06 Mayıs 2006 Sayı: 2006/17 (17)
  Kızıl Bayrak'tan
   1 Mayıs'ın gösterdikleri
  1 Mayıs ve sınıf hareketi
  1 Mayıs aynasından sol hareket
  1 Mayıs'ta azgınlaşan devlet terörü
  Sınır ötesi operasyon hevesi Washington'daki efendiye takıldı
  İstanbul Kadıköy'de coşkulu 1 Mayıs
Ankara'da 1 Mayıs...
İzmir'de 1 Mayıs...
Adana ve Mersin'de 1 Mayıs
Çeşitli kentlerdeki 1 Mayıs gösterileri
Türkiye'de 1 Mayıs gösterilerinden
KESK ve 1 Mayıs
1 Mayıs üzerine bazı notlar /Yüksel Akkaya
  8 Mart'ın ardından 1 Mayıs'ta da iki ayrı irade, iki ayrı tutum; 1 Mayıs'ın ayrıştırıcı ve saflaştırıcı rolü / (Orta sayfa)
  Ankara 1 Mayıs izlenimleri
  1 Mayıs'tan aldığımız güçle 13 Mayıs gençlik kurultayına yürüyoruz
  Ankara'da 1 Mayıs ve gençlik
  Gençlik 1 Mayıs alanlarındaydı
  Almanya'da 1 Mayıs gösterileri
  Avrupa ülkelerinde 1 Mayıs gösterileri
  Dünyada 1 Mayıs; Yüzbinlerce işçi ve emekçi alanlara çıktı
  Dünyanın en büyük teröristi ABD emperyalizmidir
  Azerbaycan İran'a saldırıda yer almayacağını açıkladı
  Yeni çevre yasası çıktı
  Ticari eğitime karşı birleşik bir gençlik kurultayı örgütlemek için ileri!
  Limter-İş yönetiminin saldırgan tutumunun arkasında ne var?
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Ankara'da 1 Mayıs...

“Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”

Ankara'da 1 Mayıs'ı Emek Platformu bileşenleri örgütledi. Türk-İş ve Hak-İş'in 1 Mayıs'ı Ankara'da merkezi kutlama kararı üzerine, DİSK ve KESK merkezi yönetimleri bu kararın arkasından sürüklenen bir tutum izlediler. Ortak örgütleme bahanesiyle mitingin ön çalışması geciktirildi ve özellikle iş yerlerinde bir çalışma yapılamadı. Birkaç göstermelik toplantı dışında hemen herşey son haftaya sıkıştırıldı. Geçen seneye oranla miting bileşiminin daha fazla olmasına rağmen işçilerin katılımı düşük oldu. Yanısıra 1 Mayıs'ın hafta içine denk gelmesi ve sendikaların iş bırakma çağrısı yapmaktan özenle kaçınması katılımı etkiledi.

GMK Nokta Durağı yürüyüş kolu

GMK Bulvarı'ndaki Nokta Durağı üzerindeki yürüyüş kolunda kitle saat 11:00'de toplanmaya başladı. DİSK'e ve KESK'e bağlı sendikalar, TMMOB, MMMO, Halkevleri, dernekler, öğrenci kortejleri ve Devrimci 1 Mayıs Platformu bileşenleri (Alınteri, BDSP, DHP, HÖC, Kaldıraç, Partizan), ESP, Devrimci Hareket, Kurtuluş, Odak, Enternasyonal Cephe, ÖDP, SDP, DTP, YÖGEH, TÖP bu kolda yürüdü.

“Tarihsel geleneğimiz 1 Mayıs'ı yaşatalım!/DİSK” pankartının arkasında DİSK'e bağlı sendikalar yürüdü. Genel-İş (350) korteji kitleselliği ile dikkat çekiyordu. Birleşik Metal-İş, Dev Maden-Sen, Sosyal-İş, OLEYİS ve Dev Sağlık-İş'in toplam sayısı 300'ü ancak buluyordu.

KESK “Eşitlik, özgürlük, adalet ve barış istiyoruz!” pankartıyla yürüdü. Ana pankartın arkasından sırasıyla Eğitim-Sen 1 No'lu Şube (150), 2 No'lu Şube (200), 3 ve 4 No'lu Şubeler (toplam 80) ile 5 No'lu Şube korteji (100) yürüdü. Eğitim-Sen'nin arkasından SES (30), BTS (20), Tarım Orkam-Sen (15), Tümbel-Sen (100), Kültür Sanat-Sen (20), ESM (85), Haber-Sen (20), Yapı Yol-Sen (40), BES (250) kortejleri yürüdü. KESK toplamında bini aşkın bir kitle alana taşımıştı.

KESK kortejilerinden genellikle “Parasız eğitim, parasız sağlık!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Yaşasın 1 Mayıs!', “GSS geri çekilsin!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Direne direne kazanacağız!” sloganları atıldı. Mitinge kamu emekçilerinin de katılımı önceki yıla göre zayıf oldu.

TMMOB'un (40) ardından EMO (200), Harita Mühendisleri Odası (10), Gıda ve Jeoloji Müdendisleri Odası (50), İMO (40), Maden Mühendisleri Odası (100), Mimarlar Odası (40) yürüdü. TMMOB kortejleri toplamında yaklaşık 500 kişilik bir katılım sağlamışlardı. Kortejlerden genel sloganların yanısıra öznel ve güncel sorunlarla ilgili sloganlar da atıldı.

ASMMO (100), Halkevleri (350), Genç Umut (100), MP3-Öğrenci Kolektifleri (70) yürüdü. ‘78'liler, 68'liler, Sincan Halkı ve Devrimci Öğrenciler, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, İHD ve ÇHD toplamında 140 kişilik bir kitleyle yürüdüler.

Gençlik kitleleri bu sene de 1 Mayıs'a belli bir katılım gösterdiler. Bu üniversite kortejlerine de yansıdı. Özellikle genç komünistlerin aktif bir çalışmasının ürünü olan “Üniversite Öğrencileri” çalışması alana toplamında 250 kişilik bir öğrenci katılımı ile yansıdı.

Üniversite gençliği en önde “Üniversiteler bizimdir!” ortak pankartı arkasında “Yaşasın 1 Mayıs!/Cebeci Öğrencileri” (25), “Geleceğimizi istiyoruz!/ODTÜ Öğrencileri” (100), “İşsizler gününüz kutlu olsun!/Fen Fakültesi Öğrencileri” (50), “Bu kavga faşizme karşı, bu kavga hürriyet kavgası, bu kavgada biz de varız!/Gazi Öğrencileri” (15), “Ticarethane değil, üniversite kantinini istiyoruz!” (30), “Gençlik gelecek, halklara özgürlük için her yer Fransa/DTCF Öğrencileri” (30) pankartlarıyla katılım sağladılar.

Ankara Devrimci 1 Mayıs Platformu ise “Yaşasın 1 Mayıs!, Kızılay ve Taksim yasağı kaldırılsın!” ve 1 Mayıs resmi tatil ilan edilsin!” pankartıyla alanda yeraldı. Ankara Devrimci 1 Mayıs Platformu pankartı arkasında sırasıyla Alınteri (40), “Bütün ülkelerin işçileri birleşin!/BDSP” imzalı ve Marks, Engels, Lenin resimli pankartı, “Yaşasın 1 Mayıs!/Mamak İşçi Kültür Evleri” ve “Sendikasız, sigortasız çalıştırmaya, sosyal güvenlik reformuna karşı, örgütleneceğiz ve kazanacağız!/İşçiden İşçiye Ankara İşçi Bülteni” imzalı pankartlarıyla komünistler (80), DHP (50), HÖC (İç Anadolu 200), Kaldıraç (15) kişi, Partizan (35) yürüdüler.

Devrimci 1 Mayıs Platformu'nun ardından Devrimci Hareket (10), Enternasyonal Cephe (60), ÖDP (250), SDP (120), DTP (60), YÖGEH (80) kortejleri yürüdü.

Hak-İş ise GMK'da bulunan Hizmet-İş binasının önünde toplandı. Hak-İş (500) kortejinin ağırlığını Hizmet-İş oluşturuyordu. Çelik-İş Karabük Şube, Hizmet-İş Sakarya Şube katılım sağlayan şubeler arasındaydı.

Gar yürüyüş kolu

Gar kolundan ise Türk-İş sendikaları giriş yaptı. TES-İş (90), Şeker-İş (40), Çimse-İş (14), Yol-İş (175), Genel Maden-İş (Zonguldak) (130), Belediye-İş (70), Tek Gıda-İş (25), Basın-İş (15), Haber-İş (Ankara) (80), Koop-İş (25), Demiryol-İş (140), Tez-Koop-İş (220), Petrol-İş (55), TÜMTİS (187) kortejleri yürüdü. Her sene olduğu gibi bu yıl da TÜMTİS işçileri aileleriyle gelmişti. Türk-İş yaklaşık 1300 kişilik bir kitleyle yürüdü.

“Başka bir dünya sosyalizmde!” pankartı arkasında 18 kişilik bir kitle yürüdü. Peşisıra ADD (24), EMEP (160), Emek Gençliği (125), İşçi Partisi (400) yürüyüşe katıldı.

Miting alanı

Miting, sendikal bürokrasinin artık “geleneksel” bir tutuma dönüştürdüğü şekilde tüm kortejler alana girmeden başlatıldı. Türk-İş ve Hak-İş alana ilk giren sendikalardı. DİSK ve KESK'in de alana girmesiyle birlikte miting başladı. Özellikle Hak-İş Sendikası yürüyüş boyunca ve miting başlarken Mehter marşı söyledi. Miting İstiklal Marşı ile başlatıldı. Bu gerici ve şoven atmosferde başlayan mitingte bürokratlar kürsüden peşpeşe nutuk attılar. Tertip komitesi ve konfederasyonlar adına yapılan konuşmaların ardından Hak-İş ve Türk-İş'e bağlı sendikalar başta olmak üzere alanı hızlı bir şekilde terketmeye başladılar. Konser başladığında miting alanı büyük oranda boşalmıştı. Alanda büyük oranda devrimci kortejler ve diğer kurumlar kaldı. Konserin ardından miting sona erdi.

Mitingden sonra Devrimci 1 Mayıs Platformu pankartı arkasında, Alınteri ve Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu yürüyüşün başlangıç noktasına kadar yürüdüler. Komünistler, yürüyüşlerini Necatibey Caddesi'ne kadar sloganlarla sürdürdüler. Polisin engelleme çabalarına rağmen yürüyüşlerini kararlılıkla gerçekleştirdiler.

Özellikle işçi katılımının zayıf olduğu 2006 Ankara 1 Mayıs'ında genel bir zayıflama göze çarpıyordu. Yaklaşık 8 bin kişinin katıldığı 1 Mayıs mitinginde devrimci kortejlerin disiplini ve coşkusu göze çarpıyordu. Konfederasyonlar şahsında sendika bürokrasisi, bu 1 Mayıs'ta da yine her zamanki uğursuz rolünü oynadı. Mitingte işçi sınıfının güncel ve acil taleplerinin ifade edilmemesi dikkat çekiciydi.

Geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl 1 Mayıs'ta da sendika bürokratları günü geçiştiren ve tarihi saldırılar karşısında kılını kıpırdatmayan bir misyonla hareket ettiler.

Kızıl Bayrak/Ankara