06 Mayıs 2006 Sayı: 2006/17 (17)
  Kızıl Bayrak'tan
   1 Mayıs'ın gösterdikleri
  1 Mayıs ve sınıf hareketi
  1 Mayıs aynasından sol hareket
  1 Mayıs'ta azgınlaşan devlet terörü
  Sınır ötesi operasyon hevesi Washington'daki efendiye takıldı
  İstanbul Kadıköy'de coşkulu 1 Mayıs
Ankara'da 1 Mayıs...
İzmir'de 1 Mayıs...
Adana ve Mersin'de 1 Mayıs
Çeşitli kentlerdeki 1 Mayıs gösterileri
Türkiye'de 1 Mayıs gösterilerinden
KESK ve 1 Mayıs
1 Mayıs üzerine bazı notlar /Yüksel Akkaya
  8 Mart'ın ardından 1 Mayıs'ta da iki ayrı irade, iki ayrı tutum; 1 Mayıs'ın ayrıştırıcı ve saflaştırıcı rolü / (Orta sayfa)
  Ankara 1 Mayıs izlenimleri
  1 Mayıs'tan aldığımız güçle 13 Mayıs gençlik kurultayına yürüyoruz
  Ankara'da 1 Mayıs ve gençlik
  Gençlik 1 Mayıs alanlarındaydı
  Almanya'da 1 Mayıs gösterileri
  Avrupa ülkelerinde 1 Mayıs gösterileri
  Dünyada 1 Mayıs; Yüzbinlerce işçi ve emekçi alanlara çıktı
  Dünyanın en büyük teröristi ABD emperyalizmidir
  Azerbaycan İran'a saldırıda yer almayacağını açıkladı
  Yeni çevre yasası çıktı
  Ticari eğitime karşı birleşik bir gençlik kurultayı örgütlemek için ileri!
  Limter-İş yönetiminin saldırgan tutumunun arkasında ne var?
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Türkiye'de 1 Mayıs gösterilerinden…

Antep

Antep'te 1 Mayıs 2 bin kişinin katıldığı bir miting ile kutlandı. KESK, DİSK ve Türk-İş tarafından düzenlenen mitinge reformist partiler ve kitle örgütleri de destek verdi. Yoğun polis ablukasına rağmen coşkulu bir atmosferde geçen mitingte “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganı öne çıktı. Miting 1 Mayıs marşının okunması ile son buldu.

Batman

Batman'da 1 Mayıs kutlaması, kitlenin Petrol-İş Sendikası önünde toplanması ile başladı. Buradan, pankartlar, sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçildi. İşçilerin hak ve taleplerinin öne çıktığı eylem, Batman Demokrasi Platformu adına yapılan konuşma ile sona erdi.

Çanakkale

1 Mayıs Çanakkale'de yaklaşık 400 kişilik bir katılım ile kutlandı. Salı Pazarı'nda toplanan kitle buradan sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Miting, yapılan konuşmalar ve çekilen halayların ardından son buldu.

Diyarbakır

Diyarbakır Valiliği 1 Mayıs kutlamaları için şehrin 12 km dışındaki fuar alanını göstermişti. Bu yasakçı tutuma karşı çıkan Emek Platformu bileşenleri Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Konukevi önünde biraraya geldiler. “Yaşasın 1 Mayıs!” pankartı açan yaklaşık bin kişilik kitle, sık sık Kürtçe ve Türkçe “Biji 1 Gulan/Yaşasın 1 Mayıs!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Yaşasın demokratik mücadelemiz!” sloganları attı. Konuşmalarda Kürt sorunu, demokratik çözüm, barış ve diyalog talepleri öne çıktı. Eylem halaylar ile son buldu.

Elazığ

Sabah saatlerinde biraraya gelen DTP, EMEP ile Temel Hak ve Özgürlükler Derneği üyeleri, mitingin yapılacağı İstasyon Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Bir grup faşist, polisle birlikte grubun üzerine saldırdı ve üç kişiyi yaraladı. Olay sırasında 15 kişi gözaltına alındı. Birkaç dakika sonra farklı bir yerde toplanan bir başka grup yine polis destekli faşist saldırının hedefi oldu. Saldırılara rağmen miting alanına ulaşan 300 kişi, yine faşistlerin sözlü saldırılarına hedef oldu. Tertip komitesi can güvenliği olmadığı gerekçesiyle mitingi iptal etti.

Fındıklı

Fındıklı'da “Yaşasın 1 Mayıs!/ Tertip Komitesi” pankartı ardında toplanan yüzü aşkın kişi, “Çay-fındık canımız, IMF düşmanımız!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganları atarak Cumhuriyet Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Miting alanında yapılan konuşmalarda doğa katliamlarına ve sahillerin parsellenmesine de karşı çıkıldı. Miting horonlar ile son buldu.

Hopa

Hopa'da Halkevleri, Belediye-İş, Eğitim-Sen, Tüm Bel-Sen, ESP ve HÖC tarafından 1 Mayıs yürüyüşü düzenlendi. Büyük bölümünü Halkevleri'nin oluşturduğu 500 kişilik kitle “AKP'siz ülke, ABD'siz dünya!”, “Sinop'ta nükleer enerjiye hayır!” vb. sloganlar ile yürüyüşe geçti. Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen mitingde, çaydaki sömürü ve kanserden ölümlerin Karadeniz'deki artışı vurgulandı. Halkevleri tarafından hazırlanan “Çayda sömürüye son!” isimli oyunun ardından eylem sona erdi.

İzmit

İzmit'te Türk-İş, DİSK, KESK, TTB, TMMOB tarafından organize edilen mitinge bini aşkın emekçi katıldı. Atılan sloganların ve konuşmaların ardından Grup Hazal ve Onur Akın sahneye çıktı.

Mardin

Mardin Emek Platformu 1 Mayıs'ta sessiz yürüyüş gerçekleştirdi. Mardin Belediye-İş binası önünde toplanan kitle valiliğe kadar yürüdü ve burada “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Bijî 1 Gulan!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganları ve zılgıtlar ile karşılandı. Yapılan açıklamada son süreçte yaratılan savaş ortamına dikkat çekildi. Polisin saldırı tehditlerine rağmen yüze yakın kişinin katıldığı eylem sloganlar ile son buldu.

Niğde

Niğde'de 1 Mayıs Birleşik Metal-İş, Genel-İş, Emekli-Sen, Şeker-İş ve Harb-İş, Eğitim-Sen, Tüm Bel-Sen, SES ile reformistlerden oluşan 150 kişilik bir grup tarafından kutlandı. Sendika temsilcileri konuşmalarında sosyal saldırılara ve özelleştirmelere vurgu yaptılar. Grup Seher Yeli'nin türküleri ile katıldığı miting halaylar ile son buldu.

Şırnak

Belediye önünde toplanan Genel-İş Sendikası üyesi işçiler ve kamu emekçileri Cumhuriyet Meydanı'na doğru yürüyüşe geçtiler. “Yaşasın 1 Mayıs! Biji 1 Gulan!” pankartını taşıyan kitle yürüyüş boyunca, “Biji 1 Gulan!”, “İşçiyiz haklıyız kazanacağız!”, “Yaşasın barış!” sloganları attı. Alanda yapılan konuşmada, ordu tarafından düzenlenen operasyonlara ve askeri yığınağa dikkat çekilerek, bunların barışa zarar verdiği söylendi. Eylem halaylar ile son buldu.

Lüleburgaz

Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı ve ağırlığını Kristal-İş'in oluşturduğu kitle, Hükümet Konağı'nda toplanarak Kongre Meydanı'na kadar yürüdü. Mitinge Kristal-İş'in dışında Tes-İş, Tek Gıda-İş, Şeker-İş, Petrol-İş, Belediye-İş sendikaları ile KESK Trakya Şubeler Platformu ve Tüm Köy-Sen de katıldı. Sendikalar adına yapılan konuşmalarda Amerika'nın emperyalist politikaları ve kölelik yasaları hedeflendi. Sloganlar ve halaylar ile son bulan eylemin ardından 4 kişi, Mahir Çayan ve İbrahim Kaypakkaya resimleri taşıdıkları için gözaltına alındı.

Dersim

DİSK, KESK ve Türk-İş tarafından organize edilen miting, binlerce kişinin katılımı ile gerçekleşti. Uğur Kaymaz ve Enes Ata'nın fotoğraflarının taşındığı eylem boyunca “TMY yasasına hayır!”, “Biji yek Gulan!”, “İMF defol bu memleket bizim!” sloganları atıldı. TMY ve işgal karşıtlığı, yapılan konuşmalarda, atılan sloganlarda ve pankartlarda öne çıktı. Coşkulu bir atmosferde geçen miting halaylar ve sloganlarla son buldu.

Uşak

Uşak'ta 1 Mayıs Türk-İş'in organize ettiği bir miting ile kutlandı. Tiritoğlu Parkı'ndan şehir merkezine yapılan yürüyüş ile başlayan eylem, sloganlar ve kürsüden yapılan konuşmalar ile sürdü. Siyanürlü altına karşı mücadele eden İnay köylüleri de eyleme kefenleri ile katıldılar.