25 Mayıs 2007 Sayı: 2007/20(20)

  Kızıl Bayrak'tan
   Düzen cephesinde seçim hazırlığı...
  Sermayenin seçim sonrası “niyeti”
Ankara’nın göbeğinde kontrgerilla
provokasyonu!..
Bir “solda dönüşüm” öyküsü
“Sol” görünümlü faşist parti DSP
Ah şu liberaller -
Haluk Gerger
  Düzen güçlerinin Kürt halkına karşı
“kutsal ittifakı”
  Büyükanıt emretti, Yargıtay uyguladı!
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Rejim krizi ve gündemdeki parlamento seçimi
  Seçim kampanyası ve kadro sorunu
  İbrahim Kaypakkaya ülke genelinde düzenlenen eylemlerle anıldı...
  Lübnan’da iç çatışmalar yeniden başladı
  Düşük maliyetli katil istihdamı
  Alman devleti G8 karşıtlarına saldırılarını artıyor
  Dünyadan...
  Batı Avrasya ve Ortadoğu
Abu Şehmuz Demir
  Gençliğin çözümü devrimde!
  Seçimler ve devrimci yurtsever tavır/1
M. Can Yüce
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Dünya işçi ve emekçi hareketinden...


Arjantin: Çocuklar açlığa karşı yürüyor

18 Mayıs günü Buenos Aires’te yüzlerce çocuk Arjantinde’ki çocuklar arasındaki yoksulluğu ve açlığı protesto etmek için yürüyüş yaptı. Yürüyüş 7 Mayıs’ta Misiones şehrinde başladı ve 6 kenti geçerek Buenos Aires’e ulaştı. Arjantin’de 18 yaşının altındaki her 3 çocuktan 2’si açlık koşullarında yaşıyor.


Irak’ta demiryolları grevi

Kerkük, Basra ve Samava’da 15 Mayıs’ta binlerce demiryolu işçisi yeni ücret sistemi ve ödenmeyen ücret zamları talepleriyle greve gitti. Divaniyah kentinde de lastik endüstrisinde çalışan işçiler greve gittiler. Grevciler işyerinde uygulanan Amerikan idaresine ait ücret sisteminin kaldırılmasını talep ediyorlar.


İsveç’te maden işçileri grevde

İsveç’te maden işçileri geçtiğimiz hafta yüzde 15-20 oranında ücret artışı talebiyle 3 günlük greve gittiler. Devlet işletmesi olan demir madenlerinde çalışan işçiler, bu talepleri ile, yıllık yüzde 3,4  ücret artışını öngören toplu sözleşmeyi protesto ediyorlar.


Kanada: Otobüs şirketinde grev

Kanada’da Greyhound otobüs şirketine bağlı 1150 şöför, teknisyen ve diğer personel daha yüksek ücret ve daha iyi çalışma koşulları talep ederek özellikle ülkenin batısındaki kentlerde greve gittiler. Grevden etkilenen sadece yolcular değil, yük taşımacılığı alanında da sıkıntı yaşanıyor.


Polonya: Doktorlar süresiz grevde

Polonya’da doktorlar 21 Mayıs günü süresiz greve gittiler. Doktorlar maaşlarına 100% zam istiyorlar.

600 hastaneden 200’ünde sadece acil servis bölümleri hizmet verdi.

Polonya’da halen parasız sağlık sistemi uygulaması mevcut. Ama teknik araçlardan yoksun durumda ve kalifiye eleman sıkıntısı çekiyor; çünkü doktorlar veya diğer sağlık personeli daha yüksek maaş veren diğer ülkelere göç ediyorlar. 


İsviçre-Zürich’te faşist “Türk Günü”nü protesto yürüyüşü

İsviçre Demokratik Göçmenler Platformu (IDGP) *, İsviçre’de tutuklanarak Türkiye’ye iade edilmeye çalışılan Mehmet Eşiyok’un derhal serbest bırakılması istemiyle bir yürüyüş örgütledi. Yürüyüş, Faşist Türk devletinin 19 Mayıs’ı bahane ederek Zürcih’de “Türk Günü“ adı altında örgütlediği gösterinin protestosuyla birleştirildi.

Türk devletinin son günlerde tırmandırdığı ırkçı-şoven histerinin devamı olan politikalarını lanetleyen ve “Irkçı-faşist Türk Günü’ne hayır!” şiarıyla düzenlenen yürüyüş 19 Mayıs günü gerçekleştirildi. Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı protesto yürüyüşüne, Türkiye ve Kürdistanlı göçmen kurumların yanısıra İsviçreli otonom ve anarşist gruplarla birlikte İran’lı anti-faşist ve muhalif grupların oluşturduğu DVF (Demokratische Vereinigung für Fluclihtlinge) de destek verdi.

Saat 14.00’de başlayan ve iki saat süren yürüyüş boyunca, Zürich’in en merkezi caddelerinde coşkulu sloganlar haykırıldı. Merkezi kavşaklarda Almanca,Türkçe ve Kürtçe okunan metin ve bildirilerle faşist Türk devletinin ırkçı-şoven politikaları teşhir edildi.

* İsviçre Demokratik Göçmenler Platformu (BIR-KAR, ITIF, IDHF, IGIF, Alınteri Gazetesi, FEKAR, KKA, SAP, ZH Halkevi)

Bir-Kar/İsviçre



 

Mısır’da grevler!

Mısır aylardan beri grev ve direnişlere sahne oluyor. Bunların nedeni ise pahalılığın karşısında eriyip giden ücretler.

2007 yılının başında en önemli endüstri kollarının yanında, özel ve devlete ait hizmet sektöründe 50 grev yaşandı. Özellikle tekstil işkolunda ve inşaat sektöründe başlayan grevler en son Kahire’deki toplu taşımacılık alanına sıçradı.

3 bin şoför, kontrol memuru ve işçi daha iyi ücret ödenmediği koşullarda genel greve gideceklerini ilan ettiler. Başkentteki Nasr-City-Distrikt deposunda çalışanlar iş bıraktılar. Metro çalışanı bin kişi de benzer taleplerle onlara katıldılar. İki gün sonra Ulaştırma Bakanı anlaşma masasına oturmaya razı olduğunu açıkladı. Kararın bu ay içinde çıkması bekleniyor. Kahire’de toplu taşımacılıkta çalışanlar 30 ile 150 dolar arasında aylık alıyorlar. Bu ise 5 kişilik bir ailenin beslenmesine dahi yetmeyecek kadar az.

Enflasyon ve artan hayat pahalılığı Mısır’da yaşamı zorlaştırıyor. Bu durum Mahalla’da çalışan tekstil işçilerini de etkiliyor. Tekstil işçileri aylık 100 dolar ile geçinmek zorunda kalıyorlar.

2000 yılından beri faaliyetlerini illegal sürdüren İslami İşçi Partisi Genel Sekreteri, Mısır’daki işçi sınıfının mücadelesini “işçiler korku duvarını yıkmaya başladılar ve silaha sarılıyorlar“ diyerek açıklıyor.

Mısır’da silahlar aynı zamanda Sendikalar Birliği ETUF’a da yöneltilmiş durumda. İşçiler sendika sözcülerine “işçilerin taleplerini unutarak, devletin tarafını tuttuğu” için tepkililer. Bir metro işçisi “bu silahlar aynı zamanda unutmaya karşı da çekilmiş” dedi.

Gerçekleşen son grevlerin hiçbiri sendikanın öncülüğünde yapılmadı. Grevlerin çoğu işçilerin tarafından örgütlendi.

Hükümet bu grev dalgasından komünist yeraltı gruplarının ve illegal işçi derneklerinin sorumlu olduğunu söylüyor. Bu nedenle Nisan ayında Kahire’de iş yasalarını korumak konusunda faaliyet gösteren bağımsız bir kurum olan Centre for Trade Union&Workers Services’i kapattı.


Sri Lanka’da ölüm listeleri!

Sri Lanka’nın doğusundaki Batticaloa çevresinde ve kuzeydeki Jaffna’da hükümet ve Tamiller arasındaki anlaşmazlık sürüyor. Jaffna’da yaşayan 600 bin Tamil halkı bölgeye yerleştirilen 60 bin asker tarafından en ağır insan hakları ihlallerine maruz bırakılıyor. Ordunun sıkıyönetim yasalarını yeniden uygulamaya koyması ile durum şu an daha da gerginleşmiş bulunuyor.

4 Mayıs günü 4 öğrencinin daha kaçırılması üzerine Jaffna’da üniversite öğrencileri 7 Mayıs günü derslere girmediler. Jaffna Üniversitesi Öğrenciler Birliği (Jaffna University Students Union -JUSU) ve Jaffna Teknik Koleji (Technical College -JTC) öğrencileri üniversitelerdeki can güvenliği ve kaçırılan 4 öğrencinin derhal serbest bırakılması taleplerini yükselterek tüm öğrencileri bir haftalık boykota çağırdılar. Ama bu kez kendileri de ölüm tehditleri ile karşı karşıya kaldılar.

Tamilnet’ten alının bilgilere göre; askerler 11 Mayıs Cuma günü Jaffna’daki üniversite kampüsünde 323 ismin yeraladığı listeler astılar. Listede isimleri yazılı olanların Liberation Tigers of Tamil Eelam’ye (LTTE) üye oldukları ve eylemlerine son vermezlerse, haklarında ölüm kararı çıkarılacağı ve kararın uygulanacağı açıklandı.

Bu listelerde bir dizi öğrencinin yanısıra profesörü ve okul müdürlerinin de isimlerinin bulunduğu bildiriliyor.

Bağımsız Sri Lanka gazetesi Daily Mirror ise iki gün sonra silahlı adamların yeniden ünversite kampüsüne “Son Uyarı” başlığı altında ölüm tehditlerinin yeraldığı bildirileri bıraktığını yazıyor ve “terörist” eylemlere karışan ve Tamil Kaplanları’na destek verdiği bilinen kişiler hakkında ellerinde açık belgelerin olduğunu yazıyor, tek tek fakülteler sıralanarak bu fakültede kaç kişi olduğu ekleniyor. Toplam 323 kişinin yer aldığı bu listelerde, imza olarak kullanılan “Tamil Alliance to Save Sri Lanka”nın Sri Lanka ordusunda kullanılan tipik bir formülasyon olduğuna dikkat çekiyor.

Ocak ayından beri Sri Lanka’da 7 öğrenci ordu tarafından gözaltına alındıktan sonra kaybedildi. Sri Lanka son 3 ay içinde 300 kaçırma olayına sahne oldu ve bu sayı Irak’tan sonra dünyada ikinci sırayı oluşturuyor.