29 Aralık 2006 Sayı: 2006/51 (51)
  Kızıl Bayrak'tan
   TÜSİAD’ın uyarıları ve sermaye iktidarının çözüm arayışları
  2006’da ekonomi cephesi…
  Sefalet ücretlerine son!
  Sermaye sınıfı ve hizmetindeki iktidar asgari ücrette gene bildiğini okudu!
Asgari ücret kampanyası...
Meslek liseleri neden burjuvazi için
“memleket meselesi”?
“Ne olacak bu cumhurbaşkanlığı seçimi?” - Yüksel Akkaya..
 19 Aralık eylemlerinden...
  Açlığın ve yoksulluğun olmadığı bir dünya için Devrimci sınıf mücadelesini yükseltelim!
  İşçilerin ve devrimci
öncü işçilerin birliği sorunu
  Sendikal bürokrasi ve
devrimci sınıf sendikacılığı
  Gençlikten
  Dünyadan...
  Türkmenistan kurtlar sofrasında!
  Küba’nın verdiği ders! - Mumia Abu-Jamal
  Siyaset ve çelişkiler sahası Ortadoğu - Abu Şehmuz Demir
  Volkan Yaraşır’la işçi hareketinin yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri üzerine konuştuk…
  ÖO direnişinin dışarıdaki onurlu sesi, güzel insan Behiç Aşçı’ya mektup...
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Asgari ücret kampanyası...

Faaliyetler, eylemler ve etkinlikler

Sefalet ücretini kabul etmiyoruz!

İzmir’de sürdürdüğümüz “İnsanca yaşama yeten asgari ücret istiyoruz!” kampanyası 23 Aralık günü düzenlenen bir basın açıklaması ile sona erdi. Kampanya boyunca “Sömürü ve soyguna karşı çıkmak için örgütlü mücadeleye!” başlıklı bildirilerimizi semtlerde, fabrika önlerinde ve servis güzergahlarında yoğun bir şekilde dağıttık ve “Sefalet ücretini kabul etmiyoruz! İnsanca yaşama yeten asgari ücret istiyoruz!” şiarlı afişlerimizi yaptık. Ayrıca Çiğli bölgesinde açtığımız imza standları ile, imza föylerimizi fabrika önlerine ve emekçi semtlerine ulaştırarak sefalet ücretlerine karşı işçi ve emekçileri mücadeleye çağırdık.

Kemeraltı girişinde düzenlediğimiz, “Sefalet ücretini kabul etmiyoruz!/İnsanca yaşama yeten asgari ücret istiyoruz!/BDSP” pankartının, flama ve dövizlerin açıldığı basın açıklaması oldukça coşkulu geçti. “Sömürü ve soyguna karşı çıkmak için örgütlü mücadeleye!” başlıklı metnin okunduğu açıklamada “Kahrolsun sermaye iktidarı!”, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”, “Sefalet ücretine hayır!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganları atıldı.

Yaklaşık 40 kişinin katıldığı açıklama sonrası açtığımız stand ile ikibuçuk saat boyunca ajitasyon konuşmaları eşliğinde 500’e yakın imza topladık ve bildirilerimizi dağıtmaya devam ettik. Topladığımız imzaların sayısı 2 bini aştı.

İzmir BDSP


YİP: “26 Aralık’ta Ankara’dayız!”

İstanbul’un çeşitli sanayi havzalarında “Sefalet ücretini kabul etmiyoruz! İnsanca yaşamaya yeten asgari ücret istiyoruz!” talebiyle faaliyet yürüten Yerel İşçi Platformları bileşenleri, 24 Aralık günü gerçekleştirdikleri basın açıklaması ile 26 Aralık’ta, topladıkları imzaları iletmek üzere Ankara’da olacaklarını ilan ettiler.

Emek Sineması önünde toplanan Yerel İşçi Platformları bileşenleri “Sefalet ücretini kabul etmiyoruz! İnsanca yaşamaya yeten asgari ücret istiyoruz!/Yerel İşçi Platformları” imzalı pankart açtılar. Büyük ebatlarda hazırlanmış ve üzerinde “Asgari ücret tespit sisteminin yapısı değiştirilsin, işçilerin iradesini de sürece dahil edecek mekanizmalar yaratılsın!”, “Asgari ücret miktarı dört kişilik ailenin insanca yaşamasına yetecek bir düzeye yükseltilsin!”, “Asgari ücretten vergi ve prim kesintilerine son verilsin, vergi/prim yükü işveren ve devlet tarafından ödensin!”, “Bölgesel asgari ücret uygulaması ile ilgili çalışmalar iptal edilsin!” taleplerinin yeraldığı döviz taşıdılar.

Galatasaray Postanesi önünde gelindiğinde konuşma yapan Anadolu Yakası İşçi Platformu temsilcisi Himmet Ekinci şunları söyledi: “İşçi ve emekçilerin sırtına binerek kendi düzenlerini sürdürmek isteyenler, sefaletimizi ve açlığımızı daha fazla derinleştirmek istiyorlar. Onların ellerinde topladıkları zenginlikler, sürdükleri saltanat, bizlerin daha da yoksullaşması anlamına gelmektedir. Bizler İstanbul’un çeşitli yerlerinde faaliyet yürüten yerel işçi platformları ve işçi dernekleri olarak Çalışma Bakanlığı’nın, sendika bürokratlarının ve patronların, yıllardır orta oyununa döndürdükleri asgari ücret görüşmelerini, tespit komisyonunun belirlediği ücretleri kabul etmeyeceğimizi buradan bir kez daha ifade ediyoruz.”

OSB-İMES İşçileri Derneği Başkanı Mehmet Ali Karabulut tarafından okunan basın açıklamasında“... buradan bir kez daha haykırıyoruz; sermayenin sefalet ve kölelik dayatmalarına boyun eğmeyeceğiz. İnsanca bir yaşam ve özgür bir gelecek için mücadelemizi kazanıncaya kadar sürdüreceğiz” denildi. Ardından Tersane İşçileri Birliği Derneği Başkanı Zeynel Nihadioğlu kısa bir konuşma yaptı.

Eylem boyunca sık sık “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”, “Köle değil işçiyiz, örgütlüysek güçlüyüz!”, “Yaşasın işçilerin birliği!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” “Sefalet ücreti istemiyoruz!” sloganları atıldı. Eyleme 60’ı aşkın kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/İstanbul


KİP’den asgari ücret paneli

Küçükçekmece İşçi Platformu olarak 24 Aralık günü asgari ücret konulu bir panel gerçekleştirdik. Panele Birleşik Metal-İş İstanbul Şube Sekreteri Mehmet Beşeli ve Küçükçekmece İşçi Platformu temsilcisi katıldı.

İlk sunumu Mehmet Beşeli yaptı. Beşeli konuşmasında; kapitalist sistemle insanca yaşamanın birbiriyle çeliştiğini, sermaye sınıfının sonu gelmeyen sömürü ve talan politikalarından kaynaklı işçi sınıfının ücretli köleden öteye geçemeyeceğini, işçilerin insanca yaşamasının ancak bu sistem dışında yani sosyalizmde mümkün olabileceğini ifade etti. Mevcut olumsuz koşullardan çıkışın fiili mücadele ile olabileceğini vurgulayarak konuşmasını sonlandırdı.

KİP temsilcisi ise işçi sınıfının örgütlenme ihtiyacına işaret etti, bunun için tabanda örgütlenmek gerektiğini söyledi. Sınıfın siyasal bilinç edinmesinin önemini vurguladı. Sendikal bürokrasinin bu süreçteki olumsuz rolünü anlattı. Sunumların ardından soru-cevap kısmına geçildi.

Küçükçekmece İşçi Platformu


Ankara BDSP’den asgari ücret eylemi

Ankara BDSP olarak 24 Aralık günü Yüksel Caddesi’nde asgari ücret gündemiyle ilgili bir eylem gerçekleştirdik. Konur Sokak’ta açtığımız imza standının önünden sloganlarla Yüksel Caddesi’nde bulunan İnsan Hakları Anıtı’nın önüne kadar yaptığımız yürüyüşün ardından basın açıklamasını gerçekleştirdik.

Açıklamanın aardından tekrar sloganlarla imza standına kadar yüründü. Eylem boyunca “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”, “Kahrolsun sermaye iktidarı!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Çözüm devrimde kurtuluş sosyalizmde!” sloganları atıldı.

Eylemden sonra standımız polis tarafından taciz edildi. İmza standının izinsiz olduğu, başvuru yapılmadığı gerekçesiyle standı kapatmamız gerektiği söylendi. Hiçbir şekilde standımızı kapatmayacağımızı, uygulamanın keyfi olduğunu söyledik. Bu sırada ajitasyon konuşmaları eşliğinde militan gazete satışı gerçekleştirdik.

Bir saat sonra tekrar gelen polis gazete satışı sırasında ajitasyon konuşmalarına izin vermeyeceklerini, aksi durumda gözaltına alacaklarını, standa ilerleyen günlerde müdahale edileceğini söyledi. Bu saldırı ve tehditleri de net ve kararlı durumuşuzla yanıtladık. Ajitasyon konuşmaları eşliğinde gazete satışımızı sürdürdük ve standımızı açık tuttuk. Bir süre standın çevresinde bekleyen sivil polisler daha sonra çekildiler.

Ankara/BDSP


SİDER’den asgari ücret paneli

24 Aralık günü saat 12:00’de Tüm-Tis’te, “Sefalet ücretini kabul etmiyoruz! İnsanca yaşamaya yeten, vergiden muaf asgari ücret istiyoruz!” şiarlı bir panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak, son dönemde Adana’da sınıf hareketinde önemli bir yer tutan ve yürüttükleri mücadeleyle anlamlı kazanımlar elde eden Dev Sağlık-İş Sendikası yöneticilerinden Hüseyin Türkmen, Ali Ekber Takmaz ve SİDER temsilcisi katıldı.

Panel açılış konuşması ile başladı. Ardından işçi sınıfının mücadele tarihini anlatan bir sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi.

Panelde ilk sözü Dev Sağlık-İş yöneticileri aldılar. Asgari ücretin nasıl ortaya çıktığını, ne anlama geldiğini ve uluslararası işçi sınıfının tarihsel kazanımlarını ve Balcalı’da gerçekleştirdikleri sendikal örgütlenme konusundaki deneyimlerini anlattılar.

SİDER temsilcisi, sanayi sitelerindeki genel durumu, işçilerin yaşadıkları sorunları, ağır çalışma koşullarını ve sanayi sitelerinde asgari ücretin yansımalarını anlattı. SİDER’in çalışmalarını anlatarak mücadele çağrısı yaptı.

Konuşmaların ardından soru-cevap kısmına geçildi. Bu bölümde işçiler söz alarak kendi deneyimlerini ve yaşadıkları sorunları anlattılar. Asgari ücret hakkında düşüncelerini paylaştılar.

Yaklaşık 40 kişinin katıldığı panel karşılıklı tartışma ve sohbetlerle sona erdi.

Kızıl Bayrak/Adana