04 Mart 2006 Sayı: 2006/08 (08)
  Kızıl Bayrak'tan
   8 Mart politik olarak bugünden kazanılmıştır
  Sermaye iktidarı ABD'nin tam hizmetinde
  İşgalciler Irak halklarını birbirine boğazlatmak istiyor
  Sauna çetesi ve Küre operasyonu
TEKEL'de yeni oyunlar yeni saldırılar
  Tekstil sektöründe sömürüyü derinleştirme hazırlıkları
Sosyal güvenlik saldırısına karşı çıkmak için sendikal ihanet barikatı parçalanmalıdır
5 Mart'ta Beyazıt'tayız!
  Ankara Devrimci 8 Mart Platformu eylem ve etkinlik programı
  8 Mart etkinliklerinden
Küçükçekmece İşçi Platformu'nun 8 Mart etkinliği
  Mamak İşçi Kültür Evi'nde 8 Mart etkinliği
  İzmir BDSP'nin 8 Mart çalışmalarından
  Kadın sorunu ve toplumsal kurumlaşmalar (Orta sayfa)
   Kapitalizm kadın sorununu çözemez döne döne yeniden üretir
   Kentleşme, çeşitlenen kentsel çelişkiler ve faşizm /Yüksel Akkaya
   İstanbul Lİseli Gençlik Platformu'nun kampanyası sürüyor
  Adana Liseli Gençlik Kurultayı çalışmasından
  Yakup Abdal Köyü emekçileri yıkıma karşı direnmekte kararlı
  Yunanistan işçi sınıfının militan direnişi
  ABD kuklaları Suriye'de işbaşında
  Savaş kundakçıları İran'da iç karışıklık yaratmak için "düğmeye bastı"
  Şii ve Sunni liderler mezhep çatışmasını önlemeye çalışıyor
  Irak'taki gelişmelerin anlattıkları
  Bültenlerden
  Basından
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

İzmir BDSP'nin 8 Mart çalışmalarından...

8 Mart'ın tarihsel anlamına ve sınıfsal özüne sahip çıkıyoruz!

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yaklaşırken çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor. 8 Mart'ın tarihsel anlamına ve sınıfsal özüne uygun bir şekilde “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanması için çalışmalarımıza Şubat başında başladık. Geçen seneki 8 Mart'ı içi boş bir “kadınlar günü” olarak kutlamak isteyenlerle yaşanan ayrışma bu sene de gerçekleşti. Devrimci ve demokrat kurumlarla bu temelde biraraya gelindi. 8 Mart'ı sınıfsal özüne uygun bir şekilde kutlamak noktasında ortaklaşıldı

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliklerini birlikte örgütlemek amacıyla biraraya gelen BDSP, KP, DKH, Partizan, ESP, EKD, Kaldıraç ve İCİ ilk olarak 5 Mart günü bir eylem gerçekleştirmeyi planladılar. Saat 13:30'da Konak Pier önünden başlayacak olan yürüyüş eski Sümerbank önünde kitlesel bir basın açılamasıyla sona erecek. İkinci etkinlik ise 8 Mart günü 12.30'da Kemeraltı girişinde yapılacak bir basın açıklaması, bildiri dağıtımı ve sonrasında kadın tutsaklara kart gönderme eylemi olarak planlandı.

Komünistler olarak bizler de çalışma yürüttüğümüz tüm alanlarda 8 Mart'ın tarihsel anlamına ve sınıfsal önemine uygun bir faaliyet örgütlüyoruz. Bildirileri ve afişlerimizi emekçi semtlerinde kullanıyoruz. Yanısıra evlerde belgesel film gösterimi yaparak, emekçi kadınlarla sorunları hakkında sohbetler gerçekleştiriyor, onları mücadeleye çağırıyoruz. Emekçi kadınların talepleri ile alanda yeralması için yoğun çaba gösteriyoruz.

BDSP İzmir

------------------------------------------------------------------------------------------

İzmir Ekim Gençliği'nin 8 Mart çalışmalarından...

Geçen yıl İzmir'de farklı siyasetler arasında 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü üzerinden bir tartışma süreci yaşanmış ve iki ayrı 8 Mart kutlaması gerçekleşmişti. Ayrışma 8 Mart'ın tarihsel anlamı ve sınıfsal özüne uygun kutlanması yönünde yapılan tartışmalar sonucunda yaşanmış, bu yönde ortak tutum alan devrimci gruplar alanda kadın-erkek emekçilerin yanyana bulunması konusunda taviz vermemişlerdi. Devrimcilerin örgütlediği 8 Mart eylemi tarihsel anlamına yakışır bir içerikte gerçekleşirken, diğer tarafta ise salt “Kadınlar Günü”ne indirgenen, reformist çevrelerin ve feministlerin karnaval havasında gerçekleştirdikleri bir 8 Mart kutlaması vardı.

Bu yıl da yapılan tartışmalar sonucunda biraraya gelen devrimci gruplar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü tarihsel anlamına uygun bir şekilde örgütleme kararı aldılar. Bu doğrultuda 5 Mart günü Konak Pier önünde toplanılarak eski Sümerbank önüne bir yürüyüş gerçekleştirilecek. 8 Mart'ta ise devrimci tutsaklara kart atma eylemi yapılacak.

Biz de Ekim Gençliği olarak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü farklı araçların birarada kullanıldığı bir çalışmaya konu ettik. 8 Mart'ın tarihçesini anlatan ve eylem çağrısı yapan bir broşür hazırladık. Ayrıca eyleme çağrı amaçlı iki farklı afişi Ege Üniversitesi'nde yoğun olarak kullandık. Kapitalist sistemi, emekçi kadının çifte baskı ve sömürüsünü işleyen, emperyalist savaşı teşhir eden duvar gazeteleri hazırlayarak çeşitli fakülte binalarına astık. Hazırlık binaları önünde açılan standlar aracılığıyla öğrenci arkadaşlarla birebir sohbet imkanı yakaladık. 8 Mart'ın tarihsel önemi üzerine konuştuk, eyleme çağrı yaptık.

Genç komünistler olarak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü eylemine güçlü bir katılım sağlamak için çalışmalarımız sürüyor.

Ekim Gençliği/İzmir

----------------------------------------------------------------------------------------

Çam Der'in 8 Mart etkinliği

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle Çamlıkule Kültür Sanat ve Dayanışma Derneği tarafından bir etkinlik organize edildi. 26 Şubat günü yapılan etkinlikte 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün tarihçesi ve anlamını anlatan bir sinevizyon gösterimi sunuldu. Ardından emekçi kadınların yaşadığı sorunlar ve çözümü üzerine bir söyleşi yapıldı.

Emekçi kadınların ağırlıkta olduğu etkinliğe 25 kişi katıldı. Mahallede kadınlara yönelik böyle bir etkinliğin ilk kez yapılıyor olması anlamlıydı. Böylesi etkinliklere kadınların daha fazla katılım göstermesi için kadın komisyonu kurulması gerektiği dile getirildi. Canlı tartışmaların yaşandığı söyleşi sonrasında 5 Mart günü yapılacak eyleme katılım çağrısı yapılarak etkinlik bitirildi.

Kızıl Bayrak/İzmir

-----------------------------------------------------------------------------------------

İzmir Yamanlar'da 8 Mart etkinliği

26 Şubat günü Yamanlar semtinde yöre derneği olan Sev-Der'de emekçi kadınlara yönelik bir etkinlik gerçekleştirdik. Öncesinde hem kapı kapı dolaşarak, hem de semt pazarında etkinliğe çağrı yapan bin tane el ilanı dağıttık. Çağrı afişlerimizi ise semte yaygınca yaptık.

Etkinlik 8 Mart'ın tarihçesini anlatan belgesel film gösterimi ile başladı. Daha sonra günümüzde emekçi kadınların yaşadığı sorunlar üzerine bir sohbet gerçekleştirildi. Söyleşiye katılan kadınlar, daha çok insana ulaşılması gerektiğini, ancak birçok kadının korktuğu için bu tür etkinliklere katılamadıklarını dile getirdiler. Sohbette toplum olarak giderek yabancılaştırıldığımız vurgulandı ve uyuşturucu sorunu dile getirildi. Kadınlara yönelik okuma-yazma kursları ve el becerilerini geliştirebilecekleri, ayrıca kendilerini eğitebilecekleri çalışmalar yapılması gerektiği ifade edildi. Sohbetin ardından İşçi Kültür Sanat Evi Şiir Grubu şiirleriyle, Grup Kavel ise müzikleriyle etkinliğimize renk kattı.

Etkinliğe 30 kişi katıldı.

BDSP çalışanları/Yamanlar