06 Mayıs 2006 Sayı: 2006/17 (17)
  Kızıl Bayrak'tan
   1 Mayıs'ın gösterdikleri
  1 Mayıs ve sınıf hareketi
  1 Mayıs aynasından sol hareket
  1 Mayıs'ta azgınlaşan devlet terörü
  Sınır ötesi operasyon hevesi Washington'daki efendiye takıldı
  İstanbul Kadıköy'de coşkulu 1 Mayıs
Ankara'da 1 Mayıs...
İzmir'de 1 Mayıs...
Adana ve Mersin'de 1 Mayıs
Çeşitli kentlerdeki 1 Mayıs gösterileri
Türkiye'de 1 Mayıs gösterilerinden
KESK ve 1 Mayıs
1 Mayıs üzerine bazı notlar /Yüksel Akkaya
  8 Mart'ın ardından 1 Mayıs'ta da iki ayrı irade, iki ayrı tutum; 1 Mayıs'ın ayrıştırıcı ve saflaştırıcı rolü / (Orta sayfa)
  Ankara 1 Mayıs izlenimleri
  1 Mayıs'tan aldığımız güçle 13 Mayıs gençlik kurultayına yürüyoruz
  Ankara'da 1 Mayıs ve gençlik
  Gençlik 1 Mayıs alanlarındaydı
  Almanya'da 1 Mayıs gösterileri
  Avrupa ülkelerinde 1 Mayıs gösterileri
  Dünyada 1 Mayıs; Yüzbinlerce işçi ve emekçi alanlara çıktı
  Dünyanın en büyük teröristi ABD emperyalizmidir
  Azerbaycan İran'a saldırıda yer almayacağını açıkladı
  Yeni çevre yasası çıktı
  Ticari eğitime karşı birleşik bir gençlik kurultayı örgütlemek için ileri!
  Limter-İş yönetiminin saldırgan tutumunun arkasında ne var?
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Kayseri'de 1 Mayıs...

“Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği!”

Kayseri'de 1 Mayıs yaklaşık 500 kişilik bir katılımla gerçekleştirildi. Eylem Veterinerlik Fakültesi'nin önünden saat 16.30'da başlayıp Fuar alanında halaylarla bitirildi. Katılımın geçen seneye oranla az olmasında, özellikle 1 Mayıs'ın hafta içine gelmesinin büyük bir etkisi oldu.

Eylemde sendikaların katılımı zayıftı. Eylemin en kitlesel katılımı 120 kişiyle Eğitim-Sen oluşturuyordu. KESK'in diğer şubeleri ise oldukça zayıf bir tablo çizdiler. Alana SES 18, BES ise yalnızca 8 kişi ile katıldı.

En önde tertip komitesi imzalı “Yaşasın 1 Mayıs!” pankartı taşındı. Tertip komitesinin içinde yeralan TÜMTİS 20 işçiyle eylemde yerini aldı. Sendikaların toplam katılımının zayıflığının yanısıra coşkusuz olmaları da dikkat çekiciydi. Alanda 3 işçi figürlü savunma sanayi işçileri “Eşit işe eşit ücret yaşasın 1 Mayıs!” pankartıyla ile katıldılar. En kitlesel işçi korteji Organize Sanayi İşçileriydi. Organize Sanayi İşçileri “İşçiler birleşelim, işimiz ekmeğimiz ve geleceğimiz için elele verelim!” pankartı ile eyleme 30 kişi ile katıldılar.

Reformist sol partilerden Emek Partisi 34 kişi , ÖDP ise 21 kişi ile alanda yerini aldı. Ayrıca Emek Gençliği 39 kişiyle EMEP'in arkasında yeraldı. İnsan Hakları Derneği “İnsan haklarıyla insandır” pankartı açarak 19 kişi ile alanda yerlerini aldılar. Düzen partilerinden CHP 22 kişi, İP ise 20 kişiydi.

Devrimcilerin ise geçen seneye göre katılımda bir zayıflığı vardı. DHP dövizler eşliğinde 28 kişi yürüdü. ESP, “Özgürlük-adalet-halklara eşitlik Yaşasın 1 Mayıs!” pankartı altında 35 kişi ile yürüdü.

BDSP ise eyleme 40 kişilik kortejle katıldı. Komünistler olarak eylem öncesinden Kayseri'deki birçok mahalleye bildirilerimizi dağıtıp ev toplantıları örgütledik. Eyleme “İşçiler birlik halklar kardeş olmalı!/Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu” şiarlı pankartımızla, çeşitli şiarların bulunduğu BDSP ve Ekim Gençliği dövizleri, flamalarımız ve önlüklerimizle katıldık. Kortejimizde yeni insanların yanısıra genç işçilerin ağırlıklı olması ise anlamlıydı. Yürüyüş boyunca ve alanda sloganlarımızı gür bir biçimde haykırdık. Bu noktada görselliğimiz, alandaki duruşumuz ve coşkumuz dikkat çekiciydi.

Alanda BDSP'nin 1 Mayıs bildirisinin dağıtımının yanısıra Ekim Gençliği'nin satışınıda gerçekleştirdik. Eylemde “Yaşasın 1 Mayıs!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Katil ABD Ortadoğu'dan defol!”, “İran halkı yalnız değildir!”, “Kölelik yasası geri çekilsin!”, “Terör yasasına hayır!”, “Parasız eğitim parasız sağlık!”, “Filistin, Irak, İran direniyor, direnen halklar kazanacak!”, “Habip yoldaş, Ümit yoldaş, Hatice yoldaş yaşıyor!”, “Devrimciler ölmez devrim davası yenilmezdir!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Kurtuluş devrimde kurtuluş sosyalizmde!”, “İşçiler birlik halklar kardeş olmalı!” sloganlarını haykırdık.

Süreklilik kazanmış şovenist histeriye, günler öncesinden başlatılan “provokasyon olacak, büyük olaylar bekliyoruz” türünden çarpıtmalara ve işgününe rağmen katılım Kayseri ölçeğine göre çok da kötü değildi. İşçi katılımı sınırlı da olsa özellikle Organize işçilerinin katılımı anlamlıydı.

Kayseri BDSP

--------------------------------------------------------------------------------------

Trabzon'da coşkulu 1 Mayıs!

KTÜ Öğrenci Platformu olarak Trabzon'da çalışmalarımıza 1 Mayıs'a haftalar kala başlamıştık. Fakat disiplinli bir çalışma öremediğimiz için hedeflediğimiz birçok hazırlığı yapamadık. Sadece okullarda kantin konuşmaları ve sınıf duyuruları yapıldı.

Bizler Ekim Gençliği olarak platform çalışmaları dışında çevremizi 1 Mayıs'a çağırmak ve öncesinde motivasyon sağlamak amacıyla 28 Nisan günü Trabzon Gençlik Evi'nde 1 Mayıs etkinliği gerçekleştirdik.

Etkinliğimiz işçi sınıfının mücadelesini anlatan sinevizyon gösterimiyle başladı. 1 Mayıs tarihsel anlam ve önemini anlatan konuşmayla devam etti. Devrim mücadelesini anlatan şiirler okundu. Etkinliğin sonunda müzik grubuyla hep beraber türküler ve marşlar söyledik. Etkinliğe 25 kişi katıldı.

1 Mayıs günü eylem saat 11:30'da Tedaş'ın önünden başladı. Biz eyleme KTÜ Öğrenci Platformu pankartı arkasında 60 kişilik kitleyle ve dövizlerimizle katıldık. Toplumcu Mühendislik ve Mimarlık Öğrencileri, Gençlik Kültür Sanat Evi ve Karadeniz'de Martı Olmak Bülteni imzalarıyla 13 Mayıs günü gerçekleştireceğimiz ticari eğitime karşı kurultaya çağrı yapan dövizler taşıdık. Pankartlarımızda ise “Üniversite bütçeleri öğrencilere açılsın!”, “Üniversiteleri emperyalizme teslim etmeyeceğiz!”, “Üniversiteler bizimdir bizimle özgürleşecek!”, “Diplomalı işsiz olmayacağız!” yazılıydı.

Mitinge 1000'i aşkın bir kitle katıldı.

Trabzon Ekim Gençliği

--------------------------------------------------------------------------------------

Zonguldak'ta 1 Mayıs...

Karaelmas'ın diyarından 1 Mayıs coşkusu!

Zonguldak'ta 1 Mayıs kutlaması saat 16:30'da kitlenin İstasyon Meydanı'nda toplanmasıyla başladı. Saat 17:00'de önde sendikaların arkasında üniversite öğrencilerinin ve siyasi partilerin pankartlarını açmalarıyla yürüyüş başladı. Mitinge yaklaşık 750 işçi-emekçi ve genç katıldı. Sendikalardan en iyi katılımı KESK'e bağlı sendikalar gerçekleştirdi. Tüm pankartların Madenci Anıtı önündeki alana girmesiyle miting başladı.

Ereğli Eğitim Öğrencileri “Sözleşmeli öğretmen olmayacağız!/Eğitim Öğrencileri” pankartı ile mitingte yerini aldı. 25'e yakın eğitim öğrencisinin yürüdüğü kortejde yürüyüş ve miting boyunca, “Sözleşmeli köle olmayacağız! “, “Parasız eğitim, parasız sağlık!” , “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!” , “Yaşasın halkların kardeşliği!” , “Katil ABD Ortadoğu'dan defol!” sloganları sık sık atıldı. Miting alanında HÖC ve ZKÜ Öğrencileri kortejleriyle sık sık ortaklaşa sloganlar atıldı. Kürsüden sendika başkan ve yöneticilerinin yaptığı konuşmaların ardından Tolga Sağ konseri gerçekleştirildi. Konser boyunca alanda halaylar çekildi.

Mitinge, Karadeniz Ereğli Eğitim Öğrencileri 25, ZKÜ Öğrencileri 20, HÖC 30, ÖDP 100, SDP 60, EMEP 40 kişiyle katıldı.

Zonguldak Ekim Gençliği

-----------------------------------------------------------------------------------

Hakkari'de 1 Mayıs

Hakkari'de yıllardan sonra geçen senenin ardından 1 Mayıs kutlamaları ikinci kez gerçekleşti. Ancak geçen yılın aksine bu sene 1 Mayıs oldukça sönük geçti. 1 Mayıs geçen yıl gerek il merkezinde, gerekse Yüksekova ilçesinde oldukça coşkulu geçmişti. Bu sene Hakkari'de il merkezinde basın açıklamasıyla yetinildi. Yüksekova'da ise 400 kişilik bir eylemle 1 Mayıs kutlandı. KESK, DİSK, DTP, kültür merkezleri ile belediye meclis üyeleri eyleme katıldı.

Ancak işçilerin neredeyse yok denecek kadar az olması ve tertip komitesinin ürkek tavrı nedeniyle emekçilerin talepleri eyleme yansımadı.

DTP ve DİSK'ten bir grup dışında taleplerini dile getiren olmadı. “Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” ile feodal zihniyetin açık bir göstergesi olarak “Kadın anadır, onurumuzdur!” sloganları atıldı.

Kısacası zayıf bir kutlama oldu. Bunda elbette yakın geçmişte yaşanan Şemdinli olaylarının etkisi gözardı edilemez. Devletin halkı sindirme operasyonları sonuç vermiş görünüyor. Zira halkın bu yıl alana çıkmamasındaki en büyük etken kent üzerindeki belirsizlik tablosu ve bunun yarattığı korku ruh halidir.

Hakkari'den bir kamu emekçisi

---------------------------------------------------------------------------------------

Antakya'da 1 Mayıs...

“Ortadoğu halkları sıklaştırın safları!”

İşçi ve emekçilerin mücadele günü olan 1 Mayıs günü Antakya'da çeşitli sendika, DKÖ ve devrimci çevrelerin oluşturduğu 1 Mayıs Platformu tarafından bir miting düzenlendi. Saat 13:30'da kitlenin Maksim'de toplanmasıyla İskenderun ve çevre ilçelerden gelecek kitle beklenmeye başlandı. İlçelerden gelen kitlenin de toplanmasıyla yaklaşık 2 bin kişi kortejler oluşturarak yürüyüşe geçti.

Miting alanı olan Uğur Mumcu Bulvarı etrafında toplanan kitlenin selamlanması, devrim ve 1 Mayıs şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu yapılmasıyla miting başladı. Kürsüden yapılan konuşmalarda Kürdistan'daki gelişmeler, İran'a yönelik müdahale hazırlıkları, Irak direnişinin yanısıra işçi ve emekçilere yönelik hak gasplarına ve saldırılara vurgu yapıldı.

Mitingte “1 Mayıs kızıldır kızıl kalacak!”, “Katil ABD Ortadoğu'dan defol!”, “Ortadoğu halkları sıklaştırın safları!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!” sloganları atıldı.

Miting öncesi süreçte sendikaların ve tertip komitesinin 1 Mayıs'a yönelik çalışmalarındaki zayıflık alana da yansıdı. Sendikalar ve DTP kortejlerindeki gözle görülür azalmanın tersine devrimci çevrelerdeki nispi artış 1 Mayıs'ın devrimci bir havada geçmesine neden oldu. Miting müzik dinletisi ve çekilen halaylar eşliğinde sona erdi.

Komünistler mitinge Marks, Engels, Lenin figürlerinin yeraldığı bir bez afişin yanı sıra “Emperyalist saldırganlığa ve kapitalist sömürüye karşı yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği!/BDSP” imzalı bir pankartla ve 45 kişilik coşkulu kortejiyle katıldılar.

Antakya BDSP

------------------------------------------------------------------------------------

Sivas'ta 1 Mayıs...

“Direnen halklar kazanacak!”

1 Mayıs mitingine çağrı amacıyla öncesinde 30 Nisan günü saat 14.00'te Cıbırlar Parkı önünde yapılan basın açıklamasına 85 kişi katıldı. 1 Mayıs çağrısının yapıldığı eylemde “Yaşasın 1 Mayıs!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Yaşasın iş, ekmek, özgürlük!” sloganları haykırıldı.

1 Mayıs günü saat 12.00'de Mevlana Meydanı'nda yapılan miting Eğitim-Sen binasından çıkan kitlenin kortej oluşturarak alana doğru yürüyüşe geçmesiyle başladı. Eğitim-Sen, C.Ü. Devrimci Demokrat Öğrenciler, Gençlik Federasyonu, Efendisizler, Öğrenci İnisiyatifi, Kızılırmak Dergisi, Öğrenci Kolektifi, Halkevleri, EMEP VE ÖDP'nin yeraldığı eyleme 300 kişi katıldı.

Eylemde sıklıkla “Soruşturmalar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Yaşasın 1 Mayıs!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Bıji bıratiya gelan!”, “Devrimci tutsaklar onurumuzdur!”, “Tecridi kaldırın ölümleri durdurun!”, “Katil ABD Ortadoğu'dan defol!”, “Direnen halklar kazanacak!” sloganları atıldı.

ÖDP ve Halkevleri'nin nispeten daha kitlesel olduğu eylem halaylarla son buldu. Mitingin sonunda kortej oluşturarak alanın sonuna kadar sloganlarla yürüyüşe geçen C.Ü. Devrimci Demokrat Öğrenciler kitlenin ilgisini çekti.

Ekim Gençliği/Sivas

---------------------------------------------------------------------------------------

Bursa'da 1 Mayıs...

“TMY'ye hayır!”

İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs Bursa'da da kutlandı. Zafer Parkı'nda toplanan yaklaşık 2 bin kişi buradan mitingin yapılacağı Gökdere Meydanı'na kadar sloganlarla yürüdü.

1 Mayıs'a konfederasyonlardan DİSK; Genel-İş, BMİS, Tekstil, KESK; Eğitim-Sen, SES,Tüm Bel-Sen, Haber-Sen, Türk-İş; Türk-Metal, Petrol-İş, Tek-Gıda İş, Yol-İş, TÜMTİS sendikaları ile katılırken Bağımsız Tekstil İşçileri Sendikası da (BATİS) mitingde yerini aldı. Meslek odalarından TMMOB, düzen solundan İP, CHP ve SHP, reformist soldan ÖDP (100), SDP (150), DTP (100), EMEP (100), devrimci gruplardan DHP (40), HÖC (60), ESP (50) ve Partizan (36), SODAP, derneklerden ÇHD, Alevi ve Yöre Dernekleri Platformu (40), Halklevleri (200), İHD, İşçi Hakları Derneği (35), Sosyal Demokrasi Derneği, Bursa Eğitim Kooparatifi Girişimi ve Öğrenci Dayanışma Evi Girişimi (40) katıldı.

1 Mayıs'a katılan işçi sendikalarından BATİS (160) ve TÜMTİS (100) en kitlesel ve coşkulu kortejler arasındaydı. 77 gündür direnen Horoz Lojistik işçileri de alanda yerlerini aldılar. DİSK (100) ve KESK (250) kortejleri zayıf ve cansızdı. Türk-İş (30) temsili düzeyde katılım sağlarken devrimci grupların katılımı da zayıftı. Halkevleri kitleselliğiyle dikkat çekerken reformistlerin katılımı da zayıftı.

Öncesi ve miting alanıyla Bursa'da son yılların her açıdan en sönük 1 Mayıs'ı gerçekleşti. İşçi şehrinde neredeyse işçisiz bir 1 Mayıs kutlandı.

1 Mayıs'a alanda katılan CHP, kürsüden yapılan konuşmalarda tasvip etmedikleri sözler söylendiği, ‘bölücülere' prim verildiği gerekçesiyle alandan ayrıldı. Kürt halkına düşmanlıkta sınır tanımayan ‘sosyal demokrat' CHP'ye, sermayenin işçi sınıfı içindeki ajanları, tescilli hainler Türk-Metal çetesi öncülüğündeki Türk-İş de destek verdi.

Alandaki en olumlu tablo devrimci güçlerin “TMY'ye hayır!” dövizleri açarak, slogan atarak 5 dakikalık oturma eylemi yapmaları oldu.

Komünistler 1 Mayıs'a “Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği!/Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu” imzalı pankartları, kızıl bayrakları ile işçi ve gençlik kitlesinden oluşan 20 kişilik kortejleriyle katıldılar.

BDSP/Bursa

------------------------------------------------------------------------------------

Eskişehir'de coşkulu 1 Mayıs

İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs Eskişehir'de sendikaların, reformist sol partilerin ve devrimci grupların katılımıyla coşkuyla kutlandı. Saat 17:30'da AÜ Tramvay durağından başlayan yürüyüş Sakarya Caddesi Sıhhıye Meydanı'nda sonlandırıldı. Tüm kortejler alana geldiğinde mücadelede şehit düşenler adına 1 dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi. Saygı duruşu sonrasında yapılan konuşmalar ve çekilen halaylarla 1 Mayıs sonlandırıldı. Mitinge KESK, DİSK, TMMOB, EBTO, ESMMMO ve Türk İş'e bağlı Kristal-İş, Şeker İş, Türk Metal-Sen, TTB, ESP, SGD, Halkevleri, Öğrenci kolektifi, Eskişehir Gençlik Derneği, SDP, SDG, Emek Partisi, Emek Geçliği, ÖDP ve düzen partilerinden DSP, İşçi Partisi ve SHP'nin de aralarında bulunduğu yaklaşık 1000 kişi katıldı.

Biz de Toplumcu Mimarlık Mühendislik ve Bağımsız Eğitim Öğrencileri çalışması yapan öğrenciler olarak “Ticari eğitime hayır!/AÜ-OGÜ Öğrencileri” imzalı pankartımızla, sözleşmeli öğretmenliğe, yetkin mühendislik yasasına ve geleceksizliğe karşı dövizlerimizle alanda yerimizi aldık. Alanda sık sık “Sözleşmeli öğretmen olmayacağız!”, “Diplomalı işsiz olmayacağız!”, “Yetkin mühendislik yasasına hayır!”, “YÖK kalkacak polis gidecek üniversiteler bizimle özgürleşecek!”, “Sermaye defol üniversiteler bizimdir!”, “Kahrolsun sermaye iktidarı!” “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”, “Marx, Engels, Lenin yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Kurtuluş devrimde, kurtuluş sosyalizmde!”, “Gençlik gelecek gelecek sosyalizm!” sloganlarını gür bir şekilde haykırdık.

Eskişehir'den Mimarlık-Mühendislik ve Eğitim Fakültesi Öğrencileri

------------------------------------------------------------------------------------

Türk-İş bürokratları eylem alanında yoktu!..

Samsun'da 1 Mayıs'a 1500 emekçi katıldı

KESK ve DİSK tarafından düzenlenen 1 Mayıs mitingi İstasyon Mahallesi'nden yürüyüşle başladı. Yaklaşık 1500 kişinin katıldığı eyleme DİSK, Emekli-Sen, KESK, Eğitim-Sen il ve ilçe şubeleri, ESM, SES, BES, TMMOB, Tüm-İş, Tes-İş, ÖDP, EMEP, SDP, Halkevleri, Öğrenci Koordinasyonu, OMÜ Eğitim Fakültesi Öğrencileri, Liseli Genç Umut, Hayalet, SGDF, ESP, TAYAD, HÖC, TÖP, Yurtsever Gençlik, ADD, ‘78'liler Derneği pankart ve flamalarıyla katıldı.

Genç komünistler olarak “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!/Gençlik Kültür Sanat Evi” imzalı pankartlarımızla, kızıl bayraklarımızla, “Zafer direnen halkların olacak!”, “Ticari eğitime ve geleceksizliğe karşı mücadeleye!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Kahrolsun emperyalizm!”, “Parasız sağlık, parasız eğitim!”, “Katil ABD Ortadoğu'dan defol!” yazan önlüklerimizle alandaydık.

Eylemin genel olarak cansız geçmesine rağmen genç komünistler olarak eylem boyunca coşkumuzu koruduk. Eylem boyunca sık sık “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”, “Marks, Engels, Lenin yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Sınıfa karşı sınıf savaşı!”, “Zafer direnen halkların olacak!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Kızıl bayrak yukarı daha daha yukarı!” sloganlarını attık.

Türk-İş'in eylem alanında olmaması dikkat çekti. Tertip komitesi ise eylemi oldu bittiye getirmeye çalıştı.

Samsun Gençlik Kültür Sanat Evi çalışanları