29 Aralık 2006 Sayı: 2006/51 (51)
  Kızıl Bayrak'tan
   TÜSİAD’ın uyarıları ve sermaye iktidarının çözüm arayışları
  2006’da ekonomi cephesi…
  Sefalet ücretlerine son!
  Sermaye sınıfı ve hizmetindeki iktidar asgari ücrette gene bildiğini okudu!
Asgari ücret kampanyası...
Meslek liseleri neden burjuvazi için “memleket meselesi”?
“Ne olacak bu cumhurbaşkanlığı seçimi?” - Yüksel Akkaya..
 19 Aralık eylemlerinden...
  Açlığın ve yoksulluğun olmadığı bir dünya için Devrimci sınıf mücadelesini yükseltelim!
  İşçilerin ve devrimci
öncü işçilerin birliği sorunu
  Sendikal bürokrasi ve
devrimci sınıf sendikacılığı
  Gençlikten
  Dünyadan...
  Türkmenistan kurtlar sofrasında!
  Küba’nın verdiği ders! - Mumia Abu-Jamal
  Siyaset ve çelişkiler sahası Ortadoğu - Abu Şehmuz Demir
  Volkan Yaraşır’la işçi hareketinin yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri üzerine konuştuk…
  ÖO direnişinin dışarıdaki onurlu sesi, güzel insan Behiç Aşçı’ya mektup...
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

ÇÜ: Faşist saldırıları püskürteceğiz!

Yıllardır üniversitelerde muhalif sesleri boğmayı hedefleyen sermaye devleti, bu saldırılarda faşist çeteleri de zaman zaman öne sürüyor, üniversitelerde faşist baskı ve törürü hakim kılmaya çalışıyor. İzmir, İstanbul, Ankara, Çanakkale ve son olarak Malatya ve Mersin’deki faşist saldırılar bunu hedefliyor. Bu saldırılar sonucu birçok ilerici, devrimci öğrenci yaralandı.

Mersin Üniversitesi’nde önce faşist çetelerin ardından polisin vahşi saldırısına maruz kalarak gözaltına alınan 76 arkadaşımızla dayanışmak için, Çukurova Üniversitesi’nde 22 Aralık günü bir basın açıklaması gerçekleştirdik.

ÇÜ ÖDER-G, DGD, DGH, Ekim Gençliği, Emek Gençliği, SGD, SDG, Öğrenci Kolektifleri, ÖDP ve ÖGD-G’nin birlikte örgütlediği ve ESP’nin destek verdiği eylem, saat: 12.30’da R1 derslikleri önünde gerçekleştirildi. Eylemde, “Faşizme karşı omuz omuza!” şiarı yazılı pankart açıldı ve “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Faşizmi döktüğü kanda boğacağız!”, “Üniversiteler bizimdir, bizimle özgürleşecek!”, “Yaşasın halkları kardeşliği!” sloganları atıldı.

Basın metninin okunmasının ardından eylem sloganlarla bitirildi. Eyleme yaklaşık 50 öğrenci katıldı.

Çukurova Üniversitesi Ekim Gençliği


Cebeci’de faşizme geçit yok!

27 Aralık günü akşam saatlerinde Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’nde hareketli anlar yaşandı. Daha önce 4 yurtsever arkadaşımıza satırlarla saldıran faşistlerden birinin sınavına girmek için Hukuk Fakültesi’ne geldiği öğrenildi. Bunun üzerine okulda bulunan devrimci, demokrat öğrenciler kampüs içinde toplandı. Öğrenciler faşistin sınavdan çıkmasını beklerken okulun çevresinde kolluk güçleri yığınak yaptı. Faşistlerin de okulun etrafında toplandığını öğrendik. Okula giren sivil polislere öğrenciler taş atarak yanıt verdi. Bunun üzerine kısa süreli gerginlik yaşandı. Polis daha sonra kampüs içine kadar girdi. Daha sonra faşistin polis koruması eşliğinde okuldan çıkarıldığını öğrendik.

Devrimci, demokrat öğrenciler olarak polis kampüsü terketmeden dağılmayacağımızı söyledik. Kampüsteki bekleyiş sırasında hocalarımızla konuştuk. Eğitim-Sen’den bir temsilci geldi. Polisin de kampüsü terketmesinin ardından yaklaşık bir saat sonra, aralarında hocalarımızın ve Eğitim-Sen’den bir temsilcinin bulunduğu 80 kişilik bir kitleyle toplu çıkış gerçekleştirdik. Kitle Mithatpaşa Caddesi’nde geldiğinde sloganlar atılmaya başlandı. Sık sık “Cebeci faşizme mezar olacak!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganları atıldı. Yüksel Caddesi’ne gelindiğinde, bir arkadaşımız kampüste yaşananları anlattı. Konuşmanın ardından eylem sona erdi.

Cebeci Ekim Gençliği


Yıldız’da tepki sürüyor

Yıldız Teknik Üniversitesi yönetimi atılan her adıma soruşturma açmaya devam ediyor. Dönem başında soruşturma ve cezalara karşı yapmış olduğumuz oturma eylemine ve yemekhane zammına karşı örgütlemiş olduğumuz 3 günlük uyarı boykotuna soruşturmalar açan YTÜ yönetimi, 4 Aralık günü başlatmış olduğumuz boykota ve bu süreçteki basın açıklamalarına da soruşturma açmayı ihmal etmedi.

Yemekhane zamlarına karşı ördüğümüz mücadelede karşımıza çıkan anti-demokratik uygulamalar ve soruşturmalar ile ilgili “Yıldıztepki” olarak bütünsel bir çalışma hattı izliyoruz. 22 Aralık günü, yürüttüğümüz çalışmaların bir parçası olarak okulda bir futbol maçı düzenledik. Bir haftadır yaygın afiş ve duyurusunu yaptığımız maça arkadaşlarımız, üzerlerinde “Soruşturmalara son, tüm soruşturmalara Yıldız A.Ş sponsorluk etmektedir!” yazılı tişörtlerle çıktılar. Soruşturmaların bu kadar yoğun olduğu bir dönemde yapmış olduğumuz maç izleyenlerin ilgisini çekti.

Ekim Gençliği YTÜ


İLGP kampanyası sona erdi

İstanbul Liseli Gençlik Platformu olarak “Savaşa değil, eğitime bütçe!” başlıklı kampanyamızı bir basın açıklaması ile sonlandırdık.

Kampanya süresince, çeşitli liselerde ve dershanelerde yoğun materyal kullandık. Bütçeden eğitime ayrılan payın artırılması talebiyle başlattığımız imza kampanyasına bine yakın liseli katıldı. Şimdiden yüzlerce kartı Filistin’deki liselilerle dayanışmak amacıyla topladık.

23 Aralık günü Kadıköy’de gerçekleştirdiğimiz eylemde “Savaşa değil eğitime bütçe!/İLGP” imzalı pankartımızı açtık. Çeşitli taleplerimizin yeraldığı dövizlerimizi taşıdık. Coşkulu sloganlarımızla taleplerimizi haykırdık.

Açıklamada eğitime bütçeden ayrılan payın çok düşük olduğunu vurguladık. Sermaye iktidarının bu konudaki ikiyüzlü politikalarını teşhir ettik. Emperyalist işgallerin parçası olmak için harcanan milyarların eğitime harcanması gerektiğini vurguladık. Eyleme yaklaşık 40 kişi katıldı.

İstanbul Liseli Gençlik Platformu


Toplumcu Eğitim Öğrencileri çalışması

Geçen yıl AÜ Eğitim Fakültesi’nde başlatmış olduğumuz sözleşmeli öğretmenlik çalışmasına bu yıl Toplumcu Eğitim Öğrencileri çalışması olarak yeniden başladık. İlk olarak anket çalışması yaptık. İki haftalık süreçte yaklaşık 80 anket yaptık. Anket sayesinde insanlarla uzun süreli sohbet etme ve tartışma imkanı bulduk. Özellikle mesleki örgütlenmeler ve eğitim öğrencileri örgütlülüğü üzerine gerçekleştirdiğimiz tartışmalar verimli oldu. Eğitim öğrencileri gazetesi fikri de birçok öğrenci tarafından anlamlı bulundu ve bu çalışmanın içinde yer almak istediklerini söylediler. Çalışmanın sonucu olarak AÜ Eğitim Fakültesi’nde bir “Eğitim Öğrencileri Gazetesi” çıkartma kararı aldık. Tatil dönüşü bir toplantı yapmayı düşünüyouz.

Toplumcu Eğitim Öğrencileri/Eskişehir

“Üniversiteler ve YÖK strateji
raporu” paneli

27 Aralık günü AÜ SBF’de Öğrenci Kolektifleri tarafından “Üniversiteler ve YÖK strateji raporu” başlıklı bir panel gerçekleştirildi. Fikret Başkaya ile SBF öğretim üyesi Metin Özuğurlu da panele konuşmacı olarak katıldılar.

Panel, Öğrenci Kolektifleri adına bir öğrencinin üniversiteler ve özelde de YÖK raporuna ilişkin sunumuyla başladı. Yapılan konuşmada; üniversitelerin paralı hale getirildiği, bilimden uzak bir eğitimin dayatıldığı ve bu raporun tümüyle sistemden yana olduğu vurgulandı. Ardından “Asistan Girişimi” adına bir konuşma yapıldı; akademik personelin hiçbir iş güvencesinin olmadığı, bu durumun akademik alanda baskı ortamı yarattığı ve bilimsel üretimin önünde engel olduğu dile getirildi

Metin Özuğurlu, bugün üniversitelerde gerçekleşen neoliberal saldırıların meşru bir zemine oturmadığını vurguladı. Fikret Başkaya ise, “YÖK strateji raporu”nun neoliberal politikaların gerisinde kalmamak amacıyla hazırlandığını, üniversitelerin artık bilim üreten kurumlar olmadığını ve YÖK’le, jandarmayla sürekli denetim altında tutulmak istendiğini vurguladı. Başkaya, üniversitede yürütülen mücadelenin toplumdaki özgürleşme mücadelesine bağlı olması gerektiğini dile getirdi.

Panel soru-cevap şeklinde devam etti ve mücadele çağrısıyla son buldu.

Ekim Gençliği/Ankara