04 Mart 2006 Sayı: 2006/08 (08)
  Kızıl Bayrak'tan
   8 Mart politik olarak bugünden kazanılmıştır
  Sermaye iktidarı ABD'nin tam hizmetinde
  İşgalciler Irak halklarını birbirine boğazlatmak istiyor
  Sauna çetesi ve Küre operasyonu
TEKEL'de yeni oyunlar yeni saldırılar
  Tekstil sektöründe sömürüyü derinleştirme hazırlıkları
Sosyal güvenlik saldırısına karşı çıkmak için sendikal ihanet barikatı parçalanmalıdır
5 Mart'ta Beyazıt'tayız!
  Ankara Devrimci 8 Mart Platformu eylem ve etkinlik programı
  8 Mart etkinliklerinden
Küçükçekmece İşçi Platformu'nun 8 Mart etkinliği
  Mamak İşçi Kültür Evi'nde 8 Mart etkinliği
  İzmir BDSP'nin 8 Mart çalışmalarından
  Kadın sorunu ve toplumsal kurumlaşmalar (Orta sayfa)
   Kapitalizm kadın sorununu çözemez döne döne yeniden üretir
   Kentleşme, çeşitlenen kentsel çelişkiler ve faşizm /Yüksel Akkaya
   İstanbul Lİseli Gençlik Platformu'nun kampanyası sürüyor
  Adana Liseli Gençlik Kurultayı çalışmasından
  Yakup Abdal Köyü emekçileri yıkıma karşı direnmekte kararlı
  Yunanistan işçi sınıfının militan direnişi
  ABD kuklaları Suriye'de işbaşında
  Savaş kundakçıları İran'da iç karışıklık yaratmak için "düğmeye bastı"
  Şii ve Sunni liderler mezhep çatışmasını önlemeye çalışıyor
  Irak'taki gelişmelerin anlattıkları
  Bültenlerden
  Basından
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

İstanbul Liseli Gençlik Platformu'nun kampanyası güçlenerek sürüyor...

Çalışmamızı yeni bir düzeye taşıyacağız!

İstanbul Liseli Gençlik Platformu olarak ikinci dönemle beraber başladığımız kampanyamız yaygın bir kitle çalışması, çeşitli eylem ve etkinliklerle sürüyor. Liseli gençliğin birden çok gündemini farklı araç ve yöntemlerle işlemeyi düşünüyoruz. Bu süreçte, İLGP çalışmasının yerelleşebilmesi vurgusuyla uyumlu bir tarzda bir dizi yerelde gerek ortak araçlar gerekse yerelin özgün araçlarıyla birbirinden farklı gündemleri işleyebilme çabası harcıyoruz.

Müşteri değil öğrenciyiz!

Çalışmanın ağırlık noktasını ticari eğitimin sonucu olan paralı eğitim gündemi ve son aylarda yasa tartışmalarıyla gündemleşen özel okullar oluşturuyor. Bu gündemlerin işlenmesi çerçevesinde “Müşteri değil öğrenciyiz/Paralı eğitime karşı mücadeleye!/Liselilerin Sesi” ve “Liselerde soygun var/Paralı eğitime karşı mücadeleye!/İLGP” imzalı iki afiş çıkarttık. Bu afişleri yaygın bir biçimde kullandık.

Aynı zamanda paralı eğitimi gündemleştirebilmek için Liselilerin Sesi imzalı anketleri yaptık. Üç hafta boyunca yaptığımız anket çalışması aracılığıyla 300'ü aşkın liseliyle paralı eğitim sorunu üzerine tartışma imkanı bulduk. Yanısıra birçok lisede kitlelere açık toplantı örgütleme imkanı yakaladık. Bu toplantılar içerisinde özel bir deneyim olarak Anadolu Yakası'nda bir lisede gerçekleştirdiğimiz 15 kişilik toplantının öne çıkartılması gerekiyor. Toplantıya katılan arkadaşlarla ayrıntılı bir tartışma yapabilme imkanımız oldu. Ancak daha da önemlisi toplantıda biraraya gelen 15 kişilik bileşenin yereldeki İLGP faaliyetini yürüten bir çalışma grubuna dönüşmesi oldu. Çalışma grubu düzenli toplantılar yaparak faaliyetini sürdürüyor. Bu okulda ortaya çıkan deneyimden hareketle başka okullarımızda da benzer bir yönelim içerisine girdik.

Yine kampanya süresince Liselilerin Sesi'nin 4. sayısını yaygın bir şekilde dağıttık. Kampanyaya başlarken belirlediğimiz hedeflerden biri de İstanbul bültenini tekrar düzenli periyoda kavuşturmaktı. Bültenin işlevine dair yapılan tartışmalar çerçevesinde yerel çalışmalar arası bağ kuran, yerelleşmeyi güçlendiren bir tarzda İLGP bülteninin bu dönemki ilk sayısını çıkardık, yaygınca dağıttık. Aynı zamanda çalışmamızı dershanelere de taşıdık.

Önümüzdeki dönemde paralı eğitim ve eğitimin özelleştirilmesi gündemi bizim açımızdan temel bir gündem olmaya devam edecek.

Yozlaşmaya, çeteleşmeye, uyuşturucuya geçit yok!

Yine kampanya çerçevesine liseli gençliği hedef alan temel saldırılardan biri olan yozlaşma, çeteleşme ve uyuşturucu saldırısına karşı Gülsuyu bölgesine seslenen bir çalışma başlattık. Faaliyetimizi genel çalışmadan kopartmayan bir tarzda yürütüyoruz. Anket, Liselilerin Sesi, İLGP bülteni gibi araçları bu alanda da kullandık ancak yerel araçlarla özgün gündemin işlenmesini güçlendirdik.

Bu çerçevede “Yozlaşmaya, çeteleşmeye ve uyuşturucuya geçit yok!/Gülsuyu İLGP” imzalı afiş çıkarttık. 500 tane kullandık. Ayrıca konuyu işleyen bir bildiri hazırlayarak, bölgede oturan liselilerin okuduğu okullarda dağıttık.

Bütün ajitasyon ve propaganda faaliyetlerinin yanısıra, böylesi bir çalışmanın temel ihtiyacı olan liseli gençlik için alternatif buluşma alanları yaratabilme sorununa çözüm üretmeye çalışıyoruz. Bugün halihazırda önümüzde bir tiyatro çalışması başlatma hedefi duruyor.

Kampanya çerçevesinde Gülsuyu'nda 30 kişinin katıldığı bir açık toplantı yaptık. Toplantıda kampanyamızı gerekçelendirdik ve destek istedik. Ayrıca uyuşturucu sorunu üzerine bir panel gerçekleştirdik. Panele katılım bizi aşan nedenlerden dolayı zayıf geçti. 27 Şubat günü okul çıkışında kampanya gündemimizi derinleştiren bir basın açıklaması gerçekleştirdik. Çok sayıda öğrenci arkadaşın izlediği basın açıklamamıza aktif olarak 15 kişi katıldı.

Meslek liselilerin geleceği örgütlü mücadelede!

Bir dönemdir İLGP'nin temel bir çalışma olarak hedeflediği meslek liselerine kampanya çerçevesinde somut olarak yönelmeyi planladık. Bu çerçevede Sefaköy ve Esenyurt bölgelerinde meslek liselerini hedef alan bir çalışma başlattık. Bu iki bölgede “Staj, Atölye, Ucuz Emek Sömürüsu.../ Meslek Liselilerin geleceği örgütlü mücadelede!” şiarlı afişimizden 500 adet kullandık.

Yine meslek liselerine dönük hazırladığımız bildirimizi bölgede bulunan meslek liselerine ulaştırdık. Henüz propagandayı aşan bir çalışmamız bulunmuyor. Ancak önümüzdeki hafta kitle toplantıları yaparak meslek liselerine yönelik özel bir bülten çalışması hedefliyoruz.

Özgün çalışma deneyimleri

Kampanya çalışmamız çerçevesinde yerelleşme vurgumuza uygun olarak belirli özgün çalışma deneyimleri elde etmiş olduk. Paralı eğitim gündemini ele alışımız içerisinde ifade ettiğimiz gibi, bu özgün çalışmalardan bir tanesi örgütsel planda fazlaca anlam taşıyan çalışma grubumuz ve bu deneyimin genelleştirilmesi çabasının harcanmasıdır.

Ancak kampanya çalışmamız kitle çalışması açısından da özgün deneyimler ortaya çıkartmıştır. Bu çerçevede bir okulda İLGP kurumsallığından bağımsız, ancak bizim yönlendirmemizde bir esnek kültür-sanat çalışması başlatmış olduk. Bir şiir atölyesi olarak faaliyete başlayan bu çalışmamız, önümüzdeki hafta ilk yerel bültenini çıkartmış olacak.

Aynı zamanda başka bir okulumuzda kampanya gündemlerimiz ve bağımsız gündemlerin işlendiği tartışma toplantıları düzenleyeceğiz. Bir hafta paralı eğitim işlenirken, diğer bir hafta medya, 8 Mart gibi çeşitli gündemler tartışmaya konu edilecek. Bu okulda da bu çerçevede bir kurumsallaşma oluşturmaya çalışacağız.

Yine Sefaköy bölgesinde okullar üstü bir kültür- sanat atölyesi oluşturduk. Ağırlıklı olarak İstanbul bültenimizin kültür-sanat gündemleriyle güçlendirilmesini hedef alan bu atölye çalışmasının doğuracağı sonuçlar bizim cephemizden önümüzdeki dönem açısından oldukça önem taşıyor.

Kitlesel bir basın açıklaması gerçekleştirdik!

Kampanyamız çerçevesinde liseli gençliğin sorunlarını işleyen ve mücadele kararlılığı dile getiren, yanısıra başlayacağımız imza kampanyası ve kurultayı deklare eden bir basın açıklaması gerçekleştirdik. 25 Şubat günü Taksim Galatasaray Postanesi önünde gerçekleştirdiğimiz basın açıklamasına 50 kişi katıldı. Okulların yeni açıldığı bir süreçte anlamlı sayılabilecek bir katılımla gerçekleşen açıklama moral-motivasyonumuzu arttırdı.

İstanbul cephesinden merkezi imza kampanyamızı güçlendireceğiz!

“Özel eğitim kurumları kapatılsın!”, “Dershaneler kapatılsın!”, “OKS ve ÖSS kaldırılsın!”, “ AÖBP eşitsizliğine son verilsin!”, “Her ne ad altında olursa olsun paralı eğitim uygulamalarına son verilsin!”, “Anadolu Lisesi, düz lise vb. ayrımlar kaldırılsın, herkese eşit şartlar altında eğitim verilsin!” taleplerinin yeraldığı imza kampanyamıza önümüzdeki hafta başlıyoruz. Sonuçlarını gerek kurultay üzerinden gerekse çeşitli eylem ve etkinliklerle ifade edeceğimiz imza kampanyamızda temel hedefimiz, eğitimde fırsat eşitsizliği sorununu liseli gençlik içerisinde daha güçlü bir tarzda işleyebilmek ve ulaştığımız bütün liselileri sorun kapsamında taraf olmaya çağırmak olacak. İmza kampanyası vesilesiyle eğitim emekçilerine ve belirli bölgeler üzerinden öğrenci velilerine ulaşmayı da hedefliyoruz.

Güçlü bir çalışma ile kurultaya yürüyoruz!

İLGP olarak ayrı gündemler ve çalışma yöntemleri üzerinden yürüyen bu faaliyetimizi güçlü bir lise kurultayı ile sonlandırmayı hedefliyoruz. 15 Nisan'da gerçekleştireceğimiz kurultayda, liseli gençliğin temel sorunlarını tartışacağız ve liseli gençliği örgütlü mücadeleye katmanın yollarını arayacağız.

Önümüzde henüz 1.5 aylık bir süre var. Bu sürede çalışmalarımızı daha da yoğunlaştıracağız. İLGP çalışması bu dönem başı için önüne koyduğu hedefleri büyük oranda gerçekleştirmiştir. Halihazırda planlamalarımızda yaşanan belli aksaklıklar, İLGP çalışanlarının daha iradeli, daha ısrarcı ve kendine güvenen bir çalışma tarzı içerisine girmesiyle çözülecektir.

Her geçen gün gelişen bir çalışma olarak İLGP, kampanyanın başından beri hep aynı iddianın taşıyıcısı oldu. Gelinen yerde kampanyanın ilk sonuçları ile beraber bu iddiayı daha güçlü bir tarzda ifade edebilmenin imkanlarına da sahip. Kampanya süreci ve kurultayla çalışmamızı yeni bir düzeye taşıyacağız! Başaracağız, bunu biliyor ve inanıyoruz.

İstanbul Liseli Gençlik Platformu

-----------------------------------------------------------------------------------------

İLGP'nin basın açıklaması...

Müşteri değil öğrenciyiz!

İstanbul Liseli Gençlik Platformu olarak 25 Şubat günü Taksim Galatasaray Postanesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdik. “Müşteri değil öğrenciyiz! Özel eğitim kurumları kapatılsın!” pankartıyla gerçekleştirdiğimiz ve oldukça coşkulu geçen basın açıklamamızda şunları söyledik:

“Bizler İstanbul Liseli Gençlik Platformu'nda örgütlenen liseliler olarak, geleceğimize sahip çıkmak için bir kampanya başlattık. ‘Müşteri değil öğrenciyiz! Paralı eğitime karşı mücadeleye' başlıklı kampanyamız çerçevesinde, hem eğitimin ticarileştirilmesine, hem yozlaşma, çeteleşme ve uyuşturucu saldırılarına, hem de meslek liselerindeki ucuz emek sömürüsüne karşı mücadele ediyoruz.

“15 Nisan'da İstanbul'daki bütün liselilerin davetli olacağı bir kurultay örgütleyerek sonlandıracağımız kampanyamızı iki hafta önce, paralı eğitime karşı bir anket çalışmasıyla başlattık. Bugüne kadar 300'ü aşkın liseliyle gerçekleştirdiğimiz anket çalışmamıza devam edeceğiz. Ayrıca ‘Herkese her düzeyde eşit, parasız eğitim' başlığı ile ‘ÖSS'nin kaldırılmasını, özel eğitim kurumları ve dershanelerin kapatılmasını' talep ettiğimiz bir de imza kampanyası örgütleyeceğiz.

“Artık liseli gençlik örgütsüz değil. Artık liseli gençlik geleceksizliğe boyun eğmiyor. Sömürü düzeni biz sustukça güçlüydü, biz sustukça güçlenecek. Ama biz artık susmuyoruz. 15 Nisan'da gerçekleştireceğimiz kurultayda liseli gençliğin sorunlarını tartışacağız. Ve inanıyoruz ki kurultaydan çıkan sonuç liseli gençliğin mücadele azmi olacak!

“Bugün, bu basın açıklamasıyla, bütün liselileri, üniversitelileri, ailelerimizi, eğitim emekçilerini ve toplumun diğer duyarlı kesimlerini imza kampanyamıza destek vermeye ve kurultayımıza güç katmaya çağırıyoruz!”

50 kişinin katıldığı basın açıklamamızda, “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm!”, “Paralı eğitime hayır!”, “Yozlaşmaya, çeteleşmeye, uyuşturucuya geçit yok!”, “ÖSS, AÖBP kaldırılsın!”, “Savaşa değil, eğitime bütçe!” sloganları atıldı.

İstanbul Liseli Gençlik Platformu/İLGP