30 Kasım 2007 Sayı: SİKB 2007/46(46)

  Kızıl Bayrak'tan
   İşçi sınıfı, emekçiler ve ezilen Kürt halkının
birleşik devrimci mücadelesi!
  Kürt sorununa Amerikan formülü netleşiyor
Gazetemize yönelik hukuk terörü sürüyor!
Telekom grevi üzerine...
Telekom işçileriyle dayanışma eylemlerinden...
Tersanelerde kurultay çalışmaları...
  TÜMTİS’ten “abluka”ya yanıt!
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  AK Parti Kürtler’in Deccal’i mi?
Yüksel Akkaya
  Marks’ın Kapital’i
  140. Yılında Kapital‘in Güncelliği sempozyumu...
  Fırtına öncesi sessizlik!..
Haluk Gerger
  Dünyadan...
  Şiddetin kaynağı olan kapitalist sisteme karşı
emekçi kadınlar bir adım ileri!
  İstanbul Gençlik Forumu toplanıyor!
  Söz sırası gençlikte...
  İstanbul Liseli Gençlik Platformu’ndan çağrı:
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi hareketinden...

Texim işçilerinin Taksim eylemi

Üç ayı aşkın süredir fabrikada yaşadıkları sorunlara karşı mücadele yürüten Texim işçilerinin mücadelesi patron tarafından boğulmak isteniyor. Şimdiye kadar karşı karşıya kaldıkları hak gasplarına, baskılara karşı fabrika önünde eylemler gerçekleştiren Texim işçilerinin mücadelesi sürüyor. Bağımsız Tekstil İşçileri Sendikası (BATİS) ve Texim işçileri 25 Kasım günü Taksim Tramvay Durağı’nda yaptıkları eylemle mücadelede kararlı olduklarını söylediler.

Eylemde “İnsanca yaşam istiyoruz/Texim işçileri” ve “Yaşasın sınıf dayanışması/BATİS” pankartı açıldı. 100’e yakın kişinin katıldığı eylemde yapılan açıklamada, ödenmeyen sigorta primleri ve verilmeyen zamları için eylemde oldukları belirtilerek de yakın dönemde yaşananlar üzerine bilgi verildi.

Mesaiye kalmayan Texim işçileri günlük 17 YTL’ye çalıştıkları halde, mücadeleyi baltalamak isteyen Texim patronunun dışarıdan getirttiği sigortasız günlükçülere 50 YTL ödeniyor.

Açıklama, günlükçü çalışmaya son verilmesi, insanca yaşayacak ücret verilmesi, zorunlu mesai dayatmasının kaldırılması, fazla mesailerin bordrolarda gösterilmesi, eksik sigorta primlerinin tamamlanması, işyerinde ayrımcılığın kaldırılması, servis ve yemeklerin düzenlenmesi talepleriyle sonlandırıldı.

Eylemde “Yaşasın Texim direnişimiz!”, “Örgütlen, dayanış, sigortalı çalış!”, “Texim işçisi köle değildir!”, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”, “Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği!”  sloganları atıldı, dövizler taşındı.

Kızıl Bayrak/İstanbul


İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!

Eskişehir’de Türkiye Çimse-İş Sendikası, Toprak Holding bünyesindeki Eskişehir Toprak karo seramik fabrikalarının yaklaşık iki aydan beri kapalı olmasını ve bu fabrikalarda çalışan 2 bin işçinin 3.5 trilyon alacaklarının 45 günden beri ödenmemesini protesto etmek amacıyla bir eylem gerçekleştirdi. Adalar Migros önünde başlayan eylemde sloganlarla Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi’ne yüründü. Burada basın açıklaması okundu.

Basın açıklamasında; fabrikalarının 4 Ekim ‘07 tarihinden bu yana kapalı olduğu, holding yetkililerinin defalarca fabrikaları açmak için gün belirlediği, belirlenen günlerin sürekli ileri bir tarihe ertelendiği, halen fabrikaların açılması ile ilgili hiçbir gelişmenin olmadığı belirtildi. Türk-İş’e bağlı diğer sendika şubelerinin de destek verdiği eyleme yaklaşık 400 işçi katıldı.

Kızıl Bayrak/Eskişehir


Petkim işçilerinden eylem!

Özelleştirme Yüksek Kurulu, Petkim’in yüzde 51 hissesinin ihalede en yüksek teklifi veren ancak Ermeni ortağı bulunmasıyla gündeme gelen TransCentralAsia Petrochemical Holding yerine, ikinci en yüksek teklifi veren Socar-Turcas-Injiz Ortak Girişim Grubu’na satışını onayladı. Bunun üzerine PETKİM işçileri bir eylem gerçekleştirdiler.

İşçiler 23 Kasım sabahı, PETKİM kavşağında servislerden inerek (B) kapısına yürüdüler. Burada Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Salih Mehmet Aydın konuştu. PETKİM’in satışının ciddi kayıplara yolaçacağını vurguladı. AKP hükümetinin özelleştirme politikalarını eleştirerek şunları söyledi: “PETKİM, ülkemizin petro-kimya alanında, hammadde ihtiyaçlarının ancak %25’ini karşılayabilmektedir. Şimdi hükümete şunu soruyoruz. Ülke ihtiyacı için daha üç PETKİM kurulması gerekiyorken, neden PETKİM’i satıyorsunuz? Ülkenin bu alandaki ihtiyacını yeni PETKİM’ler kurarak karşılamak yerine, neden elimizdeki tek petrokimya sanayini, başka bir ülkenin şirketine satıyorsunuz.”

Bu arada, PETKİM’i alan grupta yer alan Turcas’ın kamu ihalelerinden bir yıl süreyle yasaklı olduğu ortaya çıktı. Petrol-İş Sendikası, ÖYK kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay’a dava açtı.


Emekli-Sen’den AKP’ye siyah çelenk!

Sendikalarının kapatılmasına karşı Eylül-Ekim aylarında Ankara’da kitlesel eylemler ve çeşitli illerde basın açıklaması yaparak Emekli-Sen’in mücadelesinin susturulamayacağını haykıran Emekli-Sen üyeleri, 22 Kasım’da Şişli AKP binasına çelenk bıraktılar.

Mecidiyeköy Metro Çıkışı’nda toplanan DİSK/Emekli-Sen İstanbul Şubeleri üyeleri taşıdıkları “Emekli-Sen kapatılamaz!” çelengi ve “DİSK/Emekli-Sen kapatılamaz!” pankartıyla Şişli AKP’ye yürüdüler. “Emekli-Sen kapatılamaz!”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz!”, “Emekliyiz, haklıyız, kazanacağız!” vb. sloganları atarak bina önüne gelen Emekli-Sen’liler burada bir basın açıklaması gerçekleştirdiler. Açıklamada, 8 milyonu aşkın emeklinin yoksulluk içinde olduğu söylendi. Sendikaya dönük kapatma davasının anti-demokratik niteliğine ve hukuksuzluğuna dikkat çekildi.

Eylemde, “Emekli-Sen kapatılamaz!”, “Emekli-Sen’i kapatanlar emeklilerin sendikal mücadelesini engelleyemez!”, “AKP açlığın ve adaletsizliğin iktidarıdır!” dövizleri taşıdı.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Emekli-Sen Adana Şubesi’nden eylemli tepki

Emekli-Sen Adana Şubesi 22 Kasım’da bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, Emekli Sen’in başta İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi olmak üzere, temel hak ve özgürlüklere ilişkin uluslararası sözleşmelerin “herkes barışçıl amaçlarla sendika kurma ve sendikaya üye olmaya haklarına sahiptir” hükmünü temel aldığı ve Emekli-Sen’in Anayasa’nın 90. maddesine göre kurulduğu söylenerek, Emekli-Sen’in yasallığının tartışılamayacağı dile getirildi. Basın açıklamasının ardından AKP önüne siyah çelenk bırakıldı.

Kızıl Bayrak/Adana


Tarım işçileri grevle kazandı!

23 Kasım günü grev kararı alarak, günlük ücretlerinin, toprak sahipleri tarafından Bakanlıkça belirlenen 21 YTL’ye çıkartılmasını talep eden 50 bin tarım işçisinin grevi başarıyla sonuçlandı. Adana’da işçilerin ağırlıklı bir kısmının çalıştığı 5 büyük toprak patronu işçilerin taleplerini kabul etmek zorunda kaldılar.


Fosfat tesisine geçit yok!

Bandırma’da kurulması gündemde olan fosfat tesisi için köylüler bir referandum düzenledi. Referanduma katılan 422 köylünün tamamı “hayır” oyu verdi. Köylüler tesisin doğal çevreye ve insan sağlığına olumsuz etkileri olacağı bilinci ile, köylerinin sermayenin talanına açılmasına engel olmaya çalışıyorlar.


OLEYİS Antalya’da greve hazırlanıyor

DİSK / OLEYİS Antalya’da greve hazırlanıyor. Sendikanın örgütlü olduğu Antalya Öğretmen Evi’nde sürmekte olan ve 75 işçiyi kapsayan toplu iş görüşmelerinde anlaşma sağlanamadığı belirtiliyor.


Mersin Toptancı Hali’nde işçi eylemi

Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Toptancı Hali’nde ambalaj işçileri, ücretlerinin artırılması için eylem yaptı. 26 Kasım günü haldeki işyerlerine girmeyen yüzlerce ambalaj işçisi, 30 YTL olan günlük yevmiyelerinin 40 YTL’ye çıkarılmasını istedi.

 

Eğitim emekçilerinin eylemlerinden...

“Ücretli köle olmayacağız!”

Eğitim-Sen İstanbul Şubeleri 24 Kasım Öğretmenler Günü vesilesiyle Cağaloğlu’nda bulunan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir eylem gerçekleştirdiler. Eylemde eğitim emekçileri sorunlarına sağlıklı ve gerçekçi çözümler üretilmesini talep ettiler.

Eylemde Eğitim-Sen pankartı ve “İnsanca yaşam, güvenceli gelecek istiyoruz!”, “Kadrolu çalışma esas alınsın!”, “Parasız eğitim, parasız sağlık”, “Eşitlik istiyoruz!” ve “Eşit işe eşit ücret!” dövizleri açıldı.

Yapılan açıklamada “Bugün 24 Kasım Öğretmenler Günü kutlanıyor. Bundan önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da öğretmenlerimiz için sahte övgüler dizilecek, boş vaatler verilecek” denildi. Öğretmenler Günü’nün 12 Eylül döneminin bir ürünü, 12 Eylül zihniyetinin nasıl bir öğretmen istediğinin simgeleştiği bir gün olduğu belirtildi. Eğitim sorunlarının ülke sorunlarından bağımsız olmadığı vurgulandı. İMF politikalarına, ABD, AB dayatmalarına, şoven linç atmosferine değinildi. Açıklamanın ardından Eğitim-Sen’in 3 Kasım’daki kapatma davasına karşı yapılan eylemde yaralanan ve halen sakat olan Erkan Barikan bir konuşma yaptı.

Eylemde güvencesiz öğretmenlerden Selmin Erhan da bir konuşma yaparak devletin sözleşmeli-ücretli statüleri dayatarak, örgütlenme hakkını yok eden bir yapılanmaya dönüştürüldüğünü vurguladı ve ücretli köleliğe izin vermeyeceklerini söyledi. Milli Eğitim’in kadro politikasını teşhir etti.

Eylem boyunca “Yaşasın örgütlü mücadelemiz!”, “Parasız eğitim, parasız sağlık!”, “İnsanca yaşam, güvenceli gelecek!”, “Öğretmen düşmanı Bakan Çelik istifa!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganları atıldı. Eyleme yaklaşık 80 eğitim emekçisi katıldı.

Kızıl Bayrak/İstanbul


“Köle değil öğretmeniz!”

Eğitim Emekçileri Derneği, 24 Kasım günü Taksim Tramvay durağında 24 Kasım öğretmenler günü ile ilgili açıklama yaptı. Eylemde “Geleceğiz, örgütleniyoruz!” pankartı ve “Yine KPSS’ye takıldık!”, “Ya sözleşme iptal olursa!”, “Öğretmen oldum ama pasom yok!” ve  “Bugün öğrenciyim, yarın diplomalı işsizim, geleceksizim” dövizleri açıldı. Açıklamanın ardından İstiklal Caddesi’nde broşür dağıtan eğitim emekçileri, daha sonra Gayrettepe Telekom işçilerini ziyaret ettiler.

Kızıl Bayrak/İstanbul


“Yaşasın sınıf dayanışması!”

Eğitim-Sen Adana Şubesi 24 Kasım günü, Eğitim-Sen Şube Binası önünde, Öğretmenler Günü vesilesiyle bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Adana Eğitim-Sen pankartının açıldığı basın açıklamasında 24 Kasım’ın göz boyamak için kullanıldığı vurgulandı.

Açıklamanın ardından eyleme katılan 100’ü aşkın emekçi Adana Eğitim-Sen pankartı arkasında, sloganlarla, 39 gündür grevde olan Telekom işçilerini, Telekom İl Müdürlüğü’ne kadar yürüyerek ziyaret etti. Eğitim-Sen’liler yaklaşık 30 işçi tarafından karşılandı. Konuşmalarında dayanışma vurgusu yapılarak, bundan sonra da eylemli dayanışmanın devam edeceğini belirttiler.

Kızıl Bayrak/Adana


Eğitim Sen: Öğretmen aylığından vergi alınmasın!

Eğitim-Sen Merkez Yönetim Kurulu üyeleri, 24 Kasım Öğretmenler Günü öncesinde öğretmenlerin sıkıntılarını ve taleplerini dile getirmek amacıyla Milli Eğitim Bakanı’yla bir görüşme yaptılar. Görüşmede Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaattin Dinçer, öğretmenlerin taban aylığının vergiden muaf tutulmasını ve Şubat ayında en az 25 bin kadrolu öğretmen ataması yapılmasını istedi.