25 Mayıs 2007 Sayı: 2007/20(20)

  Kızıl Bayrak'tan
   Düzen cephesinde seçim hazırlığı...
  Sermayenin seçim sonrası “niyeti”
Ankara’nın göbeğinde kontrgerilla
provokasyonu!..
Bir “solda dönüşüm” öyküsü
“Sol” görünümlü faşist parti DSP
Ah şu liberaller -
Haluk Gerger
  Düzen güçlerinin Kürt halkına karşı
“kutsal ittifakı”
  Büyükanıt emretti, Yargıtay uyguladı!
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Rejim krizi ve gündemdeki parlamento seçimi
  Seçim kampanyası ve kadro sorunu
  İbrahim Kaypakkaya ülke genelinde düzenlenen eylemlerle anıldı...
  Lübnan’da iç çatışmalar yeniden başladı
  Düşük maliyetli katil istihdamı
  Alman devleti G8 karşıtlarına saldırılarını artıyor
  Dünyadan...
  Batı Avrasya ve Ortadoğu
Abu Şehmuz Demir
  Gençliğin çözümü devrimde!
  Seçimler ve devrimci yurtsever tavır/1
M. Can Yüce
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

İbrahim Kaypakkaya ülke genelinde düzenlenen eylemlerle anıldı...

Çelik aldığı suyu unutmadı, unutmayacak!

İbrahim Kaypakkaya, coğrafyamız devrimci hareketinin kilometre taşlarından birini oluşturur.

Ser verip sır vermeminin simgesi Diyarbakır direnişi, devrimci direniş geleneğimizin en önemli politik ve moral dayanaklarından biri olagelmiştir. İbrahim Kaypakkaya üç buçuk ay boyunca süren işkenceli sorgular boyunca tereddütsüzce devrimi savunmuştur.

“Türkiye’nin geleceği çelikten yoğruluyor; belki biz olmayacağız, ama bu çelik aldığı suyu unutmayacak...” demişti, henüz 23 yaşındayken katledilen bu yiğit devrimci. İnanç ve iyimserlik dolu bu öngörü doğrulandı; çelik aldığı suyu unutmadı, unutmayacak da!..

Bugün İbrahim Kaypakkaya, devrim ve sosyalizm mücadelesi için anlamı tartışılmaz bir simge olmuştur. O direngenliğin simgesidir. O inancın simgesidir. O devrim davası uğruna tereddütsüz ölüme yürümenin, bu toprağın, insanların geleceği için savaşmanın simgesidir. En önemlisi, ‘71 devrimci hareketinin diğer önderleriyle beraber bu coğrafyanın nasıl bereketli bir devrim toprağı olduğunun çarpıcı bir örneğidir.

Çelik aldığı suyu unutmadı ve İbrahim Kaypakkaya katledilişinin 34. yılında ülke genelinde düzenlenen çok sayıda eylem ve etkinlik ile anıldı.

Bu eylemlerden birisi de 19 Mayıs günü BDSP, ESP, HKM, Kaldıraç, PDD, Partizan ve Odak tarafından Taksim Galatarasaray Postanesi önünde saat 16.00’da gerekleştirildi. “Devrimci önder İbrahim Kaypakka’ya yaşıyor!” pankartının açıldığı  eyleme 100 kişi katıldı.

Kaypakkaya ve ‘71 devrimci önderlerinin selamlandığı açılış konuşmasının ardından yapılan ortak açıklamada, Kaypakkaya’nın katledilişinin yıldönümünde bir kez daha emperyalizme ve her türden gericiliğe karşı devrimde ısrarcı olunduğu vurgulandı. Sistemin krizinin derinleştiği, halk kitlelerine yönelik saldırıların arttığı, devrimci, demokratik kurum ve kişilere saldırıların tırmandırıldığı, Kürt halkına yönelik imha ve inkar politikalarının devam ettiği böylesi bir dönemde Kaypakkayalar’ın, Dörtler’in, Haki Karerler’in, Mahirler’in, Denizler’in ve tüm devrim şehitlerinin gösterdiği yolda ilerlemenin, onları örnek almanın büyük bir ihtiyaç olduğu ifade edildi.

Reformizme, pasfizme ve düzenle uzlaşmaya karşı ‘71 devrimci çıkışının önderlerinden olan İbrahim Kaypakkaya’nın, mücadele yaşamı ve devrime bağlılığı ile, düşman karşısındaki net ve tavizsiz duruşuyla, ülkemiz devrimci hareketinin gelenek yaratan önderlerinden biri olduğu söylendi. Devrimci ve işkencede direnişçi kimliğine vurgu yapıldı.

Açıklamanın ardından Grup Vardiya ve Grup Diyar devrimci marşlardan oluşan kısa bir program sundular. Eyleme halkın ilgisi yoğun oldu.

Eylem boyunca “İbo, Mahir, Deniz sürüyor, sürecek mücadelemiz!”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “İbrahim Kaypakkaya ölümsüzdür!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!” ve “Emperyalizm yenilecek, direnen halklar kazanacak!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/ İstanbul


Kaypakkaya Adana’da anıldı

İbrahim Kaypakkaya 20 Mayıs günü Adana BDSP tarafından Şakirpaşa İşçi Kültür Evi’nde yapılan bir etkinlikle anıldı.

Etkinlik saygı duruşuyla başladı. Ardından dünyada ve Türkiye’de ‘71 devrimci hareketini ortaya çıkaran ve onu biçimlendiren toplumsal süreçler anlatıldı. İbrahim Kaypakkaya’nın devrimci yaşamının anlatımıyla süren konuşma, bizlere bıraktığı mirasın sonuna kadar sahiplenilmesi ve devrim mücadelesinin büyütülmesi çağrısıyla sonlandırıldı.

Konuşmanın ardından sinevizyon gösterildi, ancak elektrik kesintisi nedeniyle yarım kaldı. Şakirpaşa İşçi Kültür Evi Şiir Topluluğu’nun sunduğu şiirler beğeniyle izlendi. Devrimci marş ve türkülerden oluşan müzik programıyla etkinlik son buldu.

Kızıl Bayrak/Adana


Sefaköy: “Bıraktıkları mirasa sahip çıkıyoruz!”

‘68 devrimci hareketinin önderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan ve İbrahim Kaypakkaya 19 Mayıs günü Sefaköy’de İnönü Mahallesi Çevre Eğitim Kültür Derneği (İMDER) ve Sefaköy İşçi Kültür Evi’nin düzenlediği etkinlikle anıldı.

Etkinlik devrim ve sosyalizm mücadelesinde şehit düşenler için gerçekleştirilen saygı duruşu ile başladı. Şiir eşliğinde ‘68 hareketini anlatan sinevizyon gösterimi ile devam etti.

Ardından ‘68 dönemi yükselen işçi ve öğrenci hareketini anlatan bir konuşma yapıldı.

İMDER temsilcisi, devrimci önderlerin bıraktıkları geleneğin önemini belirten, devrimci değerlere sahip çıkan etkinliklerin destekçisi ve katılımcısı olduklarını ifade eden bir konuşma yaptı.

Etkinlik sırasında Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin Aslan‘ın yaşamları ve mücadeleleri anlatıldı, idam sehpasındaki son sözleri okundu. Müzik grubunun sahne almasıyla Denizler adına yazılmış Şarkışla türküsü hep bir ağızdan söylendi. 18 Mayıs’da katledilen Kaypakkaya’nın hayatı ve direnişçi kimliğini anlatan bir metin okunarak, “İbrahim’e Ağıt” türküsü söylendi.

Etkinlik, Denizler’in, Mahirler’in, İbolar’ın düzen karşısındaki başeğmez tutumlarının ve militan direniş çizgilerinin vurgulanması ve bu mirasa sahip çıkılması çağrısı ile sona erdi.

Kızıl Bayrak/Sefaköy

Kaypakkaya Gülsuyu’nda anıldı

Mayıs şehitlerini anmak amacıyla 18 Mayıs günü Maltepe Gülsuyu’nda bir eylem gerçekleştirildi. Saat 20.00’de Gülsuyu Sondurak’ta toplanan kitle burada düzenli kortejler oluşturdu. En önde “İbrahim Kaypakkaya’yı anıyoruz!” şiarlı ortak pankart taşındı. Arkasından eylemi örgütleyen siyasetler kendi pankart ve flamalarıyla yürüyüşe geçtiler.

Coşkulu ve gür sloganların atıldığı yürüyüş boyunca ajtitasyon konuşmaları yapıldı. Kitle Heykel Meydanı’ndan geçerek Nurettin Sözen Parkı’nın üstünde toplantı. Burada yapılan açılış konuşmasından sonra İbrahim Kaypakkaya şahsında devrim ve sosyalizm mücadelesinde şehit düşenler için saygı duruşuna geçildi.

Daha sonra ortak metin okundu. Önceden planlanan eylem programı içerisinde yer alan müzik, sineviyon ve şiir dinletesi yağmurun yoğunluğundan dolayı iptal edildi.

BDSP, Partizan, ESP, PDD ve SDP’nin düzenlediği eyleme HÖC, KSD ve KÖZ destek verdi. Eyleme 250 kişi katıldı.

Eylem sonrasında komünistler, Nurettin Sözen Parkı’ndan Okul Durağı’na “İbrahim Kaypakkaya ölümsüzdür!”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Devrimci irade teslim alınamaz” “Habip, Ümit, Hatice yoldaş yaşıyor!” ve Parti’yi selamlayan sloganlarla yürüdüler.

Aynı gün saat 20.30’da DHP de Gülsuyu Heykel’de yaptığı eylemle İbrahim Kaypakaka’yı andı. Eyleme 50 kişi katıldı.

BDSP Gülsuyu

Bursa’da Kaypakkaya anması

İbrahim Kaypakkaya ve Mayıs ayı şehitleri 18 Mayıs akşamı devrimci güçler tarafından Bursa’da yapılan etkinlikle anıldı.Bursa Tuncelililer Derneği’nde yapılan anmada salona “Kırılan zincir tavındayız!” yazılı İbrahim Kaypakkaya’nın resminin bulunduğu pankartın yanı sıra karanfillerle süslenmiş Mayıs ayı şehitlerinin resimlerinin bulunduğu bir tablo hazırlanarak asıldı. BDSP, DHP, DPG, ESP ve Partizan’ın ortak örgütlediği anma saygı duruşu ile başladı. Okunan ortak metinde devrim şehitlerinin mirasına sahip çıkılacağı ve onların devrettikleri kızıl bayrağın daha da yükseltileceği vurgusu yapıldı. Gözaltında gözaltında kaybedilen Hasan Ocak ve Mayıs ayı şehitleri selamlandı. Ortak metnin ardından kurumlar adına birer konuşma yapıldı. Teknik bir arızadan dolayı İbrahim Kaypakkaya’yı anlatan film gösteriminin yarıda bırakılmasının ardından şiir ve müzik dinletisiyle anma sona erdi. Anmaya 70 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/Bursa


Kaypakkaya yaşıyor!

Devrimci önder İbrahim Kaypakkaya’yı Şahintepe’de 18 Mayıs akşamı gerçekleştirdiğimiz bir etkinlikle andık. Partizan ve BDSP’nin ortak düzenlediği etkinlik Şahintepe İşçi Kültür Evi’nde gerçekleşti. Anmada “Devrim şehitleri ölümsüzdür! İbrahim Kaypakkaya mücadelemizde yaşıyor!/Partizan-BDSP” pankartı açıldı. Etkinlik saygı duruşuyla başladı. Deniz, Mahir ve İbrahim’i konu alan sinevizyon gösteriminin ardından, ortak metin okundu. Partizan ve BDSP adına yapılan konuşmaların ardından buradaki etkinlik sonlandırıldı.

Etkinlik sonrası pankartımızı açarak meşaleli yürüyüş gerçekleştirdik. Yürüyüşte sloganlar atıldı, ajitasyon konuşmaları yapıldı. Yürüyüş mahalledeki emekçi halk tarafından ilgiyle izlendi.

Şahintepe’den komünistler


DHP Gazi’de Kaypakkaya’yı andı

DHP 18 Mayıs akşamı Gazi Mahallesi’nde devrimci önder İbrahim Kaypakkayı’yı andı. Eski Karakol’da toplanan kitle Cemevi önüne yürüdü. Saat 20:30’da Cemevi önünde yapılan açıklamanın ardından eylem sonlandırıldı. Eylemde “Önderimiz İbrahim, İbrahim Kaypakkaya!”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “İbrahim Kaypakkaya ölümsüzdür!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/GOP


Gazi’de Mayıs şehitleri anması 

18 Mayıs’ta Gazi’de İbrahim Kaypakkaya ve Mayıs şehitlerini anmak amacıyla bir yürüyüş gerçekleştirildi. Eylem kitlenin saat 19:30’da Cemevi önünde toplanmasının ardından gerçekleştirilen yürüyüşle başladı. En önde İbrahim Kaypakkaya’nın resminin olduğu pankart, arkasında Deniz, Mahir, İbo ve Dörtler’in resminin bulunduğu pankart ile “Mayıs ayı şehitleri ölümsüzdür!” şiarının yazılı olduğu pankartlar taşındı. Kitle dörtyola geldiğinde bir süre beklendi, sloganlar atıldı. Daha sonra Heykel Parkı’na çıkıldı.

Burada gerçekleştirilen anmada İbrahim Kaypakkaya şahsında tüm devrim şehitleri anısına saygı duruşu gerçekleştirildi. Devrimci değerlere, mücadele mirasına sahip çıkan açıklamanın ardından eylem sona erdi.

Eylemi BDSP, Partizan, ESP, DTP örgütledi, HÖC destek verdi. Eyleme 200’ü aşkın kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/GOP


Adana: “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”

İbrahim Kaypakkaya, 18 Mayıs Cuma günü Şakirpaşa’da gerçekleştirilen meşaleli yürüyüşle anıldı. Eylemi Partizan, BDSP, DHP, ESP, HÖC, Alınteri, ÇHKM, Mücadele Birliği örgütledi, Halkevleri destek verdi. Eylem saat 20:00’de Salı Pazarı girişinde kitlenin toplanmasıyla başladı. Kaypakkaya’nın resminin bulunduğu ve “Devrim şehitleri ölümsüzdür!” şiarının yazılı olduğu pankart açıldı. Yürüyüş yolun tek şeridi trafiğe kapatılarak gerçekleşti. Yürüyüş boyunca atılan sloganlarla, yapılan konuşmalarla katil devletin teşhiri yapıldı. İbolar’ın, Denizler’in, Mahirler’in devrimci mirasının sahiplenildiği vurgulandı.

Coşkulu sloganlarla Pasaj Durağı’na gelen kitle burada bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Eyleme 50 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/Adana


Kaypakkaya İzmir’de anıldı

İbrahim Kaypakkaya katledilişinin 34. yılında İzmir’de yapılan bir eylemle anıldı. Konak eski Sümerbank alanında yapılan eylem saat 18:00’de saygı duruşuyla başladı. Eylemde İbrahim Kaypakkaya’nın resminin bulunduğu ve “Ser verip sır vermeyenleri unutmadık, unutturmayacağız!” yazılı pankart açıldı.

Ortak açıklamanın ardından eylem şiir ve marşlarla sona erdi. Partizan, DHP ve ESP tarafından örgütlenen eyleme BDSP, KÖZ ve İHD destek verdi.

Kızıl Bayrak/İzmir


Mayıs şehitleri yaşıyor komünistler savaşıyor!

18 Mayıs’ta Genç Komünistler olarak İstanbul’da Mayıs şehitlerini anma etkinliği gerçekleştirdik. ÖSS gündemi ile yoğun faaliyet yürüttüğümüz bir süreçte gerçekleştirdiğimiz anma oldukça coşkulu geçti.

Yaklaşık 40 kişinin katıldığı anma Mayıs şehitleri şahsında bütün devrim şehitleri için saygı duruşu ile başladı. Ardından Üniversiteli Genç Komünistler’in etkinlik için hazırladığı metin okundu. Geçmişin devrimci mirasının tahribata uğratılmaya çalışıldığı bir dönemden geçildiği vurgulandı. Daha sonra partinin kuruluşu selamlandı ve Partinin kuruluşunun onyıllardır bu topraklarda devrim ve sosyalizm davası uğruna mücadele etmiş, acı çekmiş, büyük yiğitlik örnekleri sergilemiş dünün ve bugünün devrimci kuşaklarının yarattığı birikimin güvenceye alınması olduğu vurgulandı.

Ardından Liseli Genç Komünistler anma etkinliği için hazırladıkları konuşmayı gerçekleştirdiler.

Konuşmaların ardından liselilerin hazırladığı şiir dinletisi sunuldu. Ardından kısa bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Kapanış konuşmasının ardından Grup Fırtına sahneye çıktı. Grubun Mayıs şehitlerinin anısına hazırladıkları program oldukça beğenildi. Etkinliğin sonunda hep bir ağızdan Gündoğdu marşı söylendi. Etkinlik “Devrim şehitleri ölümsüzdür!” sloganı ile son buldu.

İstanbul’dan Genç Komünistler


Mayıs şehitleri AÜ’de anıldı

Mayıs şehitleri 17 Mayıs günü Anadolu Üniversitesi Yunusemre Kampüsü Migros karşısında saat 12:30’da gerçekleştirilen bir etkinlikle anıldı. Etkinlik alanına “Mayıs şehitlerini unutmadık, unutturmayacağız!” şiarlı pankart asıldı. Şehit düşen devrimcilerin resimlerinin bulunduğu sergi açıldı.

Etkinliğe Grup Boran Halayı’nın sunduğu kısa bir dinletiyle başlandı. Ardından açılış konuşması gerçekleştirildi. Anma şiir dinletisi ve Grup Boran Halayı’nın söylediği marşlarla son buldu. Anma sırasında “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Bedel ödedik, bedel ödeteceğiz!”, “Mayıs şehitleri ölümsüzdür!”, “Devrimciler ölmez, devrim davası yenilmez!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganları atıldı.

Ekim Gençliği, DPG, Eskişehir Gençlik Derneği, DGH, Mücadele Birliği ve ÖDP Gençliği’nin örgütlediği etkinliğe 75 kişi katıldı. Öğrenci Kolektifleri, Odak, SGD ve DTP gençliği de etkinliğe destek verdi.

Anadolu Üniversitesi Ekim Gençliği