29 Aralık 2007 Sayı: SİKB 2007/47 (49)

  Kızıl Bayrak'tan
   2008’e girerken 2007’den kalanlar…
  Bombardımanın örttüğü gerçekler
Kürt halkının dökülen kanı egemenlerin
ahlakına ayna tutuyor!
Tekel işçilerinin eylemlerinden...
Cevizli Tekel’deki özelleştirme saldırısıyla ilgili Tek-Gıda-İş 2 No’lu yöneticileriyle konuştuk...
Gençlik hareketinden...
  Asgari ücrete ilişkin eylem ve etkinliklerden...
  Asgari ücret mi biat ücreti mi?
Yüksel Akkaya
  19 Aralık eylem ve etkinliklerinden....
  Devrimci örgüt yaşamsaldır!
  Birleşik Metal İş 17. Merkez Genel Kurulu üzerine...
  “Erdal Eren kavgamızda yaşıyor!”
  Hayvanlar alemini rüya alemi sanan bir kafa
aydın olamaz!
  “Prekarite/Prekar” ücretler zamanı:
Nereye kadar?
Yüksel Akkaya
  Sincan İşçi Kurultayı’na yürüyoruz!
  Rusya AKKA’dan resmen çekildi!
  Hamas Bush yönetimince muhatap alınmayı
talep ediyor!
  PKK / KCK yöneticilerine açık çağrı!
M. Can Yüce
  Annapolis, Kürdistan ve Ortadoğu - Abu Şehmuz Demir
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Rusya AKKA’dan resmen çekildi!

Batılı emperyalistlerle Rusya arasındaki gerginlikte yeni aşama

Siyonistlerle birlikte Ortadoğu haklarını köleleştirme planını uygulamaya çalışan ABD emperyalizmi, aynı zamanda eski Sovyet cumhuriyetleriyle Doğu Avrupa ülkelerine de sızarak, Rusya’yı askeri kuşatma altına almaya çalışıyor. Her iki plan da Ortadoğu ve Hazar bölgesindeki enerji kaynaklarını yağmalama ve buna dayanarak diğer emperyalist güç odaklarının etkinlik alanını daraltma hedefine hizmet ediyor. ABD’nin küstah egemenleri, dünya jandarmalığının bu iki bölgedeki kirli planlarının başarısına bağlı olduğu bilinciyle hareket ediyorlar.

Planın Ortadoğu ayağı Filistin, Irak ve Lübnan’daki işgal karşıtı direnişlerle kösteklenirken, İran gibi aşılması kolay olmayan bir engelle de karşı karşıya bulunuyor. Washington’daki savaş kundakçılarının Hazar bölgesine sızıp Rusya’yı kuşatma hamlelerinin hedeflenen sonucu vermesi olası görünmüyor. Zira bu girişimler mali, siyasi ve askeri açıdan giderek güçlenen Rusya’nın direnişiyle karşılaşıyor.

ABD’nin Doğu Avrupa ülkelerini savaş aygıtı NATO’ya dahil etme yönünde attığı adımların yanısıra Rusya’nın yanı başına füze kalkanı ve radar üsleri kurma çalışmaları, gelinen aşamada bu bölgedeki ilişkileri iyice germiş bulunuyor.   

ABD’nin kışkırtıcı girişimlerine tepki gösteren Putin yönetimi, Polonya ve Çek Cumhuriyeti’ni füze kalkanı ve radar üsleri kurma planının iptal edilmemesi halinde Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşması’ndan (AKKA) çekileceği konusunda uyarmıştı. ABD’nin bildiğini okumaya devam etmesi üzerine Rusya parlamentosu, Avrupa’da tank, uçak ve diğer konvansiyonel silahların sınırlandırılmasını öngören AKKA’nın askıya alınması yönündeki kararı bu ayın başında oybirliğiyle almıştı. Devlet başkanı Putin’in parlamento kararını onaylaması ile Rusya 12 Aralık’ta AKKA anlaşmasından resmen çekildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, Rusya tarafından alınan tek taraflı kararın, silah denetimine zarar verdiğini öne sürerek Moskova’dan kararını değiştirmesini istedi. NATO şefi de, “esefle” karşıladıkları kararın geri alınması gerektiğini savundu.

Rusya ise, ancak NATO üyesi devletlerin AKKA anlaşmasında 1999’da yapılan değişikliği onaylamaları durumunda kararını gözden geçirebileceğini bildirdi. Bilindiği üzere 99’daki değişikliği sadece Rusya onaylamıştı.

Anlaşmanın bu haliyle Rusya için ayak bağı olduğunu savunan Putin yönetimi, ABD’nin Polonya, Çek Cumhuriyeti, Romanya, Bulgaristan gibi Doğu Avrupa ülkelerine askeri birlikler yerleştirmesini buna örnek gösteriyor.

Batılı emperyalistlerden sert tepkilerin gelmesi, Putin’i yeni hamleler yapmaktan alıkoymadı. AKKA’dan çekilme kararını onayladıktan bir gün sonra Belarusya’ya giden Putin, emperyalistlerin “batının son diktatörü” olmakla suçladığı Aleksander Lukaşenko ile görüştü. Mali, ticari, askeri anlaşmalara imza atan iki liderin, birlik konusunda da görüştükleri bildirildi. Bazı kaynaklar, iki devletin birleşeceğini, birleşik devletin başına Vladimir Putin’in geçeceğini öne süren yorumlar yayınladılar. Emperyalistlerin “renkli devrim” girişimlerini püskürten Lukaşenko, Rusya’nın ABD füze kalkanına karşı alacağı önlemleri destekleyeceklerini bildirdi.

ABD ile batılı müttefiklerini rahatsız eden Putin-Lukaşenko görüşmesinin ardından konuyla ilgili bir Rus televizyonuna demeç veren Rusya Genelkurmay başkanı Yuri Baluyevski, “Bu planın Rusya’ya karşı olduğundan başka şekilde yorumlanması imkânsız. Rusya’yla çatışma meselesi, ılımlı konuşursak, doğrudan çatışma dahil, maalesef Pentagon’daki meslektaşlarımın gündeminden atılmamıştır. Duruma göre münasip ve asimetrik önlemler alacağız” dedi.   

NATO Rusya sınırlarına genişlerken, bu tür anlaşmalarla Moskova’nın elini kolunu bağladığını ifade eden Rusya Genelkurmay başkanı,“Amerikan füzesinin ateşlenmesi otomatik olarak füze misillememize yol açabilir” diyerek çatışma olasılığına dikkat çekti.

ABD emperyalizminin NATO desteğiyle kışkırtıcı girişimlerini sürdürmesi gerginliği arttırırken, Rusya’nın kararlı tutumu gerici güç odakları arası çatışma riskinin artmakta olduğuna işaret etmektedir. Bu ise, kapitalist-emperyalist düzenin kaçınılmaz ürünü olan paylaşım savaşlarının önümüzdeki dönemde de insanlığı yeni felaketlere maruz bırakacağını göstermektedir. Bu felaketleri önlemenin biricik yolu, emperyalist-kapitalist sistemle hesaplaşmaktan geçiyor.