3 Ağustos 2007 Sayı: 2007/30(30)

  Kızıl Bayrak'tan
   Seçimler sonrası yeni dönem...
  “İstikrar” sorunu sürüyor!
“Sivil ve demokratik anayasa” masalları…
Düzen partileri seçim depreminin
altında kaldı!
Kemalizm ve Anayasa tartışmaları
ne anlatıyor?
Milletvekillerine cezaevlerine giriş sınırlaması...
  Kıdem tazminatı hakkı gaspedilmek isteniyor…
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Sınıfın devrimci programını işçi ve emekçi kitlelere taşıyan etkin bir seçim faaliyeti
  Direnişçi Sanovel işçileriyle konuştuk...
  Tekstil atölyesi mi, esir kampı mı? - Yüksel Akkaya
  Bir damla su için sosyalizm!
  Binali Soydan serbest bırakıldı!
  Emperyalist işgal Irak’ta halkın
yarısını açlığa mahkum etti!
  Emperyalist-siyonist güçler Filistin halkını teslim almaya çalışıyor...
  Balkanlaşma ve iç savaş sarmalında Ortadoğu - Volkan Yaraşır
  DTP ve meclis - M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi hareketinden...

Tekstilde grev kararı!

Tekstil sektöründe 20 bin işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde Altınyıldız, Bahariye, Yünsa, Vakko gibi kuruluşların da bulunduğu patronlarla anlaşma sağlanamayınca görüşmeler çıkmaza girdi. TEKSİF yönetimi grev kararı ile yasaya göre uygulayacakları tarihi belirleme kararını 31 Temmuz günü yaptıkları toplantıda alarak 3 Ağustos günü işverenlere tebliğ edileceğini açıkladı.

İşverenin toplu iş sözleşmesinden sonra işe başlayan işçilere ikramiye vermeyi kabul etmemesi üzerine TİS görüşmeleri tıkandı. Sendika bu durumun işçiler arasında eşitsizlik yaratacağı gibi, kağıt üzerinde işçilerin işten çıkartılarak TİS tarihi sonrasında tekrar işe alınmış gösterilmeleri gibi keyfi uygulamaların da önünü açacağını belirtti.


Novamed grevine Almanya’dan destek!

Petrol-İş Sendikası’nda örgütlü olan ve 26 Eylül 2006 tarihinde başlayan Novamed Fabrikası’nda grev süreci devam ediyor. 31 Temmuz itibariyle 309. gününü dolduran greve destek ve dayanışma mesajları da gelmeye devam ediyor.

Alman Göçmen Kadınlar Birliği, Almanya Sol Sendikacılar Konferansı, Alman Birleşik Hizmet Sendikası Kadın ve Eşitlik Komisyonu Petrol- İş Sendikası ve grevdeki Novamed işçilerine dayanışma mesajı yolladı.

Göçmen Kadınlar Kadın Birliği 2007 Haziran’ında Almanya’da düzenlenen bir konferansta Novamed’de direnen işçileri destekleme kararı almıştı. Almanya’daki çeşitli sendikalar ve kadın sivil toplum kuruluşlarını grevdeki işçilerle dayanışmaya çağıran Göçmen Kadınlar Birliği’nin çağrısı sonucu Haziran ayı sonunda toplanan 9. Almanya Sol Sendikacılar Konferansında da Novamed’deki grevci işçilerle dayanışma kararı alındı.

4 Temmuz ‘07 tarihinde Alman Birleşik Hizmetler Sendikası da bir açıklama yaptı. Almanya’nın 2.1 milyonluk üye sayısıyla en büyük sendikalarından biri olan VERDİ Kadın ve Eşitlik Komitesi adına açıklama yapan Ute Brutzki, “Kadınlar insana yaraşır çalışma ve yaşam koşulları için birlikte mücadeleye” çağrısı yaptı.


Sanovel işçisine destek!

20 milyon üyesi bulunan Kimya, Enerji, Maden ve Genel İşler Sendikası Genel Sekreteri (ICEM) Manfred Warda 31 Temmuz günü Silivri’de bulunan ve direnişlerinin 57. gününde olan Sanovel işçilerine destek ziyaretinde bulundu. Sanovel işçilerinin mücadelesine destek verdiklerini, direnişin başarısı için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

Sendikacılar, işçiler tarafından “Direne direne kazanacağız!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganlarıyla karşılandılar. Direniş çadırı önünde konuşan Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, kendilerine sunulan desteğin mücadelelerine güç verdiğini söyledi. Öztaşkın’ın ardından 20 milyon sendika üyesi adına Sanovel işçilerine selam ileten Warda, Sanovel işçilerinin mücadelelerini sahiplendiklerini belirtti.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Haber-İş’ten TİS’le ilgili açıklama

Haber-İş ile Türk Telekom AŞ Genel Müdürlüğü arasında süren TİS’lerin sonucunda uyuşmazlık aşamasına gelinmiş ve uyuşmazlık tutanağı tutulmuştu. Türk Telekom AŞ Genel Müdürlüğü’nün 16. Dönem İşletme Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri ile ilgili yaptığı yazılı açıklama ile kamuoyunun yanlış bilgilendirmesi üzerine Haber-İş Genel Başkanı 31 Temmuz günü yazılı bir açıklama yaptı. Türk Telekom AŞ Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “Şu anda toplu sözleşmeye tabi çalışanlarımızın ortalama ücreti piyasa ortalamalarının %59 üzerindedir” denilmesi üzerine Ali Akcan şunları ifade etti:

“16. Dönem Toplu İş Sözleşmesi’ndeki ücret teklifimizi hazırlarken, sendikal örgütlenmemizi ortadan kaldıracak uygulamalara karşı önlem almayı en önemli görevimiz olarak gördük. Bu nedenledir ki, aynı hizmet yılı ve aynı unvana sahip sendikal örgütlenmenin içerisindeki (kapsam içi) personele, sendikal örgütlenmenin dışında kalan (kapsam dışı) personelden daha düşük ücret verilmesinin, sendikal örgütlenmenin ortadan kaldırılmasına yönelik bir uygulama olacağından aynı unvanlar arasındaki bu ücret dengesizliğinin ortadan kaldırılmasını hedefledik...”


Eğitim-Sen: “Sözleşmeli öğretmen uygulamasına son!”

22 Temmuz seçimleri öncesinde Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü açıklama yaparak, 2007-2 atama döneminde, 10 bini kadrolu, 20 bini ise sözleşmeli olmak üzere toplam otuz bin öğretmenin atamasının yapılacağını duyurmuştu. Ancak seçimlerden sonra atamaların Maliye ve bütçe engeline takıldığı ve sayının 20 bine düşürüleceği dile getirildi. Bu gelişme üzerine açıklama yapan Eğitim-Sen Genel Sekreteri Emirali Şimşek şunları ifade etti: “Öğretmen olarak atanmak için Ağustos ayını bekleyen adayların bir kısmını, yeniden belirsiz bir bekleme süreci içine sokacak bu durumu kabul etmiyoruz. 2007 yılı bütçe dengelerini sağlamak için, başarıyla okullarını bitirmiş öğretmen adaylarını mağdur etmek dışında yöntemler bulunmalıdır. MEB, Mayıs ayı içinde ilan ettiği 30 bin kadroda ısrarcı olmalıdır. Üstelik bunların sadece 10 bini değil tümü kadrolu olmalıdır. Eğitim sistemimizdeki sözleşmeli öğretmen uygulamasına son verilmelidir.”


Tüm Bel-Sen davayı kazandı

KESK, bu yıl toplu görüşmelere tek yetkili sendikası olan Kültür-Sen ile dahil olacaktı. Ancak geçen yıl yetki belirleme sürecinde Çalışma Bakanlığı ve Bem Bir-Sen tarafından yapılan usulsüzlüğün ve sahte belgenin ortaya çıkması üzerine Ankara 15. İş Mahkemesi’ne dava açan Tüm Bel-Sen kazandı. Yetkili sendikanın Tüm Bel-Sen olduğuna karar verildi.

Sendika tarafından yapılan açıklamada; “Hükümet, toplu görüşme masasında kendilerine ‘sorun çıkaran’, yani kamu emekçilerinin hakkını arayan, hükümetin verdiğine razı olmayan sendikalar istenmiyor. İşte bu nedenle, mücadele eden, kamu emekçilerinin hak ve çıkarlarını kararlılıkla savunan sendikaları bir şekilde etkisiz kılmak istiyor...” denildi.


Tekel’de toplu iş sözleşmesi imzalandı!

Türk-İş’e bağlı Gıda-İş Sendikası ile Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası arasında 15 bine yakın işçiyi ilgilendiren ve Tekel işyerlerini kapsayan toplu iş sözleşmesi 25 Temmuz günü imzalandı. Buna göre 13 Temmuz 2007-28 Şubat 2009 arasındaki tarihleri kapsayacak olan toplu iş sözleşmesi ile ortalama saat ücretinin 6.65 YTL olmasına karar verilirken, en düşük saat ücreti 3.65 YTL olarak belirlendi.


Beksa işçileri 1 Ağustos’ta işbaşı yapacaklar!

Sabancı Holding’e bağlı ve Gebze’de kurulu Beksa Fabrikası’nda 200’ün üzerinde işçinin işten çıkarıldığı 12 Temmuz tarihinden itibaren Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçiler direnişe geçmişlerdi. İşlerinden maliyet gerekçesi ile çıkartılan işçilerin sürdürdükleri eylemlerin ardından sendika ile işveren arasındaki görüşmelerin sonucunda işçilerin tamamının 1 Ağustos’ta tekrar işe alınmaları noktasında anlaşma sağlandı. Ayrıca işten atılmayan işçilerle beraber bütün işçilerin ücretlerinde artış yapılacağı ve yılbaşına kadar işçilerin hiçbir koşulda ücret kaybı yaşamayacağı noktalarında da anlaşma sağlandı.


Tüm Bel-Sen asgari ücret dayatıyor!

Tüm Bel Sen Genel Merkezi’nde ekonomik sıkıntılar gerekçe gösterilerek 4’ü Tez Koop-İş Üyesi 8 çalışanın işten atılmasına ilişkin görüşmeler devam ediyor. İşten çıkarmaların ardından KESK’e bağlı sendikaların çalışanları işten çıkarmalara duydukları tepkiyi Tüm Bel-Sen Genel Merkezi’ne faks çekme eylemi yaparak dile getirdiler.

Gönderdikleri yüzlerce faksla işten atılan arkadaşlarının işe geri alınmalarını talep eden çalışanlar Tüm Bel-Sen’in tavrını kınadılar. Yaşanan saldırıyı kendi iş güvencelerine de yöneltilmiş bir saldırı olarak gördüklerini, işten atılan arkadaşlarıyla her türlü dayanışmayı göstermeye hazır olduklarını belirttiler.

Tüm Bel-Sen Genel Merkez Yönetim Kurulu işten atmaları konuşmak üzere gelecek hafta toplanacak. Bazı duyumlara göre, Tüm Bel-Sen’in işine son verdiği çalışanlarını ücretlerini asgari ücret seviyesine düşürme şartıyla işe geri alacağı söyleniyor. Üyelerinin ekonomik demokratik taleplerini “savunma mücadelesi” veren Tüm Bel-Sen’in tavrına karşı gelişen tepkiler her geçen gün büyüyor.

Kızıl Bayrak/İstanbul