06 Mayıs 2006 Sayı: 2006/17 (17)
  Kızıl Bayrak'tan
   1 Mayıs'ın gösterdikleri
  1 Mayıs ve sınıf hareketi
  1 Mayıs aynasından sol hareket
  1 Mayıs'ta azgınlaşan devlet terörü
  Sınır ötesi operasyon hevesi Washington'daki efendiye takıldı
  İstanbul Kadıköy'de coşkulu 1 Mayıs
Ankara'da 1 Mayıs...
İzmir'de 1 Mayıs...
Adana ve Mersin'de 1 Mayıs
Çeşitli kentlerdeki 1 Mayıs gösterileri
Türkiye'de 1 Mayıs gösterilerinden
KESK ve 1 Mayıs
1 Mayıs üzerine bazı notlar /Yüksel Akkaya
  8 Mart'ın ardından 1 Mayıs'ta da iki ayrı irade, iki ayrı tutum; 1 Mayıs'ın ayrıştırıcı ve saflaştırıcı rolü / (Orta sayfa)
  Ankara 1 Mayıs izlenimleri
  1 Mayıs'tan aldığımız güçle 13 Mayıs gençlik kurultayına yürüyoruz
  Ankara'da 1 Mayıs ve gençlik
  Gençlik 1 Mayıs alanlarındaydı
  Almanya'da 1 Mayıs gösterileri
  Avrupa ülkelerinde 1 Mayıs gösterileri
  Dünyada 1 Mayıs; Yüzbinlerce işçi ve emekçi alanlara çıktı
  Dünyanın en büyük teröristi ABD emperyalizmidir
  Azerbaycan İran'a saldırıda yer almayacağını açıkladı
  Yeni çevre yasası çıktı
  Ticari eğitime karşı birleşik bir gençlik kurultayı örgütlemek için ileri!
  Limter-İş yönetiminin saldırgan tutumunun arkasında ne var?
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Ankara İşçi Bülteni...

Her gün 1 Mayıs, her gün kavga!

İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs'ta biz de Ankara İşçi Bülteni olarak yerimizi aldık. İşçi Bülteni çalışanları olarak 1 Mayıs çalışmasına yaklaşık bir ay önce başladık. 1 Mayıs çalışması boyunca düzenli bir şekilde çeşitli sektörlerden işçi arkadaşlarla toplantılar yaptık. Tüm süreci bu toplantılarda alınan kararlar doğrultusunda örgütledik. Bülten çalışması sırasında tanıştığımız işçi arkadaşların 1 Mayıs'a katılımı bizim açımızdan anlamlıydı.

Toplantılar sonucunda, alınan kararlar doğrultusunda bültenimizin Nisan sayısını 1 Mayıs gündemli çıkarttık. Bültenimizin dağıtımını fabrikalarda ve sanayi bölgelerinde yaygınca yaptık. Yanısıra BDSP bildirilerini de yaygınca dağıttık. Ankaralı işçileri 1 Mayıs'a çağırdık. Ayrıca bülten imzalı 1 Mayıs afişi çıkardık. Afişlerimizi sanayi bölgelerinde ve semtlerde yaygınca kullandık.

23 Nisan günü bir piknik gerçekleştirdik. Hava koşullarının olumsuz olmasına rağmen pikniğimizi yaptık. Bazı işçi arkadaşların o gün çalışmak zorunda kalmaları pikniğe katılımı biraz düşürdü.

1 Mayıs'tan önce yaptığımız son toplantıda, 1 Mayıs'a pankartımızla ve dövizlerimizle katılma kararı aldık. Alanda “Sendikasız, sigortasız çalışmaya, sosyal güvenlik yasasına karşı örgütleneceğiz, kazanacağız!/İşçiden İşçiye Ankara İşçi Bülteni” imzalı pankartımızla yeraldık. Alan için bıraktığımız bir miktar bültenimizin dağıtımını gerçekleştirdik. Ayrıca dövizlerimizde de “Yaşasın 1 Mayıs!”, “Parasız sağlık, parasız eğitim!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” şiarlarının bulunduğu dövizleri taşıdık.

Bu 1 Mayıs'ta bir kez daha gördük ki, sendika ağaları sınıfın kavga ve mücadele gününü devrimci içeriğinden tamamen soyutlayarak içini boşaltıyorlar. Bunun önüne geçmenin biricik koşulu sınıf çalışmasında daha da derinleşmekten ve siyasal bir işçi hareketi yaratmaktan geçiyor. Ancak bunu yaratabildiğimiz koşullarda, sendika ağlarına, sermaye devletinin karşı propagandasına rağmen, 1 Mayıs işçi sınıfının elinde mücadele bayrağı olarak dalgalanmaya devam edecektir.

Ankara İşçi Bülteni çalışanları

---------------------------------------------------------------------------------------

1 Mayıs alanına Mamaklı emekçilerin sesini soluğunu taşıdık...

“Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın sosyalizm!”

Mamak İşçi Kültür Evleri 1 Mayıs öncesinde yürüttüğü faaliyetin coşkusunu 1 Mayıs alanına da taşıdı. Sabah erken saatlerden itibaren Mamak'ın 4 ayrı mahallesinden emekçiler miting alanına taşındı. Necatibey Caddesi'nde toplandıktan sonra “Yaşasın 1 Mayıs!/Mamak İşçi Kültür Evleri” imzalı pankartımızla yürüyüşe geçtik. Maltepe Nokta durağında kortejler oluşturulduktan sonra “Bütün ülkelerin işçileri birleşiniz!” şiarlı, Marks, Engels, Lenin figürlü BDSP pankartı arkasında işçi sınıfı ve emekçilerin taleplerini haykırdık. “Yoksulluğa, yozlaşmaya ve geleceksizliğe karşı 1 Mayıs'a!” şiarıyla yürüttüğümüz yoğun faaliyetimizin politik platformunu yansıtan bir duruşla yeraldık.

İşçi Kültür Evleri arkasında “Emperyalist savaşa karşı işçilerin birliği halkların kardeşliği!”, ‘Herkese iş tüm çalışanlara iş güvencesi!” şiarlı dövizlerimizi taşıdık. Disiplinli ve coşkulu yürüyüş kolu boyunca emperyalist saldırganlığa, sosyal yıkım saldırılarına, yoksulluk ve sefalete ilişkin ajitasyon konuşmaları yaptık.

Miting alanında çekilen halayların, atılan sloganların ardından Mamak İşçi Kültür Evleri olarak yürüyüş güzergahına doğru sloganlarımızla tekrar yürüdükten sonra Necatibey Caddesi'nde eylemimizi sonlandırdık.

Eylem boyunca “GSS geri çekilsin!”, “Sağlık haktır satılamaz!”, “Eğitim haktır satılamaz!”, “Çözüm devrimde, kurtuluş sosyalizmde!”, “Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği!”, “Yoksulluğa mahkum, yozlaşmaya teslim olmayacağız!”, “1 Mayıs kızıldır, kızıl kalacak!” sloganları sıklıkla atıldı.

Mamak İşçi Kültür Evleri'nin Mamak'a seslenen güçlü ve sürekli faaliyetinin üzerinden sürdürdüğümüz 1 Mayıs çalışması bu yıl alana istediğimiz düzeyde yansımadığını söyleyebiliriz. Yine de çok yönlü olarak çeşitli araç ve etkinliklerle yürüttüğümüz faaliyetimiz geçen yılı aşan bir düzey yakalamıştır. Ön hazırlık sürecinde toplamında 250 civarı emekçiyi biraraya getiren etkinlikler gerçekleştirdik. Fakat bir yönüyle 1 Mayıs'ın iş gününe gelmiş olması bu çalışmanın alana yansımasında bir engel olarak karşımıza çıktı diyebiliriz. Nesnel zorlukların yanısıra emekçileri alana taşıma noktasında varolan eksiklikleri kapsamlı bir değerlendirmeye konu edip çalışmamızı daha ileri bir düzeyden güçlendireceğiz.

Sonuç olarak Mamaklı işçilerin, kadınların, gençlerin gelecek güzel günlere olan özlemini bir kez daha 1 Mayıs alanına taşımış olduk.

Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın sosyalizm!

Mamak İşçi Kültür Evleri

--------------------------------------------------------------------------------------

Ankara Devrimci 1 Mayıs Platformu coşku ve disipliniyle alandaydı...

“Yaşasın devrimci 1 Mayıs!”

Ankara'da yaklaşık üç hafta önce “Devrimci bir 1 Mayıs için ileri!” şiarıyla biraraya gelen Ankara Devrimci 1 Mayıs Platformu bileşenleri, 1 Mayıs mitingine Gazimustafakemal Bulvarı güzergahında oluşturulan yürüyüş kolundan katıldı. Sabah saat 10:30'da “Yaşasın 1 Mayıs! Taksim/Kızılay yasağına son! 1 Mayıs resmi tatil ilan edilsin!/Ankara Devrimci 1 Mayıs Platformu” imzalı ortak pankart arkasında sırasıyla Alınteri, BDSP, DHP, HÖC, Kaldıraç ve Partizan kortejleri yerini aldı.

Geçen yıla oranla devrimci kortejlerde katılım daha zayıftı. Fakat coşkusu ve disiplini ile platform kortejleri 1 Mayıs'ın tarihsel ve sınıfsal özüne uygun bir tutumla hareket etti. Yürüyüşün başladığı saatlerde “1 Mayıs kızıldır, kızıl kalacak!”', “Yaşasın devrimci 1 Mayıs!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganları ortak bir şekilde atıldı. Geçen yıllara göre daha erken bir tarihte biraraya gelen Platform bileşenleri alanda birlikte hareket etme noktasında yaşanan sorunları büyük oranda ortadan kaldırdı. Miting alanına girerken arama noktasının önünde bekleyen Platform bileşenleri ortak sloganlarını attı. Platform alana toplamında 450 kişi katıldı.

Ankara Devrimci 1 Mayıs Platformu 1 Mayıslar'ı tarihsel ve sınıfsal özüne uygun bir şekilde örgütleyebilmek için atılmış anlamlı bir ilk adım oldu. Gerek ön süreci ile gerekse alandaki duruş ve tutumuyla geleceğe dönük önemli bir başlangıç gerçekleştirdi.

Ankara/BDSP