19 Ocak 2007 Sayı: 2007/02(02)

  Kızıl Bayrak'tan
   Emperyalizme ve bölge gericiliğine karşı halkların devrimci dayanışması ve birleşik mücadelesi!
  Hiçbir strateji ABD’yi bataktan
kurtaramayacak!..
  ABD, Türkiye ve Güney Kürdistan
  Uyuşturucu kullanımı ilköğretim okullarına kadar indi...
DİSK yönetimi ve “10 Aralık Hareketi”...
Tecrite karşı eylemlerden...
Gençlik hareketi
 Erdoğan’dan İstanbul için “çözüm” önerileri…
  TÜMTİS’ten kamuoyuna açıklama...
  Yeni bir mücadele yılına girerken gençlik hareketi...
  Belediye-İş 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Gülüm ile asgari ücret üzerine konuştuk...
  Haydutbaşı Bush “yeni savaş stratejisi”ni açıkladı…
  Rice’ın Ortadoğu gezisi…
  Blair: “Savaşlara devam etmeliyiz!”
  ABD’nin İran’a yönelik nükleer yaptırımı
Abu Şehmuz Demir
  Kapitalizmin yangınları
tesadüf değil!
  Sendikacı dediğin
lafını esirgemez, eğer...
Yüksel Akkaya
  Katledilişlerinin 88. yıldönümünde anıldılar...
  2007’ye girerken/2
  Bir emperyalist yeniden yapılandırma projesi: Geniş Ortadoğu İnisiyatifi-1
  ABD hegemonyası ve sol
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

TÜMTİS’ten kamuoyuna açıklama...

“İşçilerin birliği gerçekleşmiştir!”

Yeni seçilen TÜMTİS Merkez Yönetim Kurulu, yazılı bir açıklama yayınlayarak 13-14 Ocak 2007 tarihinde gerçekleştirilen Olağanüstü Genel Kurulu ve sonuçlarını değerlendirdi.

Basının, kamuoyunun ve sendikaların dikkatine!

Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası (TÜMTİS) Olağanüstü Genel Kurulu 13-14 Ocak 2007 tarihinde Petrol-İş Sendikası Genel Merkezi Toplantı Salonu’nda seçim gündemiyle toplandı.

Mahkemenin Olağanüstü Genel Kurul talebini haklı bulması üzerine Merkez Yönetim Kurulu’nun çoğunluk kararıyla gerçekleşen Olağanüstü Genel Kurulda, Merkez Yönetim Kurulu, Merkez Disiplin Kurulu ve Merkez Denetleme Kurulu üyeliklerinin tamamını sendikamızın mevcut 8 şubesinin ortak adayları, delegelerinin tamamına yakınının oylarıyla seçildiler.

201 delegeden 169’unun katıldığı Genel Kurulda;

KENAN ÖZTÜRK (162 oyla) Genel Başkanlığa,

GÜREL YILMAZ (159 oyla) Genel Sekreterliğe,

SEYFİ EREZ (152 oyla) Genel Mali Sekreterliğe,

MUHARREM YILDIRIM (154 oyla) Genel Örgütlenme Sekreterliğine,

NURETTİN KILIÇDOĞAN (157 oyla) Genel Eğitim Sekreterliğine,

Merkez Yönetim Kurulu Üyeliklerine;

CAFER KÖMÜRCÜ (154 oyla),

AHMET GÜLLÜ (153 oyla),

HALİL ÇEKİN (152 oyla) ve ABDURRAHMAN ASLAN (151 oyla) seçildiler.

Sendika çoğunluğunun talebine kulak tıkayarak 2 yıl boyunca sendikamızı kaosa sürükleme pahasına Olağanüstü Genel Kurulu toplamamakta direnen eski Genel Başkan Sabri Topçu, Genel Kurul Salonu’na dahi gelmezken, yönetim organlarına ancak iki aday gösterebildi. Topçu’nun Genel başkan adayı Bekir Koşak 4, Merkez Yönetim Kurulu adayı İzzet Özkan ise 3 oy alabildi!

Hatırlanacağı gibi sendikamız TÜMTİS’te iki yıldır sancılı bir dönem yaşanmaktaydı. Sendikayı bürokratik bir anlayışla, üyelerimizi ve yönetim organlarını dışlayarak yönetmeye çalışan eski genel başkan Sabri Topçu, işçilerin Olağanüstü Genel Kurul talebini dikkate almadığı gibi baskı uygulayarak işçileri ve delegeleri caydırmaya çalıştı. İşçi çoğunluğunun Genel Kurul isteyen yazılı başvurusu karşısında sendika tüzüğümüzü uygulamak yerine, işçilere mahkeme kapısını gösterdi. Olağanüstü Genel Kurul talebinde bulunanları “sendikayı karıştırmak isteyen 3-5 kişi”, “kayyumcu” olarak göstermeye çalıştı. Bunun sonucunda sendikal ve duyarlı kamuoyu bu süreçte sendikamızda yaşananlar hakkında yeterince bilgilenemedi veya yanlış bilgilendi.

Ancak gerçekler sonuna kadar gizlenemez. Sendikamızın işçileri ve delegeleri, büyük bir olgunlukla ve sabırla verdikleri mücadelenin sonunda gerçekleştirdikleri Olağanüstü Genel Kurulla bu yalan perdesini yırttılar ve gerçeğin çıplaklıkla görülmesini sağladılar.

Olağanüstü Genel Kurulumuz ve seçim sonuçları açıkça göstermiştir ki;

* Olağanüstü Genel Kurul isteyenler “3-5 kişi” değil, sendikamızın işçi ve delegelerinin ezici çoğunluğudur.

* Sabri Topçu işçilerden kopmuştur, sendikamızda hiçbir desteği yoktur ve 2 yıl boyunca sendika iradesini çiğneme pahasına gayri meşru olarak başkanlık koltuğunu işgal etmiştir.

* Sabri Topçu, “İşçilerin birliğini korumak” için değil kendi koltuğu için genel kurulu engellemeye çalışmıştır. İşçilerin birliği Sabri Topçu’nun yönetimden uzaklaştırılmasıyla gerçekleşmiştir.

* Sendikamızda yaşanan, bir koltuk kavgası değil, Sabri Topçu’nun temsil ettiği antidemokratik, bürokratik sendikal anlayış ile sendika çoğunluğunun temsil ettiği sınıf sendikacılığı anlayışı arasındaki mücadeledir.

Genel Kurul Salonunda sendikamızın 8 şubesinin, başkanları şahsında kenetlenen elleri, işçilerin birliğinin anlamlı bir işaretidir. Sancılı bir dönemin ardından, TÜMTİS’te bürokratik anlayış alt edilmiş, işçilerin birliği sağlanmıştır.

Göreve başlayan Merkez Yönetim Kurulumuz, işçilerle el ele vererek, sendika organlarını demokratik bir şekilde işletecek, sendikamızı daha mücadeleci ve saygın bir konuma taşımak için çalışacaktır.

İşkolumuzdaki işçilerin daha çoğunu sendikamız bünyesinde toplamak, işçilerimizin ekonomik ve sosyal haklarını genişletmek, işçi sınıfımızın ve halkımızın ekmek ve özgürlük mücadelesi içinde daha etkin şekilde yer almak ilk hedefimizdir.

Sendikal ve demokratik kamuoyunun, basının dikkatine saygıyla sunarız.

Merkez Yönetim Kurulu


Sınıf hareketinden...

Rowenta-Elektropak işçisi örgütleniyor

4 ay gibi kısa bir süreçte sendikal girişimde bulunarak örgütlenme mücadelesi veren Rowenta işçileri başvurularını tamamlamış bulunuyor. Öncesinde Türk Metal çetesinin ihanetine uğrayan işçiler yeniden başlattıkları sendikalaşma faaliyeti sonucunda Birleşik Metal’de örgütlendiler. Çoğu kadın işçilerden oluşan fabrikada sendikal örgütlenme işçilerin tamamını hedefleyen bir çalışmayla sürüyor. Yanlarında bulunan Oktaş Oluklu Mukavva işçilerinin sendikal mücadelesinden etkilenerek adım atan işçiler, süreç içerisinde bir dizi zorlanmayla karşılaşsalar da, anlamlı adımlar attılar.

Rowenta patronu başvurunun ardından sessizliğini koruyor. Ustabaşılar aracılığı ile 500 YTL aylık teklif etse de işçiler kabul etmeyerek mücadelelerine sahip çıktılar. Fabrikada 450 işçi çalışıyor. Yıllardır asgari ücretle çalıştırılan işçiler, bu parayı dahi ayda iki taksit olarak alıyorlar. Öncesinde ikramiye hakları varken son iki yıldır bu hakları da tırpanlanmış durumda.

Kızıl Bayrak/Küçükçekmece


Grammer’de TİS için referandum ertelendi

Bursa-Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu Grammer Koltuk Sistemleri San. ve Tic. A.Ş işçileri 2004 yılında Birleşik Metal-İş’e üye oldular. Yaklaşık 3 yıldır sendikalı oldukları halde TİS haklarını kullanamıyorlar. Fabrikada yetki ihtilafı nedeniyle açılan dava yerel mahkemenin 3 kez BMİS’in yetkili olduğu yolundaki kararına rağmen Yargıtay tarafından bozularak, yeniden görüşülmek üzere yerel mahkemeye gönderildi.

BMİS ILO sözleşmesine dayanarak TİS hakkını kullanabilmek için “Grammer işçilerinin özgür iradeleriyle toplu iş sözleşme yapma yetkisinin Birleşik Metal İş’te olduğunu ortaya çıkarmak amacıyla” 16 Ocak günü referandum yapma kararı almıştı. Ancak referandum, Grammer patronunun görüşme talebi üzerine sendika tarafından ileri bir tarihe ertelendi. Bu erteleme kararı üzerine referandumun yapılıp yapılmayacağı belli değil. Toplu sözleşmeye “evet” “hayır” sorusunun sorulacağı referandumun geleceği böylece belirsizleşti. Grammer patronu ile görüşme haftaya yapılacak.

Kızıl Bayrak/Bursa


Güngör Plastik’te işçi kıyımı

Ümraniye Esenşehir’de kurulu olan Güngör Plastik’de ağır çalışma koşullarına karşı işçiler kısa bir süre önce DİSK’e bağlı Lastik-İş Sendikası’nda örgütlendiler.

Geçtiğimiz hafta işten atılan Güngör Plastik işçileri sergiledikleri kararlı tutum sayesinde işe geri alındılar. Topluca fabrikaya giden ve fabrika önünde eylem gerçekleştiren Güngör Plastik işçileri ve Lastik-İş Sendikası, Güngör Plastik patronu ile görüşmeyi zorlad?lar.

Patron sendika ile görüşmeyi kabul etmezken, işçi temsilcileri ile görüşme gerçekleşti. Yapılan görüşme ve sergilenen kararlı tutum sonucunda işçilerin grup halinde işe geri alınmaları konusunda karar alındı.

İşçiler sendikal örgütlülüklerini korumak noktasında kararlı olduklarını söylediler.

Kızıl Bayrak/Ümraniye


Asil Çelik’te TİS görüşmeleri

Asil Çelik’te TİS görüşmeleri uzlaşmazlıkla sonuçlandı. Gerçekleştirilen son görüşmede Asil Çelik patronu ücret artışında %11’e çıkmış bulunuyor. Daha önce gerçekleşen görüşmelerde önce %6, daha sonra ise %9’a varan bir ücret artışı teklif edilmişti. Fabrikaya grev kararı bugün asıldı, 60 günlük süre bekleniyor. Göründüğü kadarıyla sözleşme %11 ya da birkaç puan üstünde bir ücret artışının yapılması sonucu imzalanacak.

Kızıl Bayrak/Bursa