04 Mart 2006 Sayı: 2006/08 (08)
  Kızıl Bayrak'tan
   8 Mart politik olarak bugünden kazanılmıştır
  Sermaye iktidarı ABD'nin tam hizmetinde
  İşgalciler Irak halklarını birbirine boğazlatmak istiyor
  Sauna çetesi ve Küre operasyonu
TEKEL'de yeni oyunlar yeni saldırılar
  Tekstil sektöründe sömürüyü derinleştirme hazırlıkları
Sosyal güvenlik saldırısına karşı çıkmak için sendikal ihanet barikatı parçalanmalıdır
5 Mart'ta Beyazıt'tayız!
  Ankara Devrimci 8 Mart Platformu eylem ve etkinlik programı
  8 Mart etkinliklerinden
Küçükçekmece İşçi Platformu'nun 8 Mart etkinliği
  Mamak İşçi Kültür Evi'nde 8 Mart etkinliği
  İzmir BDSP'nin 8 Mart çalışmalarından
  Kadın sorunu ve toplumsal kurumlaşmalar (Orta sayfa)
   Kapitalizm kadın sorununu çözemez döne döne yeniden üretir
   Kentleşme, çeşitlenen kentsel çelişkiler ve faşizm /Yüksel Akkaya
   İstanbul Lİseli Gençlik Platformu'nun kampanyası sürüyor
  Adana Liseli Gençlik Kurultayı çalışmasından
  Yakup Abdal Köyü emekçileri yıkıma karşı direnmekte kararlı
  Yunanistan işçi sınıfının militan direnişi
  ABD kuklaları Suriye'de işbaşında
  Savaş kundakçıları İran'da iç karışıklık yaratmak için "düğmeye bastı"
  Şii ve Sunni liderler mezhep çatışmasını önlemeye çalışıyor
  Irak'taki gelişmelerin anlattıkları
  Bültenlerden
  Basından
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

8 Mart eylem ve etkinliklerinden...

Mamak İşçi Kültür Evi'nde 8 Mart etkinliği

Mamak İşçi Kültür Evi Kadın Komisyonu olarak 8 Mart etkinlikleri çerçevesinde 25 Şubat günü dayanışma aşuresi gerçekleştirdik. Aşurenin tüm hazırlıkları sabahın ilk saatlerinde kültür evine gelen kadınlar tarafından gerçekleştirildi. Hazırlıkların bitimiyle birlikte saat 14.00'de etkinlik başladı. Önce Mamak İşçi Kültür Evi Kadın Komisyonu çalışanı bir arkadaşımız 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün anlamı ve önemi üzerine bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmada emekçi kadınların sorunları ve sosyal yıkım saldırıları ağırlıklı olarak işlendi.

Ardından İşçi Kültür Evi Müzik Topluluğu türkü dinletisi sundu. 80 kişinin katıldığı etkinlik 15:30'da sona erdi.

Mamak İşçi Kültür Evi Kadın Komisyonu

----------------------------------------------------------------------------------------

Mersin'de 8 Mart etkinlik programı

1 Mart günü saat 11.00'de Mersin Gazeteciler Cemiyeti'nde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ile ilgili olarak planlanan etkinlik programının açıklandığı bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

BDSP, DHP, ESP, EKD-G, HÖC ve Partizan tarafından gerçekleştirilen basın açıklamasında, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün ortaya çıkışı anlatılarak, 8 Mart'ın bir şenlik değil fakat bir direniş ve mücadele günü olarak algılanması gerektiği vurgulandı. Ayrıca 8 Mart'ı “Kadınlar Günü”ne dönüştürenler ve bu çabaya soldan destek sağlayanlar teşhir edildi. Emekçi kadının maruz kaldığı cinsel, sınıfsal ve ulusal sömürüye karşı erkek sınıf kardeşleriyle omuz omuza mücadele vermesi gerektiği vurgulandı.

8 Mart'a ilişkin eylem programının okunmasının ardından basın açıklaması sona erdi.

Eylem programı olarak şunlar açıklandı: 5 Mart Pazar günü saat 13.00'de İstasyon alanından Ulu Cami'ye doğru yapılacak bir yürüyüş ve burada gerçekleştirilecek kitlesel basın açıklaması. 8 Mart Çarşamba günü saat 13.30'da merkez postane önünde yapılacak basın açıklaması ve cezaevlerindeki kadın tutsaklara kart atma eylemi.

Kızıl Bayrak/Mersin

----------------------------------------------------------------------------------------

5 Mart'ta alanlardayız!

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutlamak üzere biraraya gelen devrimci gruplar, 24 Şubat günü İHD Adana Şubesi'nde bir basın açıklaması gerçekleştirerek, tüm emekçileri 5 Mart'ta saat 12.30'da Belediye Tiyatrosu önünde buluşmaya çağırdılar. Tertip komitesi adına yapılan konuşmada “Kadın sorununun kaynağı özel mülkiyet düzenidir. Dolayısıyla sisteme karşı mücadele edilmeden kadın sorununun gerçek ve kalıcı çözümüne olanak yoktur. Bizler 8 Mart'ı sınıfsal ve devrimci içeriğine uygun bir şekilde kutlamak için bi araya geldik. Bütün emekçi kadınları 5 Mart'ta alanda omuz omuza mücadele etmeye çağırıyoruz!” denildi. Ortak metnin okunmasının ardından basın açıklaması sona erdi.

Tertip komitesinde BDSP, Partizan, DHP, DKH, HÖC, ESP, EKD, İHD, Alınteri ve Barikat bulunuyor.

Kızıl Bayrak/Adana

-----------------------------------------------------------------------------------------

Mersin'de devrimci güçler 8 Mart'a sahip çıktı

Mersin'de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ile ilgili hazırlıklar üç hafta öncesinden başladı. Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün nasıl örgütleneceğini tartışmak üzere “Kadın Platformu” adı altında biraraya gelen kimi gruplar önceki yıllarda sergiledikleri tutmlarını sürdürdüler. Toplantıya “erkeklerin girmemesi gerektiği”ni savunan bu çevreler, devrimcilerin net tutumu üzerine toplantıyı terkettiler.

8 Mart'ı tarihsel anlamına, sınıfsal özüne ve devrimci içeriğine yakışır bir şekilde kutlamak için biraraya gelen BDSP, DHP, ESP- EKD-G, HÖC ve Partizan, 5 Mart günü saat 13:30'da İstasyon önünden yapılacak bir yürüyüşle gerçekleştirilecek bir eylem kararı aldılar. Ayrıca 8 Mart'ı bir mücadele süreci olarak algılayan devrimci gruplar, eylemlilikleri yapılacak bir basın açıklamasına sığdırmamak için çeşitli etkinlikleri de kapsayan bir planlama yaptılar.

KESK yönetimi ise reformist ve feminist çevreler ile hareket ederek “Kadınlar Günü”nü 4 Mart'ta kutlayacağını duyurdu.

BDSP/Mersin

------------------------------------------------------------------------------------------

EP İstanbul bileşenlerinin GSS eylemi...

“Sağlık ve sosyal güvenlik hakkı için birleşik mücadeleye!”

EP İstanbul bileşenleri, 24 Şubat günü saat 12.00'de Aksaray'da biraraya gelerek, GSS ile ilgili bir basın açıklaması yaptılar ve imza masası açtılar.

“Sağlık ve sosyal güvenlik hakkı için birleşik mücadeleye!” pankartının açıldığı eylemde, basın açıklamasını SES Aksaray Şube Başkanı okudu. Açıklamada hükümetin ‘ithal doktor' uygulamasının da GSS gibi sağlıkta özelleştirmenin bir adımı olduğunu belirtti ve “bütçe görüşmeleri sırasında kamu hastanelerinin alacaklarına çizik çekilirken, özel hastanelerin alacakları tıkır tıkır ödeniyor” denildi. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'yla emeklilik hakkının da ortadan kaldırıldığı belirtilerek, emekçiler sağlık ve sosyal güvenlik haklarına sahip çıkmaya çağırıldı. Eylemden sonrada imza toplanmaya devam edildi.

Kızıl Bayrak/İstanbul

---------------------------------------------------------------------------------------

Şakirpaşa İşçi Kültür Evi'nde 8 Mart etkinliği

Emekçi kadınların bedel ödeyerek kazandıkları 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yaklaşırken gerçekleştirdiğimiz eylem ve etkinliklerle 8 Mart'ın tarihsel ve sınıfsal anlamına uygun bir çalışma yürütmeye çalışıyoruz. Bu doğrultuda bir emekçi kadın şenliği yapmayı planladık. Öncesinde “Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü/İşçi Kültür Evleri” imzalı afişler ile şenliğe çağrı afişlerimizi mahalleye yaptık. Kadın Komisyonu aracılığıyla ev ziyaretleri örgütledik. Yaklaşık 20 kişilik kadın toplantısı yaptık. Çevre ilişkilerimize ev ziyaretleri düzenleyerek şenliğimize çağırdık.

26 Şubat günü saat 14.00'te etkinliğimiz başladı. Program 8 Martlar'ı yaratan ve bu uğurda şehit düşen tekstil işçileri ve tüm devrim şehitleri için saygı duruşuyla başladı. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ile ilgili anlamlı bir sunumun ardından “Bu bahar önce emekçi kadınlar yürüyecek” isimli sinevizyon gösterimi yapıldı. Daha sonra müzik ve şiir grubu sahne aldı. Halaylarla son bulan etkinliğimize 40 kişi katıldı.

Etkinlikte 5 Mart'ta yapılacak mitinge çağrı yapıldı.

Şakirpaşa İşçi Kültür Evi çalışanları/Adana

-----------------------------------------------------------------------------------------

İzmir'de Emek Platformu bileşenlerinden eylem...

Emek Platformu İzmir bileşenleri tarafından 23 Şubat günü bir basın açıklaması yapıldı. Saat 13:00'te Konak eski Sümerbank önünde toplanan emekçiler buradan Büyükşehir Belediyesi önüne yürüdüler. “Sağlıklı ve güvenli bir gelecek istiyoruz!/KESK İzmir Şubeler Platformu” pankartının yanısıra İzmir Tabip Odası ve TÜMTİS pankartlarıyla katıldılar. Eyleme yaklaşık 400 kişi katıldı. “Parasız eğitim, parasız sağlık!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “İşçi-memur elele genel greve!” sloganlarının atıldığı eylemde hem Emek Platformu İzmir bileşenleri hem de KESK adına iki ayrı basın metni okundu.

BDSP de eyleme dövizleriyle katıldı.

Kızıl Bayrak/İzmir