 Aralık eylem ve etkinliklerinden....
  Devrimci örgüt yaşamsaldır!
  Birleşik Metal İş 17. Merkez Genel Kurulu üzerine...
  “Erdal Eren kavgamızda yaşıyor!”
  Hayvanlar alemini rüya alemi sanan bir kafa
aydın olamaz!
  “Prekarite/Prekar” ücretler zamanı:
Nereye kadar?
Yüksel Akkaya
  Sincan İşçi Kurultayı’na yürüyoruz!
  Rusya AKKA’dan resmen çekildi!
  Hamas Bush yönetimince muhatap alınmayı
talep ediyor!
  PKK / KCK yöneticilerine açık çağrı!
M. Can Yüce
  Annapolis, Kürdistan ve Ortadoğu - Abu Şehmuz Demir
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

19 Aralık eylem ve etkinliklerinden....

“19 Aralık katliamını unutmadık, unutturmayacağız!”

TUYAB’dan 19 Aralık eylemi!

Tutuklu ve Hükümlü Yakınları Birliği 19 Aralık günü Bayrampaşa Cezaevi önünde bir anma eylemi gerçekleştirdi. Eylemde “19 Aralık direnişimiz 7. yılında! 19 Aralık katliamını unutmadık, unutturmayacağız!/TUYAB” yazılı pankart açıldı.

TUYAB dönem sözcüsünün konuşmasının ardından saygı duruşu çağrısı yapıldı. Saygı duruşu sırasında coşkulu şiirler okundu. Basın metninde 19 Aralık katliamına ilişkin yalanlar teşhir edildi ve devrimci direnişin önemi vurgulandı.

Ardından marşlarla devrim şehitleri selamlandı. Müzik dinletisinin ardından Bayrampaşa Cezaevi’nin kapısına dönülerek kapının önüne sloganlar eşliğinde karanfiller atıldı.

Yaklaşık 150 kişinin katıldığı eylemi, HKM, Kaldıraç ve İHD destekledi.

Kızıl Bayrak/İstanbul


TUYAB’dan 19 Aralık paneli

TUYAB’ın 16 Aralık günü örgütlediği panelde 19 Aralık katliamı tartışıldı.

Etkinlik 19 Aralık katliamının öncesi ve sonrasını ele alan sinevizyon gösterimiyle başladı. Sinevizyonun ardından TUYAB Dönem Sözcüsü Şerife Ceren Uysal giriş konuşmasını yaptı. Mimar Hasan Kıvırcık, Türkiye’deki F tiplerinin planlarını göstererek, bu zindanların mimari olarak bile sosyal imkanlara izin vermediğine değindi. Ölüm Orucu Gazisi Eyüphan Başar devletin temel politikasının direnişi kırarak topluma gözdağı vermek olduğunu söyledi. TUYAB kurucularından olan tutsak anası Semiha Köz, yaşanan sürecin ardından herkesin kendini sorgulaması ve devrim cephesinde yer alması gerektiğini vurguladı.

Avukat Gülizar Tuncel ise devletin geçmişten beri uyguladığı cezaevi politikalarından söz etti ve bu katliamın zaten beklendiğini ifade etti.

Panelistlerin konuşmalarının ardından izleyiciler de söz alarak katliama ve ÖO sürecine dair görüşlerini paylaştılar.

Kızıl Bayrak/İstanbul


TUYAB’lılara gözaltı terörü!

19 Aralık katliamını protesto eden TUYAB 18 Aralık günü Galatasaray Lisesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklamasının sona ermesinin ardından TUYAB’lılar devrimci tutsaklara Galatasaray Postanesi’nden dayanışma kartları yolladılar. Bu sırada sivil polisler TUYAB çalışanı Hümeyra Doğan’ı ve TUYAB Dönem Sözcüsü Şerife Ceren Uysal’ı gözaltına aldılar. Taksim Polis Karakolu’na götürülen Uysal ve Doğan gözaltına alınmaları sırasında “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Baskılar cezalar bizi yıldıramaz!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Avcılar’da katliam lanetlendi!

19 Aralık günü Avcılar’da 19 Aralık katliamı vesilesiyle bir eylem gerçekleştirildi. BDSP, HKM ve DHP’nin ortak örgütlediği eylem, Avcılar Marmara Caddesi’nde başladı. Eylemde “Yaşasın 19 Aralık direnişimiz!” şiarının yazılı olduğu pankart taşındı. Marmara Caddesi’nin başından ortasına kadar yüründükten sonra burada basın açıklaması gerçekleştirildi.

Basın metninin okunması esnasında faşistler ortamı provoke etmeye çalıştılar. Bu provakasyon girişimini kitle “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganıyla karşıladı. Basın metninin okunmasının ardından eylem sona erdi.

Esenyurt/Kızıl Bayrak


Gazi’de 19 Aralık eylemi

19 Aralık katliamının yıldönümünde Gazi Mahallesi’nde bir anma gerçekleştirildi. Eski Karakol Durağı’nda toplanan yaklaşık 200 kişilik kitle sloganlar eşliğinde Cemevi’ne doğru yürüyüşe geçti. “Devrimci irade teslim alınamaz!”, “Yaşasın 19 Aralık direnişimiz!/BDSP, ESP, DHP, Partizan” yazılı pankart arkasında oluşan kortejde, önde eylemi örgütleyen kurumlara ait birer temsili flama, arkaya doğru meşaleler ve katliamda şehit düşen devrimcilerin fotoğrafları taşındı. Yol boyunca 19 Aralık direnişini anlatan ajitasyon konuşmaları yapıldı ve devrimci marşlar hep bir ağızdan söylendi. Cemevi’ne gelindiğinde ilk olarak saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşunun ardından basın açıklaması okundu.

Eylemin sonuna doğru polisin provokasyon girişimine kitle halaya durarak karşılık verdi. Eylemin bitirilmesinin ardından kolluk güçleri Gazi Mahallesi’ni ablukaya aldı.

Gazi BDSP


Devrimci tutsaklar yalnız değildir!

İzmir’de bir araya gelen BDSP, DHP, ESP, İCİ, Kaldıraç, KÖZ, ÖMP, Partizan bileşenleri 19 Aralık katliamını lanetlemek amacıyla bir eylem ve etkinlik programı kapsamında 15 Aralık günü Konak ve Karşıyaka’da standlar açtı.

Standlarda “19 Aralık’ı unutmadık, unutturmayacağız!” başlıklı ortak imzalı bildiriler dağıtıldı. 19 Aralık katliamını anlatan fotoğraflar gösterildi. Devrimci tutsaklara gönderilmek üzere kartlar hazırlandı. Bildiri dağıtımı sırasında ajitasyon konuşmaları yapıldı, emekçi halk, devrimci tutsaklarla dayanışmak amacıyla tutsaklara kart yazmaya çağrıldı. Bu çağrı karşılığını kısa sürede buldu, tutsaklara gönderilmek üzere 70 kart yazıldı.

Kartlar 17 Aralık’ta yapılan ortak eylemle gönderildi. Eylem kitlenin Konak PTT önünde toplanmasıyla başladı ve “19 Aralık’ı unutmayacağız, unutturmayacağız! Devrimci tutsaklar yalnız değildir!” pankartı açıldı. Basın açıklamasından sonra eylem sona erdi.

Kızıl Bayrak/İzmir


Devrimci direniş sürüyor, sürecek!

İzmir’de biraraya gelen ilerici, devrimci güçler 19 Aralık günü Karşıyaka İskelesi’nin karşısındaki İş Bankası önünde bir basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasında “19 Aralık katliamını unutmadık, unutturmayacağız!” pankartı açıldı.

Sloganlarla başlayan eylem devrim şehitleri anısına yapılan saygı duruşuyla devam etti. Ardından yapılan açılış konuşmasında devletin katliamcı kimliği teşhir edildi. Eylem programı ortak basın metninin okunmasıyla devam etti. Açıklamada devrimci iradenin teslim alınamadığının altı çizildi. Eylem, Yürek İşçileri şiir topluluğunun dinletisi ile devam etti. Programda, İCİ’ye devrimci tutsaklardan gelen mektuplardan parçalar okundu ve Duvara Karşı Tiyatro Topluluğu’ndan bir arkadaşın hazırladığı tiyatral şiir sunumu gerçekleşti. Etkinlik Kavel Müzik Grubu’nun marşlarıyla son buldu.

100 kişinin katıldığı eyleme Karşıyaka’daki emekçiler yoğun ilgi gösterdi. Eylemi BDSP, ESP, DHP, İCİ, KÖZ, Kaldıraç, ÖMP ve Partizan örgütledi.

Kızıl Bayrak/İzmir


Ankara’da 19 Aralık eylemleri

19 Aralık günü Ulucanlar Cezaevi önünde BDSP, Alınteri, DHP, ESP, Partizan, Odak, Tüm-İGD, EHP ve Kaldıraç tarafından düzenlenen eylemle 19 Aralık katliamı lanetlenerek, direniş selamlandı.

“19- 22 Aralık katliam ve direnişini unutmadık, unutturmayacağız!” şiarlı pankartın en önde taşındığı bir yürüyüşle ve sloganlarla Ulucanlar Cezaevi önüne gelindi. Burada 19 Aralık’ta katledilen devrimciler olmak üzere tüm devrim ve sosyalizm şehitleri için saygı duruşuna geçildi. Basın açıklamasının okunmasının ardından Ulucanlar Cezaevi önüne karanfiller bırakıldı. 19 Aralık şehitlerinin isimleri tek tek okunarak “yaşıyor” denildi. Eyleme 100 kişilik bir katılım oldu.

Buradan Ali İhsan Özkan, Cafer Tayyar Bektaş, İrfan Ortakçı’nın mezarlarının bulunduğu Karşıyaka Mezarlığı’na gidilerek bir anma gerçekleştirildi. 60 kişinin katıldığı anmada pankart ve sloganlarla mezar başında öfke ve kararlılık vurgulandı. Burada şiirler okundu, marşlar söylendi, konuşmalar yapıldı.

Kızıl Bayrak/Ankara


Ankara: “19-22 Aralık katliamını unutmadık!”

15 Aralık günü BDSP, Alınteri, ESP, DHP, Partizan, Kaldıraç, Odak, EHP, Tüm-İgd ve Kurtuluş’un birlikte örgütlediği bir yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşe Yüksel Caddesi’nden başlandı. “19-22 Aralık katliam ve direnişini unutmadık, unutturmayacağız!” şiarlı ortak pankart açıldı.

Kitle Sakarya Caddesi’nde tüm devrim ve sosyalizm şehitleri için saygı duruşunda bulundu. Ardından devletin katliamcı geleneğini teşhir eden ve devrimci iradeyi vurgulayan bir konuşma yapıldı. Eyleme basın açıklamasının okunması ile devam edildi. Açıklamanın ardından Mehmet Özer kısa bir şiir okudu ve konuşma yaptı. Avusturya İşçi Marşı hep bir ağızdan söylendi. Coşkulu ve kitlesel bir biçimde gerçekleştirilen eyleme 200 kişi katıldı. Komünistler eylemde kitlesel bir katılımla yer aldılar.

Ankara/BDSP


Mamak’ta katliamlar lanetlendi!

BDSP olarak Aralık ayı içerisinde gerçekleştirilen faşist devlet katliamlarını ve direnişleri ele alan bir anma etkinliği gerçekleştirdik. Mamak İşçi Kültür Evi’nde gerçekleşen anmada sahneye “Faşist katliamların hesabını işçi-emekçiler soracak” pankartı asıldı.

Yapılan sunumun ardından devrim ve sosyalizm kavgasında şehit düşenler anısına saygı duruşuna geçildi. BDSP, Ekim Gençliği ve Mamak İşçi Kültür Evleri adına birer konuşma yapıldı. Ankara BDSP tarafından hazırlanan belgesel gösterimi ilgiyle izlendi. Mamak İşçi Kültür Evleri şiir topluluğu yine Aralık ayında Naziler tarafından katledilen bir partizanı anlatan Tanya şiirini okudu. Başarılı şiir sunumu Sovyet halklarının 2. emperyalist paylaşım savaşındaki direnişini gösteren görüntülerle son buldu. Anmaya 40 kişilik bir katılım oldu.

Ankara/BDSP


Bursa’da 19 Aralık eylemi

16 Aralık Pazar günü Bursa Osmangazi Metro İstasyonu önünde yapılan bir eylemle devlet terörü lanetlendi, devrimci tutsakların direnişi selamlandı ve şehitler anıldı.

BDSP, DHP, ESP, BATİS, Partizan, SDP, Genç Kurtuluş, YDG ve SGD’nin düzenlediği eylem saat 17.30’da gerçekleştirildi. “19 Aralık katliamını unutmadık, unutturmayacağız! Cezaevlerindeki baskılara son” pankartı açılarak meşaleli bir yürüyüş ve ardından basın açıklaması yapıldı.

Kızıl Bayrak/Bursa


Bursa Cezaevi’ne karanfil bırakıldı!

Bursa’da 19 Aralık cezaevi katliamının ve direnişinin yıldönümü nedeniyle iki eylem gerçekleştirildi. Eylemlerden ilki saat 12.00’de Heykel-Postane önünde yapıldı. “Hayata Dönüşün Fotoğrafları” ve “19 Aralık Katliamını unutmadık, unutturmayacağız!/Cezaevlerindeki baskılara son!” yazılı pankartlar açıldı. Devletin F tipi tecrit saldırısını teşhir eden ve 19 Aralık gerçeklerini anlatan basın metninin okunmasından sonra devrimci tutsaklarla dayanışmak için kart atma eylemi yapıldı.

İkinci eylem Bursa Cezaevi önünde gerçekleşti. Burada 19 Aralık katliamında şehit düşen devrimci tutsaklar şahsında tüm devrim şehitleri anısına saygı duruşu yapıldı. Basın açıklamasının okunmasının ardından cezaevi önüne kızıl karanfiller bırakıldı.

Kızıl Bayrak/Bursa


Adana’da 19 Aralık katliamı lanetlendi

Adana’da 19 Aralık katliamı çeşitli eylem ve etkinliklerle lanetlendi. 19 Aralık günü Kürkçüler Cezaevi önünde bir eylem düzenlendi. Kürkçüler Cezaevine yüz metre kala araçlardan inerek yürüyüşe geçildi. Cezaevi önüne gelen kitle jandarma barikatıyla karşılandı.

Cezaevi önünde İHD Adana Şube Başkanı Ethem Açıkalın’ın okuduğu basın açıklamasında, 19 Aralık katliamının içeriği ve nedenleri anlatıldı. Cezaevlerinde tecrit ve baskı koşullarının sürdüğünün belirtildiği açıklamada, hasta tutsakların tedavilerinin engellendiği, dayatmaları kabul etmeyen devrimci tutsakların yasaklarla karşılandığı söylendi.

Alınteri, BDSP, ÇHKM, DHP, ESP, Partizan, İHD, TUHAY-DER’in örgütlediği eylem, basın metninin okunmasının ardından sloganlarla bitirildi.

Kızıl Bayrak/Adana


Adana’da 19 Aralık paneli

19 Aralık katliamının yıldönümünde Adana’da çıkartılan eylem takvimi çerçevesinde 15 Aralık günü Ziraat Mühendisleri Odası’nda bir panel gerçekleştirildi. Panele Avukat Tugay Bek (ÇHD), Doktor Mehmet Antmen (SES), Mustafa Çamlı (dönem tutsağı), Berkemal Tuncer (tutsak yakını) ve şair Ahmet Telli katıldı.

Mustafa Çamlı konuşmasında F tiplerinin sürece yayılmış ölüm hücreleri olduğunu, katliamda asıl yapılmak istenenin devrimci tutsakların devrimci kimliklerinin teslim alınması olduğunu vurguladı. Şair Ahmet Telli, “devrimciler kolay yetişmiyor” diyerek, Aydın Sanatçılar Girişimi oluşturup, toplumsal vicdanı harekete geçirmek için çabaladıklarını anlattı. Avukat Turgay Bek, F tiplerinde insanları düşünsel olarak teslim almak istediklerini anlattı. Dr. Mehmet Antmen ise, F tiplerinin sağlığa bilimsel olarak zararlı olduğunu ve bunun kanıtlandığını vurguladı. Panel soru-cevap bölümüyle devam etti. Panele yaklaşık 60 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/Adana


Yaşasın 19 Aralık direnişimiz!

21 Aralık günü Adana’da İnönü Parkı’ndan Merkez Postanesi önüne kadar yürüyüş ve ardından tutsaklara kart atma eylemi örgütlendi.

19 Aralık’ta şehit düşen devrimcilerin resimlerini açarak yürüyüşe geçen kitle, Çakmak Caddesi üzerinden geçerek postane önüne geldi. Burada İHD Şube Başkanı kurumlar adına bir açıklama gerçekleştirdi. 19 Aralık katliamının lanetlendiği konuşmada, cezaevlerinde tecritin sürdüğü ve devrimci tutsaklarla dayanışmanın devam edeceği vurgulandı.

Alınteri, BDSP, ÇHKM, DHP, ESP, İHD, TUHAY-DER, SDP’nin örgütlediği eylem kartların gönderilmesinin ardından sona erdi.

Kızıl Bayrak/Adana


Sivas’ta anma etkinliği

12 Aralık günü DGH, Ekim Gençliği, SGD, TKP ve YDG olarak bir anma etkinliği örgütledik. Saygı duruşunun ardından açılış konuşması gerçekleştirildi. Gökçe Fidan Erdal Eren’in ailesine yazdığı mektup okundu. Ve sonra şiir dinletisine geçildi. Söyleşi “19 Aralık ve Savaş Çığırtkanlığı” başlığı altında yürütüldü. Söyleşinin ardından beğeniyle dinlenen ezgilerimizle etkinlik sona erdi. Etkinliğe 60 kişilik bir katılım sağlandı.

Sivas Ekim Gençliği