19 Ocak 2007 Sayı: 2007/02(02)

  Kızıl Bayrak'tan
   Emperyalizme ve bölge gericiliğine karşı halkların devrimci dayanışması ve birleşik mücadelesi!
  Hiçbir strateji ABD’yi bataktan
kurtaramayacak!..
  ABD, Türkiye ve Güney Kürdistan
  Uyuşturucu kullanımı ilköğretim okullarına kadar indi...
DİSK yönetimi ve “10 Aralık Hareketi”...
Tecrite karşı eylemlerden...
Gençlik hareketi
 Erdoğan’dan İstanbul için “çözüm” önerileri…
  TÜMTİS’ten kamuoyuna açıklama...
  Yeni bir mücadele yılına girerken gençlik hareketi...
  Belediye-İş 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Gülüm ile asgari ücret üzerine konuştuk...
  Haydutbaşı Bush “yeni savaş stratejisi”ni açıkladı…
  Rice’ın Ortadoğu gezisi…
  Blair: “Savaşlara devam etmeliyiz!”
  ABD’nin İran’a yönelik nükleer yaptırımı
Abu Şehmuz Demir
  Kapitalizmin yangınları
tesadüf değil!
  Sendikacı dediğin lafını esirgemez, eğer...
Yüksel Akkaya
  Katledilişlerinin 88. yıldönümünde anıldılar...
  2007’ye girerken/2
  Bir emperyalist yeniden yapılandırma projesi: Geniş Ortadoğu İnisiyatifi-1
  ABD hegemonyası ve sol
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Katledilişlerinin 88. yıldönümünde anıldılar...

Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht’i anmak sosyalizm davasını yaşatmaktır!

Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht’i anma etkinlikleri, 14 Ocak 2007 tarihinde Berlin’de, işçilerin, emekçilerin ve gençlerin katıldığı yürüyüş ve anıt mezar ziyareti ile bir kez daha gerçekleştirildi.

15 Ocak 1919 tarihinde, savaş suçlusu Alman burjuvazisi tarafından alçakça katledilen, Alman proletaryasının ve sosyalizmin bu iki seçkin önderini anmak amacıyla yapılan yürüyüşe yaklaşık 10 bin kişi katıldı. Katılımcıların ezici çoğunluğunu gençler oluşturuyordu. Sabahın erken saatlerinde başlayıp akşam saatlerine dek süren anıt mezar ziyaretine ise onbinlerce (80-90 bin) işçi, emekçi, ilerici ve anti-faşist katıldı. Anıt mezar ziyaretine katılanların ezici çoğunluğunu yaşlı kuşak oluşturuyordu.

Her yıl gerçekleştirilen Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht anması, Almanya’da yoğun bir politik atmosferde gerçekleştirilen en önemli etkinliktir denilebilir. Bu anmaya katılanların tümü de, bir sömürü ve barbarlık düzeni olan kapitalizmi yargılamak, buna karşın yeniden sosyalizme dair istem ve özlemini dile getirmek gibi, belli politik amaç ve hedefler çerçevesinde Berlin’e gelmektedirler. Bu kez de böyle oldu. Anma sırasında, Rosalar’ın şahsında, doğulusu-batılısı ve göçmeni ile tüm işçi ve emekçiler bir kez daha sosyalizme dair özlemlerini dile getirdiler.

Yürüyüşte dağıtılan bildiri, broşür vb. materyaller, taşınan pankart ve dövizler, yapılan konuşmalarda savaşa, ırkçılığa, ayrımcılığa, sosyal hak gasplarına dair talepler de dile getirildi, bu içerikli sloganlar haykırıldı. Bu yıl Almanya’da gerçekleştirilecek olan G-8 zirvesine dönük çalışmalar ve çağrılar da anmaya yansıtıldı. Özellikle anti-faşist gruplar bu doğrultudaki çabaları ile dikkati çektiler.

Bu yılki anmaya yerli ilerici ve devrimci partilerden DKP, MLPD, PDS, KPD-ML ve anti-faşist blok katıldı. SDAS adlı anti-faşist grup başta gelmek üzere, anti-faşist otonom gruplar, KPD ve MLPD katılımları ile dikkati çektiler. MLPD’nin katılımında gençlik ağırlıklı bir yer tutuyordu.

Sözde bu anmaların örgütleyicisi olan PDS ise, anmaya son derece sembolik düzeyde bir katılım gerçekleştirdi.

Türkiyeli parti ve örgütlerden ise, MLKP, TKP/ML, ADHK, TİKB, TKEP/L, Anadolu Federasyonu ve DİDF katıldı. Türkiyeli parti ve örgütlerin katılımı gözle görülür biçimde zayıftı.

TKİP Yurtdışı Örgütü olarak yürüyüşe yaklaşık 50 kişilik kortejimizle katıldık. Yürüyüşte, “Gelecek sosyalizme aittir!” ve “Kapitalist sömürüye ve emperyalist saldırganlığa karşı, bütün ülkelerin işçileri birleşin!” yazılı pankartlar taşıdık. Yürüyüş boyunca ve anıt mezarların olduğu alanın önünde yaygın biçimde “Kapitalist barbarlığa karşı sosyalizm mücadelesini yükseltelim!” başlıklı bildirimizi dağıttık.

Alman polisi bu yıl da, eylem öncesi ve eylem sırasında anmaya dönük provakasyonlar yaptı. Aramalar sırasında kışkırtıcı bir tutum sergiledi. Kasıtlı olarak yürüyüş güzergahındaki trafiği açık tuttu, yürüyüşü yavaşlatıp geciktirdi, böylece yürüyüşçülerle anıt mezar ziyareti yapanların buluşmasını engelledi.

Fakat en dikkate değer provakasyon anıt mezarların olduğu alanda yapılandı. Alman burjuvazisi ve onun kolluk güçleri, Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht için yapılan anmaları her defasında farklı biçimlere bürünen saldırılarla engellemeye, terörize etmeye çalışıyor. Bunun yeterli olmadığı durumlarda etkinliğe dönük açık provakasyonlara başvuruyor. Bu yıl bunu doruğa çıkarttı. Sosyalizmin önderlerinin mezarlarının olduğu alanda “Stalin’in kurbanları” yazılı son derece provoke edici bir anıt mezar dikilmiş bulunuyor.

Bu, Stalin’in şahsında gerçekleştirilen, aşağılık ve kirli amaçlar içeren yeni bir anti-komünist saldırıydı. Aynı zamanda komünüzmin iki seçkin temsilcisi olan Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht’in anılarına dönük bir saldırı ve hakaret olan bu pervasız provakasyon, KPD’nin açtığı bir pankartla protesto edildi.

Daha dikkate değer olan ise, bu saldırının PDS’in Berlin’de hükümet olduğu koşullarda yapılmış olmasıdır. PDS’in onayı alınmış olmalıdır ki, böylesi bir provakasyona cesaret edilebilsin. Gelinen yerde PDS ideolojik-politik ve pratik duruşu ile tam bir sosyal-demokrat partidir. Rosa’ların anıları ve mirası da dahil geçmişin tüm anı ve mirasına çoktan ihanet etmiştir. Bu, bunun yeni bir örneğidir. Bize bir kez daha, Rosa Luxemburg ve Karl Liebnecht’in 15 Ocak 1919 tarihinde, sosyal-demokratların iktidarı altında, alçakça katledilmelerini hatırlatıyor.

Alman burjuvazisinin inadına, Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht’in anılarına ve mirasına sahip çıkmaya, bu anmayı komünizme dönük saldırılara karşı vazgeçilmez bir mevzi olarak savunmaya devam edilecektir. Zira, Rosa Luxemburg ve K. Liebknecht’in anıları ve mirası, sosyalizm davasını savunmak ve yaşatmakla özdeş hale gelmiştir.

TKİP Yurtdışı Örgütü


Berlin’de Rosa Luxemburg konferansı!

Her yıl ocak ayının ikinci haftası, Berlin’de, gelenekselleşmiş bir biçimde, R. Luxemburg ve K. Liebknecht’i anma amaçlı, konferans, yürüyüş, miting vb. çeşitli etkinlikler yapılmaktadır. Bu yıl da aynısı yapıldı. 13 Ocak tarihinde, Berlin’de, Rosa Luxemburg’u anma çerçevesinde bir konferans gerçekleştirildi.

R. Luxemburg’u anmak amacıyla gerçekleştirilen konferansların onikincisi olan etkinliği yine PDS çizgisindeki Junge Welt organize etti.

Bu yılki konferansa ilgi geçen yıldan daha fazla oldu. Sabah saatlerinde konferans salonunda 1000’in üzerinde bir katılımcı kitle vardı. Bu sayı artarak, akşam saatlerinde 2 bine ulaştı. Anti-faşist grupların gençlerinin de yeraldığı konferansa katılanların ağırlığını orta ve yaşlı kuşak oluşturuyordu. DDR’in son başkanı Egon Krenz de katılımcılar arasındaydı.

Sabah 11:00’de başlayan konferansa, Brezilya katolik klisesinden teolog Alberto Moreira, Çin’den gazeteci Feng Yuan, Avusturya’dan Avusturya Komünist Partisi- KPÖ Başkanı Ernest Kalteneger, ABD’den avukat Robert R. Bryan, politik tutsak Mumia Abu Jamal’i temsilen bir gazeteci, Küba’dan araştırmacı Francisco Brown Infante ve Batasuna partisi temsilcisi Arnaldo Otegi gibi, üç kıtadan konuşmacılar katıldılar.

Etkinliğin ikinci bölümde, PDS’den Gesine Lötzsch, Berlin Hür Üniversitesi’nden profösör Peter Grottian, DKP parti yönetiminden ve aynı zamanda eski Siemens işçi baştemsilcisiliği yapmış Leo Mayer, Rotfuchs şef redaktörü Klaus Mayer ve Berlin Antifaşist hareketten Andrea Schuhmann gibi tartışmacıların katıldığı bir forum düzenlendi.

Konferansın ana sloganı “Başka biçimde olur!” olarak saptanmıştı. Bu çerçevede, tüm konuşmacılar, konuşma boyunca, solun birliğinin önündeki engeller nelerdir sorusunu yanıtlamaya çalıştılar. Koşulların gitgide sol hareketlerin kendilerini var etmelerini ve güç olmalarını sağlayıcı yönde geliştiğinin altını çizdiler, solun yeniden toplumun gündemine nasıl sokulacağı konusundaki görüşlerini dile getirdiler.

Bilindiği gibi Almanya bu yıl G-8 Zirvesi’ne sahne olacak. Bu nedenle daha şimdiden Berlin başta olmak üzere Almanya’nın pek çok kentinde zirveyi engellemek amaçlı çalışmalar yapılıyor. Nitekim bu yönlü çabalar konferansa da yansıdı. Konferansta, diğer şeylerin yanısıra, G8 Zirvesi’ni engellemek amacıyla yürütülen çalışmalara ve eylemlere destek çağrıları da yapıldı.

Gün boyu çeşitli konuşmalarla ve tartışmalarla geçen Rosa Luxemburg konferansı, saat 20:00’de başlayan kültürel etkinliklerin ardından sonra sona erdi.

Kızıl Bayrak/Almanya