06 Mayıs 2006 Sayı: 2006/17 (17)
  Kızıl Bayrak'tan
   1 Mayıs'ın gösterdikleri
  1 Mayıs ve sınıf hareketi
  1 Mayıs aynasından sol hareket
  1 Mayıs'ta azgınlaşan devlet terörü
  Sınır ötesi operasyon hevesi Washington'daki efendiye takıldı
  İstanbul Kadıköy'de coşkulu 1 Mayıs
Ankara'da 1 Mayıs...
İzmir'de 1 Mayıs...
Adana ve Mersin'de 1 Mayıs
Çeşitli kentlerdeki 1 Mayıs gösterileri
Türkiye'de 1 Mayıs gösterilerinden
KESK ve 1 Mayıs
1 Mayıs üzerine bazı notlar /Yüksel Akkaya
  8 Mart'ın ardından 1 Mayıs'ta da iki ayrı irade, iki ayrı tutum; 1 Mayıs'ın ayrıştırıcı ve saflaştırıcı rolü / (Orta sayfa)
  Ankara 1 Mayıs izlenimleri
  1 Mayıs'tan aldığımız güçle 13 Mayıs gençlik kurultayına yürüyoruz
  Ankara'da 1 Mayıs ve gençlik
  Gençlik 1 Mayıs alanlarındaydı
  Almanya'da 1 Mayıs gösterileri
  Avrupa ülkelerinde 1 Mayıs gösterileri
  Dünyada 1 Mayıs; Yüzbinlerce işçi ve emekçi alanlara çıktı
  Dünyanın en büyük teröristi ABD emperyalizmidir
  Azerbaycan İran'a saldırıda yer almayacağını açıkladı
  Yeni çevre yasası çıktı
  Ticari eğitime karşı birleşik bir gençlik kurultayı örgütlemek için ileri!
  Limter-İş yönetiminin saldırgan tutumunun arkasında ne var?
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Adana'da 1 Mayıs...

“İşçiler birlik, halklar kardeş olmalı!”

Adana'da 1 Mayıs her yıl olduğu gibi bu yıl da kitlenin Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu önünde toplanması ve Uğur Mumcu Meydanı'na yürümesiyle başladı.

Kortejlerin önünde TEKEL işçilerinin getirmiş olduğu büyük bir Atatürk portresi bulunuyordu. Ardından Türk-İş korteji yürüyüşe başladı. Önde TEKEL'in kapatılma sürecinde anlamlı bir direniş sürdüren Tek Gıda-İş korteji 100 kişilik coşkulu kitlesiyle yürüdü. Ardından sırasıyla Demir Yol-İş (60), Petrol-İş (35), Tez Koop-İş (20) üyeleri yürüdü. Türk-İş'in canlı kortejlerinden bir diğeri de TÜMTİS işçileriydi.

Türk-İş kortejinin ardından mitingin bir diğer örgütleyicisi olan DİSK alana giriş yaptı. DİSK birkaç sendikası dışında adeta alanda konuk gibi bulunuyordu. Genel-İş 6 No'lu, 2 No'lu ve Konut İşçileri Şubesi pankartları arkasında yaklaşık 175 işçi yürüdü. Onları DİSK Tekstil BOSSA Şubesi 50 işçiyle izlerken ardından yaklaşık 25 kişilik Tüm Emekli-Sen kitlesi yürüdü. Türk-İş kortejinin sonunda bir süredir özellikle Balcalı Hastanesi'nde karşı karşıya kaldıkları saldırılar karşısında direniş yolunu seçmiş olmanın verdiği coşku ile 40 kişilik Dev Sağlık-İş pankartı yeralıyordu.

İşçi sendikalarının ardından alana KESK girdi. Adana'da yaklaşık 4 bin üyesi bulunan Eğitim-Sen 150 kişilik kortejiyle alanda yerini aldı. Eğitim-Sen kortejinde savaş ve operasyonlara karşı sloganlar öne çıktı. Ardından sırasıyla BTS (15), BES (30), Tarım Orkam-Sen, Tüm Bel-Sen (15), Haber-Sen (20), ve alana “GSS'ye hayır!” pankartıyla gelen SES (25) izledi.

Sendika pankartlarının arkasında ÇÜ-ÖDER (30) pankartı yeraldı. ATO (5) ve TEB (10) pankartlarını TMMOB (35) izledi. Eyleme 68'liler Vakfı da 10 kişiyle katıldı.

Ardından düzen partileri ve reformist çevrelerin kontejleri geliyordu. Önde yürüyen CHP'yi (120) sırasıyla İP ve Öncü Gençlik izlerken, bunların ardından “İş, ekmek, özgürlük!” pankartıyla EMEP (50) kitlesi ve “İş, bilim, özgürlük! Gençlik gelecek gelecek sosyalizm!” pankartlarıyla Emek Gençliği (40) kitlesi yürüdü (toplamında 90 kişi).

Arkasından geçmiş yıllarda kitleselliği ile dikkat geçen DTP yürüdü. Ancak DTP bu yıl geçtiğimiz yılların aksine yalnızca 75 kişilik sınırlı bir katılım sağlamıştı. TUHAY-DER ise “Cezaevleri oldukça hangimizin içeride olduğu önemli değil!” pankartı arkasında 10 kişi ile yürüdü. Bu kortejleri sırasıyla ÖDP (120), Halkevleri (40), Liseli Genç Umut (30) ve ÇÜ Öğrenci Kolektifi (10) izledi. İHD ise 20 kişilik kitlesiyle yürüyüş kolunda yerini aldı.

Bu kortejlerin ardından devrimci yapıların oluşturduğu Devrimci 1 Mayıs Platformu'na geldi. Platform pankartı ardında ilk olarak mitinge bölgesel düzeyde katılan Alınteri (35), DSD (8), DPD (20) pankartları bulunuyordu.

Peşi sıra “İşçiler birlik, halklar kardeş olmalı!” pankartıyla BDSP (35), “Köle değil işçiyiz, örgütlüysek güçlüyüz!” pankartıyla Sİ-DER (30), “Ticari eğitime karşı Gençlik Kurultayı'na!” pankartıyla Ekim Gençliği (25) ve “Özgürlük ve gelecek için yürüyoruz!” pankartıyla ALGP (15) yeraldı . Komünistler toplamında 100'ü aşkın bir birleşik kortej halinde yürüdüler.

Komünistlerin ardından ÇHKM (30) ve DHP (50) kortejleri yürüdü. Ardından tek tip giyinmiş kortejiyle HÖC (25) ve TAYAD'lı Aileler (90) yürüdü. Onu, Yeni Bir Dünya İçin Çağrı dergisi (15) pankartı izledi.

Ardından sırasıyla İşçi Mücadelesi (28), Enternasyonalist Gençlik (20), Devrimci Yaşam İnisiyatifi (30) yürüdü. Bunları ESP (30), SGDF (25) ve EKB (10) kortejleri izliyordu (toplamında 65 kişi). Devrimci Hareket (40), SEH Parti Girişimi'ni (35), AMARGİ (15), TÖP (28), Dayanışma Sendikası Girişimi (10) ve mitinge bölgesel katılan DGD (50) alandaki yerini aldı.

İlk planlamaya göre sendikaların ardından alana Devrimci 1 Mayıs Platformu girecekti. Görüşmeler sırasında mitingin örgütleyicilerine bu durum deklare edilmişti. Ancak devrimcilerin olmadığı ve kapalı kapılar ardında yapılan pazarlıklar sonucunda sendikaların arkasına reformist çevreler yerleştirildi. Böylece devrimci gruplar yine en arkada kaldı. Devrimci güçler bu ayak oyunları karşısında herhangi bir provokasyon ortamına fırsat vermemek için fiili bir girişimde bulunmadılar. Ancak sendika bürokratlarına, bundan sonra kapalı kapılar ardında yapacakları görüşmelerin ve alacakları kararların devrimciler tarafından kesinlikle tanınmayacağı bildirildi.

Miting son kortej de alana girinceye kadar başlatılmadı. Saygı duruşunun ve ardından 1 Mayıs Marşı'nın okunmasıyla miting başlatıldı. Mitingde Türk-İş Bölge Başkanı Edip Gülnar ve KESK Dönem Sözcüsü Güven Boğa birer konuşma yaptılar. Sendika ağalarının konuşmaları sürekli olarak sloganlarla kesildi.

Bu yıl gerek sendika bürokratlarının işçi sınıfı ve emekçileri alana taşımaktan özenle kaçınması, gerekse de 1 Mayıs'ın hafta içine gelmesi nedeniyle Adana 1 Mayıs'ı oldukça zayıf geçti. Alana yaklaşıldıkça kortejlerin sayısında yaşanan nispi artmaya rağmen Uğur Mumcu Meydanı'nda 2500 kişinin katılımıyla 1 Mayıs kutlandı. Müzik ve halaylarla devam eden miting son olarak Devrimci 1 Mayıs Platformu'nun aldığı karar gereği Enternasyonal Marşı'nın söylenmesiyle sona erdi.

Kızıl Bayrak/Adana

---------------------------------------------------------------------------------------

Mersin'de 1 Mayıs...

Eyleme 3 bin emekçi katıldı

İşçi ve emekçilerin birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs Mersin'de de kutlandı. Miting öncesi biraraya gelen devrimci gruplar, devlet tarafından “yasaklanan” şiarların ve pankartların alana yansıması noktasında kararlı bir tutum sergilediler, konuyu 1 Mayıs öncesi yapılan toplantılarda gündeme getirdiler. Alanda da buna uygun bir tutum içinde oldular.

Kuruçeşme durağında toplanan devrimci gruplardan BDSP, HÖC, Partizan, ESP ve DHP, ortak sloganlarla arama noktasına kadar yürüdü. Polis Devlet Hastanesi önündeki arama noktasında HÖC'ün taşıdığı ölüm orucu şehitleri pankartını alana sokmak istemedi. Devrimci yapılar öncesinde alınan ortak karara uygun olarak ortak bir tutum sergilediler. HÖC kortejini ablukaya alarak kenara çeken polise karşı kitle oturma eylemi yaptı. Bu arada işçi sendikaları ve KESK'e bağlı sendikalara, devrimcilere yapılan bu saldırıya karşı ortak tavır almaları yönünde ajitasyon konuşmalar yapıldı. Buna rağmen işçi sendikaları, KESK ve reformist çevrelerden EMEP, ÖDP, SEH, TÖP, DTP alana girdi.

Bu arada BDSP korteji yanında patlayan gaz bombası kitlemizi dağıtmasa da genel bir panik havası yarattı.

Grevde olan Birleşik Metal-İş'e üye SCT işçileri 1 Mayıs kortejinin en önünde yürüdü. Ardından sırasıyla Türk-İş'e bağlı Kristal-İş, Liman-İş, Yol-İş ve daha sonra DİSK'e bağlı Genel-İş korteji geliyordu. Halkevleri, BDSP, ESP, Partizan, DHP ve reformist çevreler bunları izledi. Daha sonra pankartları içeri sokulmayan HÖC bayraklarla yürüyerek alandaki yerini aldı. Bu sırada devrimci gruplar “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganı attılar.

Kürsüden grevde olan SCT işçileri adına işyeri temsilcisi bir konuşma yaptı. Hemen ardından 1 Mayıs tertip komitesi başkanı Eğitim-Sen Şube Başkanı bir konuşma yaptı ve miting apar topar sonlandırıldı.

Mitinge 3 bin kişi katıldı. Sloganlarda emperyalist saldırganlık, kapitalist sömürü ve şovenizme karşı sloganlar öne çıktı.

Komünistler olarak “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!/BDSP” imzalı pankartımız, bayraklarımız ve coşkumuzla 1 Mayıs mitinginde yerimizi aldık.

BDSP/Mersin