29 Aralık 2007 Sayı: SİKB 2007/47 (49)

  Kızıl Bayrak'tan
   2008’e girerken 2007’den kalanlar…
  Bombardımanın örttüğü gerçekler
Kürt halkının dökülen kanı egemenlerin
ahlakına ayna tutuyor!
Tekel işçilerinin eylemlerinden...
Cevizli Tekel’deki özelleştirme saldırısıyla ilgili Tek-Gıda-İş 2 No’lu yöneticileriyle konuştuk...
Gençlik hareketinden...
  Asgari ücrete ilişkin eylem ve etkinliklerden...
  Asgari ücret mi biat ücreti mi?
Yüksel Akkaya
  19 Aralık eylem ve etkinliklerinden....
  Devrimci örgüt yaşamsaldır!
  Birleşik Metal İş 17. Merkez Genel Kurulu üzerine...
  “Erdal Eren kavgamızda yaşıyor!”
  Hayvanlar alemini rüya alemi sanan bir kafa
aydın olamaz!
  “Prekarite/Prekar” ücretler zamanı:
Nereye kadar?
Yüksel Akkaya
  Sincan İşçi Kurultayı’na yürüyoruz!
  Rusya AKKA’dan resmen çekildi!
  Hamas Bush yönetimince muhatap alınmayı
talep ediyor!
  PKK / KCK yöneticilerine açık çağrı!
M. Can Yüce
  Annapolis, Kürdistan ve Ortadoğu - Abu Şehmuz Demir
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Gençlik hareketinden...

ESOGÜ: Ücretsiz ulaşım istiyoruz!

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde 15 Aralık tarihinden itibaren kampüs içinde ücretsiz olan otobüsler ücretli hale getirildi. Ardından transkript, öğrenci belgesi vb. de ücretlendirildi. Bu saldırı bayram haftasına denk getirilmiş, önümüzdeki haftalarda finallerin başlaması fırsat bilinmiştir.

24 Aralık günü üniversiteye geldiğimizde bu manzarayla karşılaşınca, hemen bir imza kampanyası başlattık. İmza çalışmasını ortaklaştırmak amacıyla 24 Aralık akşamı için toplantı çağrısı yaptık. Gerçekleştirilen toplantının ardından Ekim Gençliği, DPG, DGH, SDG, ÖDP Gençliği olarak ulaşım zamları üzerinden ortak bir çalışma örgütleme kararı aldık.

25 Aralık günü ortak imza kampanyası sürdürdük. İki gün içinde bini aşkın imza topladık. Bir yandan imza toplarken, diğer yandan da gerçekleştireceğimiz toplantının duyurusunu yaptık.

İmza faaliyetimizin ardından durakta bekleyen öğrencilere ücretsiz ulaşımın hakkımız olduğunu ve toplu bir şekilde otobüse ücretsiz bineceğimizi söyledik. Gelen otobüse bindik. Şoför bilet basmamız gerektiğini söyleyince, ulaşım ücretlerini protesto ettiğimizi, bilet kullanmayacağımızı ifade ettik. Şoför otobüsten inmemizi istedi, bizler inmeyince kendisi indi ve aracı çalıştırmayacağını söyledi. Otobüste yaklaşık 10 dakika bekledik ve bu arada çevredeki öğrencileri bedava otobüse binmeye çağırdık. Öğrencilerin protestomuzu sahiplenmesi oldukça anlamlıydı. Toplantı saatinin yaklaşması üzerine otobüsten inerek alkışlarımızla durumu protesto ettik.

26-27 Aralık günlerinde imza toplamaya ve 28 Aralık günü toplanan imzaları rektörlüğe vereceğimiz eyleme çağrı yapan bildirileri dağıtmaya devam edeceğiz.

Osmangazi Üniversitesi / Ekim Gençliği


MSGSÜ’de söyleşi

MSGSÜ Bilimsel Araştırmalar Kulübü’nün düzenlediği “Neoliberalizm ve gençlik” konulu söyleşi 17 Aralık günü gerçekleştirildi. Konferans Salonu’nda yapılan söyleşiye konuşmacı olarak Temel Demirer katıldı. Demirer, gençlik sorununun kavranabilmesi için tablonun hepsinin görülmesi gerektiğini, bu kapsamda da kapitalist-emperyalist sistemin kavranabilmesi ve mücadelenin bu olguya yönelmesi gerektiğini vurguladı. Uluslararası ekonomik gelişmeler, AKP hükümetinin politikaları ve bunların toplumda yarattığı dönüşümlere değindi. Sınır ötesi harekata da değinen Demirer, Kürt ve Türk halklarının kardeşliğinin ve birlikte mücadelesinin önemi üzerinde durdu.

Sunumun ardından neoliberal politikaların gençliğe dayattığı geleceksizlik sorunu ve bu kapsamda gençlik mücadelesinin yöntem ve araçları üzerine kısa bir tartışma yürütüldü. Eğitimin ticarileştirilmesi, meslek ve alanlarda yaşanan dönüşümler eksenli birleşik bir mücadele ihtiyacı vurgulandı. Etkinliğe yaklaşık 30 kişi katıldı.

MSGSÜ / Ekim Gençliği


“Ulaşımda acil indirim!”

Üniversite öğrencilerinin çeşitli yerelliklerde “Akbilde acil indirim!” sloganıyla gerçekleştirdikleri yürüyüşler sonrasında öğrenci akbil aktarmaları 40 Ykr’den 20 Ykr’ye indi. İndirimi yeterli bulamayan öğrenciler 13 Aralık günü üç koldan gerçekleştirdikleri yürüyüşlerle “Ulaşım haktır satılamaz!” sloganını haykırdılar. Eylemde “Ulaşımda acil indirim!” pankartı açıldı.

Öğle saatlerinde Taksim, Beyazıt ve Çapa olmak üzere üç koldan tek sıra halinde yürüyüşe geçen öğrenciler İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde buluştular. Yürüyüş boyunca “Ulaşım haktır satılamaz!”, “İşte Topbaş öğrenciler geliyor!”, “20 kuruş yetmez daha fazla indirim!”, “Topbaş istifa!”, “Topbaş’ın ipleri sermayenin elinde!” sloganlarını atan öğrenciler, topladıkları 20 bine yakın dilekçeyi belediyeye teslim ettiler. Belediye binası önünde gerçekleştirilen açıklamada ulaşım zamlarının geri çekilmesi talebi yükseltildi.

Eyleme Halkevleri, Dev-Sağlık İş Sendikası, Tüm Bel Sen İstanbul Şubeleri, ÖDP de destek verdi. Tüm Bel Sen 4 No’lu Şube Başkanı Halim Gürbüz konuşma yaptı. Eylemde 4 bine yakın imzayla zam protestosuna katılan liseliler adına da bir konuşma yapıldı. Öğrencilerin belediye başkanı ve yöneticileriyle görüşme talebi reddedildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


“Amatör’ün 4. sayısı çıktı!

İki yıl önce “Amatör Bir Dünya için Profesyonelce” şiarıyla çalışmalarına başlayan Amatör gazetesinin 4. sayısı çıktı. Yıldız Teknik Üniversitesi yerelinde çıkardığımız gazete, YTÜ öğrencilerinin sorun ve taleplerini dillendirdiği bir kürsü olma iddiasıyla bugüne kadar Yıldız özelinde yaşanan sıkıntıları ve öğrenci çalışmalarını gündemleştirdi.

Gazetenin son sayısında, dönem başından itibaren yaşadığımız sorunlar ve bu sorunlar kapsamında yürütülen çalışmalar geniş bir biçimde yer aldı. Mimarlık Fakültesi öğrencilerinin teknik gezi ücretleri ile ilgili imza kampanyası, ulaşım zamları ve YTÜ özelinde yarattığı sorunlar, buna karşı yürütülen çalışma vb. gündemler işlendi. Ülke ve dünya gündemleri de gazetede yer aldı.

Gündemlerin belirlenmesinden yazıların yazılmasına kadar kolektif emeğe dayanarak çıkan gazetenin dağıtımı da aynı kolektif sürecin bir parçası olarak devam ediyor.

YTÜ / Ekim Gençliği


Muğla Üniversitesi’nde soruşturma

Muğla Üniversitesi’nde devrimci, demokrat, yurtsever öğrenciler üzerinde süren baskıya şimdi de idarenin hukuk terörü eklendi. Şovenist histeri atmosferinin etkisiyle saldırılara maruz kalan öğrenciler rektörlük tarafından da soruşturuluyor. Şu an Muğla Üniversitesi’nde 70 öğrenciye soruşturma açılmış bulunuyor.


 

Herkese sağlık, güvenli gelecek için birleşik mücadeleye!

Sermaye düzeni kendi ihtiyaçları doğrultusunda saldırı ve yıkım yasalarını bu ülkenin işçi ve emekçilerine dayatıyor. Geçen sene meclis gündemine gelerek kabul edilen, ardından Anayasa Mahkemesi tarafından çeşitli maddeleri iptal edilen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, 2007 yılının Temmuz ayına, ardından 1 Ocak 2008 tarihine ertelenmişti.

İMF’nin ve yerli işbirlikçilerinin omuz omuza yürüttüğü saldırı yasası meclisten geçtiği ve yasalaştığı takdirde milyonlarca işçi ve emekçiyi zor günler bekliyor.

Saldırı yasası gündemdeki yerini korurken AKP hükümeti eliyle meclisten geçirilmek istenen yasaya karşı muhalefet de yükseliyor. Bir süredir gerçekleştirilen toplantılarla kanun tasarısının meclisten geçirilmesine karşı yürütülen girişimler, platform halini aldı. “Herkese Sağlık, Güvenli Gelecek Platformu” kuruldu.

Platform; 25 Aralık’ta Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nde gerçekleştirilen basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu. Saat 12.30’da başlayan, sendika, oda, platform ve kitle örgütü temsilcilerinin katıldığı açıklamada imzacı kurumlar adına TTB Merkez Konseyi Üyesi Ali Çerkezoğlu konuştu. Çerkezoğlu, saldırı yasasına karşı birleşik mücadele çağrısı yaptı.

Basın açıklamasının okunmasının ardından 27 Aralık günü Aksaray Pertevniyal Lisesi önünden Unkapanı’nda bulunan Çalışma ve Bölge Müdürlüğü’ne gerçekleştirilecek yürüyüşe çağrı yapıldı.

İmzacı kurumlar:

İstanbul Tabip Odası, İstanbul Diş hekimleri Odası, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası, İstanbul Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası, İstanbul Barosu, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, KESK İstanbul Şubeler Platformu, Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu, DİSK İstanbul Bölge Temsilciliği, DİSK/Dev Sağlık-İş, Hava-İş, Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Şubesi, Bağımsız Haber-Sen, Tekstil Sen, Çağdaş Hukukçular Derneği, İstanbul ODTÜ Mezunları Derneği, Sağlık Hakkı Hareketi Derneği, Hasta ve Hasta Yakını Hakları Derneği, Halkevleri İstanbul Şubesi, ÖDP, EMEP, SDP, SHP, DTP ve TKP İstanbul il örgütleri, İşçi Kardeşliği Partisi İstanbul İl Örgütü, KEG, Konfeksiyon İşçileri Derneği, Tersane İşçileri Kurulu, Divriği Kültür Derneği,  PSAKD Marmara Şubeleri, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, DHP, PDD, Özgürlükler İçin Mücadele Platformu, Sosyal Haklar Derneği, Devrimci Hareket, Kaldıraç, Marksist Bakış Dergisi, Haklar ve Özgürlükler Cephesi, Ezilenlerin Sosyalist Platformu, Devrimci İşçi Partisi Girişimi, Ezilenlerin Kurtuluşu, İşçi Cephesi, Tersane İşçileri Birliği Derneği, OSB-İMES İşçileri Derneği, Emek Araştırmaları Dayanışma Topluluğu