29 Aralık 2007 Sayı: SİKB 2007/47 (49)

  Kızıl Bayrak'tan
   2008’e girerken 2007’den kalanlar…
  Bombardımanın örttüğü gerçekler
Kürt halkının dökülen kanı egemenlerin
ahlakına ayna tutuyor!
Tekel işçilerinin eylemlerinden...
Cevizli Tekel’deki özelleştirme saldırısıyla ilgili Tek-Gıda-İş 2 No’lu yöneticileriyle konuştuk...
Gençlik hareketinden...
  Asgari ücrete ilişkin eylem ve etkinliklerden...
  Asgari ücret mi biat ücreti mi?
Yüksel Akkaya
  19 Aralık eylem ve etkinliklerinden....
  Devrimci örgüt yaşamsaldır!
  Birleşik Metal İş 17. Merkez Genel Kurulu üzerine...
  “Erdal Eren kavgamızda yaşıyor!”
  Hayvanlar alemini rüya alemi sanan bir kafa
aydın olamaz!
  “Prekarite/Prekar” ücretler zamanı:
Nereye kadar?
Yüksel Akkaya
  Sincan İşçi Kurultayı’na yürüyoruz!
  Rusya AKKA’dan resmen çekildi!
  Hamas Bush yönetimince muhatap alınmayı
talep ediyor!
  PKK / KCK yöneticilerine açık çağrı!
M. Can Yüce
  Annapolis, Kürdistan ve Ortadoğu - Abu Şehmuz Demir
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Asgari ücrete ilişkin eylem ve etkinliklerden...

“İnsanca yaşamaya yeten asgari ücret!”

Esenyurt’ta asgari ücret semineri

24 Aralık’ta Esenyurt İşçi Kültür Evi’nde asgari ücret ve son süreçte gündemde olan SSGSS saldırısı gündemli bir seminer gerçekleştirildi. 50 kişilik bir katılımın olduğu seminere konuşmacı olarak Volkan Yaraşır katıldı.

İlk olarak BDSP adına bir arkadaş söz alarak sermayenin asgari ücret oyununa ve işçi ve emekçiler için tam anlamıyla bir yıkımı ifade eden SSGSS saldırısına değindi. Düzenin son süreçte tırmandırdığı şovenizm ve Kürt halkına düşmanlık temelinde sürdürülen politikaları da teşhir eden bir konuşma yapan BDSP temsilcisi sözü Volkan Yaraşır’a bıraktı.

Volkan Yaraşır konuşmasında, kapitalizmin sömürü üzerine kurulan bir düzen olduğunu vurgulayarak kapitalizmin ortaya çıktığı dönemden itibaren işçi sınıfına köleliği dayattığını ifade etti. Ücretli köleliğe karşı işçi sınıfının nasıl bir mücadele vermesi gerektiğini değişik ülkelerdeki sınıf mücadelelerinden örneklerle anlattı. İşçi sınıfının kendi yaşam koşullarını düzeltmek için giriştiği mücedelenin sonucu olarak sermayenin bunu kontrol altında tutmak için asgari ücret düzenlemesine geçtiğini vurguladı.

Asgari ücretin Türkiye’de uygulanmasına değinen Volkan Yaraşır, AKP hükümetinin son dönemdeki politikalarını teşhir etti ve SSGSS’nin işçi-emekçiler için kapsamlı bir saldırı olduğunu anlattı. İşçi sınıfının sosyal yıkım yasalarını boşa düşürecek güce sahip olduğunu, bunun Türkiye işçi sınıfının mücadele tarihinde de örnekleri olduğunu vurguladı.

Yaklaşık üç saat süren seminer oldukça verimli geçti.

Kızıl Bayrak/Esenyurt


KİP: “Bıçak kemiğe dayandı”

Küçükçekmece İşçi Platformu’nun asgari ücret tartışmaları üzerinden düzenlediği “İnsanca yaşamaya yeten, vergiden muaf asgari ücret talep ediyoruz!” konulu panel 16 Aralık günü Sefaköy İşçi Kültür Evi’nde gerçekleştirildi.

Ön hazırlık sürecinde çevremizdeki işçi ve emekçilerle asgari ücret tartışıldı, İnönü Mahallesi’nde dernek ve kahveler dolaşılarak afişler asıldı.

Panel, Küçükçekmece İşçi Platformu temsilcisinin konuşmasıyla açıldı. Sınıf hareketinin mevcut tablosundan başlayarak asgari ücret uygulamalarının dünya ve Türkiye çapındaki başlangıç süreci ele alındı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun gerçekleri ifade etmediği, sınıfın haklarını güçlü bir eylemlilik ve örgütlülük süreci ile kazanabileceklerini ifade etti.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun dağıtılması ve asgari ücretlerin toplu iş sözleşmeleri aracılığı ile tabanın güç ve iradesi tarafından belirlenmesi gerektiğini vurguladı. Asgari ücretin günümüz koşullarında 4 kişilik bir ailenin geçim standartlarına uygun nitelikte olması ve vergiden muaf tutulması gerektiği belirtildi.

KİP temsilcisi, tersanelerde, fabrikalarda, Topkapı’da, Texim’de, Güven Elektrik’te mücadele eden işçileri örnek göstererek, sözü mücadele eden işçi arkadaşlara bıraktı. Güven Elektrik’te sendikal mücadele içerisinde bulunan bir işçi söz alarak, işçilerin haklarını ancak örgütlü mücadele ile elde edebileceğini söyledi ve kendi sendikal süreçlerini anlattı. ‘80 sonrası sendikalaşma faaliyetlerinin önünün kesilmeye çalışıldığından bahsederek, patronların sömürüyü artırmanın yolunu gözlediğini vurguladı.

Güven elektrik işçisinin alkışlarla son bulan sözlerinin ardından bir Texim işçisi söz aldı. Texim’de hak gasplarına karşı mücadeleyi nasıl başlattıklarını, üç aydır yaptıkları eylemleri, Çalışma Bakanlığı önündeki yürüyüşlerini ve şikâyet dilekçelerini, yemek boykotlarını, sendika girişimlerini ve mahkeme sürecini başlattıklarını anlattı.

Deri işçisi bir arkadaşımız “bıçak kemiğe dayandı” diyerek Texim işçisinin sözlerini destekledi.

Ardından İkitelli Organize Sanayi’de çalışan bir işçi arkadaşımız, kendi atölyesindeki kölece çalışma koşullarından bahsederek, bugün için asıl ihtiyacın birlikte hareket etmek olduğunu vurguladı.

KİP temsilcisi son olarak önümüzdeki hafta içerisinde Güven Elektrik işçilerinin yapacağı her eylem ve etkinliğe tüm işçileri dayanışmaya çağırdı.

30 kişinin katıldığı İşçi Platformu paneli, Güven Elektrik işçilerinin sözleriyle sona erdi: “İşçi sınıfı olarak mücadelenin temel taşlarıyız. Mücadeleyi sonuna kadar devam ettireceğiz. Birlik ve dayanışma içerisinde olalım!”

Küçükçekmece İşçi Platformu


BDSP: “Ortaoyununa son!”

Sermaye tarafından her sene Türkiyeli işçi ve emekçilerin önüne sunulan “asgari ücret ortaoyunu” bu sene de sahnede... Sözde işçi temsilcilerinin de içinde bulunduğu bu oyunda belirleyici olan “Asgari Ücret Tespit Komisyonu” değil sermaye sınıfıdır.

13 Aralık günü Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 2. toplantısını yaptığı saatlerde Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, gerçekleştirdiği eylemle işçi ve emekçilere reva görülen sefalet ücretini protesto etti. Çalışma Bakanlığı Unkapanı Bölge Müdürlüğü önünde toplanan BDSP’liler eylemde, “Sefalet ücreti istemiyoruz, Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!” pankartını açtılar.

Eylemde basın açıklamasını okuyan BDSP temsilcisi, tespit komisyonu içerisinde yer alan sözde işçi temsilcisi Türk-İş’in “oynanan oyunun inandırıcılığını sağlamak” rolünü taşıdığının altını çizdi.

Yapılan açıklamada, asgari ücretin belirlenme aşamasında asıl gücün İMF olduğu ve asgari ücretin belirlenmesinin öncesinde AKP hükümetinin %6’lık zam oranını çoktan duyurduğu ifade edildi. Tayyip Erdoğan’ın asgari ücrette ‘yüzde 127’lik artış’ iddiasının işçi sınıfıyla dalga geçmek anlamına geldiği dile getirildi.

İşçi sınıfının soluğunu ensesinde hissetmeyen sermayenin pervasız saldırılarına devam edeceği, ancak işçi sınıfının er ya da geç gereken yanıtı vereceği ifade edilerek açıklama son buldu.

Eylem boyunca; “Sefalet ücreti istemiyoruz!”, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” sloganlarını atan BDSP’liler “İnsanca yaşamaya yeten vergiden muaf asgari ücret!”, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”, “Bölgesel asgari ücrete hayır!”, “Herkese iş, tüm çalışanlara iş güvencesi!” dövizlerini taşıdılar.

Kızıl Bayrak/İstanbul

TİB-DER: Sefalet ücretine son!

2. Tersane İşçileri Kurultayı’na sunulan önergeler arasında asgari ücrete dair de bir kampanya önergesi bulunuyordu. Kampanya kurultayın ardından hızla başlatıldı. Tersane İşçileri Birliği olarak konuya ilişkin ozalitleri tersane duvarlarına vurmaya başladık. 18 Aralık günü İçmeler Tren İstasyonu’nda gerçekleştirilecek basın açıklamasına çağrı yapan ilk bildiri dağıtımını da Tuzla Gemi önünde gerçekleştirdik.

İçmeler Tren İstasyonu’ndaki basın açıklamamız“Asgari Ücret oyunu başladı, yevmiye usulü ücret uygulamasına son! İnsanca yaşamaya yeten vergiden muaf düzenli bir ücret için mücadeleye! / TİB DER” imzalı pankartımızın açılmasıyla başladı. Tersane işçilerine sözlü ajitasyon konuşmalarıyla sefalet ücretine karşı insanca bir ücret için mücadele etme, gücünü TİB-DER’de birleştirme çağrısı yapıldı. Daha sonra TİB-DER Başkanı Zeynel Nihadioğlu işçilere hitaben bir konuşma yaparak şunları söyledi: “Bugünlerde asgari ücret tartışması almış başını gidiyor. Sermaye ve onun uşakları bu ülkede emeğiyle geçinenleri açlığa sefalete ve yoksulluğa mahkum etmek istiyor. Bu dayatmanın da adı asgari ücret oluyor. Bu ülkede iğneden ipliğe her şeye zam yapılıyor ama biz işçilerin ücretleri yerinde sayıyor. Biz tersane işçileri olarak asgari ücret almıyor olabiliriz ancak bizlerin ücretlerine yapılan zamda da asgari ücrete yapılan zam baz alınıyor. Biz Tersane İşçileri Birliği Derneği olarak 2008 Ocak ayında belirlenecek olan sefalet ücretini kabul etmiyoruz.”

Eylemde sık sık “Sefalet ücretine hayır!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”, “Tersane işçisi köle değildir!” sloganları atıldı.

Tersane İşçileri Birliği


Ankara’da asgari ücret çalışması

Sınıf devrimcileri olarak Ankara’da asgari ücret gündemli faaliyetimizi sürdürüyoruz. İlk olarak BDSP imzalı bildirilerimizi işçi ve emekçilere ulaştırdık. Başta Sincan olmak üzere OSTİM, Balgat gibi sanayi bölgelerine ve işçi servislerinin yoğun olarak bulunduğu Ulus’a bildirilerimizi ulaştırdık.

BDSP imzalı afişlerimizi Ankara’nın birçok bölgesinde yaygın bir şekilde değerlendirdik. Sincan, Eskişehir Yolu, Ulus, Kızılay, Cebeci, Tandoğan, Kurtuluş, Dikimevi bölgelerine “Sefalet ücretin kabul etmiyoruz! İnsanca yaşamaya yeten asgari ücret!” şiarlı afişlerimizi yoğun bir şekilde yaptık.

Önümüzdeki günlerde de farklı araç ve yöntemlerle sermayenin asgari ücret politikalarını teşhir eden çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Ankara BDSP


İzmir’de asgari ücret çalışmaları

Sınıf devrimcileri olarak İzmir’de asgari ücret gündemli faaliyetimizi sürdürüyoruz. Bu çerçevede ilk olarak BDSP imzalı bildirilerimizi çeşitli emekçi semtlerinde ve fabrikalarda işçi ve emekçilere ulaştırdık.

Çiğli Organize Sanayi bölgesindeki çeşitli sektörlerden fabrikalarda ve sabah servis güzergahlarında bildirilerimizi dağıttık. Ayrıca Çiğli ve Buca’nın çeşitli emekçi semtlerinde bildiri dağıtımları gerçekleştirdik.

Bildiri dağıtımının yanısıra yine “Düşük ücretlere hayır! İnsanca yaşamaya yeten vergiden muaf asgari ücret istiyoruz!” şiarlı büyük boy ozalit afişleri Çiğli’nin işlek bölgelerinde kullanıldı.

Sınıf devrimcileri olarak önümüzdeki günlerde de farklı araç ve yöntemlerle sermayenin asgari ücret politikalarını teşhir etmeye devam edeceğiz.

İzmir BDSP