29 Aralık 2006 Sayı: 2006/51 (51)
  Kızıl Bayrak'tan
   TÜSİAD’ın uyarıları ve sermaye iktidarının çözüm arayışları
  2006’da ekonomi cephesi…
  Sefalet ücretlerine son!
  Sermaye sınıfı ve hizmetindeki iktidar asgari ücrette gene bildiğini okudu!
Asgari ücret kampanyası...
Meslek liseleri neden burjuvazi için “memleket meselesi”?
“Ne olacak bu cumhurbaşkanlığı seçimi?” - Yüksel Akkaya..
 19 Aralık eylemlerinden...
  Açlığın ve yoksulluğun olmadığı bir dünya için Devrimci sınıf mücadelesini yükseltelim!
  İşçilerin ve devrimci
öncü işçilerin birliği sorunu
  Sendikal bürokrasi ve
devrimci sınıf sendikacılığı
  Gençlikten
  Dünyadan...
  Türkmenistan kurtlar sofrasında!
  Küba’nın verdiği ders! - Mumia Abu-Jamal
  Siyaset ve çelişkiler sahası Ortadoğu - Abu Şehmuz Demir
  Volkan Yaraşır’la işçi hareketinin yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri üzerine konuştuk…
  ÖO direnişinin dışarıdaki onurlu sesi, güzel insan Behiç Aşçı’ya mektup...
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

19 Aralık eylemlerinden...

Sincan F Tipi Cezaevi önünde eylem

22 Aralık günü Ankara Tabipler Odası, Alınteri, BDSP, ÇHD Ankara Şubesi, DHP, Devrimci Hareket, EHP, EKD, ESP, HKP, İHD Ankara Şubesi, Kaldıraç, Odak, Partizan ve 78’liler Derneği tarafından Sincan F Tipi Cezaevi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

Açıklamada, 19 Aralık katliamına ve tecrit saldırısına değinildi, tecride son verilmesi talep edildi. Eylemde “Yaşasın 19 Aralık direnişimiz!”, “Devrimci tutsaklar onurumuzdur!”, “Tecriti kaldırın, ölümleri durdurun!”, “Devrimci irade teslim alınamaz!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganlar atıldı. Eyleme 30 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/Ankara


Boğaziçi Üniversitesi’nde 19 Aralık protestosu

Boğaziçi Üniversitesi’nde, 19 Aralık katliamının yıldönümünde, tecriti okul gündemine taşımak için çeşitli etkinlikler düzenlendi.

20 Aralık günü orta kantinde bir panel gerçekleştirildi. TAYAD’dan Naime Kara, TUYAB’dan Meriç Solmaz ve Avukat Ömer Kavili’nin katıldığı panelde, F tipi cezaevleri ve tecrit uygulamaları, tecrite karşı mücadelenin önemi üzerine konuşmalar yapıldı. Panele 30 kişi katıldı.

21 Aralık günü Güney Meydan’dan Kuzey Kampüs’e yürüyüş düzenlendi. Eylemde “F Tipi Zindan-Üniversite-Yaşam İstemiyoruz!” yazılı pankartının taşındı. Kuzey Kampüs girişinde basın açıklaması okundu. Yaklaşık 100 kişinin katıldığı eylemde “İçerde, dışarda hücreleri parçala!”, “F-tipi üniversite istemiyoruz!”, “İnfaz, korku, işkence işte TMY!”, “Devrimci tutsaklar onurumuzdur!”, “Behiç Aşçı yalnız değildir!” sloganları atıldı. Eylemin ardından Behiç Aşçı ziyaret edildi.

Boğaziçi Üniversitesi Ekim Gençliği


Mamak’ta 19 Aralık direnişi selamlandı

19 Aralık direnişi 23 Aralık günü Mamak’ta yapılan meşaleli yürüyüşle selamlandı. BDSP, ESP, Partizan ve PSAKD Mamak Şubesi’nin örgütlediği eyleme Mamak Halkevleri destek verdi. Tuzluçayır Abidin Aktaş Caddesi’nde başlayan yürüyüşte “Yaşasın 19 Aralık direnişimiz!”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Anaların öfkesi katilleri boğacak!”, “Katil devlet hesap verecek!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganları atıldı. Eylem Tuzluçayır yol ağzında yapılan basın açıklamasıyla devam etti.

Açıklamanın ardından meşaleler yakılarak tekrar yürüyüşe geçildi. Tuzluçayır’ın ara sokaklarında devam eden meşaleli yürüyüş eylemin başladığı yere gelindiğinde yapılan konuşma ile sona erdi. Eyleme yaklaşık 50 kişi katıldı.

Mamak/BDSP


Trabzon’da 19 Aralık anması

Trabzon’da 24 Aralık günü Atatürk Meydan Parkı’nda, 19 Aralık katliamını lanetlemek ve F tiplerinde devam eden tecrit işkencesini protesto etmek için bir basın açıklaması gerçekleştirildi. “İçerde, dışarda hücreleri parçala!” pankartının açıldığı eylemde “Tecriti kaldırın, ölümleri durdurun!”, “Soruşturmalar, gözaltılar, baskılar bizi yıldıramaz!”, “İçerde, dışarda hücreleri parçala!” sloganları atıldı. 45 kişinin katıldığı eylemi Ekim Gençliği, HÖC, DPG, YDG, ÖEP birlikte örgütledi, Halkevi ve SDP destek verdi.

Trabzon Ekim Gençliği


HÖC’ten meşaleli yürüyüş

İzmir HÖC temsilciliği 19-22 Aralık katliamını lanetlemek amacıyla 20 Aralık günü Buca Tansaş önünden başlayan ve Forbes’e kadar süren bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş boyunca “Tecriti kaldırın ölümleri durdurun!” , “Yaşasın onurlu direnişimiz!” , “Yaşasın halkın adaleti!” sloganları atıldı. Yürüyüşün ardından Forbes’te basın açıklaması okundu. Eylem çekilen halaylarla bitirildi.

İzmir/Kızıl Bayrak

Berlin’de 19 Aralık anması

Berlin’den Kızıl Bayrak, Atılım, Proleter Devrimci Duruş ve Devrimci Demokrasi okurları olarak, 23 Aralık günü, 19 Aralık katliamını ortak bir etkinlikle lanetledik.

Etkinliğimiz dünyada ve Türkiye’de devrim ve sosyalizm yolunda şehit düşen tüm devrimciler anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Saygı duruşunun ardından kısa bir sinevizyon gösterimi sunuldu. Sinevizyon, ‘60’lı yılların devrimci kitle mücadeleleri içinde gençlik hareketinin militanları olarak yerlerini alan, düzene karşı devrimci başkaldırının temsilcileri olan, inandıkları dava uğruna ölümü tereddütsüzce göğüsleyen, ‘71 devrimci yükselişinin önderleri Deniz Gezmiş, İbrahim Kaypakkaya ve Mahir Çayan’ın bizlere bıraktığı direniş geleneği ve bu geleneğin ‘80’li, 90’lı yıllarda direnişlerde bayraklaştıran öncüleri anlatılıyordu.

Günün anlam ve önemine ilişkin ortak metnin okunmasının ardından Berlin İşçi ve Gençlik Kültür Merkezi şiir grubu bir şiir dinletisi sundu. Ardından 19 Aralık katliamı ve direnişini belgeselleştiren bir film seyredildi.

Daha sonra etkinliğe katılan arkadaşlar söz alarak 19 Aralık katliamına ilişkin konuşmalar yaptılar. Etkinliğe yaklaşık 50 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/Berlin


Duisburg’da 19 Aralık anması

19 Aralık katlıamı bu yıl yurtdışında da çeşitli etkinliklerle anıldı.

Almanya NRW’de 19 Aralık anmasının, 25 Aralık günü yapılacak olan “Emperyalist saldırganlık, Türkiye’de devlet terörü ve birleşik devrimci mücadele” sempozyumu ile birlikte gerçekleştirilmesi kararlaştırılmıştı.

Etkinlik 19 Aralık anması ile başladı. Anma programı, divandaki arkadaşların yaptığı kısa bir açıklamayla başladı. Ardından başta 19 Aralık katliamında yaşamını yitiren devrimciler olmak üzere, devrim ve sosyalizm yolunda şehit düşen tüm devrimcilerin anısına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Bir arkadaş AGİF, ADHF, BİR-KAR, ATİF ve Yaşanacak Dünya Gazetesi imzalı, 19 Aralık’a ilişkin ortak açıklamayı okudu.

Günün anlam ve önemine ilişkin şiirlerin okuması ile devam eden program, 19 Aralık katliamı konulu sinevizyon gösterimiyle sona erdi. Sinevizyonun sonunda, “‘Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Yaşasın 19 Aralık direnişimiz!” sloganları atıldı.

Bir-Kar/Almanya


 

Maraş katliamı lanetlendi!

PSA: “Maraş’ı unutmadık, unutturmayacağız!”

Pir Sultan Abdal Derneği Marmara Şubeleri, Maraş katimının yıldönümü vesilesiyle 24 Aralık günü Galatasaray Postanesi önünde bir basın açıklaması yaptı. Eylemde “Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Marmara Şubeleri” pankartı açıldı. “Maraş, Çorum, Sivas, Gazi ve cezaevleri katliamlarını unutma, unutturma!”, “19 Aralık cezaevi katliamının sorumluları yargılansın!”, “Diyanet kaldırılsın, zorunlu din dersine son, cemevleri yasalaşsın, bağımsızlık, demokrasi, özgürlük!”, “Dün Maraş’ta bugün Sivas’ta çözüm faşizme karşı savaşta!”, “F tipi cezaevi uygulamasına hayır!” yazılı dövizleri taşındı ve sık sık “Çekmeceler boşalsın hesap sorulsun!”, “Dün Sivas’ta bugün Maraş’ta, çözüm faşizme karşı savaşta!”, “Maraş’ı unutmadık, unutturmayacağız!” sloganları atıldı.

Ali Rıza Telek’in konuşmasının ardından Pir Sultan Abdal Derneği MYK üyesi Erdal Demirhan basın metnini okudu. Demirhan, Maraş katliamının önceden planlandığını vurguladı. Katliamın sürdüğü 4 gün boyunca tek tek işyeri ve evlerin işaretlendiğini, yakılıp yıkıldığını, talan edildiğini, Alevi, devrimci ve yurtseverlerin kadın, erkek, çoluk, çocuk denilmeden vurularak, yakılarak, kesilerek katledildiğini ifade etti. Konuşma Maraş katliamının faillerinin açıklanması ve tüm sorumluların yargılanması talebiyle sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak/İstanbul

Adana’da Maraş katliamı protestosu

24 Aralık günü, Maraş katliamını protesto etmek amacıyla Adana’da bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Alevi Bektaşi Federasyonları Adana Bileşenleri, HBV Kültür Derneği, HBV Vakfı, Pir Sultan Abdal Derneği, Tunceliler Derneği adına yapılan açıklamada, “Katliamların bir daha hiçbir şekilde yaşanmaması için, toplumun hiçbir kesiminin katliama uğramaması için, herkesi katliamlara karşı duruşa davet ediyor, katliamları unutmamak gerektiğini bir daha kamuoyunun bilgisine sunarak, duyarlılığa davet ediyoruz” denildi. Açıklamaya yaklaşık 50 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/Adana

Ankara’da Maraş katliam lanetlendi

Darbe Karşıtı Platform 24 Aralık günü Maraş katliamıyla ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada şunlar söylendi: “Bugün içerisine sıkışıp kaldığımız 12 Eylül Darbe Düzeni o günkü planların bir eseridir ve sistemli katliamlarına hiç ara vermeksizin devam etmektedir. 1992’deki Madımak katliamı, Susurluk, 19 Aralık cezaevi operasyonları, Şemdinli provokasyonu gibi sayısız olay, provokasyon ve katliam hep örgütlü planlı bir eylemidir...” Gimsa önüne yürüyen kitle Maraş katliamıyla ilgili hazırlamış olduğu bir dizi soruyu yanıtlanması için başbakanlığa postaladı. Eylemde “Susma sustukça sıra sana gelecek!”, “Gün gelecek, devran dönecek, darbeciler halka hesap verecek!”, “Dün Maraş’ta, bugün Sivas’ta, çözüm faşizme karşı savaşta!” sloganları atıldı. Eyleme yaklaşık 50 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/Ankara


Ayışığı Kültür Merkezi’nde etkinlik

Gazi Ayışığı Kültür Merkezi 24 Aralık günü “Zindan türkü söylüyor” etkinliği gerçekleştirdi. 19 Aralık katliamını ve direnişini işleyen etkinlik saat 19:00’da Cem Düğün Salonu’nda başladı. Ferhat Tunç, Nurettin Güleç, Tuncay Çakan, Grup Emeğe Ezgi ve Ruhan Mavruk’un yeraldığı programda ölüm orucunda şehit düşen Sibel Bozdağ’ın annesi ile 19 Aralık direnişinde cezaevinde kolunu kaybeden Vefa Sirmen katliamı ve direnişi anlatan konuşmalar yaptılar. Etkinlikte Mücadele Birliği gazetesi ve Mücadele Birliği Platformu adına da birer konuşma yapıldı. Etkinliğe yaklaşık 500 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/GOP