3 Ağustos 2007 Sayı: 2007/30(30)

  Kızıl Bayrak'tan
   Seçimler sonrası yeni dönem...
  “İstikrar” sorunu sürüyor!
“Sivil ve demokratik anayasa” masalları…
Düzen partileri seçim depreminin
altında kaldı!
Kemalizm ve Anayasa tartışmaları
ne anlatıyor?
Milletvekillerine cezaevlerine giriş sınırlaması...
  Kıdem tazminatı hakkı gaspedilmek isteniyor…
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Sınıfın devrimci programını işçi ve emekçi kitlelere taşıyan etkin bir seçim faaliyeti
  Direnişçi Sanovel işçileriyle konuştuk...
  Tekstil atölyesi mi, esir kampı mı? - Yüksel Akkaya
  Bir damla su için sosyalizm!
  Binali Soydan serbest bırakıldı!
  Emperyalist işgal Irak’ta halkın
yarısını açlığa mahkum etti!
  Emperyalist-siyonist güçler Filistin halkını teslim almaya çalışıyor...
  Balkanlaşma ve iç savaş sarmalında Ortadoğu - Volkan Yaraşır
  DTP ve meclis - M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Sınıfın devrimci programını işçi ve emekçi kitlelere taşıyan etkin bir seçim faaliyeti

22 Temmuz seçimlerini geride bıraktık. Seçimlerin ortaya çıkardığı siyasal tabloyu değerlendirmeye devam edeceğiz. Ancak komünistler açısından seçim sonuçlarını daha özel planda ele almak ayrı bir ihtiyaç. Zira toplam devrimci siyasal sınıf çalışmamızın seçimler vesilesiyle ortaya çıkardığı kazanımları, yarattığı birikim ve deneyimleri güce dönüştürmek için kapsamlı bir değerlendirme yapmak gerekiyor. Yerel çalışma alanlarımızın seçim çalışmamızın kazanımlarını bu gözle incelemesi, eksikleri tespit ederek üzerine gitmesi, deneyimlerinden dersler çıkarması ve elde edilen birikimleri doğru değerlendirmesi buna bağlı.

Sınıfın devrimci programını kitlelere taşımanın önemi

Komünistler olarak 4. dönemdir seçimlere devrimci programımızla müdahale ediyoruz. Düzenden umut kesen emekçi kitlelerin karşısına “Çözüm ne seçimde ne mecliste! Çözüm devrimde, kurtuluş sosyalizmde!” şiarını yükselterek çıkıyoruz. Devrimci sınıf programına dayanan politikamızla, buna uygun etkin ve yaygın propaganda faaliyetimizle kitlelerin karşısına tok bir tutumla çıkıyor, onlara gerçek çözüm yolunu gösteriyoruz. Düzenin seçim oyununa karşı işçi ve emekçileri devrim ve sosyalizm mücadelesinden yana taraflaştırmaya çalışıyoruz.

Seçimler vesilesiyle düzenin boş vaadlerine ve liberal çevrelerin seçimi ve meclisi umut olarak gösteren ham hayallerine karşı devrimci ilke ve politikaya dayalı net ve kararlı duruşumuzla emekçi kitleleri kuşatmak için tüm imkan ve gücümüzü seferber ettiğimiz bir dönemi daha geride bıraktık.

Umudunu devrimden ve sosyalizmden çoktan kesmiş, yüzünü düzene çevirmiş sol liberaller ile onların kuyruğuna takılan tasfiyecilerin yaydığı sahte umutların karşısına sınıfın devrimci partisinin ideolojik hattıyla, politik ve pratik çalışma kapasitesiyle çıkarak devrimci bir odak olduk.

Komünistler olarak yerel bir takım eylem ve direnişleri dışta tutarsak, sınıf ve kitle hareketinde yaprağın dahi kımıldamadığı, düzenin laiklik-şeriat çerçevesinde emekçi kitleleri taraflaştırmaya çalıştığı, devletin baskı ve terörünün arttığı bir dönemde yapılan seçimlere müdahalemizi somut bir takım kazanımlara dönüştürmeyi başardık.

Sınıf ve kitle hareketinin yaşadığı tıkanmaya müdahale etmenin en uygun taktiği olarak değerlendirdiğimiz seçimlere toplam 5 sanayi kentinde 8 sosyalist adayla katıldık. Devrimci sınıf programına dayalı seçim taktiğimizi olanaklarımız çerçevesinde güce dönüştürebildik.

Kuşkusuz bu kazanımların gerisinde devrimci sınıf programından aldığımız güç ve yılları bulan siyasal sınıf çalışmamızın toplam deneyimleri bulunmaktadır. Bundan sonrası için önümüzde mevcut kazanımlarımızı ve çalışma düzeyimizi daha da ileri taşımak, ulaştığımız düzeyi aşmak, geleceği kucaklama iddiamızın bir gereği olarak sorumluluklarımıza daha sıkı sarılmak görevi duruyor.

Başarılı ve güçlü bir ön ve iç hazırlık süreci

Seçim çalışmasının başarısının gerisinde başarılı ve güçlü bir ön hazırlık süreci bulunuyor.

“Çözüm ne seçimde ne mecliste! Çözüm devrimde, kurtuluş sosyalizmde!”, “Amerikancı-İMF’ci düzen partilerine oy verme, hesap sor!” şiarları üzerinden yükselen seçim çalışmamız boyunca emekçi kitleleri düzenden hesap sormaya, devrim ve sosyalizm mücadelesini yükseltmeye çağırdık. Düzenin çok yönlü teşhirine ve mücadele çağrısına dayanan çalışmamızı sistemli ve planlı bir tarzda yürütmek için programa bağladık. Süreç boyunca kullanılacak materyallerin tanımlanmasından kitle etkinliklerine, şenliklerden kitle toplantılarına kadar tüm araçları belirlenen hedefler doğrultusunda planladık.

Emekçi kitlelere sınıfın bağımsız devrimci programını anlatmak, sömürücü düzenin sınıf düşmanı gerçek yüzünü teşhir etmek, devrim ve sosyalizmin gerçek kurtuluş yolu olduğunu seçim çalışması boyunca en etkili bir tarzda anlatmak amacıyla seçimlerin ön sürecinde tüm çevre-çeper güçlerimizin katıldığı ve devrimci seçim platformumuzun anlatıldığı eğitim seminerleri gerçekleştirdik. Bunu kitle çalışmasının deneyimleri ve sorunları, başarılı bir sosyalizm propagandasının nasıl yapılması gerektiği üzerine yapılan seminerler izledi. Eğitim toplantıları zengin ve canlı tartışmaların yürütüldüğü bir atmosferde gerçekleşti. Seminerler vesilesiyle seçim çalışmasına katılacak tüm güçlerimiz politik ve pratik olarak sürece hazırlanmış oldular.

Hem politik olarak güçlü, hem pratik olarak belirlenmiş, hem de çevre-çeper güçlerimizi sürece katan bir seçim faaliyeti planlayarak sürece güçlü bir tarzda hazırlandık.

Komisyonlara dayalı disiplinli ve planlı bir çalışma

Tüm çalışma alanlarımızda oluşturduğumuz komisyonlar üzerinden yaygınlığı, kapsamı ve düzeyi açısından geçmiş deneyimlerimizi aşan etkili bir faaliyet yürüttük. Çeperimizde bulunan tüm ilişkilerimizi bu komisyonlarda tanımladık ve çalışmanın aktif bir öznesi haline getirdik. Komisyonlarımız haftalık ve günlük toplantılarla çalışmanın hem politik hem de pratik olarak değerlendirmesini düzenli olarak yaptılar. Çalışmanın düzenli ve sistemli bir tarzda yürütülmesinde işlevli bir misyon üstlendiler. Tüm süreç boyunca hem faaliyetin eksikliklerine müdahalede hem de güçlerimizin çok yönlü eğitilmesinde anlamlı bir rol oynadılar.

Tüm yerelliklerimizde toplam 25 seçim komisyonu üzerinden 35 ayrı bölgede yüzlerce emekçi mahallesine ve sanayi havzasına seslenen, onbinlerce emekçiyle buluşmayı hedef alan etkin ve yaygın bir faaliyet düzeyi yakaladık.

Yerel komisyonlarımız çalışma yürütecekleri alanları, sanayi havzalarını, bölgedeki güçlerin durumunu, kullanılacak yerel araçları, güç ve imkanları ayrıntılarıyla tartışarak hedefli bir çalışma yürüttüler. Bulunduğumuz alanlarda derinleşebilmenin, yeni alanlara açılarak yeni olanaklar yaratmanın, güçlü bir propaganda çalışması yürütmenin ve kitlelerle buluşmanın tüm imkanlarını açığa çıkarmaya çalıştılar. Komisyonlarımız hem mevcut imkanları değerlendiren hem de yeni imkanları zorlayan bir hat üzerinden hareket ettiler.

Tanımlı ve geniş ekiplere dayalı komisyonlar üzerinden yürütülen seçim çalışmamız hem disiplini hem de faaliyet kapasitesi bakımından yeni bir düzeyi ifade etmektedir. Seçim çalışmamızın geçmiş süreci aşan en anlamlı kazanımlarından birisi de genç ve deneyimsiz güçlerimizin politik ve pratik gelişiminde anlamlı bir rol oynayan, kitle faaliyetinde deneyim kazandıran, ekiplere dayalı kolektif bir çalışma tarzını pekiştiren komisyonlarımızda çok yönlü eğitimi oldu. Kitle faaliyeti içerisinde eğitilen genç ve deneyimsiz güçlerimiz süreçten kendilerine ve temsil ettikleri politik platforma daha bir güvenle çıktılar.

Seçim faaliyetimizin disiplinli ve planlı bir tarzda yürütülmesinde, komisyonlarımızın amacına uygun bir misyon üstlenmesinde en büyük rolü güçlenen yerel inisiyatiflerimiz oynadı. Yerelliklerdeki güç ve imkanların doğru değerlendirilmesinde, çevre ve çeper güçlerimizin doğru yönlendirilmesinde, çalışmanın yarattığı imkanların güce dönüştürülmesinde sürece etkin müdahalelerde bulunan yerel inisiyatiflerimiz geçmişi aşan bir önderlik pratiği sergilediler.

Yaygın ve çok yönlü propaganda faaliyeti ve politik etkisi güçlü kitle etkinlikleri

Komünistler olarak toplam siyasal sınıf çalışmamızın kazanımlarından birisi de bir dizi araç ve yöntemi birarada kullanarak kapsamlı, yaygın ve etkin bir propaganda ve örgütlenme çalışması yürütülmesinde edindiğimiz deneyimdir. Seçimler vesilesiyle bugüne kadar sergilediğimiz propaganda faaliyetini aşan bir çalışma yürüttük. İşçi sınıfı ve emekçilerle buluşmada anlamlı bir mesafe katettik.

Yaklaşık bir aylık zaman dilimi boyunca 250 bini seçim bildirgesi olmak üzere 400 bini aşkın bildiri, 100 bini aşkın değişik afiş, onbinlerce yerel bildiri, afiş, el ilanı, yerel bülten, davetiye vb. ile yüzlerce pankart, ozalit, duvar gazetesi olmak üzere zengin ve çok çeşitli aracı birarada kullandık.

Seçim çalışmamızın en anlamlı kazanımlarından bir diğeri de kitlelerle birebir iletişim kurmakta aldığımız mesafedir. Toplam bildirilerimizin yarısından fazlasını birebir dağıtarak emekçi kitlelerle diyalog kurmanın, onlarla politik sorunları tartışmanın, devrimci seçim programımızı anlatmanın, düzeni teşhir etmenin, devrim ve sosyalizm mücadelesine çağrı yapmanın imkanına çevirdik. Sadece seçimleri ve düzen partilerini değil bir bütün olarak sermaye iktidarını teşhir eden canlı tartışma ortamları yarattık. Emekçi semtlerinde, sanayi havzalarında, pazarlarda, fabrika önlerinde gerçekleştirdiğimiz kitlesel ve görsel açıdan güçlü dağıtım ekipleriyle bildirilerimizi yüzbinlerce emekçiye ulaştırdık. Devrime ve sosyalizme çağrı yapan afişlerimizi yerelliklerden merkezi güzergahlara kadar her alana yaygınca yaparak emekçilere seslendik.

Seçim süreci boyunca tüm yerelliklerimizde politik yayın organımızı etkin bir şekilde kullandık. Hemen hemen tüm çalışma alanlarımızda gazete satışlarımızı birkaç katına katladık. Emekçi mahallelerinde ve merkezi alanlarda toplu gazete satışı gerçekleştirdik. Devrimin ve sosyalizmin sesi Kızıl Bayrak gazetemizi yüzlerce emekçiye ulaştırdık.

Propaganda faaliyetimizi sadece çalışma yürüttüğümüz alanlarda değil toplama seslenen bir tarzda yürüttük. Bu kadar yaygın ve etkin bir genel propaganda sayesinde komünistlerin devrimci programını ve yürüttükleri seçim çalışmasını geçmişe oranla daha geniş bir işçi ve emekçi kitlesinin gündemine soktuk. Toplam çalışmamız boyunca yüzü kitlelere dönük, farklı araç ve biçimleri birarada kullanan bir faaliyet hedefledik ve bu konuda önemli bir mesafe aldık.

Propaganda alanında geçmişi aşan bir düzey yakaladık. Kitlelere ajitatif yol ve yöntemlerle seslenmede daha etkili bir tarza kavuştuk.

Tüm bunlara ev ziyaretleri ve toplantıları, kahve toplantıları ve konuşmaları, semt pazarlarında yapılan etkili ajitasyon konuşmaları, büro açılış etkinlikleri, aday tanıtım toplantıları, aday tanıtım şenlikleri, film gösterimi vb. açık hava etkinlikleri ve şenlikleri, fabrika dağıtımları, kadın, gençlik ve işçi toplantılarını ekleyebiliriz.

Sınıf ve kitle hareketinin çok yönlü ve birikmiş sorunlarını seçimler vesilesiyle aşmanın nesnel olarak sınırlarını bilerek davrandık. Yürüttüğümüz çalışmanın enerjisi kitleleri örgütlü bir hatta çekemese de birebir ilişki kurduğumuz emekçilerin eylemli gücünü kitle toplantıları ve etkinlikleriyle açığa çıkarabildik.

Hem programıyla, hem içeriğiyle, hem görselliğiyle politik etkisi güçlü onlarca kitle etkinliği gerçekleştirdik, yüzlerce emekçiye seslendik. Düzene karşı devrim alternatifini tok ve güçlü bir şekilde işlediğimiz etkinliklerimizde örgütlülüğe, devrimci sınıf mücadelesine ve sosyalizme çağrı yaptık. Sınıfın devrimci programını ve devrimci seçim platformumuzu kitlelere güçlü bir tarzda anlattık.

Hedefli ve genel süreçlere müdahale eden bir çalışma

Seçim sürecinin başında hemen her alanda somutlanmış hedefler belirledik. Seçim çalışması vesilesiyle bulunduğumuz alanlarda derinleşmeyi, yeni alanlara açılmayı, kalıcı ve yeni mevziler yaratmayı, mevcut güçlerimizle daha güçlü politik ve örgütsel ilişkiler kurmayı, yeni güçlere ulaşmayı vb. hedefler belirlemiştik. Tüm çalışma alanlarımızda bu hedeflerimizin birçoğunu yakalamış bulunuyoruz. Birçok alanda kadın, gençlik ve sınıf çalışmamızı güçlendirecek imkanlar yakaladık. Kimi alanlarda yeni mevziler yaratmanın zeminine kavuştuk. Mevcut güçlerimizi daha aktif ve tanımlı hale getirirken, daha geniş bir emekçi kesime seslenerek yeni güçlere ulaştık, ileriye taşınacak bağlar geliştirdik. Yüzlerce işçi ve emekçinin çeşitli düzeylerde desteğini aldık, enerjisinden faydalandık.

Bir yandan bulunduğumuz yerelliklerde etkin bir çalışma yürütürken diğer yandan gelişen siyasal süreçler üzerinden genel süreçlere müdahale etme yeteneğimizi geliştirdik. 2 Temmuz etkinlikleri ve anmaları, Genelkurmay’ın açıklamaları üzerinden gerçekleştirilen protesto eylemleri, devletin baskı ve terörüne karşı gerçekleştirilen refleks eylemlerle genel siyasal süreçlere müdahale ettik.

Devletin baskı ve terörüne karşı kararlı,
militan ve tok yanıtlar verdik

Düzen partilerinin birbirinin aynı ve sahte vaadlerle, liberal sol çevrelerin meclisi umut olarak gösteren iddiasız söylemlerle yürüttüğü sınırlı seçim faaliyetinin karşısına sınıfın devrimci programıyla çıkarak devrimin ve sosyalizmin tek temsilcisi olduk.

Yaygın ve etkin bir tarzda yürüttüğümüz devrimci faaliyetimiz patronların ve devletin kolluk güçlerinin saldırılarının da hedefi oldu. Hemen tüm alanlarda fabrika dağıtımları sırasında patronların ve uşaklarının saldırısına uğradık. Ankara’da, İzmir’de, İstanbul’da özel güvenliklerin saldırısı karşısında tok yanıtlar verdik, saldırılar karşısında işçi ve emekçilerin sahiplenen tutumlarıyla karşılaştık. Benzer bir şekilde çalışma alanlarımızın hepsinde kolluk güçlerinin, resmi ve sivil faşistlerin saldırısına maruz kaldık. Bildiri ve afiş çalışmalarımızın keyfi bir şekilde engellenmesinden kitle etkinliklerimizin, faaliyet yürüttüğümüz emekçi semtlerinde kitlelerin provoke edilmesine kadar devletin çok yönlü saldırılarına karşı militan tutumuz ve kararlı duruşumuzla yanıt verdik. Saldırıya uğradığımız alanlara faaliyetimizi daha güçlü bir şekilde taşıdık. Kendine güvenen, düşmanın saldırıları karşısında geri adım atmayan, devrimin ve sosyalizmin bayrağını daha da yükselten, militan tutumla devletin saldırılarını püskürten faaliyetimiz emekçi kitlelerin sempatisini kazandı, faaliyetimizin sahiplenilmesine neden oldu.

Düşmanın saldırıları karşısında hem anında gerçekleştirdiğimiz ajitasyon konuşmalarıyla hem refleks eylemlerle sömürücü düzeni, devlet terörünü ve kolluk güçlerini teşhir ettik. Ankara’da, İzmir’de, İstanbul’da, Adana’da devletin terörü, resmi ve sivil faşist çetelerin saldırısı karşısında emekçi kitlelerden ve dostlarımızdan anlamlı destekler aldık.

Çalışmanın eksiklikleri

Kuşkusuz tüm anlamlı ve olumlu yanlarına rağmen her açıdan dört dörtlük bir devrimci seçim faaliyeti yürüttüğümüzü iddia etmiyoruz. Zira bunun bizim çabamızı, iddia ve irademizi aşan yanları var. Sınıf ve kitle hareketinin dağınık ve örgütsüz tablosu, sermayenin çok yönlü saldırıları, düzenin emekçi kitlelerin bilincinde yarattığı manipülasyon vb., emekçi kitlelerin bağımsız devrimci bir tutumla düzenin karşısına dikilmesinin önündeki en temel engeller arasında. Komünistler olarak bizim bütün çabamız bu engelleri aşmak, işçi sınıfı ve emekçi kitleleri devrimci sınıf mücadelesine kazanmak, toplumsal bir devrimle işçi ve emekçilerin iktidarını kurmaktır.

İşçi ve emekçileri ilgilendiren her gündeme bu temel perspektifle yaklaşıyor ve müdahale etmeye çalışıyoruz. Seçimler de bunun bir vesilesidir bizim açımızdan. Elbette seçim çalışmamızın kazanımlarından sözederken mevcut güç ve imkanlarımızı aşan, belirlediğimiz hedeflere daha çok yaklaşan, eksikliklerimizi düne göre daha fazla geride bırakan, geçmiş dönemleri aşan bir güç, birikim, ve enerjiyi açığa çıkaran politik faaliyetimizin pratik sonuçları üzerinden ifade ediyoruz. Zira hiçbir şeye hazır konmadık, sınırsız ve sonsuz imkanlara da sahip değiliz. Birçok kez ifade ettiğimiz gibi kazanımlarımızı dişle, tırnakla kazıyarak, uzun ve zorlu yollardan geçerek kesintisiz sürdürdüğümüz devrimci siyasal sınıf çalışmamızın sonucunda elde ettik. Kazandığımız her mevziyi korumak ve geliştirmek için yoktan varetmeyi, zorluklara göğüs germeyi, yılmadan, usanmadan, sebatla yolumuzu yürümeyi bildik. Bunun verdiği özgüvenle davranıyor, kazanımlarımıza bu gerçekler üzerinden bakıyor ve bununla da övünüyoruz.

Ancak bu hiçbir zaman eksikliklerimizi görmezden geleceğimiz anlamına gelmiyor. Aksine bugüne kadar eksikliklerimizin üzerine kararlıca yürüdüğümüz için geleceğe güvenle bakıyor, aştığımız her sorunun ardından güçlenerek çıkmayı biliyoruz. Birçok açıdan geçmiş deneyimlerimizi aşan bir faaliyet kapasitesi sergilesek de, seçim çalışmamızın eksik kalan en temel yanı sınıf ayağıdır. Fabrika ve sanayi havzalarına yapılan yaygın dağıtımları daha fazla fabrika, ev ve kitle toplantısıyla güçlendirememizdir. Mevcut imkanları daha fazla kullanabilme, yeni imkanlar yaratma zemini varken faaliyetin bu yanına güçlü müdahale etmede eksik kalmamızdır. Fabrikalara özel seslenen araçları kullanma ve özgün sorunları üzerinden işçi ve emekçileri eylemli bir hatta sevketmede yeterince çaba gösterememizdir.

Kuşkusuz bu konularda çok daha fazlasını yapabilir, sınıfın bağımsız devrimci tutumunu bu açıdan da çeşitli araçlarla örgütleme yoluna gidebilirdik. Bu güç ve deneyime sahibiz. Daha iyi bir planlama ve yönlendirme ile çalışmanın bu yanını daha güçlü tutabilir, imkanlarımızı daha fazla zorlayabilirdik. Ancak bir ay gibi sınırlı bir sürede şimdilik bu kadarını başarabildik.

Temel olmasa da eksik bıraktığımız diğer bir alan da, çalışmamızın karşılığının kendi sınırları içinde değerlendirilebileceği, oyların devrimci ve sosyalist adaylara verilmesi çağrısıdır. Gelecekten umutsuz, düzenden beklentisi kalmamış, kötünün iyisini seçme mantığıyla sandık başına giden işçi ve emekçilerin, devrime ve sosyalizme açık ve net bir çağrı yapan sınıf devrimcilerine verdiği oyun sembolik bir anlamı vardır. Oy avcılığı yapan düzen partilerinin, seçimi ve meclisi kurtuluş yolu gösteren liberal solun ve kuyrukçularının pespaye platformunun karşısında devrimin ve sosyalizmin çağrısını tok ve kararlı bir şekilde yükselten komünistlere verilen her oyun kurulu düzeni yıkma, sosyalizmi kurma çağrısına verilmiş bilinçli bir onay olarak algılanması ve işin bu yanının toplam çalışmanın bir parçası olarak ele alınması gerekirken, bu konu eksik kalmıştır.

Yeni bir eşiğe ulaştık, yeni bir düzey yakaladık!

Yaklaşık bir ay boyunca yürüttüğümüz yaygın, etkin ve etkili devrimci seçim faaliyetimiz geride kaldı. Bu süreçte farklı gündemlere değişik cephelerden müdahale etme konusunda bir hayli adım attık, anlamlı deneyimler kazandık. Sistemli bir faaliyet içerisinde gündelik bir çalışma düzeyini yakaladık. Tüm çeper ilişkilerimizi çalışmanın öznesi haline getirmeyi ve çok yönlü eğitmeyi sağladık. Yerel inisiyatiflerimiz ve seçim komisyonlarımız aracılığıyla faaliyetin denetimi ve yönlendirilmesinde, tüm birimlerin çalışmayı periyodik olarak değerlendirmesinde ve merkezileştirmesinde epey yol katettik. Kendi sınırlarını aşan, birçok açıdan kendine yeten, kararlı ve iddialı bir faaliyeti örgütleme becerisi gösteren bir yerel çalışma düzeyi yakaladık. Kadro niteliğimizi geliştirdik. Özetle seçim çalışmamızın ardından yeni bir eşiğe ulaştığımızı, yeni bir düzeyi yakaladığımızı ifade edebiliriz.

Şimdi önümüzde kazanımlarımızı güce dönüştürme ve kalıcı hale getirme görev ve sorumluluğu duruyor.