24 Kasım 2006 Sayı: 2006/46 (46)
  Kızıl Bayrak'tan
   Açlık ve sefalet kaderimiz değildir!
  Kürdistan’da provokasyon girişimleri
  Genelkurmay Başkanı işaret etti, Özgür Gündem kapatıldı!
  Türk devletinin Ermeni sorunundaki açmazları....
Seçimler yaklaştıkça düzen içi gerici dalaşma sıklaşıyor…
MHP: Değişen ya da değişmeyen ne?/1 - Yüksel Akkaya
Sınıf bilinçli işçiler İstanbul İşçi Kurultayı’nı değerlendiriyor.../2
 Yüksel Akkaya’nın İstanbul İşçi Kurultayı’nda yaptığı konuşma...
  İnsanca çalışma ve yaşam koşulları için mücadele, emeğin onur mücadelesidir!
  “Direnen halklar kazanacak!” gecesi yaklaşık bin işçi, emekçi ve gencin katılımıyla gerçekleşti...
  Genç Komünistler’den “Direnen Halklar Kazanacak Gecesi”ne mesajlar...
  “Direnen Halklar Kazanacak!” gecesine mesajlar...
  ABD Filistin’de iç çatışmaları kışkırtıyor
  İşgal Afgan halklarını açlığa sürüklüyor
  Filistin halkı İsrail ölüm makinesine meydan okudu
  ABD ve Ortadoğu - Abu Şehmuz Demir
  ABD’nin çıkmazı ve bunun olası etkileri M. Can Yüce
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

ABD Filistin’de iç çatışmaları kışkırtıyor

İsrail’in vahşi işgal, yıkım ve toplu kıyımlarının baş destekçisi emperyalist Amerikan rejimi, BM’nin siyonist katliamları kınamasını da engelliyor. ABD rejiminin onlarca defa Güvenlik Konseyi’ndeki veto hakkını kullanarak engellediği BM’nin kınama kararları, aslında yaptırımdan da yoksundur. Yani BM kararlarını veto eden ABD, siyonist katillerin imajına leke sürülmesine de tahammül etmiyor.

Genelde dünyanın ezilen halklarına, ama özellikle Filistin halkına düşmanlığı tescilli olan bu rejimin, Filistin’e silah göndermesi ilk bakışta çok şaşırtıcı görünebilir. Buna karşın son günlerde yayınlanan pek çok haberde, Washington’daki savaş çetesinin Mahmut Abbas liderliğindeki El Fetih’e silah gönderdiği belirtiliyor.

Konuyla ilgili olarak Times gazetesinde çıkan haberde, Hamas’ın Gazze’de güçlenmesinden rahatsız olan ABD’li yetkililerin, “ulusal birlik hükümeti kurma çalışmalarının başarısız olması durumunda el-Fetih’in Hamas’a karşı koyabilmesi için Mahmud Abbas’ın caydırıcı bir güce sahip olması gerektiğini” söylediği belirtildi. Gazeteye bilgi aktaran batılı kaynaklar, ABD’nin, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas’tan Hamas hükümetini reddetmesini ve Hamas’a karşı askeri, siyasi ve ekonomik mücadelede güvenlik güçlerinden yararlanmasını istediğinden şüphe etmediklerini ifade ediyorlar.

Mahmut Abbas’a, “Hamas’a karşı askeri, siyasi ve ekonomik mücadelede güvenlik güçlerinden yararlanmasını” dayatan Washington’daki savaş kundakçılarının, Filistin halkını birbirine kırdırma çabası içinde oldukları görülmektedir. İşte ABD’nin Filistin’e silah sevk etmesi de, bu kanlı planın başlatılması yönünde atılan adımlardandır.

Bir süre önce Filistin’de yaşanan iç çatışmaların da bu aynı kaynaktan kışkırtıldığına kuşku yoktur. Ancak El Fetih’le Hamas, diğer direnişçi örgütlerin de katılımıyla anlaşmaya varmış, çatışmaların daha da yayılması engellenmişti. Ancak Filistinli örgütlerin mutabakata varmasından rahatsız olan emperyalist/siyonist güçler kışkırtmalara devam ediyor. ABD’nin Mahmut Abbas ekibine silah gönderme girişimi de bu pervasızlığın açık kanıtlarındandır.

Gerici güçlerin tüm girişimlerine rağmen iç çatışmaları kontrol edebilen Filistinli örgütlerin, emperyalist/siyonist küstahların bu girişimlerini de bozacak birikimleri mevcuttur. Filistin’in özgürlüğü uğruna savaşmanın asgari koşulunun anti-emperyalist/anti-siyonist direnişten geçtiğini ise artık Filistinli çocuklar bile biliyor.

Hollanda rejimi de işkenceci

Emperyalist işgaller, “insan hakları savunucusu” olduğunu iddia eden burjuva devletlerin maskelerini param parça ediyor. Bu kervana yeni katılan ülke Hollanda oldu. Avrupa’da burjuva “demokrasisi”nin nispeten iyi işlediği ülkelerden biri olan Hollanda rejiminin de işkenceci olduğu ortaya çıktı.

Hollanda’da yayınlanan De Volksrant gazetesinde yeralan haberde, Hollandalı sorgucuların da 2003’te Irak cezaevlerindeki tutsaklara işkence yaptıkları bildirildi. Gazete, o yılın Kasım ayında Hollanda Askeri İstihbaratıyla Güvenlik Servisi mensuplarının, Samava’daki Geçici Koalisyon Yönetimi binalarında sorguladıkları Iraklı tutsaklara işkence yapıldığını yazdı.

Hollanda ordusunun Iraklı tutsakları işkenceden geçirmesine tepki gösteren Yeşil Sol muhalefet partisi lideri Femke Halsema, üç yıl sonra açığa çıkartılan olayın ordudaki yetkililerce üstünün örtüldüğünü dile getirdi. Hollanda savunma bakanlığı sözcüsünün konuya ilişkin soruya verdiği yanıt ise “talimatlara aykırı şeyler yapılmış”tır biçiminde oldu. Düzen sözcülerinin “talimatlara aykırı davranılmış” türünden ifadelerinin işkencenin resmen kabulü anlamına geldiği biliniyor.

Görüldüğü üzere, en “demokratik” olandan faşist olanına kadar, kapitalizmi savunan zor aygıtlarının tümü de gerekli gördüğünde işkenceye başvurur. AB coğrafyasının CIA’nın işkence filosu ve gizli işkencehanelerine ev sahipliği yapması da bu gerçeğin çarpıcı göstergelerindendir.

UNIFIL’in siyonist saldırganlık karşısındaki aczi

Lübnan’a yerleşen BM işgal gücü UNIFIL, defalarca İsrail savaş uçakları tarafından taciz edildi. Tacizlerin pervasızlığına tepki gösteren Fransız yetkililer, böyle devam ederse İsrail uçaklarının vurulacağını söylemişlerdi. Ancak hem İsrail ordusunun gözü dönmüş şefleri hem de onları savunan Tel Aviv’deki “sivil” yönetim, küstahça açıklamalar yaparak, Lübnan hava sahasını ihlal etmeye devam edeceğini ilan etmişti.

İşgal güçlerinin İsrail’i korumak için Lübnan’a yerleştirildiğini bilen siyonistler, herhangi bir saldırıya maruz kalmayacaklarını bilmenin rahatlığıyla, hem Lübnan hava sahasını her gün ihlal ediyor, hem de UNIFIL güçlerini taciz ediyor. Tabi siyonistler, BM’nin bu duruma sızlanmasını da kaale almıyorlar.

Tacizler devam ederken, Fransız uçaksavar birliklerinin, bölgede alçak uçuş yapan İsrail uçaklarına ateş açma noktasına geldiği öne sürüldü. Olayla ilgili açıklama yapan UNIFIL sözcüsü Fransız birliklerinin, iki İsrail F-15 uçağının Birleşmiş Milletler mevzileri üzerinde alçaktan uçması ve aynı zamanda iki İsrail keşif uçağının da Fransız birliğinin karargâhı üzerinde tur atması üzerine harekete geçtiğini belirtti.

Sözcü Fransız uçaksavar birliğinin, İsrail uçaklarının bu eylemlerine karşılık Birleşmiş Milletler’in izin verdiği meşru müdafaa çerçevesinde gerekli hazırlık önlemlerini aldığını ifade etti.

Bu açıklama, UNIFIL’in içinde bulunduğu aczin göstergesidir. Zira İsrail ordusunun yaptığı bu küstahlıklar, BM kararının açık ihlalidir. Buna karşın UNIFIL, “meşru müdafa” hakkından söz etmekle yetiniyor. Ülkelerin işgali için kararlar alan BM ise, birlikleri tacize uğradığı halde, siyonist rejime ciddiye alınabilecek tek bir kelime söyleyemiyor. Bu da doğal, zira BM’nin derdi barış değil, ırkçı-siyonistleri korumaktır.


Endonezya’da Bush protestosu

Halkların katili Bush gittiği her yerde yaygın protestolarla karşılanıyor. Bush, Endonezya ziyaretinin bir gün öncesinde, 19 Kasım günü, binlerce kişinin katılımı ile protesto edildi

Gösterilerde 10 bin kadarı beyaz giysiler içindeki 13 bin dolayında kişi, başkent Cakarta’da Bush’u protesto etti. Protestocular eylemlerde “Savaş suçlusu!”, “Sen bir teröristsin!”, “Bush: İnsanlığa karşı işlediği suçlardan ölü ya da sağ aranıyor!” yazılı pankartlar taşıdılar.

Cakarta’da 18 Kasım günü de radikal dinci, öğrenci ve vatandaşlardan oluşan bir grup Amerikan Büyükelçiliği’nin önünde Bush’u protesto etmişti.

ABD ile yakın ilişkiler içinde olan Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono Bush ile başta “terör” olmak üzere bir dizi konuda görüşme yaptı.


G-20 toplantısı protesto edildi!

Avustralya’nın Melbourne kentinde 18 Kasım günü başlayan G-20 toplantısını protesto eden küreselleşme karşıtlarıyla polis arasında çatışma çıktı.

Türkiye’den de Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ve Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı’nın temsil ettiği toplantıların yapılacağı Grand Hyatt Oteli’nin yakınında mevzilenen polislere sis bombası atan protestocular, barikatları aşmaya çalıştı.

Eylemcilerin toplantıyı basarak “insanlığa karşı işlediği suç” için Dünya Bankası Başkanı Paul Wolfowitz’i yakalamak istedi. Eylemde polis kitleye coplarla saldırdı.