01 Eylül 2006 Sayı: 2006/34 (34)
  Kızıl Bayrak'tan
   Sermaye iktidarı stratejik kararlarla sonunu hızlandırıyor: Bataklığa giden bataklığa gömülür!
  Amerikancı generallerin “yeni dönemi”
  Genelkurmay devir teslim töreni
konuşmalarının gösterdikleri
  Asker gönderme tartışmaları ve Sezer’in
çıkışı
  KESK’in 29 Ağustos eylemlerinden
Hak almak için g(ö)reve!
AL-CO işçilerinin direniş kararlılığı yol
gösteriyor!
“Anadoluya gelin, işçi maliyetleri çok
düşük”!
   Devrimci bir gençlik mücadelesi için bir
adım daha! “Gelecek, özgürlük ve sosyalizm için gençlik kampı” başarıyla gerçekleşti! / Orta sayfa
  ABD-İsrail taşeronu Kofi Annan bölge
ülkelerini dolaşıyor
  Siyonist rejimin gözeneklerinden kan ve
irin akıyor
  İran yönetimi ABD dayatmalarına
direnmeyi sürdürüyor
  Güneşin esmer çocuklarına
  Samandra’dan bir işçi ile sınıf hareketinin
durumu ve İstanbul İşçi Kurultayı üzerine
konuştuk
  Savaş ve barış
  D‹SK’ten kampanya: “Lübnan’a asker gönderilmesin!”
  Tekstil İşçileri Bülteni
dağıtımlarından
  Mamak İşçi Kültür Evleri'nin "Ortadoğu
Halklarıyla Dayanışma Günleri" etkinlikleri
  Kamu Emekçileri Bülteni'nden
  İstanbul İşçi Kurultayı Bülteni'nden
  Basından
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

BJ Tekstil işçileri oturma eylemi yaptılar

BJ Tekstil'de sendikalaşmadan dolayı atılan işçiler 23 Ağustos günü fabrikanın önünde oturma eylemi yaptılar. Atılan işçilerin 3'ü dışında kimseye tazminatların verilmeyeceği söylenmişti Tazminatları verilen işçiler de almayı reddetmişti. Dün atılan işçilerin ücretleri ödendi, fakat tazminatları verilen ancak almayı reddeden işçilerinki verilmedi. İşçiler ücretlerini istemeye gittiklerinde patron vekili bu işçilere herhangi bir ödeme yapılmayacağını bildirdi. Bunun üzerine sendika başkanı ve atılan işçileri temsilen iki kişi insan kaynakları müdürü ile görüşmeye gitti. Yapılan görüşmede patron vekili yine aynı tutumunu sürdürdü ve bundan sonra atılan işçilere herhangi bir ödeme yapmayacağını söyledi. Yaşanan bu gelişmelerin ardında akşam iş çıkışında atılan işçiler fabrikanın önünde oturma eylemi yaptılar “İşçi sendika el ele!” sloganının atıldığı eyleme çalışan işçiler de destek verdi.

İşçilerin eyleme destek vermesi patronun daha da saldırganlaşmasına neden oldu. Ertesi gün eyleme destek verdiği için dikim bölümünde bir işçi daha işten çıkarıldı.

İşçiler patronun tüm saldırılarına rağmen sonuna kadar mücadele edeceklerini ve mutlaka başarıya ulaşacaklarını ifade ettiler.

Kızıl Bayrak/Esenyurt

-------------------------------------------------------------------------------------

Artık yeter! Tersanelerde iş cinayetlerine son!

İş cinayetlerinin arkasının kesilmediği ve buna rağmen hiçbir önlem alınmayan Tuzla tersaneler havzasında faaliyet yürüten Tersane İşçileri Birliği Derneği, iki haftadır sürdürdüğü “Artık yeter, iş cinayetlerine son!” başlıklı kampanyasını 25 Ağustos sabahı yaptığı basın açıklaması ile sonlandırdı. Basın açıklaması, üç gün önce bir patlamanın olduğu ve çok sayıda işçinin yaralandığı Dearsan Tersanesi önünde gerçekleştirildi.

Kolluk güçlerinin yoğun yığınak yaptığı tersane önünde kampanya şiarının yazılı olduğu “Artık yeter! İş cinayetlerine son!/ Tersane İşçileri Birliği Derneği” imzalı pankart açan tersane işçileri, eyleme katılmaya çağıran duyurular yaptılar. Bu arada sık sık “Artık ölmek istemiyoruz!”, “Tersaneler cehennem, işçiler köle kalmayacak!”, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”, “Susma sustukça sıra sana gelecek!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber, ya hiçbirimiz!, “Katil GİSBİR, hesap verecek!”, “İşçilere değil GİSBİR'e barikat!” sloganları atıldı. Mesai saatinin yaklaştığı sırada basın açıklamasına geçildi.

Dernek Başkanı Zeynel Nihadioğlu'nun okuduğu açıklamada, şimdiye kadar iş cinayeti diye tanımlanan kazaların artık başka bir boyut kazandığı, bundan sonra iş katliamı denmesi gerektiği söylendi. Bu cinayetlerin sorumlusunun hiçbir önlem almayan GİSBİR olduğu vurgulandı.

Kampanya sırasında toplanan imzaların temsilciler aracılığıyla GİSBİR'e ulaştırılacağı ve mücadelenin bundan sonra da devam edeceği ifade edilerek açıklama bitirildi.

Eylemden sonra seçilen temsilciler toplanan imzaları GİSBİR'e iletmek üzere yola çıktı. Ancak GİSBİR yönetiminin çoğunluğu tatildeydi. Orada bulunan yöneticiler ise toplantıda oldukları bahanesini ileri sürerek işçi temsilcileriyle görüşmek istemediler. Yönetimle görüşene kadar her sabah geleceklerini ifade ettikten sonra oradan ayrıldılar.

Tersanelerde işçiler iş cinayetlerinde canlarını kaybederken, yaralanırken, sakat kalırken tersane patronları tatil beldelerinde günlerini gün ediyorlar. Onlar için işçinin yaşamının ve sağlığının hiçbir değeri yok. Tersane işçileri tüm zorluklara rağmen iş güvenliği tüzüklerinin uygulanması için mücadelelerini büyüterek sürdürmeye devam edecekler.

Kızıl Bayrak/Kartal

---------------------------------------------------------------------------------------

SCT işçilerinin grevi sürüyor

68 gündür grevde olan SCT işçileri seslerini duyurmak için 30 Ağustos günü bir yürüyüş düzenlediler. Mersin'e 22 kilometre uzaklıkta bulunan Or Turbo Filtre Fabrikası'nın önünden sabah saat 08:00'de “Grevde 168 gün! Grevdeki SCT işçisi hakları için yürüyor!” pankartıyla yürüyüşe geçen yaklaşık 100 SCT işçisi aşırı sıcağa rağmen yürüyüşlerini sürdürdüler. Yol boyunca korna çalarak destek verenlere işçiler de el sallayarak karşılık verdiler. Mersin Taşbina önüne uzun bir yürüyüşün ardından varan işçiler burada sloganlarını haykırdılar.

Taşbina önünde Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu bir konuşma yaparak şunları söyledi: “SCT patronu grev başlar başlamaz lokavt ilan etti ve greve çıktıktan sonra işyerinde muhatap bulamıyoruz. İşveren ortalıkta gözükmüyor. Bu da yetmezmiş gibi grevci işçilerin moralini bozmak için yargı kararıyla içerden mal çıkarttı, yargının bu kararlarını üzüntüyle karşılıyoruz. Hukuk grev kırıcı olursa kime saygı duyacağız. Yargının tartışmalı kararını uygulayan asker jandarma işçileri değil de patronun hukukunu korumaya kalkarsa kimin üstünlüğüne inanacağız. Karar uygulansın diye kolluk güçleri grevci kadın işçileri yerde sürüklerse nasıl güven içinde olduğumuza inanacağız. Bütün bunlar yaşandı ve SCT işçileri teslim olmadı ve teslim olmayacağız. Teslim olma hakları yok. Bu mücadele işçi sınıfına mal olmuş bir mücadeledir.”

Eylemde “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “İşçi-memur elele genel greve!”, “Kahrolsun ABD emperyalizmi!”, “Direne direne kazanacağız!” sloganları atıldı. Açıklamanın ardından işçiler topluca sendika binasına gittiler.

Kızıl Bayrak/Mersin

------------------------------------------------------------------------------------

DİSK, Limter-İş'e yönelik saldırıyı kınadı

Dearsan Tersanesi'nde yaşanan iş cinayetini protesto ettikten sonra gözaltına alınan Limter-İş üye ve yöneticileri 25 Ağustos'ta serbest bırakıldı. Sendikacı ve işçiler sabah saatlerinde Tuzla Adliyesi'ne getirildi. Limter-İş Sendikası üye ve yöneticileri ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldı.

DİSK Genel Başkan Yardımcısı Adnan Serdaroğlu, Dearsan Tersanesi'nde yaşanan patlamayı protesto ettikleri için sendikacılara yönelik saldırıyla ilgili olarak, “Emniyet güçlerinin görevi, her türlü hukuksuzluğu sergileyerek, işçileri kayıt dışı koşullarda, her türlü işçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarından yoksun, köle gibi çalıştıran tersane işverenlerinin arkasında durmak, bu hukuksuzluğa karşı mücadele eden, tersane işçilerinin meşru örgütü Limter-İş ve yöneticilerine saldırmak değil” dedi.