04 Mart 2006 Sayı: 2006/08 (08)
  Kızıl Bayrak'tan
   8 Mart politik olarak bugünden kazanılmıştır
  Sermaye iktidarı ABD'nin tam hizmetinde
  İşgalciler Irak halklarını birbirine boğazlatmak istiyor
  Sauna çetesi ve Küre operasyonu
TEKEL'de yeni oyunlar yeni saldırılar
  Tekstil sektöründe sömürüyü derinleştirme hazırlıkları
Sosyal güvenlik saldırısına karşı çıkmak için sendikal ihanet barikatı parçalanmalıdır
5 Mart'ta Beyazıt'tayız!
  Ankara Devrimci 8 Mart Platformu eylem ve etkinlik programı
  8 Mart etkinliklerinden
Küçükçekmece İşçi Platformu'nun 8 Mart etkinliği
  Mamak İşçi Kültür Evi'nde 8 Mart etkinliği
  İzmir BDSP'nin 8 Mart çalışmalarından
  Kadın sorunu ve toplumsal kurumlaşmalar (Orta sayfa)
   Kapitalizm kadın sorununu çözemez döne döne yeniden üretir
   Kentleşme, çeşitlenen kentsel çelişkiler ve faşizm /Yüksel Akkaya
   İstanbul Lİseli Gençlik Platformu'nun kampanyası sürüyor
  Adana Liseli Gençlik Kurultayı çalışmasından
  Yakup Abdal Köyü emekçileri yıkıma karşı direnmekte kararlı
  Yunanistan işçi sınıfının militan direnişi
  ABD kuklaları Suriye'de işbaşında
  Savaş kundakçıları İran'da iç karışıklık yaratmak için "düğmeye bastı"
  Şii ve Sunni liderler mezhep çatışmasını önlemeye çalışıyor
  Irak'taki gelişmelerin anlattıkları
  Bültenlerden
  Basından
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Anadolu Yakası BDSP'nin 8 Mart etkinliği…

Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü!

Dünya Emekçi Kadınlar Günü yaklaşırken 8 Mart'ın tarihsel anlamına, sınıfsal özüne uygun kutlanması için çeşitli çalışmalar yaptık. Öncelikle çalışma yürüttüğümüz emekçi semtlerine ve kadın işçilerin yoğun olduğu fabrikalara bildirilerimizi dağıttık, afişlerimizi yaptık. Bazı fabrikalara ve Gülsuyu semtine “8 Mart resmi tatil ilan edilsin!” talepli imza kampanyamızı taşıdık. Ardından 26 Şubat'ta yapacağımız etkinlik için davetiye ve iç mekan afişi çıkardık. Pendik, Kartal, Maltepe'deki emekçi semtlerinde birebir ilişkilerimize davetiyelerimizi ulaştırdık ve 8 Mart'ın tarihsel anlamı ve kadının mücadele ile özgürleşeceği üzerine sohbetler gerçekleştirdik. Gülsuyu'nda da davetiye ve bildirilerimizle emekçi kadınları etkinliğe çağırdık.

26 Şubat günü Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Maltepe Şube'sinde yapılan etkinlik 8 Mart şehitleri anısına yapılan saygı duruşundan sonra İşçi Kültür Evleri'nin hazırlamış olduğu sinevizyon gösterimi yapıldı. Ardından yapılan açılış konuşmasında kapitalizm koşullarında kadına yönelik saldırılara değinildi. Temel hak ve özgürlükleri kazanmanın yolunun 8 Martlar'a ve yarattığı mücadele geleneğine sahip çıkmaktan geçtiği vurgulandı.

Daha sonra bir yoldaşımız A. Kadir'in Cibali Tekel işçilerini anlatan şiirini okudu. Dario Fo ve France Rame'nin Kadın Oyunlarından “Yarın Olacak” adlı tek kişilik oyun oynandı. Devrimci dört kadının hücrede katledilişlerini anlatan oyun beğeniyle izlendi.

İki kadın işçi yaptıkları konuşmalarda fabrikalarında ve toplumsal yaşamın tüm alanlarında kadın olmaktan kaynaklı yaşadıkları sorunlara değindiler. Sorunların ancak örgütlü bir mücadeleyle çözülebileceğine vurgu yaptılar. Tüm emekçi kadınları sorunlarına sahip çıkmaya ve 5 Mart'ta alanlarda olmaya çağırdılar.

Nazım'ın “Ve Kadınlarımız” adlı şiirinin okunmasının ardından grup “Umut Yolcuları” Türkçe ve Zazaca türküleriyle etkinliğe renk kattılar. Halayların ardından yapılan kapanış konuşmasında “yaşamı ilmek ilmek ören biz emekçi kadınların her alanda özgürlük, eşitlik, savaşsız, sömürüsüz bir dünya için en başta sorunlarımıza sahip çıkmalı ve mücadele taleplerimizle alanlarda yerimizi almalıyız” denilerek mücadele çağrısı yapıldı. 5 Mart'ta işçi sınıfının devrimci 8 Mart'ını kutlamak üzere Beyazıt'a çağrı yapıldı.

Etkinliğe 65 kişi katıldı. Yakın bir tarihte bölgemizde yerel İşçi Kurultayı gerçekleştirmiş olduğumuz için 8 Mart çalışmalarını hedeflediğimiz düzeyde yaygın bir çalışmaya konu edemedik. 8 Mart faaliyetimiz ağırlıklı olarak son iki hafta hız kazandı. Zaman yönünden yaşadığımız bu sıkışmaya rağmen etkinliğimiz 8 Mart'ın tarihsel özüne uygun bir içerikte gerçekleşti.

8 Mart eylemine az bir zaman kala imza kampanyasıyla birlikte bildiri ve afişlerimizle 5 Mart'ta Beyazıt çağrısını yaygın bir şekilde yapacağız.

Anadolu Yakası/BDSP

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Esenyurt'ta coşkulu 8 Mart etkinliği...

Şubat ayında başlattığımız 8 Mart çalışmamızı, 26 Şubat Pazar günü düzenlediğimiz 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliği ile sürdürdük. Etkinliğimiz, Şubat ayı içerisinde yoğunlaştırdığımız seminer, eğitim toplantıları, işçi kadın toplantıları, bildiri, afiş ve imza kampanyası çalışmamızı toparlayan bir nitelik taşımaktaydı.

Etkinliğimiz, 8 Mart'ın tarihsel ve sınıfsal özüne vurgu yapan ve 8 Mart'ın işçi hareketi ve sosyalist mücadeleyle olan bağının işlendiği açılış konuşması ve saygı duruşuyla başlatıldı. Ardından, “Çifte sömürüye, ezilmişliğe karşı direnen kadınlar” adlı sinevizyon gösterimi ile etkinliğimize devam ettik. Sinevizyon gösteriminden sonra bir arkadaşımız, emekçi kadınların kapitalist sistemde yaşadığı sorunları ve emekçi kadınların bu sorunlardan ancak bir bütün olarak işçi sınıfının kapitalizme karşı mücadele etmesi halinde kurtulabileceğini vurgulayan bir konuşma yaptı.

Ardından sahneye şair dostumuz Rahime Henden çıktı. Rahime Henden okuduğu anlamlı şiirleriyle etkinliğimize ayrı bir hava kattı. Hasan Sağlam ise söylediği türkülerle etkinliğimize coşku kattı.

20 dakikalık aranın ardından İstanbul Doğaçlama Oyuncuları Tiyatro Topluluğu, Dario Fo'nun “Uyanış” adlı tiyatro oyununu sergiledi. İlgiyle izlenen tiyatronun ardından etkinliğimiz, sınırsız, sınıfsız, sömürüsüz bir dünya için mücadele etme çağrısıyla son buldu.

100 civarında işçi ve emekçinin katılımı ile gerçekleşen etkinliğimiz coşkulu ve ilgili bir atmosferde gerçekleşti.

BDSP/Esenyurt

----------------------------------------------------------------------------------------

Esenyurt'ta 8 Mart çalışması

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için planladığımız çalışmamızı kadın sorununa ilişkin seminerle başlattık. Seminerimizi kadın sorunu ile ilgili eğitim çalışmalarımızla pekiştirdik.

Dönem boyunca yoğunlaştırdığımız eğitim çalışmaları dışında tekstil sektöründe çalışan kadınlarla konuyla ilgili toplantılar düzenledik. Bu toplantılarımızda özel sunumun yanısıra, emekçi kadınların kapitalist toplumlarda yaşadıkları sorunları konu alan belgesel gösterimi yaptık ve emekçi kadının mücadele ve örgütlenme ihtiyacına ilişkin tartışmalar yürüttük. Bu süreçte, ayrıca, tekstil ve petro-kimya sektörlerinde çalışan kadın işçilerle iki ayrı toplantı örgütledik. Çalışmamızı merkezi olarak hazırlanan imza kampanyası ve 26 Şubat'ta düzenlediğimiz emekçi kadın etkinliğinin biletlerini satarak sürdürdük. Düzenlediğimiz etkinlik 100'e yakın kadın-erkek işçinin katılımıyla gerçekleşti. Etkinlik sonrası çalışmamızı ise mitinge katılımı örgütlemek üzerinden sürdürüyoruz.

Bölgemizdeki kadın işçilerin yoğunluğu, maruz kaldıkları kötü çalışma koşulları, uzun çalışma saatleri, düşük ücret vb. güncel sorunlara karşı yürütülecek mücadeleye kadın işçilerin daha aktif katılımını sağlamak için daha özel bir çalışmayı önümüze koyduk. Bu nedenle ilk olarak emekçi kadın komisyonu oluşturduk. Bu komisyonumuz önüne, bölgemizde bulunan işçi kadınların sosyal, kültürel ve politik bakımdan gelişimleri için film gösterimleri, seminer ve eğitim toplantılarını süreklileştirme yönünde bir çalışma planı koymuş bulunuyor.

BDSP/Esenyurt