30 Kasım 2007 Sayı: SİKB 2007/46(46)

  Kızıl Bayrak'tan
   İşçi sınıfı, emekçiler ve ezilen Kürt halkının
birleşik devrimci mücadelesi!
  Kürt sorununa Amerikan formülü netleşiyor
Gazetemize yönelik hukuk terörü sürüyor!
Telekom grevi üzerine...
Telekom işçileriyle dayanışma eylemlerinden...
Tersanelerde kurultay çalışmaları...
  TÜMTİS’ten “abluka”ya yanıt!
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  AK Parti Kürtler’in Deccal’i mi?
Yüksel Akkaya
  Marks’ın Kapital’i
  140. Yılında Kapital‘in Güncelliği sempozyumu...
  Fırtına öncesi sessizlik!..
Haluk Gerger
  Dünyadan...
  Şiddetin kaynağı olan kapitalist sisteme karşı
emekçi kadınlar bir adım ileri!
  İstanbul Gençlik Forumu toplanıyor!
  Söz sırası gençlikte...
  İstanbul Liseli Gençlik Platformu’ndan çağrı:
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Piyasalaşan eğitime ve şovenizme karşı...

İstanbul Gençlik Forumu toplanıyor!

Dönemin başından bu yana sürdürülen “Yalanlarınızı da alın gidin” kampanyası “İstanbul Gençlik Forumu” ile sürdürülüyor. Eğitim sürecinde yaşanan dönüşümlerin ve güncel plandaki şoven saldırganlığın tartışılacağı forum 8 Aralık günü saat 12.00-18.00 arasında Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nde gerçekleştirilecek.

İlk Oturum: “Piyasalaşan eğitim, halkların kardeşliği ve gençlik”

Forum iki ana oturum halinde gerçekleştirilecek. İlk oturum “piyasalaşan eğitim, halkların kardeşliği ve gençlik” başlığını taşıyor. Bu bölümde öncelikle neo-liberal saldırılar kıskacında eğitim sisteminin yaşadığı dönüşüm tartışılacak. Piyasalaşan eğitim süreci ana hatları ile tartışılacak, eğitim alanına dönük saldırılar sistemin yapısal hedef ve yönelimleri ile ilişkili bir biçimde ele alınacaktır.

Bu bölümün bir diğer sunum başlığını ise “Ortadoğu, Türkiye ve güncel gelişmeler” oluşturuyor. Şoven saldırganlığın ve arka planındaki hedeflerin tartışılacağı bölümde halkların kardeşliği için “nasıl bir mücadele ve ne yapmalı?” sorularına yanıt aranacaktır.

Bu bölümün son kısmında ise eğitim sisteminde yaşanan dönüşümler ve şoven saldırganlık karşısında birleşik bir gençlik hareketi acil ihtiyacı tanımlanacak, bu çerçevede birleşik mücadelenin yöntemsel çerçevesi ve güncel hedefleri belirlenmeye çalışılacaktır.

İkinci Oturum: “Söz gençlikte, gençlik sorunlarını tartışıyor!”

İkinci kısım ise “forum” ve “tartışmalardan” oluşacak. Bugün bir dizi üniversitede ve lisede yaşanan sorunlara birleşik çözüm yollarının tartışılacağı bu bölüm forumun da en can alıcı kısmını oluşturmaktadır. Halihazırda ulaşım sorununa, paralı eğitim ve uygulamalarına, diplomalı işsizlik ve geleceksizlik sorununa, ÖSS AOBP eşitsizliğine, gerici ve anti-bilimsel eğitim sistemine, eğitim kurumlarındaki baskıcı uygulamalara karşı gençliğin birleşik bir eksende neler yapabileceği yerel sunum ve tartışma başlıkları ile bu kısımda işlenecektir. Bu kısımda üniversitelerde ve liselerde halkların kardeşliği ekseninde örülen çalışmalar da ele alınacak, Kürt ve Türk gençliğinin birleşik mücadelesinin, şovenizme karşı etkili bir karşı koyuşun sorunları tartışılacaktır.

Forum sonuç deklarasyonunun sunumu ile etkinlik sonlandırılacaktır.

Üniversitelerdeki neo-liberal dönüşüme, şovenist histeriye karşı “halkların kardeşliği” diyen herkesi “İstanbul Gençlik Forumu”‘na katılmaya çağırıyoruz!

Müşteri değiliz, parasız eğitim istiyoruz!

Gençliğin yalanlara karnı tok. Geleceğimiz ve özgürlüğümüz elimizden alınırken sahte demokrasi vaadleri ile karnımızı doyurmayacağız. Bizler müşteri olmayı reddediyoruz. Okulların birer ticarethane haline gelmesini, eğitimin piyasada alınan ve satılan bir meta olmasını istemiyoruz. Sermaye için teknoloji üretmek yerine toplum için bilim üretmek istiyoruz.

Kağıt parçası değil, iş ve gelecek istiyoruz!

Gençliğin yalanlara karnı tok. Bizler parayla satılan bir eğitim ve yaşam değil gelecek istiyoruz. Bizler elimize tutuşturulan birer kağıt parçası değil iş istiyoruz. İşsizliğin her geçen gün arttığı bir düzende bizim işsizliğimizin sermaye için daha fazla kar anlamına geldiğini çok iyi biliyoruz. Herkese iş güvencesi verilmesini istiyoruz.

Irkçılığın, yozlaşmanın, korkunun değil bilimin üretildiği bir eğitim sistemi istiyoruz!

Gençliğin yalanlara karnı tok. Bizler gerici ve yozlaşmış bir eğitim sistemi değil bilimin ve özgürlüğün hakim olduğu bir eğitim istiyoruz. Halklar arasında kin ve düşmanlığı yayan gerici/faşist bir eğitim değil demokratik ve özgür bir eğitim istiyoruz.

Köle değiliz! Söz, yetki ve karar hakkı istiyoruz!

Bugüne kadar bizler adına herkes konuştu. Eğitim sürecinde bu sorunları yaşayan bizler ise, bırakın sorunları çözmeye çalışmayı, tartışma hakkından bile yoksunuz. Ancak artık yeter! Bugüne kadar baskı ve terörle bizleri susturanların, her türlü hak ve özgürlük arayışımızın karşısına çıkanların sahte demokrasi vaadlerine karnımız tok. Bizler yaşamımızın önemli bir kısmını geçirdiğimiz ve tüm eğitim emekçileri-çalışanlarıyla beraber bizlerin olan okullarımızda söz, yetki ve karar hakkı istiyoruz. Örgütlenme hakkı istiyoruz.

ÖSS duvarları değil, gelecek istiyoruz!

Gençliğin yalanlara karnı tok. Bugün bizleri birer yarış atı haline getiren ÖSS sistemi bu eşitsizlikler düzeninin özü ve özetidir. Bu nedenle ÖSS’nin kaldırılması, tüm gençlere sınavsız üniversite hakkı tanınması ve eğitimde fırsat eşitsizliğine son verilmesini istiyoruz. Geleceğimizi çalan sisteme karşı liseliler olarak gelecek istiyoruz.

Şovenizmin yalanlarına ortak olma!

Yıllardır bir arada yaşadığımız kardeş Kürt halkının karşısına kin ve nefret ile çıkmak… Şovenist histerinin alanlarda kin ve nefret sloganlarıyla dışa vurması… Kardeş bir halkın özgürlük talebinin faşist naralar eşliğinde boğulmaya çalışılması… Tüm bunlar bugün şoven dalganın sürüklediği kesimlerin durumunu tanımlamaktadır. Düzenin şovenist yalanlarına karnımız tok, halkların kardeşliğini, bu kardeşliğin özgürlük ve eşitlik temelinde hayata geçmesini istiyoruz!

Geleceğine sahip çıkan herkesi gençlik forumuna katılmaya çağırıyoruz!

Panelistler:

* Prof. Dr. Mehmet Türkay (Marmara Üniversitesi)

* Dr. Ahmet Öncü (Sabancı Üniversitesi)

* Yard. Doç. Dr. Kurtar Tanyılmaz (Marmara Üniv.)

* Ragıp Duran (Gazeteci Yazar)

* Temel Demirer (Gazeteci yazar)

İrtibat için: istanbul.genclik.forumu.07@gmail.com

İstanbul Gençlik Forumu ‘07

 

“İstanbul Gençlik Forumu” hazırlık çalışmaları etkili bir biçimde sürdürülüyor!

Dönemin başından bu yana “Yalanlarınızı da alın gidin!” başlığı ile sürdürdüğümüz kampanya çalışmasını İstanbul genelinde örgütleyeceğimiz “İstanbul Gençlik Forumu” ile sonlandıracağız. Çalışmamız bu zamana kadar yaygın bir kitle çalışması düzeyi oluşturularak, tüm olanaksızlıklara ve okullardaki tüm baskılara karşın kararlılıkla sürdürüldü. Onlarca lisede ve birçok üniversitede yaygın bir faaliyete konu edilen kampanya çalışmasının en etkin yanını ise yerel gündem ve sorunlarla kurulan güçlü bağ oluşturmaktaydı.

YTÜ’de ulaşım sorunu ile bütünlüklü bir biçimde yürütülen kampanya çalışması, Avcılar’da kameralara ve ÖGB terörüne karşı çalışmalar, İÜ hazırlık ve Fen-Edebiyatta kitle etinlikleri, söyleşiler ve toplantılarla yürüyen ve rektörlüğün baskıcı uygulamalarını etkin bir teşhire konu eden çalışma, yine MSGSÜ’de formasyon sorunu ekseninde yürütülen faaliyetler henüz başlangıç aşamasında olmakla beraber forumla birlikte etkili bir düzeye ulaşırılması hedeflenen çalışmalardır. Liselerde de çalışma yerellerde öne çıkan sorunları ele alan bir biçimde sürdürülmektedir. Esenyurt bölgesindeki liselerde ticarileşen eğitimin sorunları ele alınırken, GOP-Gazi liselerinde yozlaşma, uyuşturucu ve çeteleşme gündemleştirilmektedir. Anadolu Yakası’nda halkların kardeşliği mücadelesine çağrı yapılarak Kürt gençliğinin sorunları öne çıkartılırken, dershanelerde temel gündem olarak ÖSS ve AOBP eşitsizliği işlenmektedir. Dört yerelde örgütlenecek olan liseli forumları merkezi forumun liseliler cephesindeki etkinliğini geliştirecektir.

Yine önümüzdeki hafta boyunca İstanbul’da binlerce öğrenci ile yüzyüze bir faaliyet ile yürütülecek olan “referandum” çalışması, kampanya çalışmamızın geniş kitlelere ulaştırılması ve taleplerimizin etkili bir kitle çalışması ile bütünleştirilmesi açısından önemli bir araç olacaktır.

Forum, çalışmalarımızın bugüne kadar oluşturduğu olanakları daha etkili bir mücadele süreci ile bütünleştireceğimiz bir ara halka olacakır.

İstanbul Gençlik Forumu Hazırlık Koordinasyonu