29 Aralık 2006 Sayı: 2006/51 (51)
  Kızıl Bayrak'tan
   TÜSİAD’ın uyarıları ve sermaye iktidarının çözüm arayışları
  2006’da ekonomi cephesi…
  Sefalet ücretlerine son!
  Sermaye sınıfı ve hizmetindeki iktidar asgari ücrette gene bildiğini okudu!
Asgari ücret kampanyası...
Meslek liseleri neden burjuvazi için “memleket meselesi”?
“Ne olacak bu cumhurbaşkanlığı seçimi?” - Yüksel Akkaya..
 19 Aralık eylemlerinden...
  Açlığın ve yoksulluğun olmadığı bir dünya için Devrimci sınıf mücadelesini yükseltelim!
  İşçilerin ve devrimci
öncü işçilerin birliği sorunu
  Sendikal bürokrasi ve
devrimci sınıf sendikacılığı
  Gençlikten
  Dünyadan...
  Türkmenistan kurtlar sofrasında!
  Küba’nın verdiği ders! - Mumia Abu-Jamal
  Siyaset ve çelişkiler sahası Ortadoğu - Abu Şehmuz Demir
  Volkan Yaraşır’la işçi hareketinin yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri üzerine konuştuk…
  ÖO direnişinin dışarıdaki onurlu sesi, güzel insan Behiç Aşçı’ya mektup...
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Halk İçin Bütçe Platformu’ndan panel...

Savaş ve rant bütçesini onaylamıyoruz!

Halk İçin Bütçe Platformu bileşenleri, 23 Aralık günü, SES, MEDER, Eğitim-Sen, BES ve bir öğrenci, bir işçi, bir işsiz olmak üzere yedi konuşmacının katıldığı bir panel düzenlediler.

Saygı duruşuyla başlayan panelde ilk olarak platformun amaçlarını anlatan bir konuşma yapıldı. Ardından yoksulluk, sefalet ve dünyada yaşanan açlık sorununu işleyen bir sinevizyon gösterimi yapıldı.

Panelde ilk olarak SES adına Mehmet Antmen konuştu. Bütçenin sağlık üzerindeki yansımalarından bahsederek, alternatif yaratmanın mümkün olduğunu vurguladı. MEDER üyesi Neriman Menken ise, öğretmen olma koşullarının zorlaştırıldığını, sözleşmeli, ücretli öğretmenliğin dayatıldığını dile getirdi. KPSS’nin kaldırılması, tüm ücretli ve sözleşmeli öğretmenlerin kadroya alınması talebiyle konuşmasını bitirdi.

Öğrenci temsilcisi Sibel Turhal, 2007 bütçesinin İMF ve egemen sınıfın bütçesi olduğunu, eğitimin ticarileşmesinin sonucu üniversitelerin işsiz insanlar yetiştirdiğini belirtti ve bütçenin militarist karakterli bir bütçe olduğunu vurguladı.

Eğitim-Sen’den Erdal Karabulut, bütçenin egemenlerin bütçesi olduğunu, dönemsel olarak sınıf dengeleri içinde bir takım kazanımlar elde edilse de, muhasebeye iyi bakmak ve toplumsal ihtiyaçlardan göre bütçeyi şekillendirmek gerektiğini belirtti.

BES’ten Sinan Tunç, devletin hizmet üretiminden elini çektiğini ve bütçenin halk için yapılandırılması gerektiğine vurgulayarak, 2007 bütçesinin seçim ve savaş bütçesi olduğunu söyledi.

İşçi temsilcisi ücretli köleler olarak çözüm bulunması gerektiğini dile getirirken; işsiz temsilcisi, işçiler arasında rekabetin ortadan kaldırılması ve bütçeden işsizlere pay ayrılmasını istedi.

Kapanış konuşmasının ardından panel bitirildi. Panele yaklaşık 60 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/Adana

Zabıta ve İtfaiye Çalışanları Kurultayı

Çeşitli illerde görev yapan zabıta ve itfaiye çalışanları yaşadıkları ortak sorunları dile getirmek ve çözüm önerilerini tartışmak amacıyla 20-21 Aralık tarihleri arasında bir kurultay gerçekleştirdiler. Kurultay’a 42 ilden katılım oldu.

Kurultayda açılış konuşmasını Tüm Bel-Sen Genel Başkanı Vicdan Baykara yaptı. Zabıta ve itfaiye emekçilerinin diğer kamu çalışanlarından daha uzun süreli çalıştığını, gece gündüz demeden görev yaptığını, buna karşılık çok düşük ücret aldıklarını ifade etti. KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul ise bu Kurultay’ın KESK açısından da büyük önem taşıdığını belirtti. Kurultayda alınacak kararların yeni dönemde başlatacakları örgütlenme süreciyle hayata geçirileceğini ifade etti. Tüm Bel-Sen Genel Sekreteri Mumtaz Başar ise bir sunum yaptı. Emekçilerin yaşadığı ekonomik ve sosyal sorunları dile getirdi.

Kurultay’a Yrd. Doç. Dr. Metin Erten “Zabıtaların Yaşadığı Sorunlar ve Çözüm Önerileri”, Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç “İtfaiyecilerin Yaşadığı Sorunlar ve Çözüm Önerileri” konularında birer tebliğ sundular.

Kurultay’ın son bölümünde değişik illerden gelen emekçiler şubelerinde hazırladıkları raporları sunarak çözüm önerilerini dile getirdiler. Kurultay, sonuç bildirgesinin önümüzdeki günlerde açıklanacağının duyurusu ile sona erdi.


ESP ve TAYAD’dan Cumartesi eylemleri...

ESP tarafından 23 Aralık günü, Behiç Aşçı, Gülcan Görüroğlu, ve Sevgi Saymaz’ın tecride karşı sürdürdükleri direnişle dayanışmak amacıyla yapılan basın açıklamasında “Eylemde özgürlük istiyoruz, toplumla mücadele yasası çöpe!” yazılı pankart açıldı.

TAYAD’lı Aileler tarafından süreklileştirilen cumartesi eyleminde ise bu hafta “19 Aralık’ın katillerinden hesap sorulmalı!” ve “Tecridi kaldırın ölümleri durdurun!” pankartı açıldı. Yapılan açıklamada tecride karşı mücadelenin tecrit işkencesi bitinceye kadar devam edeceği ifade edildi. (Kızıl Bayrak/İzmir)

ESP’den “Özgürlük istiyoruz!” eylemi...

“Özgürlük istiyoruz!” eylemlerinin bu haftaki gündemi Maraş katliamı ve üniversitelerdeki faşist saldırılar oldu. 23 Aralık günü Galatasaray Postanesi önünde biraraya gelen ESP’liler “Özgürlük istiyoruz!/ESP” ve “Maraş katliamının hesabını soracağız!/ESP” yazılı iki ayrı pankart açtılar. Yapılan açıklamada, Alevilerin sömürüye ve zulme karşı olması nedeniyle Cumhuriyet tarihinden bu yana Dersim, Koçgiri, Maraş, Çorum, Sivas ve Gazi katliamlarına maruz kaldığı vurgulandı. Eylemde “Özgürlük için devrim ve sosyalizm!”, “Maraş’ın hesabını soracağız!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganları atıldı. Eyleme BDSP, HKM, EHP, PSA, SDP, DTP, Demokratik Alevi İnisiyatifi, İHD destek verdi. (Kızıl Bayrak/İstanbul)


Bursa’da ESP eylemi...

Bursa ESP’nin “Özgürlük istiyoruz!” eyleminin bu haftaki gündemi tecrit, Maraş katliamı ve üniversitelerdeki faşist saldırılar oldu. “Faşizmi döktüğü kanda boğacağız!”, “Üç kapı üç kilit açılsın, tecrite son!” sloganlarının atıldığı eyleme BDSP ve DHP de destek verdi. (Kızıl Bayrak/Bursa)


Serkan Eroğlu anıldı!

24 Aralık ‘97 tarihinde Ege Üniversitesi Öğrencisi Ali Serkan Eroğlu polisler tarafından katledilmiş ve bu katliam örtbas edilmeye çalışılmıştı. Ancak otopsi raporu bu katliamı belgelemişti.

İzmir Gençlik Derneği, Kaldıraç ve Ekim Gençliği olarak gerçekleştirdiğimiz ortak bir etkinlikle Serkan’ı andık. 26 Aralık günü etkinlik alanını pankartlarla, Serkan’ın resimleriyle ve “Ali Serkan Eroğlu ölümsüzdür!”, “Katil polis üniversiteden defol!” , “Parasız, bilimsel, anadilde eğitim!”, “YÖK kalkacak, polis gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek!”, “Serkan’ı unutmadık, unutturmayacağız!” yazılı dövizlerle donattık. Etkinlikten yarım saat önce hazırlık binasının önünde gerçekleştirilen ajitasyonlar konuşmalarıyla öğrenci arkadaşlarımızı etkinliğe çağırdık.

Etkinlik bir arkadaşımızın Ali Serkan Eroğlu’nun ağzından yazılmış mektubu okumasıyla başladı. Ardından basın açıklamasını yapmak üzere İletişim Fakültesi Dekanlığı önüne gidildi. Burada yapılan açıklamada Serkan’ın katledilişi anlatıldı, polis-idare işbirliğine dikkat çekildi.

Basın açıklamasının ardından Duvara Karşı Tiyatro Topluluğu “Umut” adlı oyunu sahneledi. Beğeniyle izlenen oyunun ardından Günışığı Müzik grubunun söylediği türkülerle halaylar çekildi.

Etkinlik boyunca “Ali Serkan Eroğlu ölümsüzdür!”, “Katil devlet hesap verecek!”, “Polis idare-işbirliğine son!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganları atıldı.

Ege Üniversitesi/Ekim Gençliği


Saldırılara karşı ortak tutum

Son dönemde devrimci kurumlara yönelik saldırıları protesto etmek amacıyla 23 Aralık günü saat 11:30’da İHD İzmir Şubesi’nde bir basın açıklaması düzenlendi. Alınteri, BDSP, DHP, ESP, EHP, Kaldıraç, İCİ, KÖZ, İHD, İşçi Mücadelesi, SDP ve Partizan tarafından gerçekleştirilen açıklamada saldırılara karşı ortak bir duruş sergileneceği ifade edildi. Tüm demokratik kitle örgütlerine ve kurumlara birlikteliğe güç verme çağrısı yapıldı.

Kızıl Bayrak/İzmir

İzmir’de militan EG satışı...

23 Aralık günü Ekim Gençliği’nin militan satışını gerçekleştirdik. Cumartesi günleri kalabalık olması ve civarda birçok dershanenin bulunmasından kaynaklı Karşıyaka Çarşı Yolu’nda yaptığımız satışa ilgi yoğun oldu.

Yaklaşık bir saat süren satış boyunca gerek ajitasyon konuşmalarıyla gerekse birebir gerçekleştirdiğimiz sohbetlerle bugün gençliği bekleyen geleceksizliği, bilimin sermayeye pazarlandığını ve öğrencilerin birer müşteriye çevrilerek sermayenin kölesi yapıldığını anlattık. Üniversiteli ve liseli gençliğe mücadele çağrısında bulunduk. “Sermayenin kölesi, diplomalı işsiz olmayacağız!”, “Gençlik geleceğine sahip çıkıyor, gençlik gelecek ve özgürlük istiyor!” şiarlarıyla bitirdiğimiz militan satışımızda dergimizi onlarca gençle buluşturduk.

İzmir/Ekim Gençliği


Devrimci dayanışmanın önemi

Ben Fransa’nın Brötanya bölgesinde yaşayan bir işçiyim. 23 Aralık günü Saint-Brieuc’de yapılan devrimci dayanışma etkinliğinde insanların birbirinden fiziken uzak olsa da gönüllerin bir olduğunu gördüm.

Etkinlik Lorient’te kurmuş olduğum müzik grubuyla başladı. Sonra dostlarımızın grupları ile devam etti. Fransız gruplarıyla daha da anlamlı hale geldi. Ayrı milletlerden oluşan gruplarla uluslararası bir etkinliğe dönüştü.

Devrimci gruplar birleşerek bir yerlere varmalıdır. İnsanlarımız buna ne kadar olumlu bakıyor olsa da herşey sözde değil özde olmalıdır. Yani birlikte bir gövde olduktan sonra devrimi yakınlaştırabiliriz.

Lorient’ten Kızıl Bayrak okuru