30 Kasım 2007 Sayı: SİKB 2007/46(46)

  Kızıl Bayrak'tan
   İşçi sınıfı, emekçiler ve ezilen Kürt halkının
birleşik devrimci mücadelesi!
  Kürt sorununa Amerikan formülü netleşiyor
Gazetemize yönelik hukuk terörü sürüyor!
Telekom grevi üzerine...
Telekom işçileriyle dayanışma eylemlerinden...
Tersanelerde kurultay çalışmaları...
  TÜMTİS’ten “abluka”ya yanıt!
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  AK Parti Kürtler’in Deccal’i mi?
Yüksel Akkaya
  Marks’ın Kapital’i
  140. Yılında Kapital‘in Güncelliği sempozyumu...
  Fırtına öncesi sessizlik!..
Haluk Gerger
  Dünyadan...
  Şiddetin kaynağı olan kapitalist sisteme karşı
emekçi kadınlar bir adım ileri!
  İstanbul Gençlik Forumu toplanıyor!
  Söz sırası gençlikte...
  İstanbul Liseli Gençlik Platformu’ndan çağrı:
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İstanbul Liseli Gençlik Platformu’ndan çağrı:

Geleceksizliğe, yozlaşmaya, şovenizme karşı liseli gençlik mücadelesini yükseltelim!

İstanbul Liseli Gençlik Platformu olarak bir dönemdir liselerde “Yalanlarınızı da alın gidin!” kampanyasının çalışmalarını yürütüyoruz. Gerek merkezi araçlarla, gerekse yerel olarak hazırladığımız materyallerimizle lise ve dershaneli gençlik güçlerinin gündemine sokmaya çalıştığımız kampanyamızla sermaye düzeninin yalanlarını teşhir ediyor, bu yalanlara karşı mücadeleyi büyütme ve liseli gençlik platformunda örgütlenme çağrısı yapıyoruz.

Özgür bir lise istiyoruz!

Çalışmamızın 6 Kasım’a kadar olan sürecini il genelinde okullarda yaşanan güvenlik terörünü gündemleştirmek üzerinden ele aldık. Bulunduğumuz tüm alanlarda İçişleri Bakanlığı ile MEB arasında imzalanan güvenlik protokolünü gündemleştirdik ve bu protokole karşı imza topladık.

6 Kasım’dan bir hafta önce kampanyamızın temel hedefi olan düzen karşısında devrimci taraf olma çağrısını gündemleştiren bir etkinlik gerçekleştirdik.

6 Kasım eylemi için belirlediğimiz “Ne hapishane, ne ticarethane! Özgür bir lise istiyoruz!” şiarı da kampanyamızın tüm vurgularını kapsamaktaydı.

6 Kasım’a kadar geçen süreyi genel propaganda materyallerinin kullanıldığı bir dönem olarak değerlendirdik. İstanbul genelinde afişlerimizi yaptık. Liselilerin Sesi dağıtımını yaygınlaştırmaya çalıştık.

Yerel LGP’ler öne çıkıyor!

6 Kasım’a kadar olan süreçte yerel olanakları daha tanımlı hale getirmekle birlikte, yerel çalışmanın özgünlüklerini öne çıkartmaktan çok genel bir propagandayı eş zamanlı yapabilmeyi hedefledik.

6 Kasım’ın hemen ardından ise kampanya çalışmamızın yerellerde hangi başlıklar üzerinden ele alınacağını tartıştık ve yerel çalışmaların özgün araçlarla bütünleşmesi zorunluluğuna vurgu yaptık.

Bu kapsamda Esenyurt’ta ticari eğitimin genel görünümleri ele alınırken, burada liselere dağılan ilişkilerin yanyana gelebilmesi için haftasonu etkinliklerini temel araç olarak belirledik. GOP ve Gazi bölgesinde ise, okullarda yaşanan yozlaşma ve uyuşturucu sorunlarını esas alarak, bir dizi okul ve bölge toplantısı örgütledik. Buradaki bir lisede “Yaşamaya Dair” isimli bir yerel yayın çıkartıyoruz. Başka bir lisede ise yerel yayın tartışmalarımızı başlatmış durumdayız.

Anadolu Yakası’nda ise coğrafyamızın genelinde etkisini hissettiren şoven histeri atmosferine karşı bir faaliyet örgütlüyoruz. Liseli gençliğin ilgisini çeken bir dizi aracı devreye sokarak, ısrarla kardeşlik çağrısı yapıyoruz. Faşist örgütlenmelerin liselere girme çabalarının karşısına tok bir biçimde çıkıyoruz. Bu yakada tekrar LGP’lerin geniş çalışma grupları üzerinden örgütlenmesi çabasını harcıyoruz.

Dershanelerde ise ÖSS’yi temel bir gündem olarak ele alarak, öğrencileri bir dershane bülteni etrafında toplamaya çalışıyoruz.

Yerel forumlara yürüyoruz!

Yerel çalışmaya çubuk büken bu tarzın doğal sonucu olarak kampanyamızın finali olacak 8 Aralık’taki İstanbul Gençlik Forumu’na, yerel forumlarla hazırlanmayı planlıyoruz. Daha çok yerel tartışma kürsüleri olarak şekillenecek olan bu forumlarda, yerellerde öne çıkardığımız kampanya başlıklarını çok yönlü bir biçimde işleyeceğiz. Kimi yerlerde ailelere, kimi yerlerde eğitim emekçilerine de söz vererek, canlı tartışmalarla ana foruma sunacağımız tebliğlerin hazırlığını yapacağız.

Gaziosmanpaşa bölgesinde 1 Aralık’ta liselerdeki yozlaşmayı, uyuşturucu sorununu ve şiddeti tartışacağımız bir forum düzenleyeceğiz. “Yozlaşmaya, uyuşturucuya, şiddete karşı ne yapmalı?” başlığı ile düzenleyeceğimiz forumun panel bölümünde konuşmacı olarak İLGP temsilcisi, eğitim emekçisi ve bir psikolog katılacak. Ardından yerellerdeki alternatif deneyimlerimizi paylaştığımız ve başka nasıl alternatifler üretebileceğimizi tanımlayacağımız tartışma bölümüne geçeceğiz. Bu bölümde 8 Aralık’ta bir parçası olacağımız İstanbul Gençlik Forumu’na ön hazırlık tartışması yaparak yerelimizin katkısını kararlaştıracağız.

Esenyurt bölgesinde 1 Aralık günü, “Paralı eğitime, staj sömürüsüne ve diplomalı işsizliğe karşı ne yapmalı?” başlığını taşıyan bir forum örgütleyeceğiz. Forumumuz önce bir panelle başlayacak. İLGP temsilcisinin liselerde ticarileşmenin görünümlerini sunacağı panelde, üniversiteliler eğitimdeki genel dönüşümü ve birleşik mücadelenin önemini anlatacaklar. Ayrıca bu sorunlarla en çok karşılaşan velilerimiz adına da bir konuşma yapılacak. Yine bir eğitim emekçisi de konuşmacı olarak panele katılacak.

Panel bölümünden sonra forumun tartışma kısmında 8 Aralık’ta düzenlenecek olan İstanbul Gençlik Forumu’na nasıl bir katılım sağlayacağımızı ve hangi başlıklarla bir sunum hazırlayacağımızı tartışacağız. Ve tebliğimizi hazırlayacağız.

Anadolu Yakası’nda ilk olarak Maltepe’de bir yerel etkinlik düzenleyeceğiz. Halkların kardeşliği gündemli etkinliğimizde halkların kardeşliği için türküler söyleyeceğiz. Aynı zamanda yaratılan şoven-ırkçı atmosfere karşı yapabileceklerimizi tartışacağız.

Bunun dışında 1 Aralık günü Kartal İLGP olarak “Gerici eğitime, ırkçılığa ve şovenizme karşı ne yapmalı” başlığını taşıyan bir forum örgütleyeceğiz. Bir eğitim emekçisi ve bir avukatın da katılacağı forumumuzda, İLGP sunumunun yanı sıra liselerdeki Kürt arkadaşlarımızın kendi sorunlarını aktardıkları bir kürsü kuracağız. Anadilde eğitim sorununu da derinlemesine tartışacağız.

Forumumuz aslında 8 Aralık’ta gerçekleşecek olan “İstanbul Gençlik Forumu”na ön hazırlık amacı taşıyor. Kartal Lise Forumu’ndaki tartışmaların bir bölümünü İstanbul Gençlik Forumu’na ayırarak, liselerde halkların kardeşliği mücadelesini yükseltmek için ne yapmak gerektiğine ilişkin bir tebliğ hazırlamaya çalışacağız. Ayrıca İstanbul Gençlik Forumu’na katılımımızı da tartışacağız.

Dershane öğrencileri olarak ise 3 Aralık günü bir forum düzenleyeceğiz. “Farklı dershanelerde” olmamızın avantajını kullanarak geniş ve yaygın bir çalışma örebilme olanaklarını yaratmayı hedefliyoruz.

Biz dershanelilerin öğrenci statüsünde sayılmamasından kaynaklanan çok sayıda sorunları var. Yanısıra ÖSS bizler için bir prangaya dönüşmüş durumda. Bu çerçevede “ÖSS’ye, katsayı eşitsizliğine ve geleceksizliğe karşı ne yapmalı?” başlığı ile örgütleyeceğimiz forumumuz özel bir önem taşıyor. Forumda İLGP temsilcisi, bir dershane öğretmeni ve bir de “yeni üniversiteli” arkadaşımız sunum yapacak. Üniversite hayallerinin ne anlama geldiğini ve bize söylenen yalanları teşhir edeceğiz. İkinci bölümde ise İstanbul Gençlik Forumu’na sunacağımız katkıyı tartışacağız. Aynı zamanda çıkartmayı planladığımız dershane bülteninin nasıl bir amaca hizmet etmesi gerektiğini belirleyeceğiz.

8 Aralık’ta İstanbul Gençlik Forumu’nda buluşalım!

İstanbul Liseli Gençlik Platformu olarak, yukarıda çerçevesini çizdiğimiz yerel forumlarla liseli gençliğin temel sorunlarına ilişkin kapsamlı tartışmalar yürütmeyi hedefliyoruz. Forumlara katılımın güçlü geçmesi elbette tartışmanın en geniş bileşene maledilmesi bakımından önem taşıyor. Ancak bundan öte yerellerdeki ilerici gençlik güçlerini biraraya getirerek yerel çalışmaların belirlenen gündemler üzerinden güçlendirilmesi hedefinin, bugün liseli gençlik mücadelesinin tablosu değerlendirildiğinde öne çıkmasının temel olduğunu düşünüyoruz. Yerel forumlarımızda ve etkinliklerimizde yürüteceğimiz tartışmalarla İstanbul Gençlik Forumu’na geniş bir bileşenle katılabilmek ve bu Forum’da liseli gençliğin sorunlarının da gündeme alınmasını sağlamak bizim için tayin edici önem taşıyor.

İstanbul Gençlik Forumu, üniversiteli ve liselilerin aynı kaynaktan beslenen saldırıların sonuçlarını tartışıp değerlendireceği ve mücadele kararlılığı ile hareket edeceği bir kürsü olmalıdır. Bizler de liseli gençlik cephesinden politik mücadele yürüten güçler olarak, İstanbul Gençlik Forumu’ndaki tartışmaları güçlendirmek sorumluluğu ile karşı karşıyayız.

Gençlik güçlerinin biraraya geleceği bu etkinlik, özgürlük ve eşitlik özleminin öne çıkacağı bir zemin olacaktır. Forum’un kürsüsü kardeşlik ve gelecek özleminin ifade edildiği bir kürsü olacaktır.

İstanbul Liseli Gençlik Platformu olarak, tüm liselileri İstanbul Gençlik Forumu’na katılmaya ve sorunlarımıza karşı ortak bir mücadele zemininde birlikte saf tutmaya çağırıyoruz!

İstanbul Liseli Gençlik Platformu

 

İLGP Girişimi çalışmalarına devam ediyor!

İzmir Liseli Gençlik Platformu Girişimi’nden liseliler olarak çalışmalarımıza devamı ediyoruz. 21 Kasım günü yerel bültenimiz “Ticari Eğitime Karşı KATALİZÖR”ü Büyük Çiğli Lisesi’ne ulaştırdık. Öğrenci servislerine de dağıtılan bültenimiz ilgiyle karşılandı. Okulun kapısının önünde liselilerle tartışma olanağı bulduk ve bültenimiz üzerine konuştuk.

23 Kasım günü Çiğli İşçi Kültür Evi çalışanları ile birlikte Telekom işçileriyle dayanışmak için yapılacak basın açıklamasının bildirilerini emekçilere ulaştırdık.

Yine 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü dolayısıyla Karşıyaka Çarşı’da yapılan basın açıklamasında “Emperyalizme, Kapitalizme, Şovenizme ve Kadına Yönelik Şiddete Karşı Örgütlü Mücadeleye!” şiarlı pankartın arkasında liseliler olarak yerimizi aldık.

Son olarak 25 Kasım akşamı BDSP’li yoldaşlarımızla birlikte Çiğli’de Kızıl Bayrak satışı gerçekleştirdik. Düzenin hukuk terörüyle susturmaya ve sesini boğmaya çalıştığı gazetemizi işçi ve emekçilere ulaştırdık. Ev ev dolaşarak gerçekleştirdiğimiz Kızıl Bayrak satışının yanısıra çok sayıda Katalizör’ü de emekçi çocuklarına ulaştırdık.

İzmir LGP Girişimi’nde liseliler