06 Mayıs 2006 Sayı: 2006/17 (17)
  Kızıl Bayrak'tan
   1 Mayıs'ın gösterdikleri
  1 Mayıs ve sınıf hareketi
  1 Mayıs aynasından sol hareket
  1 Mayıs'ta azgınlaşan devlet terörü
  Sınır ötesi operasyon hevesi Washington'daki efendiye takıldı
  İstanbul Kadıköy'de coşkulu 1 Mayıs
Ankara'da 1 Mayıs...
İzmir'de 1 Mayıs...
Adana ve Mersin'de 1 Mayıs
Çeşitli kentlerdeki 1 Mayıs gösterileri
Türkiye'de 1 Mayıs gösterilerinden
KESK ve 1 Mayıs
1 Mayıs üzerine bazı notlar /Yüksel Akkaya
  8 Mart'ın ardından 1 Mayıs'ta da iki ayrı irade, iki ayrı tutum; 1 Mayıs'ın ayrıştırıcı ve saflaştırıcı rolü / (Orta sayfa)
  Ankara 1 Mayıs izlenimleri
  1 Mayıs'tan aldığımız güçle 13 Mayıs gençlik kurultayına yürüyoruz
  Ankara'da 1 Mayıs ve gençlik
  Gençlik 1 Mayıs alanlarındaydı
  Almanya'da 1 Mayıs gösterileri
  Avrupa ülkelerinde 1 Mayıs gösterileri
  Dünyada 1 Mayıs; Yüzbinlerce işçi ve emekçi alanlara çıktı
  Dünyanın en büyük teröristi ABD emperyalizmidir
  Azerbaycan İran'a saldırıda yer almayacağını açıkladı
  Yeni çevre yasası çıktı
  Ticari eğitime karşı birleşik bir gençlik kurultayı örgütlemek için ileri!
  Limter-İş yönetiminin saldırgan tutumunun arkasında ne var?
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Cenevre: Emperyalist savaşa, sosyal saldırılara ve işsizliğe karşı öfke

İşçi sınıfının uluslararası mücadele günü olan 1 Mayıs, bölgemiz Cenevre'de coşkulu bir havada kutlandı. Bölgemizde 1 Mayıs hazırlıklarımıza propaganda materyallerimizle erken bir süreçte başladık. İki ayrı bildirimizi 1 Mayıs öncesinden yaygınca dağıttık. 1 Mayıs afişlerimizi Cenevre Üniversitesi çevresine, sendikalara, kurumlara ve kitle örgütlerine ve 1 Mayıs yürüyüşünün başlangıç ve bitiş güzergahına yaptık.

1 Mayıs günü yürüyüş kortejimizi pankart ve dövizlerimizle oluşturduk. 2 bin Fransızca yazılı bildirilerimizi yaygınca dağıttık. 30 kişilik kortejimizle yürüyüşteki yerimizi aldık.

Bu yıl 1 Mayıs'ın hafta içine denk geliyor olmasından kaynaklı geçmiş yıllara oranla katılım genel olarak düşüktü. Yaklaşık 2500 kişilik kitleyle Cenevre'de 1 Mayıs kutlandı. Bu yıl 1 Mayıs'ta emperyalist savaş, sosyal saldırılar ve işsizlik öne çıktı.

TKİP taraftarları/Cenevre

----------------------------------------------------------------------------------------

TKİP taraftarları olarak etkili bir 1 Mayıs çalışması yürüttük...

İsviçre-Basel'de 1 Mayıs

Merkezi meteryallerimizin zamanında elimize geçmesi bu yılki 1 Mayıs çalışmalarına daha erken bir tarihte başlamamızı sağladı. Yaptığımız toplantılarla nasıl bir ön çalışma yürüteceğimizi ve bunu 1 Mayıs alanında nasıl somutlayacağımızı tartışarak planladık. Materyallerimizin yaygın kullanımının propagandamızın geniş kitlelere taşınmasında etkili bir araç olduğu inancıyla işe başladık.

“Sosyal hak gasplarına, ırkçılığa ve emperyalist saldırganlığa karşı sosyalizm için mücadeleye” başlıklı TKİP Yurtdışı Örgütü imzalı Türkçe-Almanca bildirimizi ve aynı şiarın yeraldığı TKİP imzalı Almanca afişimizi yaygınca kullandık. 3 bin adet bildiriyi posta kutularına dağıttık, 500'ü aşkın bildiriyi ise alanda kullandık. Geçen yıldan farklı olarak bu yıl alanda bildirilere gösterilen ilgi dikat çekiciydi.

Yüzlerce afişimizle Basel sokaklarını donattık. Afişlerimiz her söküldüğünde döne döne yeniden yaptık. Materyal kullanımını birebir ilişkilerle destekleyerek en geniş katılımı sağlamaya çalıştık. 1 Mayıs`tan bir gün önce ise “Türkiye'de işçi hareketinin tarihi ve sendikalar” konulu sinevizyon gösteriminin de yapıldığı bir seminer örgütledik ve 1 Mayıs'a katılım çağrısı yaptık.

Ön çalışmamızı 1 Mayıs alanında yaklaşık 90 kişilik bir kitleyle somutladık. Yürüyüşe “Kapitalist sömürüye ve emperyalist saldırganlığa karşı bütün ülkelerin işçileri birleşin!” Almanca şiarlı TKİP pankartıyla katıldık. Ayrıca “Kapitalist sömürüye ve sosyal hak gasplarına karşı mücadeleye!” Almanca şiarının yer aldığı BİR-KAR pankartı açıldı ve kızıl bayraklar taşındı. Yürüyüşte “Kahrolsun kapitalizm, yaşasın sosyalizm!”, “Yaşasın devrim, yaşasın sosyalizm!”, “Kahrolsun sömürgecilik, Kürdistan'a özgürlük!”, “Yaşasın 1 Mayıs!”, “Yaşasın uluslararası dayanışma!” sloganlarını attık.

İki bin kişinin katıldığı yürüyüşte sendikaların katılımı zayıftı. Zaten önden katılım konusunda bir çabaları da yoktu. İsviçreli bazı sol gruplar ve anarşistler ise yürüyüşe “Devrimci blok” olarak katıldılar.

TKİP Basel taraftarları

----------------------------------------------------------------------------------

Fransa'da 1 Mayıs

Yoğun eylem dalgasının yorgunluğu 1 Mayıs'a katılımı sınırladı

Fransa'da bu sene kutlanan 1 Mayıs'a yaklaşık 100 bin işçi ve emekçi katıldı. Fransa'nın dört bir yanında eylemler düzenlendi ve en büyük gösteri yine Paris'te gerçekleşti. Paris'teki yürüyüşe yaklaşık 30 bin kişi katıldı. Bu rakam geçen seneye göre daha yüksek bir katılımı ifade ediyor.

Yine de son aylarda yaşanan işçi ve öğrenci eylemleri gözönünde bulundurulursa Fransa'nın genelinde beklenen katılım gerçekleşmedi. Bunun aslında birçok nedeni var. Eğer son aylarda kitleleri seferber eden CPE yasası geri çekilmeseydi, bu yıl Fransa'nın yaşadığı en görkemli 1 Mayıslar'dan biri yaşanabilirdi. Diğer bir neden kitlelerin son aylarda yaşadığı yoğunluktu. İkibuçuk aydır yaklaşık hergün eylemlere katılan kitlelerin nefes alması gerekiyordu. Yoğun bir sürecin yaşanması kitleleri ister istemez yordu. Temel nedenlerden bir diğeri ise sendikaların bir çağrı yapmamasıydı. Organizasyon yerellere bırakıldı ve doğal olarak kitlelere yönelik çalışma sınırlı kaldı. Ayrıca birçok bölgelerde okulların tatil olması ve havanın da kötü olması, ister istemez katılımı etkiledi.

Paris'te yürüyüşün başında sendikalar, öğrenci sendikaları ve Fransız sol gruplar yeraldılar. Fakat her 1 Mayıs'ta olduğu gibi yine Türkiyeli gruplar 1 Mayıs'a devrimci bir hava kattılar. Türkiyeli gruplar önceden biraraya geldiler, 1 Mayıs organizasyonu gerçekleştirdiler. Yürüyüş başlamadan alanda bir miting düzenlendi. Burada Türkçe ve Fransızca ortak bir metin okundu. Ardından müzik eşliğinde kitle birlikte halay çekti.

Yürüyüşe geçildiğinde her grup kendi pankartı arkasına geçti. TKİP taraftarları olarak yürüyüş boyunca Fransızca bildiri dağıttık ve kızıl bayraklarla yürüyüşe geçtik. 70 kişilik kortejimizle eylemdeki yerimizi aldık.

TKİP taraftarları/Fransa

---------------------------------------------------------------------------------------

Fransa-Hennebont'ta 1 Mayıs

Fransa'nın Brötonya bölgesinin Hennebont kentinde 1 Mayıs yürüyüşü gerçekleştirildi. Yürüyüşten önce bir konuşma yapıldı. Konuşmada Avrupa'daki sosyal hak gaspları anlatıldı. Türkiye'de yaşanan ‘77 1 Mayıs katliamından sözedildi.

Eyleme Fransız sendikalarından CGT, FO, FSU, SOLIDAIRES, CFDT ve CNT katıldı. Yürüyüşe yaklaşık 700 kişi katıldı. Bu sene olumsuz hava koşulları katılımı etkiledi.

Komünistler eyleme geçen yıla oranla daha güçlü bir katılım sağladılar. “Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği!/TKİP” imzalı pankart arkasında yürüdüler. TKİP imzalı Fransızca ve Türkçe bildiriler dağıtıldı.

Brötonya/Kızıl Bayrak

------------------------------------------------------------------------------------

Rotterdam'da 1 Mayıs

Bu yıl 1 Mayıs Rotterdam'da Belediye Binası önünden yürüyüşle başladı. Yürüyüşe çoğunluğu Asya kökenlilerden oluşan yaklaşık 500 kişi katıldı. Sloganlar ve çeşitli kültürlerin dansları ve müzikleri eyleme renk verdi.

Komünistler olarak biz de “Yaşasın proletarya enternasyonalizmi!/TKİP” imzalı Hollandaca pankartımız ve kızıl bayraklarımızla yürüyüşe katıldık. Yürüyüş boyunca bildirilerimizi dağıttık.

Yürüyüşün sonunda 1 Mayıs çalışma komitesi içinde yeralan bazı kurumlar günün önemine ilişkin konuşmalar yaptılar.

TKİP taraftarları/Hollanda