06 Mayıs 2006 Sayı: 2006/17 (17)
  Kızıl Bayrak'tan
   1 Mayıs'ın gösterdikleri
  1 Mayıs ve sınıf hareketi
  1 Mayıs aynasından sol hareket
  1 Mayıs'ta azgınlaşan devlet terörü
  Sınır ötesi operasyon hevesi Washington'daki efendiye takıldı
  İstanbul Kadıköy'de coşkulu 1 Mayıs
Ankara'da 1 Mayıs...
İzmir'de 1 Mayıs...
Adana ve Mersin'de 1 Mayıs
Çeşitli kentlerdeki 1 Mayıs gösterileri
Türkiye'de 1 Mayıs gösterilerinden
KESK ve 1 Mayıs
1 Mayıs üzerine bazı notlar /Yüksel Akkaya
  8 Mart'ın ardından 1 Mayıs'ta da iki ayrı irade, iki ayrı tutum; 1 Mayıs'ın ayrıştırıcı ve saflaştırıcı rolü / (Orta sayfa)
  Ankara 1 Mayıs izlenimleri
  1 Mayıs'tan aldığımız güçle 13 Mayıs gençlik kurultayına yürüyoruz
  Ankara'da 1 Mayıs ve gençlik
  Gençlik 1 Mayıs alanlarındaydı
  Almanya'da 1 Mayıs gösterileri
  Avrupa ülkelerinde 1 Mayıs gösterileri
  Dünyada 1 Mayıs; Yüzbinlerce işçi ve emekçi alanlara çıktı
  Dünyanın en büyük teröristi ABD emperyalizmidir
  Azerbaycan İran'a saldırıda yer almayacağını açıkladı
  Yeni çevre yasası çıktı
  Ticari eğitime karşı birleşik bir gençlik kurultayı örgütlemek için ileri!
  Limter-İş yönetiminin saldırgan tutumunun arkasında ne var?
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Almanya'da 1 Mayıs gösterileri...

 

Köln: Sosyal saldırılar ve militarizm protesto edildi...

Köln'de bu 1 Mayıs'ı geçen senekinden farklı kılan katılımdaki nispi artıştı.

Bu yıl da işçi ve emekçileri 1 Mayıs gösterilerine katmayı hedefleyen ciddi hiçbir çaba ortaya konulmadı. Türkiyeli birkaç devrimci örgütün afiş çalışması ve bildiri dağıtımı dışta tutulursa, Alman parti, örgüt ve sendikaları cephesinden hissedilir bir ön hazırlık yapılmadı.

Köln'deki yürüyüş ve mitinge yaklaşık 5 bin işçi, emekçi ve genç katıldı. Türkiyeli işçi, emekçi ve devrimciler, katılımcı kitlenin ağırlıklı bölümünü oluşturdular. Ancak, coşku ve canlılığına karşın, Türkiyeli devrimci örgütlerin kortejlerinin geçen yıla göre daha zayıf olduğu gözlendi. Yerli işçi ve emekçiler, yürüyüşe katılmak yerine miting alanında toplanmayı tercih ettiler.

Bir süre önce Almanya metal ve kamu işkolunda grevlere sahne olmuştu. Pek çok yerde grevler devam ediyor. Böyle bir süreçte 1 Mayıs gösterilerinin daha canlı ve kitlesel geçmesi beklenirdi. Ne var ki böyle olmadı. Yerli devrimci parti ve örgütlerin ortaya koydukları politik çabaların zayıflığı bunda önemli bir rol oynuyor.

Geçen yıl olduğu gibi bu yılki 1 Mayıs'a da damgasını vuran sosyal hak gasplarıydı. Taşınan pankartlarda, dövizlerde, bildirilerde, atılan sloganlarda ve miting alanında yapılan konuşmalarda sosyal kazanımlara dönük saldırılar, özellikle de işsizlik ve gitgide derinleşen yoksulluk dile getirildi. Yanısıra Almanya'da artan militarizme ve savaşa değinildi.

Yürüyüş saat 12.00'da Alman Sendikalar Birliği (DGB) önünde toplanılması ile başladı. En önde, bu yılki 1 Mayıs'ın temel sloganı olarak belirlenen, “Bizim ölçümüz senin onurundur!” yazılı pankart taşındı. Yürüyüş uzun bir güzergahtan geçilerek her yılki toplantı alanı olan Neumarkt'a sona erdi. Burada yapılan mitingte Köln DGB şube başkanı ve bazı sendika temsilcileri konuşmalar yaptılar.

Köln TKİP taraftarları olarak bu yılki 1 Mayıs'a geçen senekinden daha hazırlıklı girdik. Erken bir tarihte çevremizdeki güçlerle 1 Mayıs gündemli bir toplantı gerçekleştirdik. 1 Mayıs'a dönük olarak yapacağımız çalışmaları planladık, katılım konusundaki hedefimizi belirledik ve daha iyi bir organizasyon için neler yapmamız gerektiğini kararlaştırdık.

1 Mayıs'a hazırlık çalışmaları çerçevesinde ilk olarak 22 Nisan günü, kimi sendikacıların da çağrılı olduğu “1 Mayıs, işçi sınıfı ve Almanya'da işçi sınıfının durumu” konulu bir panel gerçekleştirdik. 1 Mayıs'a bir hafta kala Köln'ün belli başlı bölgelerine, TKİP imzalı ve “Sosyal hak gasplarına, ırkçılığa ve emperyalist saldırganlığa karşı 1 Mayıs'ta sosyalizm için mücadeleye!'' çağrısının yeraldığı afişlerimizi yaptık. Afişle aynı şiarı taşıyan TKİP imzalı bildirilerimizi Ford fabrikasında dağıttık.

Bu sene kortejimizin görsel olarak da güçlü olmasına özen gösterdik. Kortejin en önünde Almanca açılımlı, TKİP yazılı büyük bir pankart yer aldı. Bunu sırası ile “Sosyal hak gasplarına, ırkçılığa ve emperyalist saldırganlığa karşı, işçilerin birliği halkların kardeşliği!” şiarının yeraldığı Bir-Kar pankartı ile “Yeni bir dünya ve yeni bir kültür için yaşasın 1 Mayıs!'' yazılı ve Köln İşçi-Gençlik Kültür Evi imzalı pankart izledi. Yanısıra kortejimizde çok sayıda kızıl bayrak taşıdık.

Yaklaşık 70 kişinin yürüdüğü kortejimiz oldukça canlıydı. Katılımcı kitlenin ağırlığını gençler oluşturuyordu. Yürüyüş boyunca 1 Mayıs ve Enternasyonal başta olmak üzere çeşitli marşlar söyledik. “Yaşasın 1 Mayıs! Yaşasın sosyalizm!”, “Yaşasın enternasyonal dayanışma”, “Bütün emperyalistler Ortadoğu'dan defolun!”, “Uluslararası katliam merkezi ABD!”, “Kürdistan'da katliamlara son!”, “Marks, Engels, Lenin, yaşasın sosyalizm!” en çok attığımız sloganlar oldu. Yanısıra yer yer kapitalizmi teşhir eden ve sosyalizmi propaganda eden ajitasyon konuşmaları yaptık.

1 Mayıs mitinginin ardından Köln İşçi-Gençlik Kültür Evi'nde hazırlanan 1 Mayıs şenliğine katıldık. Burada kültür evindeki yoldaşların hazırladıkları yemeklerden yendikten sonra hep beraber türküler sözleyip, halaylar çektik. Oldukça devrimci bir atmosferde geçen etkinlik, yeni eylem ve etkinliklerde buluşmak dileği ile sona erdi.

TKİP taraftarları/Köln

 

Wuppertal: Geçmişe göre daha kitlesel...

Almanya genelinde İG Metal'in toplusözleşme döneminde olması ve aynı zamanda kamu sektöründe çalışan sağlık emekçilerinin bir ayı aşkın bir süreden beri direnişte bulunması nedeniyle bu yıl 1 Mayıs'ın daha kitlesel geçeceği tahmin ediliyordu. Düşünüldüğü gibi oldu. Salt Wuppertal'de değil Almanya genelinde 1 Mayıs eylemleri kitlesel geçti.

Yanısıra artan işsizlik, sosyal ve demokratik hakların budanması da katılımı artırdı diyebiliriz. Koalisyon hükümetine umut bağlayanlar bir daha gördüler ki işçi ve emekçilerin kendilerinden başka dostu yoktur.

En azından taşınan pankartlar ve atılan sloganlar bunu yansıtıyordu, şiarlarda bir mücadele çağrısı vardı. 1 Mayıs'ın gündemine Ortadoğu'da süren emperyalist işgal ve saldırganlık ile Fransa'da gerçekleşen işçilerin ve gençliğin militan eylemleri yansıdı.

Biz de çalışmalarımızda bu gündemleri işledik. Yürüyüşte 100 kişilik kortejimizle alandaki yerimizi aldık.

Yürüyüş sonrası her yıl olduğu gibi bu yıl da 1 Mayıs'a kendi programımızla devam ettik. İşçi sınıfının mücadelesini anlatan temalara ağırlık verdik. Türkiye işçi hareketinin kısa tarihçesini anlatan bir sinevizyon gösterdik. Konuşmalarda işçi sınıfı ve emekçi sınıflar lehine dünyadaki gelişmelere vurgular yaparak karamsarlık döneminin bittiğini vurguladık.

100'ü aşkın kişinin katıldığı ek 1 Mayıs etkinliğimize genç devrimcilerden oluşan müzik Grubu İsyan da devrimci türkü ve marşlarıyla ayrı bir renk kattı. Devrimci dayanışmanın en güzel örneklerinden birini sundular. Genç güçlerimizden ve çocuklarımızdan oluşan Grup Akgüvercin de türküleriyle etkinliğimize renk kattılar. Her yıl olduğu gibi Soylu Kardeşler toplantımıza ayrı bir coşku kattılar.

Soylu kardeşlerin söyledikleri türkülerle ve 27 Mayıs'ta yapacağımız “Devrim şehitlerini anma!” çağrısıyla toplantımız sona erdi.

BİR-KAR/Wuppertal

 

Berlin: Onbinlerce işçi ve emekçi katılımı...

Berlin'de yapılan 1 Mayıs gösteri ve etkinliklerine onbinlerce işçi ve emekçi katıldı.

İlk gösteri sendikaların ortak çağrısı ile sabah 10:00'da başladı. Sosyal hakların kısıtlanmasına, işsizliğe, ücretlerin düşürülmesine, kölelik koşullarına karşı çeşitli taleplerinin yanısıra gençliğe daha fazla mesleki eğitim veren yerlerin açılması talebinin öne çıktığı gösteri Brandenburg kapısında yapılan mitingle bitirildi. Bu gösteriye damgasını 70 günden beri grevde olan 540 Fiat işçisi vurdu. Fiat işçileri mücadelelerinin haklılığını anlatan konuşmaların ardından herkesi grevleriyle dayanışma içerisinde olmaya çağırdı.

Türkiyeli ve diğer uluslardan devrimci örgüt ve partilerin de katıldığı gösteriye biz de TKİP taraftarları olarak katıldık. “Sosyal hak gasplarına, ırkçılığa ve emperyalist saldırganlığa karşı birlikte mücadeleye!” Almanca şiarlı pankartımızla yürüdük. Öncesinde merkezi olarak çıkardığımız afiş ve bildirilerimizi yaygınca kullandık. Öğleden sonra ise PDS'in düzenlediği 1 Mayıs şenliğine katılarak informasyon standı açtık.

Berlin'in Kreuzberg semtinde son iki senedir “Kreuzberg modeli” adı altında semtin toplamına yayılan şenlikler düzenleniyor. Bu yıl Kreuzberg'te yapılan “devrimci 1 Mayıs”lara binlerce insan katıldı.

TKİP taraftarları/Berlin

 

Essen: Gençlik ağırlıklı kitlesel katılım

Avrupalı işci ve emekçiler 2006 1 Mayıs'ını yaygın direniş ve grevlerle karşıladılar. Bu eylemlilik sürecinin emek cephesinde yarattığı moral üstünlük alanlara genç ve kitlesel katılım olarak yansıdı.

Bizler Almanya'nın Essen şehrinde yaşayan BİR-KAR çalışanları olarak hem 1 Mayıs öncesi hem de yürüyüş boyunca yoğun bir faaliyet yürüttük. Bulunduğumuz şehirde faaliyetimiz çok yeni olmasına rağmen ortaya koyduğumuz ısrarlı ve iddialı çalışma ile birçok şeyin başarılabileceğini kanıtladık.

Üç ay önce oluşturulan çalışma grubumuz birçok faaliyetin yanısıra 1 Mayıs'ı özel olarak gündemine aldı. Bugünün politik önemine ilişkin tartışmalar yapıldı. Bu tartışmalardan çıkarılan sonuçlar ve partimizin devrimci çizgisi çalışmalarımız boyunca her türlü materyal kullanılarak en yaygın kitleye taşınmaya çalışıldı. Merkezi afiş ve bildirilerimizin yanısıra bölgesel olarak çıkardığımız bildirilerimizi de yaygın bir şekilde kullandık. “Kapitalizm işsizlik, sömürü ve savaş demektir!“ yazılı pankartımız ve kızıl bayraklarımız ile yürüyüşe 30 civarında bir kitle ile katıldık.

Atılan sloganlar, taşınan pankartlar genel olarak kapitalizmin sosyal saldırıları ile ilgiliydi. 1 Mayıs kutlamaları, şehrimizde her yıl olduğu gibi bu yıl da değişik uluslardan işçi ve emekçilerin katıldığı kutlamalarla devam etti.

BİR-KAR olarak burada yemek ve bilgilendirme çadırı kurduk. Çadırımıza kızıl bayraklarımızı astık. Dışımızdan birçok emekçi bize desteklerini sundular. Belli zaman dilimlerinde çadırımız 50-60 kişiye misafirlik etti. Anlamlı sohbetler yaptık.

1 Mayıs öncesi ve günü emeğimizin karşılığı olan birçok şeyi kazanmanın verdiği moral ile çalışmalarımız son buldu.

BİR-KAR/Essen

 

Stuttgart: Sendika ağaları yine yoktu!..

Stuttgart'da bu yıl sendikaların düzenlemiş olduğu 1 Mayıs kutlamalarına beklenenin çok altında bir katılım oldu. Daha düne kadar sokaklarda günlük eylemler düzenleyen işçilerin böyle önemli bir günde alanlara çıkmamasının gerisinde sendika ağalarının mücadeleyi dizginleyen rolü var kuşkusuz. Sendikalar yürüyüşe salt temsili düzeyde bir katılım sağladılar.

1 Mayıs sabahı toplanan emekçilerin yarısından fazlasını Türkiyeliler ve Kürdistanlılar oluşturuyordu. Saat 11.00'de yürüyüşe geçen kitle sık sık “Emperyalist işgale hayır!”, “Türk devleti Kürdistan'dan defol!” sloganları attı.

Bizler de TKİP taraftarları olarak 1 Mayıs'a bir hafta kala materyallerimizi işçi ve emekçilerin yoğun olduğu semtlerde kullandık. Çevre çeper ilişkilerimizin evlerini ziyaret ettik. 1 Mayıs'a çağrı bildirilerimizi dağıttık. Yürüyüşte TKİP imzalı pankartımızla yerimizi aldık. Eyleme 40 kişi katıldık. Yürüyüş boyunca TKİP/YDÖ imzalı “1 Mayıs'ta sosyalizm için mücadeleye!” başlıklı bildirilerimizi yaygın olarak dağıttık.

TKİP taraftarları/Stuttgart

 

Nürnberg: İşçilerden mücadele çağrısı

Kapanmasından dolayı AEG Fabrikası'nın önünde başlayan yürüyüş DGB binası önündeki miting alanında sona erdi. Yürüyüş sırasında üç kez durularak konuşmalar yapıldı. Çeşitli işyerlerinden işçiler fabrikalarında yaşadıkları sorunları anlatarak mücadele çağrısı yaptılar. İki saat süren yürüyüşün ardından miting alanına gelindi. Alanda yapılan konuşmaların ardından kültürel programlar yapıldı.

Bu sene standımız ve kültürel programımızla 1 Mayıs'a daha etkin bir şekilde katıldık. Devrimci türkülerden ve N. Hikmet'in şiirlerinden oluşan Türkçe ve Almanca dinleti büyük ilgi gördü.

1 Mayıs öncesinde ise TKİP imzalı “Sosyal hak gasplarına, ırkçılığa ve emperyalist saldırganlığa karşı 1 Mayıs'ta alanlara!” şiarlı afişlerimizi MAN, AEG, Siemens vb. fabrikaların önlerine ve şehir merkezine yaygınca yaptık.

Yürüyüşe TKİP taraftarları olarak 20 kişiyle katıldık. Yürüyüş esnasında “İşçi sınıfının kurtuluşu kendi eseri olacaktır!/TKİP” imzalı pankartımızı ve orak-çekiçli bayraklarımızı taşıdık.

TKİP taraftarları/Nürnberg

 

Bielefeld: Yabancı ağırlıklı yürüyüş ve miting

Bu yıl 1 Mayıs çalışmalarımıza afiş ve bildirilerimizi yaygın kullanarak başladık. 1 Mayıs günü DGB'nin önünde başlayan yürüyüşe parti pankartı ve 20 kişilik bir kortejle ile katıldık. Bu yılkı 1 Mayıs yürüyüşü son yıllarda olduğu gibi daha çok yabancı emekçiler ağırlıklıydı.

Alanda yaygın bir şekilde gazete satışı yaptık. HAS-Alüminyum işçileriyle dayanışma için bağış topladık. Kutlamalar bittikten sonra bir etkinlik yaptık. Etkinlikte Türkiye'de sosyal mücadele tarihini özetleyen sinevizyon gösterimi yaptık. Ardından serbest tartışma bölümüne geçtik. Bu tartışmalardan bundan sonraki çalışmalarımız konusunda bir takım yararlı sonuçlar çıkardık.

BİR-KAR Bielefeld