01 Eylül 2006 Sayı: 2006/34 (34)
  Kızıl Bayrak'tan
   Sermaye iktidarı stratejik kararlarla sonunu hızlandırıyor: Bataklığa giden bataklığa gömülür!
  Amerikancı generallerin “yeni dönemi”
  Genelkurmay devir teslim töreni
konuşmalarının gösterdikleri
  Asker gönderme tartışmaları ve Sezer’in
çıkışı
  KESK’in 29 Ağustos eylemlerinden
Hak almak için g(ö)reve!
AL-CO işçilerinin direniş kararlılığı yol
gösteriyor!
“Anadoluya gelin, işçi maliyetleri çok
düşük”!
   Devrimci bir gençlik mücadelesi için bir
adım daha! “Gelecek, özgürlük ve sosyalizm için gençlik kampı” başarıyla gerçekleşti! / Orta sayfa
  ABD-İsrail taşeronu Kofi Annan bölge
ülkelerini dolaşıyor
  Siyonist rejimin gözeneklerinden kan ve
irin akıyor
  İran yönetimi ABD dayatmalarına
direnmeyi sürdürüyor
  Güneşin esmer çocuklarına
  Samandra’dan bir işçi ile sınıf hareketinin
durumu ve İstanbul İşçi Kurultayı üzerine
konuştuk
  Savaş ve barış
  D‹SK’ten kampanya: “Lübnan’a asker gönderilmesin!”
  Tekstil İşçileri Bülteni
dağıtımlarından
  Mamak İşçi Kültür Evleri'nin "Ortadoğu
Halklarıyla Dayanışma Günleri" etkinlikleri
  Kamu Emekçileri Bülteni'nden
  İstanbul İşçi Kurultayı Bülteni'nden
  Basından
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

KESK'in 29 Ağustos eylemlerinden…

“Toplu sözleşme hakkımız grev silahımız!”

KESK toplu görüşme masasından çekildikten sonra, 29 Ağustos günü ülke genelinde taleplerini dile getirmek için eylem yapacağını duyurmuştu. Bu karar doğrultusunda birçok ilde alanlara çıkan kamu emekçileri taleplerini haykırdılar. Toplu görüşme masasının bir figüranı olmayacaklarını dile getirdiler.

İstanbul: “Hak verilmez alınır!”

KESK İstanbul Şubeler Platformu, Taksim Galatasaray Postanesi önünde saat 18:00'de gerçekleştirdiği eylemle taleplerini dile getirdi.

Postane önünden Taksim Tramvay durağına yürüyen yaklaşık 500 kamu emekçisi KESK İstanbul Şubeler Platformu pankartı taşıdı. Eylemde sık sık “ Toplu sözleşme hakkımız grev silahımız!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Devlet güdümlü sendikaya hayır!”, “İşte sendika, işte KESK!”, “Sadaka değil toplu sözleşme!”, “İMF değil emekçiler yönetsin!”, “Çıkarsa tezkere meclis gitsin askere!”, “Lübnan halkı yalnız değildir!”, “Sözleşmeli köle olmayacağız!”, “Parasız eğitim, parasız sağlık!”, “Katil ABD Ortadoğu'dan defol!” sloganları coşkulu bir şekilde atıldı.

Tramvay durağında yapılan basın açıklamasında şunlar söylendi: “KESK, bütün olumsuz koşullara rağmen, mücadele tarihinden ve birikimlerinden aldığı güçle, ‘hak verilmez alınır' şiarıyla, kamu emekçilerinin ve emeklilerin meşru taleplerini savunmaya devam edecektir. Ne sus payı olarak sendika aidatlarının devlet tarafından ödenmesini kabul edecektir, ne de kapalı kapılar arkasında pazarlık yapacaktır…”

Devrimci güçlerin katılarak destek verdiği eylemde Sosyalist Kamu Emekçileri de Kamu Emekçileri Bülteni dağıttılar.

Ankara: “Direne direne kazanacağız!”

KESK'liler Kurtuluş Parkı'nda saat 12:30'da toplandı. Kurtuluş Parkı'nın Kolej Kavşağı'ndan Ziya Gökalp Caddesi'ne doğru yürüyüşe geçen KESK'liler polisin ablukasıyla karşılaştılar. Ziya Gökalp Caddesi'nin bir şeridini trafiğe kapatarak yürüyen emekçiler önde KESK pankartı taşıdılar. KESK MYK ve Genel Merkez yöneticileri ana pankartın arkasında yürüdüler. Sırasıyla Eğitim-Sen şubeleri, Yapı Yol-Sen, SES, BES 1 ve 2 No'lu şubeler, Tüm Bel-Sen 1ve 2 No'lu şubeler, Tarım Orkam-Sen, Kültür Sanat-Sen, ESM 1 ve 2 No'lu şubeler KESK pankartının arkasında yürüdüler. Ayrıca Ankara Sendikaları Şubeler Platformu ve DİSK'e bağlı sendikalar da eyleme destek verdi.

Yürüyüş boyunca “İşte sendika, işte KESK!”, “Devlet güdümlü sendikaya hayır!”, “Toplu sözleşme hakkımız grev silahımız!”, “Çıkarsa tezkere Tayyip gitsin askere!”, “Ortadoğu halkları yalnız değildir!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “İMF'ye uşak halka Kasımpaşalı!” sloganları sıklıkla atıldı.

SSK İşhanı önünde KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul kitleye yönelik bir konuşma yaptı. Tombul, toplu görüşmelerde yaşanan ayak oyunlarına değindi. Mehmet Ali Şahin'in KESK'i bitirmek için devlete yakın, hükümete yandaş sendikaları kullandığını ifade etti. Devletin 5 YTL'lik sendika aidatını ödemesini eleştirdi. Mevcut durumun bir oyun olduğunu, KESK'in bu oyunun bir figüranı olmayacağını ifade etti.

Basın açıklamasının ardından Yüksel Caddesi'ne doğru yürüyüşe geçildi. Burada, toplu görüşme masasının işyerlerinde ve alanlarda kurulacağı ifade edildikten sonra eylem sonlandırıldı.

Eyleme yaklaşık 600 emekçi katıldı.

Kızıl Bayrak/Ankara

 

Adana: “Hak verilmez alınır, zafer sokakta kazanılır!”

Saat 17.00'de İnönü Parkı'nda biraraya gelen KESK üyeleri bir eylem gerçekleştirdiler. İnönü Parkı'ndan AKP İl binasına kadar “Toplu sözleşme hakkımız grev silahımız!”, “Devlet güdümlü sendikaya hayır!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “İsrail askeri olmayacağız!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Savaşa değil emekçiye bütçe!” sloganlarıyla yürüyen emekçiler burada bir basın açıklaması gerçekleştirdiler. Basın metni okunmadan önce kısa bir konuşma yapan KESK MYK üyesi Kamuran Karaca, görüşmelerin başından beri kamu emekçilerinin hiçbir talebinin olumlu karşılanmadığını belirterek bunun açık bir orta oyunu olduğunu söyledi. KESK'in de bu oyunun bir parçası olmamak için masadan çekildiğini, artık sözün alanlarda söyleneceğini vurguladı.

Daha sonra KESK dönem sözcüsü SES Adana Şube Başkanı Mehmet Antmen tarafından basın açıklaması metni okundu. Açıklamada şunlar söylendi, “KESK, hükümeti ve yandaş sendikaları bu orta oyununda başbaşa bırakmıştır. KESK bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kamu emekçilerinin haklı ve meşru taleplerinin en ön safında olmaya devam edecek, ‘hak verilmez alınır' şiarının gereğini yapacaktır. Bugün bütün illerde geleceğine ve emeğine sahip çıkmak için kamu emekçileri alanlardadır ve alanlarda olmaya devam edeceklerdir.”

Kamu Emekçileri Bülteni'nin dağıtıldığı eyleme yaklaşık 200 emekçi katıldı.

Kızıl Bayrak/Adana

 

Antakya: “Sadaka değil toplu sözleşme!”

Antakya Arkeoloji Müzesi önünde saat 13:00'te biraraya gelen KESK üyeleri toplu görüşme süreciyle ilgili basın açıklaması düzenlediler. Yaklaşık 50 kişinin katıldığı basın açıklamasında, “Egemenlerin tüm çabalarına karşın KESK, düzen içi bir çizgiye çekilememiş ve figüranlaştırılamamıştır. Bunu gören yetkililer orta oyunlarında oynatmak için sahte sendikalar kurdutmuşlardır” denilerek talepler sıralandı.

Eylemde sık sık “Toplu sözleşme hakkımız grev silahımız!”, “Sadaka değil toplu sözleşme!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Savaşa değil emekçiye bütçe!” sloganları atıldı.

Açıklama 2 Eylül'de gerçekleştirilecek olan barış zinciri eylemine çağrı ile sona erdi.

Kızıl Bayrak/Antakya

 

Kocaeli: “Devlet güdümlü sendikaya hayır!”

Saat 18.00'de Merkez Bankası önünde toplanan kamu emekçileri KESK Kocaeli Şubeler Platformu pankartını açarak İnsan Hakları Parkı'na doğru yürüyüşe geçti. Yaklaşık 300 emekçi yürüyüş boyunca hükümetin önerdiği zam oranını alkışlarla protesto etti. Emekçiler yürüyüş boyunca talepleriyle ilgili sloganlarını yükselttiler.

İnsan Hakları Parkı'nda Kocaeli Sendikalar Birliği dönem sözcüsü herkesi mücadeleye çağırdı. AKP hükümetine ve devlet güdümlü sendikalara karşı kamu emekçilerinin gücünü alanlarda göstereceğini söyledi. Eyleme “Sendikasızlaştırmaya karşı direnen Al-Co işçileri!/BMİS” imzalı pankartlarıyla katılan Al-Co işçileriyle dayanışma ve direnişe destek olma çağrısı yaptı. Ardından sözü Yapı Yol-Sen Genel Başkanı alarak, Ankara'daki masada emekçilerin satıldığını, KESK'in de bu yüzden masadan kalktığını ve 15 yıldır tüm baskılara direnen KESK'in bundan sonra da baskılara boyun eğmeyeceğini söyledi.

Eylem Perşembe günü Al-Co Tencere işçilerinin tüm sendika ve DKÖ'lerin katılımıyla yapacağı eyleme ve 1 Eylül'de yapılacak yürüyüşe çağrıyla son buldu.

Yürüyüş boyunca “Sadaka değil toplu sözleşme!”, “Sözleşme hakkımız grev silahımız!”, “Devlet güdümlü sendikaya hayır!”, “İsrail askeri olmayacağız!”, “ABD askeri olmayacağız!”, “Alco işçisi yalnız değildir!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganları sıkça atıldı.

Kızıl Bayrak/Kocaeli

 

Bursa: “Devlet güdümlü sendikaya hayır!”

KESK Bursa Şubeler Platformu alana çıkarak taleplerini dile getirdi. Orhangazi Parkı'nda biraraya gelen 200'ün üzerinde kamu emekçisi buradan “Sadaka değil toplusözleşme!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!” sloganlarıyla Fomara AKP il başkanlığına yürüdü. Burada hükümetin tutumu protesto edildi ve kontra sendikalar teşhir edildi.

KESK adına açıklama yapan ESM Genel Başkanı Kemal Bulut, geleceklerine sahip çıkacaklarını, Bakanlar Kurulu'nun Lübnan'a asker gönderme kararının meclisten geçmemesi için her türlü mücadeleyi yürüteceklerini söyledi. Fomara Meydanı'nda Kamu-Sen tarafından açılan toplu görüşme çadırının önünden geçilirken “Devlet güdümlü sendikaya hayır!” sloganı atıldı. Ayrıca eylemde sıklıkla Ortadoğu halklarıyla dayanışma sloganları yükseltildi.

Kızıl Bayrak/Bursa

 

İzmir: “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”

Basmene AKP önünde saat 17:00'de biraraya gelen kamu emekçileri, buradan kortej oluşturarak Konak eski Sümerbank alanına doğru yürüyüşe geçtiler. Yaklaşık 300 emekçinin katıldığı eylemde caddenin bir bölümü trafiğe kapatıldı. Sümerbank alanına gelinmesinin ardından yapılan açıklamalarda “KESK bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kamu emekçilerinin haklı ve meşru taleplerinin ön safında olmaya devam ederek ‘hak verilmez alınır' şiarının gereğini yapacaktır” denildi. Eylemde sık sık “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “İşte sendika, işte KESK!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganları atıldı. Eylemde ayrıca ABD emperyalizmi ve Türkiye'deki uşakların Lübnan'a asker gönderme kararı protesto edildi.

Kızıl Bayrak/İzmir

------------------------------------------------------------------------------------

Görüşmelerden çekilen KESK'ten eylem...

“Direne direne kazanacağız!”

24 Ağustos günü kamuda toplu görüşmelerin 4. oturumu sürerken il dışından gelen emekçilerin Ankara eylemi de devam etti.

KESK üyelerinin oturma eylemi saat 11:30'da YKM önünde başladı. Eylem süresince “Direne direne kazanacağız!”, “Hükümet zammını al başına çal!”, “ Sadaka değil, toplu sözleşme!” sloganları atıldı. Çoğunluğunu Ankara dışından gelenlerin oluşturduğu yaklaşık 2 bin kamu emekçisi canlı ve coşkulu bir şekilde saat 12:30'da toplu görüşmeye katılacak olan KESK heyetini Devlet Planlama Teşkiletı önüne yürüyüş ve sloganlarla uğurladı.

Yürüyüşle heyeti uğurlamaya giden kitlenin önü görüşmelerin yapıldığı binaya yakın bir mesafede kolluk güçleri tarafından barikatla kesildi. Bu sırada emekçiler “Devlet güdümlü sendikaya hayır!'', “Hükümet zammını al başına çal!'', “Sadaka değil, toplu sözleşme!'' sloganları attılar.

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, burada yaptığı konuşmada toplu görüşme sürecini değerlendirdi, “Toplu görüşmelerin orta oyununa dönüştürülmesine ortak olmayacağız'' dedi. Hükümetin, toplu görüşme sürecini başından beri tek taraflı yönlendirmeye çalıştığını ifade ederek, oysa masanın iki eşit tarafı olması gerektiğini, eğer bir taraf ağırlıklı olacaksa bunun 2 milyon kamu çalışanını temsil eden sendikaların olduğunu vurguladı.

Görüşme öncesi izleyecekleri tutum hakkında da bilgi veren Tombul, “Masada KESK'in taleplerini son kez teklif edeceğiz. Hükümetten hemen yanıt bekleyeceğiz. Hükümet samimi ise adım atar. Aksi halde yapacağımız açıklamayla bunun ne anlama geldiğini kamuoyuna duyaracağız'' dedi.

Heyetin içeri girmesinin ardından emekçiler tekrar YKM önüne gelerek oturma eylemlerine devam ettiler. Kitle beklerken konuşma yapan KESK Genel Sekreteri Abdurrahman Taşdemir heyetin kayda değer bir gelişme olmazsa toplu görüşme masasından kalkıp geri döneceğini ve işyerlerine dönülerek yeniden mücadeleye devam edeceklerini açıkladı.

4. oturum başladığında, hükümetin taleplerini kabul etmeyen dayatmacı tavrı karşısında toplantıyı terkeden Tombul, kendileri için toplu görüşmelerin sona erdiğini, bir dahaki oturumlara katılmayacaklarını bildirdi. Görüşmelerin oyalamalarla devam ettiğini, ilk üç oturumdan hiçbir somut sonuç çıkmadığını ifade ederek, “Hükümet 2 milyon kamu emekçisini oyalıyor. Bunun ortağı olmayacağız. Bizim için toplu sözleşme oyalaması bitmiştir” dedi.

Tombul'un bu açıklaması “Direne direne kazanacağız!”, “Toplu sözleşme hakkımız, grev silahımız!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!” sloganlarıyla karşılandı. Oturma eylemi 16:45'de sona erdi. Şube yöneticileri akşam saatlerinde illerine geri döndüler.

Kızıl Bayrak/Ankara

---------------------------------------------------------------------------------------

Görüşme masasını terkeden KESK Kasım ayında iş bırakacak!

Hükümetin tek taraflı dayatmaları üzerine masadan kalkan KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, kamu çalışanlarının hak ve çıkarlarını korumak ve geliştirmek için mücadeleye bundan sonrada da devam edeceklerini belirtti. Bu kapsamda Kasım ayında iş bırakacaklarını açıkladı.

KESK'in, düzenlediği, “Anayasa'nın 90. maddesi Toplu İş Sözleşmesi ve Grev Hakkı'' konulu konferansta konuşma yapan KESK Genel Başkanı Tombul, Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız'ın, “KESK'in toplu görüşmelerden çekilmesinin masada ellerini zayıflattığı'' yönündeki sözleri üzerine, “Konfederasyonların hükümet karşısında elleri güçlü değildi ki zayıflasın. Son sözü Bakanlar Kurulu'nun söylediği bir masada, konfederasyonların eli güçlü olmuyor'' diye konuştu.

Konfederasyonların elinin güçlenmesinin ancak alanlarda eylemlerle güçleneceğini ifade eden Tombul, “Bakan Şahin, elimizin güçsüzleşmesinin nedenini söyledi: ‘Geçen yıl enflasyon oranına imza atanlar, bugün neden öngörülen enflasyon oranındaki zamma karşı çıkıyorlar' dedi. Bütün konfederasyonlara çağrımızdır: Birlikte mücadele edelim, kamu emekçilerinin hak ve çıkarları için işyerlerinde, alanlarda yan yana duralım. Bu gücün ortaya koyduğu etkiyle masada birlikte müzakere edelim. Sonra da somut sonuç çıkaralım'' dedi.

Tombul, 29 Ağustos eylemlerinin ardından, Eylül ayından itibaren bütün Türkiye'yi dolaşacaklarını ve Kasım ayında iş bırakacaklarını söyledi.

--------------------------------------------------------------------------------------

Irak'ta İşgale Hayır Koordinasyonu'ndan eylem...

“Katil ABD Ortadoğu'dan defol!”

Irak'ta İşgale Hayır Koordinasyonu, BM şemsiyesi altında Lübnan'a askeri güç göndermeye hazırlanan Türkiye'deki uşakları protesto etmek amacıyla 29 Ağustos günü Taksim Tramvay durağında basın açıklaması gerçekleştirdi. Saat 19:30'da gerçekleşen eylemde “İsrail'le yapılan tüm anlaşmalar iptal edilsin! Lübnan'a asker gönderilmesin! Sınır ötesi operasyonlara hayır!” parkartı açıldı.

Eylemde sık sık “Katil ABD Ortadoğu'dan defol!”, “Lübnan halkı yalnız değildir!”, “Her yer Filistin, hepimiz Filistinli'yiz!”, “Filistin'de intifada, Irak'ta direniş kazanacak!”, “Katil ABD işbirlikçi MGK!” sloganları atıldı.

Basın açıklamasında şunlar söylendi: “6 Eylül'de de Türkiye'ye gelerek, Lübnan'a asker gönderilmesini isteyeceği, bunun için mecliste konuşma yapacağı söyleniyor. Bu sözde ikna turlarından sonra meclisin yeni bir tezkere için toplanacağı açıklanıyor. Bizler, bu ülkenin devrimcileri, anti-emperyalistleri, işgal karşıtları, emekçi halkları olarak bu onursuzca uşaklığa geçit vermeyeceğimizi, emperyalistlerin sözcülerini ülkemizde rahatça gezdirmeyeceğimizi, tezkerenin tartışıldığı gün Ankara'da olacağımızı tekrarlıyoruz...”

Kızıl Bayrak/İstanbul