29 Aralık 2007 Sayı: SİKB 2007/47 (49)

  Kızıl Bayrak'tan
   2008’e girerken 2007’den kalanlar…
  Bombardımanın örttüğü gerçekler
Kürt halkının dökülen kanı egemenlerin
ahlakına ayna tutuyor!
Tekel işçilerinin eylemlerinden...
Cevizli Tekel’deki özelleştirme saldırısıyla ilgili Tek-Gıda-İş 2 No’lu yöneticileriyle konuştuk...
Gençlik hareketinden...
  Asgari ücrete ilişkin eylem ve etkinliklerden...
  Asgari ücret mi biat ücreti mi?
Yüksel Akkaya
  19 Aralık eylem ve etkinliklerinden....
  Devrimci örgüt yaşamsaldır!
  Birleşik Metal İş 17. Merkez Genel Kurulu üzerine...
  “Erdal Eren kavgamızda yaşıyor!”
  Hayvanlar alemini rüya alemi sanan bir kafa
aydın olamaz!
  “Prekarite/Prekar” ücretler zamanı:
Nereye kadar?
Yüksel Akkaya
  Sincan İşçi Kurultayı’na yürüyoruz!
  Rusya AKKA’dan resmen çekildi!
  Hamas Bush yönetimince muhatap alınmayı
talep ediyor!
  PKK / KCK yöneticilerine açık çağrı!
M. Can Yüce
  Annapolis, Kürdistan ve Ortadoğu - Abu Şehmuz Demir
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

“Erdal Eren kavgamızda yaşıyor!”

Erdal Eren mezarı başında anıldı

Erdal Eren 16 Aralık günü Karşıyaka’da mezarı başında anıldı. “Faşist katliamların hesabını işçi ve emekçiler soracak!” şiarlı BDSP imzalı pankartın açıldığı eylem, mezarlığın girişinden kızıl bayraklarımız ve sloganlarımızla gerçekleştirdiğimiz bir yürüyüş ile başladı.

Erdal Eren’in mezarı başına gelindiğinde devrim ve sosyalizm davasında ölümsüzleşenlerin anısı önünde saygı duruşuna geçildi. Ardından mezar başında, Erdal Eren’i idam sehpasına götüren süreç ve Erdal’ın faşist sermaye devletine diz çöktüren kararlılığı ele alındı. Ailesine yazdığı son mektubundan belli bölümler okunarak devrim ve sosyalizm davasında ödenen bedellerin, gösterilen yiğitliğin Erdal Eren’de cisimleşmesi vurgulandı. 12 Aralık’ı 13 Aralık’a bağlayan gece faşizmin duvarlarında yankılanan sloganları ve dimdik yürüyüşü ile bilinci, kararlılığı yüreği ile kavgamızı aydınlatmaya devam ettiği ifade edildi. Sinan Suner, Erdal Eren, Ercan Koca anlatılarak, bu 3 yiğit devrimciyi birbirine bağlayan süreç ele alındı. Ercan Koca’nın mezarının da ziyaret edildiği anma, devrim davasını zafere ulaştıracağımız sözünün verilmesiyle sona erdi.

Ankara/BDSP


İzmir’de Erdal Eren anması

Afiş ve bildirilerimizle ön çalışmasını yaptığımız Erdal Eren’i anma etkinliğimizi 22 Aralık’ta İşçi Kültür Evi’nde gerçekleştirdik. Devrim ve sosyalizm şehitleri için bir dakikalık saygı duruşunun ardından etkinliğe geçildi.

Gençliğin gelecek sorunu ve geçmişin devrimci değerlerini bir arada işlediğimiz etkinliğimizde ilk olarak Erdal Eren ve devrimci hareketi anlatan bir belgesel gösterildi. Belgeselin temel vurgusu, anlatılanın “bizim hikayemiz” olduğu idi. Ardından iki liseli yoldaşımız Erdal’ın savunmasını dramatizasyon tekniğiyle okudular.

Daha sonra İLGP adına yapılan konuşmada liselerdeki sorunlar sıralandı ve Erdal Eren’in uğruna ölümü göze aldığı davasını büyütebilmenin yolunun okullardaki sorunlarımıza karşı örgütlü mücadeleyi büyütmekten geçtiği vurgulandı.

Ekim Gençliği adına üniversiteden bir yoldaşımız da söz alarak, Erdal Eren’in ne ilk ne de son olacağını dile getirdi. Aynı haftaya denk gelen 19 Aralık cezaevleri katliamını örnek vererek sermaye devletinin katliamcı geleneğini teşhir etti.

Yürek İşçileri’nin şiirleriyle renklendirdiği etkinliğimizde son olarak devrimci türkü ve marşları ile Grup Kavel sahnedeydi. “Çav bella” hep bir ağızdan coşkuyla söylendi. 20 liselinin katıldığı anmamız coşkulu bir atmosferde geçti.

İzmir Liseli Gençlik Platformu Girişimi


Erdal Eren kavgamızda yaşıyor!

Öncelikle hangi yerellerde anma yapabileceğimizi tartıştık ve çalışma planlarımızı çıkardık. Tüm anma alanlarında yaygın davetiye dağıtımları yapıldı. Gülsuyu Mahallesi ve Ertuğrul Gazi Lisesi etrafında kuşlamalar ve “Erdal Eren Yaşıyor!/İLGP” yazılamaları yapıldı. Liselilerin Sesi son sayısının kapaklarını afiş olarak kullandık.

Gülsuyu Mahallesi’ndeki anmayı Erdal Eren’in ölüm yıldönümü olan 13 Aralık günü yaptık. İlk önce Erdal Eren’i anlatan İLGP’nin sinevizyonu gösterildi. Ardından Erdal Eren şahsında tüm devrim şehitleri için saygı duruşuna geçildi. Daha sonra İLGP temsilcisi yoldaş bir konuşma yaptı ve “onun ölümü bize yükseltilen mücadele çağrısıdır” dedi. Konuşma bitiminde bir arkadaşımız kısa bir müzik dinletisi verdi. Erdal Eren için yazılmış “Büyü” ve “Ankara adı kara” parçaları ve “Çav bella” hep birlikte söylendi. Müzik dinletisi sonrasında etkinliği bitirdik. Anma etkinliğimize 30’a yakın liseli katıldı.

İkinci anmamız 14 Aralık günü gerçekleştirilen Kartal dershane öğrencileri anması oldu. Sinevizyon gösterimi ve ardından kısa bir söyleşi yapılan anma bizim için anlamlıdır. Çalışması henüz yeni olan bu alanda gerçekleştirdiğimiz etkinliğe 15 dershane öğrencisi katıldı.

Diğer bir anma etkinliğini ise 15 Aralık günü Kartal’da gerçekleştirdik. Burada sinevizyon gösterimi, müzik dinletisi ve konuşmalardan oluşan bir program sunduk. Yaklaşık 30 liselinin katıldığı anmamız coşkulu geçti.

Anadolu Yakası İLGP


Esenyurt’ta Erdal Eren anması

Esenyurt’ta Erdal Eren anması söyleşi şeklinde gerçekleştirildi. Anma öncesinde Erdal Eren’in kim olduğunu anlatan ve etkinliğimize çağrı yapan davetiyeleri okullarda kullandık.

İlk olarak Erdal Eren’i ve Türkiye’deki gençlik mücadelesini anlatan İLGP’nin hazırladığı sinevizyon gösterildi. Sonrasında mücadelenin gerekliliği üzerine bir tartışma yaptık.

Faşist sermaye devletinin 17 yaşında bir liseli genci idam edebilmesinin, bu coğrafyada devrim mücadelesi verenlerden ne denli korktuğunun göstergesi olduğunu dile getirdik. Liseli bir gencin bile mücadele etmesini gerektirecek sebeplerin her geçen gün arttığından ve kendi özgürlüğümüz ve onurlu bir yaşam sürdürebilmek için adım atmamız gerektiğini söyledik. Bugün insanları kazanabilmenin olanaklarının her zamankinden daha fazla olduğunu, eğitimden sağlığa çok sayıda sorunla boğuştumuzu ve arkadaşlarımıza bu sorunların kaynağını, çözümünü göstermemiz gerektiğini vurguladık. Yaşamımızı sürdürdüğümüz her yeri mücadele alanı yapmamız gerektiğini vurgulayarak söyleşiyi sonlandırdık.

Esenyurt İLGP


“Katil devlet hesap verecek!”

26 Aralık günü Eskişehir’de 19 Aralık ve Maraş katliamlarını lanetleyen bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Adalar Migros önünde biraraya gelen kurumlar adına okunan ortak açıklamada şunlar söylendi:

“19 Aralık bir katliamın ve direnişin adıdır. Ama en çok ta direnişin. Halkın en diri yanından koparılmış 28 cana, yüzlerce yaralıya malolmuş bir direnişin adı. Dört gün boyunca ateşli tüfeklere, gaz bombalarına ve kimyasal silahlara karşı direnerek, diri diri yakılmalarına rağmen teslim alınamayan bir devrimci iradeye dünya tanıklık etti.”

Açıklamada ayrıca, devletin 24 Aralık 1978’de Maraş’ta bu kez de dini kullanarak tetikçileri aracılığıyla bu katliamı gerçekleştirdiği vurgulandı.

BDSP, DGH, DPG, EHP, ESP, EMEP, Halkevleri, İHD, Mücadele Birliği, ODAK, ÖDP ve SDP’nin örgütlediği basın açıklamasına TKP de destek verdi.

Açıklamada “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Bedel ödedik bedel ödeteceğiz!”, “Katil devlet hesap verecek!”, “Yaşasın 19 Aralık direnişimiz!”, “Devrim irade teslim alınamaz!”, “Zindanlar yıkılsın, tutsaklara özgürlük!”, “Devrimci tutsaklar onurumuzdur!” ve “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganları atıldı. Açıklamada 19 Aralık’ta katledilen 28 devrimcinin fotoğrafları açıldı. Eyleme yaklaşık 80 kişi katıldı.

Basına açıklamasını örgütleyen kurumlar tarafından 29 Aralık günü saat 14:00’te 19 Aralık katliamını konu alan bir panel örgütlenecek.

Kızıl Bayrak/Eskişehir