06 Mayıs 2006 Sayı: 2006/17 (17)
  Kızıl Bayrak'tan
   1 Mayıs'ın gösterdikleri
  1 Mayıs ve sınıf hareketi
  1 Mayıs aynasından sol hareket
  1 Mayıs'ta azgınlaşan devlet terörü
  Sınır ötesi operasyon hevesi Washington'daki efendiye takıldı
  İstanbul Kadıköy'de coşkulu 1 Mayıs
Ankara'da 1 Mayıs...
İzmir'de 1 Mayıs...
Adana ve Mersin'de 1 Mayıs
Çeşitli kentlerdeki 1 Mayıs gösterileri
Türkiye'de 1 Mayıs gösterilerinden
KESK ve 1 Mayıs
1 Mayıs üzerine bazı notlar /Yüksel Akkaya
  8 Mart'ın ardından 1 Mayıs'ta da iki ayrı irade, iki ayrı tutum; 1 Mayıs'ın ayrıştırıcı ve saflaştırıcı rolü / (Orta sayfa)
  Ankara 1 Mayıs izlenimleri
  1 Mayıs'tan aldığımız güçle 13 Mayıs gençlik kurultayına yürüyoruz
  Ankara'da 1 Mayıs ve gençlik
  Gençlik 1 Mayıs alanlarındaydı
  Almanya'da 1 Mayıs gösterileri
  Avrupa ülkelerinde 1 Mayıs gösterileri
  Dünyada 1 Mayıs; Yüzbinlerce işçi ve emekçi alanlara çıktı
  Dünyanın en büyük teröristi ABD emperyalizmidir
  Azerbaycan İran'a saldırıda yer almayacağını açıkladı
  Yeni çevre yasası çıktı
  Ticari eğitime karşı birleşik bir gençlik kurultayı örgütlemek için ileri!
  Limter-İş yönetiminin saldırgan tutumunun arkasında ne var?
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Dünyada 1 Mayıs...

Dünyanın dört bir yanında yüzbinlerce işçi ve emekçi alanlara çıktı

1 Mayıs dünyanın hemen her yerinde coşkulu eylemlerle kutlandı. Bu eylemlere yer yer yüzbinlerce işçi ve emekçi katıldı. Farklı kıtalarda alanlara çıkan işçi ve emekçilerin önemli ölçüde aynı şiar ve talepleri yükselttikleri görüldü. Gösterilere katılan işçi ve emekçiler emperyalizmin saldırganlık ve işgal politikalarına, dünyanın her yanında benzer biçimlerde sürdürülen neoliberal yıkım saldırılarına, sosyal hak gasplarına ve ağırlaştırılan kapitalist sömürüye karşı öfkelerini haykırdılar.

2006 1 Mayıs'ı önceki yıllara göre daha yaygın ve kitlesel gösterilere sahne oldu. Amerika'dan Japonya'ya, Küba'dan Nepal'e ve Latin Amerika'ya kadar dünyanın her yerinde işçi ve emekçiler 1 Mayıs alanlarına çıktılar. Almanya'da tam 400 ayrı gösteri düzenlendi. Gene Amerika'da 130, Fransa'da 110 ayrı eylem gerçekleştirildi. Bu gösterilerin bazılarına yüzbinler katıldı.

Emperyalist kapitalizmin sömürü ve yıkım saldırılarını tüm dünyada hayata geçirdiği, bu saldırılara karşı farklı ülkelerdeki işçi ve emekçilerin güç ve eylem birlikteliğinin giderek daha fazla önem kazandığı bir dönemde, 1 Mayıs gösterilerinin yansıttığı tablo bir hayli anlamlıdır. Bu yılki 1 Mayıs, emperyalist kapitalizmin saldırı ve yıkım politikalarına karşı ortak mücadele zemininin giderek güçlendiğini göstermektedir.

 

Küba: Havana'da görkemli gösteri...

Başkent Havana'da düzenlenen 1 Mayıs gösterisi, her yıl olduğu gibi yine yüzbinlerce kişilik coşkulu kitlelerin katılımı ile kutlandı. Sendika liderleri tarafından yapılan konuşmalarda Latin Amerika'da sosyalizmin artık geri döndürülemez bir süreç haline geldiği dile getirildi.

Fidel Castro, ABD emperyalizmini hedef alan 1 Mayıs konuşmasında, ABD'nin Latin Amerika ülkelerine yönelik faaliyetlerini terörist faaliyetler olarak niteledi ve ABD'de yaşayan göçmen işçilerin direnişini selamladı.

Yunanistan: “Tek bir düşman var, o da emperyalizm!”

Yunanistan'da alanlara çıkan işçiler ve emekçiler, işsizlik ve saldırı politikalarının yanısıra ABD'nin İran'a saldırı hazırlıklarını ve emperyalist saldırganlığı protesto ettiler.

Başkent Atina ile Selanik'te Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu, Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu, Sol Koalisyon ve Yunanistan Komünist Partisi'nin çağrısıyla alanlara çıkan göstericiler, “Herkes için ekmek!”, “Savaşlara son, işe evet!”, “ABD'ye hizmete hayır!” vb. sloganlar attılar. Ücretlerin artırılması ve çalışma koşullarının düzeltilmesi taleplerini yükselttiler. ABD karşıtı sloganlarla Atina'da ABD Büyükelçiliği, Selanik'te ise Başkonsolosluk önünde son bulan protesto yürüyüşleri gerçekleştirdiler.

Farklı kentlerde yapılan yürüyüşlere binlerce kişi katıldı. Gösterilerde “Askerler halkın çocuklarıdır, sınırlarımız dışında işleri yok!”, “Tek bir düşman var, o da emperyalizm!”, “NATO, cunta ve savaşlar demektir!”, “Katil, hırsız, sahtekar Avrupalı emperyalistler!” vb. sloganlar atıldı.

Rusya: Kutlamalara yüzbinlerce emekçi katıldı...

Rusya genelinde 1,5 milyon kişi 1 Mayıs kutlamalarına katıldı.

Moskova'da sendikaların düzenlediği yürüyüşe yaklaşık 30 bin kişi katıldı. Kızıl Meydan'da yapılan gösteride Lenin ve Stalin'in resimleri taşındı. Binlerce kişi orak-çekiçli bayraklar altında Kızıl Meydan'a yürüdü. Mitingde konuşan Rusya Birleşik Komünist Partisi Genel Sekreteri, Rusya'nın İkinci Dünya Savaşında yaşadığı yıkıma rağmen sosyalizmin ülkesinin yeniden inşa edildiğini, ABD'ye kafa tutacak hale getirildiğini söyledi.

Almanya: 400 gösteriye yarım milyon emekçi katıldı...

Almanya'da sendikalar tarafından düzenlenen yaklaşık 400 gösteriye, Alman Sendikalar Birliği'nin (DGB) açıklamalarına göre, 500 bini bini aşkın işçi, emekçi ve genç katıldı. Her geçen gün tırmanan işsizliğin, sosyal kazanımlara dönük saldırıların protesto edildiği gösterilerde, çalışma koşullarının düzeltilmesi, işyerlerinin yokedilmesi saldırısının durdurulması talepleri yükseltildi.

Avusturya: Başkent Viyana'da büyük gösteri

Avusturya'da siyasi partilerin ve işçi örgütlerinin çeşitli bölgelerde düzenledikleri 1 Mayıs gösterilerinde onbinlerce kişi yürüdü. Başkent Viyana'da ana muhalefet konumundaki Sosyal Demokrat Parti'nin öncülük ettiği mitinge 120 bin kişi katıldı. Mitinge katılanlar hükümeti eleştiren pankartlar taşıdılar ve “Avusturya bu hükümeti hak etmiyor!”, “Avusturyalılar daha iyi, daha adil bir gelecek bekliyor!”, “Hükümet bu rekor işsizliğin tek sorumlusudur!” vb. sloganlar attılar.

Fransa: Paris'teki gösteriye 30 bin kişi katıldı...

Fransa genelinde 110 gösteri düzenlendi. Onbinlerce kişinin kişinin katıldığı 1 Mayıs gösteri ve mitinglerinde hükümetin sosyal saldırı politikaları protesto edildi. Gösterilerin en büyüğü 30 bin kişilik katılımla Paris'te gerçekleşti.

İsviçre: Onbinlerce emekçi sosyal yıkım saldırılarını protesto etti

İsviçre'nin Zürich, Bern, Basel, Cenevre olmak üzere birçok kentinde düzenlenen gösterilere onbinlerce kişi katıldı. Eylemlerde sosyal hak gasplarıına karşı şiarlar öne çıktı. Yanı sıra yabancılar ve ilticacılar yasası protesto edildi.

Belçika: Yabancılar politikası teşhir edildi...

Belçikalı işçiler sosyal hak gasplarını protesto ederek, yaşam standartlarının yükseltilmesi talebini ileri sürdüler. Ülkede kaçak yaşayan ve oturum izni isteyen göçmenlerin de yoğun olarak katıldığı yürüyüşlerde yabancılar politikası teşhir edildi.

Başkent Brüksel'de Belçika, İran, Kürt ve Türk sol parti ve örgütlerinin katıldığı yürüyüş iltica kampı önünde son buldu. Brüksel'deki “kâğıtsızlar”, uzun süre yolu trafiğe kapatarak, istemlerini dile getirdiler.

Polonya: İşsizlik ve sosyal yıkım politikaları protesto edildi

Polonya'daki 1 Mayıs gösterilerine binlerce kişi katıldı. Başkent Varşova'da İşçi Sendikaları Birliği'nin merkez binası önünde toplanan göstericiler, parlamento binasına yürüdüler. Gösteride işsizlik ve sosyal yıkım politikaları protesto edildi.

Varşova'da bir başka gösteride yüzlerce kişi, kırmızı siyah bayraklarla Küba devriminin önderlerinden Che Guevara'nın resimlerini taşıyarak, kapitalizm karşıtı sloganlar attı.

Endonezya: Cakarta'daki gösteriye 50 bin işçi ve emekçi katıldı

Ülke çapındaki gösterilerde sosyal yıkım saldırıları protesto edildi. Başkent Cakarta'da düzenlenen 1 Mayıs gösterilerine 50 bin kişi katıldı. 10 binlerce polisin görevli olduğu eylemde, tekstil, elektronik, ulaşım, metal ve temizlik sektörlerinden işçiler, 2003 yılında çıkarılan iş yasasının geri alınması talebiyle ve büyük ölçüde sendikalar ile eylemlere katıldılar. Eylemde sık sık başkan Susilo Bambang Yudhoyono'nun işçi düşmanı olduğunu vurgulayan sloganlar atıldı. 1 Mayıs'ın Endonezyo'da tatil olmamasına rağmen birçok işyeri ve fabrika kapalıydı.

Sumarta, Kalimantan ve Sulawesi adalarındaki ana kentlerde de gösterilere onbinlerce kişi katıldı.

Kamboçya:

Kamboçya'da 1 Mayıs gösterileri geçmiş yıllarda olduğu gibi yine yasaklandı. Yasaklara rağmen başkentte toplanan yüzlerce gösterici, yığınak yapan polisler tarafından ablukaya alındı. Arbede sırasında aralarında ülkenin en büyük sendikasının başkanı Chea Mony'nin de olduğu birçok kişi gözaltına alındı.

Japonya:

Tokyo'da onbinlerce kişi 1 Mayıs kutlamaları için alanlardaydı. Protestocuların temel talebi zengin ve yoksul arasında gelir dengesizliğinin ortadan kaldırılmasıydı.

Filipinler: Yasaklara rağmen binlerce kişi alanlara çıktı

Gösterilerin yasaklanmasına rağmen Filipinler'de binlerce kişi alanlara çıktı. Geçtiğimiz aylardaki darbe söylentileri sebebiyle 1 Mayıs'a gergin giren Filipinler hükümeti tüm gösterileri yasakladı. Buna rağmen sabahın erken saatlerinde başkent Manila'da toplanan 7 bin kişi, Başkanlık Sarayı'na doğru yürüyüşe geçti. Kortejler, hükümet karşıtı protestoların simgesi haline gelmiş olan Mendiola köprüsüne geldiğinde polis barikatı ile karşılaştılar. Yer yer çatışmalar yaşandı.

Venezuella: ABD emperyalizmine öfke...

Sol sendikalar ile yeni işçi örgütleri tarafından düzenlenen kitlesel gösterilerde işçi ve emekçiler ABD emperyalizminin saldırganlığını protesto ettiler.

Bolivya: 1 Mayıs'ta kamulaştırma sevinci...

Bolivya'da doğal gaz ve petrol sanayiinin kamulaştırma kararının 1 Mayıs'ta açıklanması, bunun için yıllardır isyan eden ve hükümetler deviren işçi ve emekçiler tarafından büyük sevinçle karşılandı. Kamulaştırma kararını 1 Mayıs'ta açıklayan Devlet Başkanı Morales; orduya doğalgaz yataklarının denetimini üstlenme emrinin verildiğini; maden, orman ve tarım sektörlerinde de aynı uygulamaya hazırlanıldığını açıkladı.

Yine de Bolivya'da 1 Mayıs üç ayrı gösteri ile kutlandı. Sosyalizme Doğru Hareket (MAS) ve Bolivya İşçi Merkezi (COB) ayrı gösteriler düzenlerken, bu bölünmeyi protesto eden sendika ve gruplar üçüncü bir gösteri düzenlediler.

ABD: 130 ayrı kentte 1 Mayıs gösterileri...

1 Mayıs'ın tatil olmadığı ABD'de buna rağmen 130 kentte 1 Mayıs gösterileri düzenlendi. Çoğunluğu Latin Amerikalı göçmenlerden oluşan onbinlerce kişi 12 milyon göçmene oturum izni verilmesi istemini dile getirdi.

Los Angeles'da düzenlenen iki ayrı yürüyüşe toplam 1 milyon kişi katıldı. “Göçmenler olmadan bir gün” şiarıyla örgülenen genel grev-boykot çağrısı ile düzenlenen gösteriler, büyük destek gördü ve göçmenlerin çalıştığı birçok sektör sekteye uğradı. En kitlesel gösteri Los Angeles'da gerçekleşti. Chicago, Houston, Denver ve New York'daki gösterilere de katılım oldukça yüksekti.

Bosna-Hersek

Bosna-Hersek'te resmi tatil günü olan 1 Mayıs'a işsizlik sorunu damgasını vurdu. Başkent Saraybosna'nın merkezinde düzenlenen yürüyüşte hükümetin istifa etmesi talep edildi.

Ukrayna

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de düzenlenen 1 Mayıs gösterilerine binlerce kişi katıldı. Kızıl bayraklarla yürüyen göstericiler fiyat artışlarını ve NATO'ya katılma girişimini protesto eden pankartlar taşıdılar ve yürüyüşün sonunda Lenin heykeline çelenk bıraktılar.

Bangladeş

1 Mayıs gösterilerine katılan binlerce tekstil işçisi, ABD ve AB'nin tekstil ürünlerine koyduğu tarifeleri kaldırmasını talep etti. Başkent Dakka'nın merkezinden davullar çalarak geçen binlerce işçi Bangladeş'in iş kazaları ile ünlü fabrikalarında çalışma koşullarının iyileştirilmesini talep ederek ”Fabrikalarda ölüme son'!” pankartları taşıdılar. Bangladeş'te geçen Şubat ayında bir tekstil fabrikasında çıkan yangında 55 işçi ölmüştü.

Nepal

Nepal'in başkenti Katmandu'da Kral Gyanendra'nın dayattığı sosyal yıkım yasalarının iptal edilmesi için gösteriler düzenlendi.

Tayland

Tayland'ın başkenti Bangkok'ta binlerce işçi hükümet binasına yürüdü. Göstericiler asgari ücretin yüzde 25 oranında artırılması talebini yükselttiler.

Irak

İşgal altındaki Irak'ta 1 Mayıs kutlamaları yasaklandı. Buna kitle gösterilerinin saldırılara hedef olması gerekçe gösterildi. Ancak yasaklamalara rağmen Basra kentinde petrol işçileri sokaklara çıkarak 1 Mayıs'ı kutladılar.

Filistin

Ramallah'ta düzenlenen 1 Mayıs gösterisine binlerce işçi ve emekçi katıldı. Coşkulu bir atmosferde geçen mitingte El Fetih adına yapılan konuşmada, İsrail ve batılı ülkeler tarafından uygulanan ambargo sonucunda Filistin'de kıtlık tehlikesinin ortaya çıktığı ve tüm dünyanın buna seyirci kaldığı vurgulandı.