04 Mart 2006 Sayı: 2006/08 (08)
  Kızıl Bayrak'tan
   8 Mart politik olarak bugünden kazanılmıştır
  Sermaye iktidarı ABD'nin tam hizmetinde
  İşgalciler Irak halklarını birbirine boğazlatmak istiyor
  Sauna çetesi ve Küre operasyonu
TEKEL'de yeni oyunlar yeni saldırılar
  Tekstil sektöründe sömürüyü derinleştirme hazırlıkları
Sosyal güvenlik saldırısına karşı çıkmak için sendikal ihanet barikatı parçalanmalıdır
5 Mart'ta Beyazıt'tayız!
  Ankara Devrimci 8 Mart Platformu eylem ve etkinlik programı
  8 Mart etkinliklerinden
Küçükçekmece İşçi Platformu'nun 8 Mart etkinliği
  Mamak İşçi Kültür Evi'nde 8 Mart etkinliği
  İzmir BDSP'nin 8 Mart çalışmalarından
  Kadın sorunu ve toplumsal kurumlaşmalar (Orta sayfa)
   Kapitalizm kadın sorununu çözemez döne döne yeniden üretir
   Kentleşme, çeşitlenen kentsel çelişkiler ve faşizm /Yüksel Akkaya
   İstanbul Lİseli Gençlik Platformu'nun kampanyası sürüyor
  Adana Liseli Gençlik Kurultayı çalışmasından
  Yakup Abdal Köyü emekçileri yıkıma karşı direnmekte kararlı
  Yunanistan işçi sınıfının militan direnişi
  ABD kuklaları Suriye'de işbaşında
  Savaş kundakçıları İran'da iç karışıklık yaratmak için "düğmeye bastı"
  Şii ve Sunni liderler mezhep çatışmasını önlemeye çalışıyor
  Irak'taki gelişmelerin anlattıkları
  Bültenlerden
  Basından
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Küçükçekmece İşçi Platformu'nun 8 Mart etkinliği...

Kadın olmadan devrim olmaz, devrim olmadan kadın kurtulamaz!

Emekçi Kadın Komisyonu olarak 8 Mart'ı kutlamak üzere çeşitli kararlar aldık. İlk önce Küçükçekmece'deki emekçi kadınlarla bir toplantı yaptık. 8 Mart öncesinde nasıl bir etkinlik düzenleyebileceğimizi, ön çalışmasında hangi araçları kullanabileceğimizi, bu çalışmanın 8 Mart sonrasında devam etmesi için nasıl bir çalışma yürütüeceğimizi tartıştık. Toplantıda birçok karar alındı. Semtten ve fabrikalardan işçi ve emekçi kadınların öneri sunması ve aktif olarak görev alması oldukça anlamlıydı. Toplantıda alınan kararlar arasında halk oyunları, şiir ve tiyatro ekipleri oluşturmak, mahallede kermes yapmak, kadının güncel hayatta yaşadığı sorunları ele alan seminerler düzenlemek, Şubat ayının son haftasında “Emekçi Kadın Şenliği” düzenlemek vardı.

Çalışmada temel hedeflerimiz arasında çevremizdeki emekçi kadınları aktif hale getirmek, böylece mücadelenin ön saflarında kazanmak bulunuyordu. Buradan hareketle etkinliklerin merkezinde, planlamasında ve düzenlenmesinde emekçi kadınlar etkin rol oynadılar. Kermes çalışması buna örnektir. Kadınlar kermese katkı sunmak için seferber oldular. İşçi Kültür Evi'nde biraraya gelerek kendi emekleriyle hazırladıkları ürünlerle kermese hazırlandılar. Bu çalışma kendi içerisinde kolektif bilinci de pekiştirdi. Fakat düşündüğümüz tarihlerde hava muhalefeti nedeniyle kermesi gerçekleştiremedik.

Kermesin dışında emekçi kadın şenliğine dönük çalışmalar ufak aksaklıklar dışında başarıyla yürütüldü. Tüm bileşenler sorumluluk bilinciyle davrandılar.

Kadın Komisyonu tarafından kısa bir oyun, halkoyunları ve şiir çalışması hazırlandı. Programa ilişkin bir teknik ekip oluşturduk. Stand görevlileri belirlendi. Halkoyunu ekibi ise yeterli ön çalışma yapamaması nedeniyle etkinlikte yeralmadı.

Şenliğe hazırlanırken Sefaköy ve Şahintepe semtlerinde, fabrikaların yoğun olduğu Güneşli, Yenibosna, Topkapı ve E-5 güzergahında 8 Mart gündemli bini aşkın İşçi Kültür Evleri ve BDSP imzalı afiş yaptık. Sınırlı da olsa anket yaptık. 8 Mart'a dönük imza kampanyasına hız verdik. Tekstil işçilerinin yoğun çalıştığı sanayi bölgesinde imza standı açtık.

Kadın Komisyonu Şahintepe İKE'yi günün anlam ve önemine uygun bir şekilde pankart, resim, yazı, şiir ve devrimci önderin fotoğraflarıyla düzenledi. Şenlik günü yaklaşırken bir kez daha çevremizdeki ev kadınlarını şenliğe çağırdık.

26 Şubat günü şenliğimiz saat 13:30'da başladı. Sunuşta 8 Mart'ın kısa tarihçesi anlatıldı. Ardından İşçi Kültür Evleri'nin hazırlamış olduğu emekçi kadınların toplumsal sorunları ve kadının tarihsel sürecini anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Sinevizyon gösterimi ilgiyle izlendi. Konuştuğumuz insanlar, içerik ve görsel olarak kimi eksikliklerine rağmen şimdiye kadar yapılmış en iyi kadın belgeseli olduğunu ifade ettiler. Sinevizyonun ardından “Uyanış” adlı bir oyun oynandı. Çalışan ve çocuklu bir kadının bir gününü anlatan tek kişilik oyun, kadının yaşam içerisinde, ev işi, çocuk bakımı, fabrika sorunları, eşiyle yaşadığı sorunlar altında parçalanmışlığını anlatıyordu. Oyun beğeniyle izlendi. Ardından Sefaköy İKE Müzik Grubu ve Kadın Komisyonu Şiir Topluluğu sahneye çıktı.

Aradan sonra ikinci bölüm kısa bir konuşmayla başladı. Kadın Komisyonu'nun hazırladığı “Gülsüm” adlı kısa oyun beğeniyle izlendi. Ardından Şahintepe Müzik Grubu türküleriyle kitleyi coşturdu. Son olarak Kadın Komisyonu'nun hazırladığı “Devrimin kızıl karanfilleri” adlı bir sunum yapıldı. 5 Mart mitingine yapılan çağrının ardından Enternasyonal marşıyla program bitirildi.

Etkinliğe 120 işçi-emekçi katıldı. Emekçi kadınların ilgi gösterdiği etkinliğimizin en önemli eksikliği 8 art'ın anlamı ve içeriğini daha güçlü işleyememizdi.

Herşeye rağmen etkinliğimizin başarılı geçtiğini düşünüyoruz.

Önümüzdeki günlerde hava muhalefetinden dolayı yapamadığımız kermesimizi ve ev kadınlarına yönelik film gösterimi yapmayı hedefliyoruz.

5 Mart'ta ise “Kadın-erkek elele, mücadeleye!” pankartı arkasında olacağız. Genel olarak tüm işçi ve emekçileri, özelde de emekçi kadınları alanlara ve mücadeleye çağırıyoruz.

Küçükçekmece Emekçi Kadın Komisyonu çalışanları

-----------------------------------------------------------------------------------------

OSİM-DER'de “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” etkinliği

OSİM-DER'in 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne yönelik çalışmaları devam ediyor. Bu çalışmalar kapsamında dernek bünyesinde kurulunan Kadın İşçi Komisyonu tarafından Sultanbeyli'de gerçekleşen etkinliğin ardından ikincisi 26 Şubat günü dernek binasında düzenlendi.

Etkinlik öncesinde komisyon tarafından hazırlanan özel sayılar, etkinlik davetiyeleri ve imza föyleri ile bölgedeki kadın işçilere yönelik bir çalışma yürütüldü.

Program OSİM-DER Kadın İşçi Komisyonu adına yapılan açılış konuşması ile başladı. Emekçi kadınları yaşadıkları sorunlar karşısında mücadele etmeye çağıran ve bu mücadelenin kadın-erkek omuz omuza verilmesi gerektiğini vurgulayan konuşmanın ardından işçi sınıfının kurtuluş mücadelesinde ölümsüzleşenler anısına saygı duruşu yapıldı.

İşçi Kültür Evleri tarafından hazırlanan “Bu bahar önce emekçi kadınlar yürüyecek!” isimli sinevizyon gösteriminin ardından Grup Umut Yolcuları Kürtçe ezgilerden oluşan bir müzik dinletisi verdi.

Müzik dinletisinin ardından Kadın İşçi Komisyonu'ndan bir arkadaş sözalarak 8 Mart'ın güncel önemini içeren bir konuşma yaptı. Bir kez daha emekçi kadının mücadele içerisindeki özel rolüne değinen konuşmanın adından İMES İşçileri Komitesi'nden genç bir işçi hazırladığı şiir dinletisini sundu. Son olarak Grup Kardelen Ezgisi sahne aldı.

35 kişinin katıldığı etkinlik 5 Mart günü Beyazıt Meydanı'nda yapılacak olan mitinge katılım çağrısı ile sona erdi.

Kızıl Bayrak/Ümraniye