04 Şubat 2006 Sayı: 2006/04 (04)
  Kızıl Bayrak'tan
   Sınıfsal özüne uygun, devrimci, kitlesel
ve birleşik bir 8 Mart!
  Hamas seçimlerden zaferle çıktı
  Emperyalist-siyonist güçler Filistin halkının iradesini yok saymaya çalışıyor
  Erdoğan Davos’ta ülkeyi pazarladı
“Reform” tasarıları: Sosyal güvenlik değil geleceksizleştirme saldırısı
  Sendikal örgütlenmenin önündeki en büyük engel ihanet çeteleridir
TEKEL işçilerinin yaktığı direniş
ateşini büyütelim!
Tuzla Tersane havzasında iş cinayetleri
durmuyor!
  İş kazası mı, cinayet mi?/Yüksel Akkaya
  Gaziosmanpaşa İşçi Kurultayı gerçekleşti
GOP İşçi Kurultayı yeni bir mücadele çağrısı oldu
12 Şubat’ta Tersane İşçileri Kurultayı’ına!
  Sosyal yıkım saldırısı ve mücadele görevleri (Orta sayfa)
  İzmir Çiğli İşçi Platformu’nun birlik ve
dayanışma etkinliği
  Sermaye temsilcileri emekçilere kefen
biçmek için Davos’ta toplandı
   Latin Amerika’da esen “sol rüzgar” Dünya Sosyal Formu’na da uğradı
  “Uygar dünya”da 12.3 milyon insan köle
  Liseli gençlik yeni bir mücadele dönemine hazırlanıyor!
  Tehcir, göçertme hareketi ve Kürdistan
toplum yapısına etkileri-2
  Direnen AEG işçisi kazanacak!
  Bültenlerden
  Basından
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

 

İran Komünist İşçi Partisi'nin açıklaması:

Tahran otobüs işçileri grevde...

Yüzlerce kişi hala tutuklu... Bugün de tutuklamalar devam etti... İşçiler işten atılmakla tehdit ediliyor...

Devlete ait Vahid otobüs şirketinin grevci işçilerinin yüzlercesi 28 Ocak Cumartesi günü binlerce güvenlik görevlisinin şiddetle saldırısı ardından hala Tahran'da tutuklu bulunuyor.

Gelen haberlere göre dün gece ve bugün özellikle 4., 5. ve 6. ulaşım bölgelerinde tutuklamalar devam etti. Tutuklu yoldaşlarının serbest bırakılması amacıyla dün gece 6. bölgede toplanan işçilere güvenlik kuvvetlerince saldırıldı ve sonrasında tutuklamalar oldu. İşçiler, grev ve protesto eylemlerinden vazgeçtiklerine dair taahhütname imzalamaları yoksa işten atılma riskiyle karşı karşıya kalacakları yönünde tehdit edilmektedir.

Bu sabah 200 civarında güvenlik görevlisi 4. bölgede toplanarak aileleri herhangi bir protesto eyleminde yeralmamaları için tehdit etti.

Tutuklamalar grevden önceki akşam 27 Ocak'ta grevcilerin ve sendika liderlerinin evlerine polis baskınlarıyla başladı. Şirket yönetimi ve şirketin İslami Konseyi işçilerin tespit edilmesine ve tutuklanmalarına yardım ederek güvenlik kuvvetleriyle elele çalıştı.

Sendika görevlileri güvenlik kuvvetlerinin vahşetinin tarif edilemez olduğunu ifade etti. Bazı sendika yöneticilerinin eşleri ve çocukları da gözaltına alındı, ancak daha sonra serbest bırakıldılar. Cuma gecesi yapılan baskınlar sırasında yataklarından alındılar ve dövüldüler. Dayak gözaltında da devam etti. Yaghub Salimi'nin 2 yaşındaki kızı beklemekte olan devriye aracına fırlatıldığı sırada yüzünden yaralandı. 12 yaşındaki kızı Mehdiye yurtdışındaki bir radyo istasyonuyla yaptığı röportajda maruz kaldığı şiddeti detaylı olarak anlattı. Mansur Hayat Gheibi'nin eşi hala cezaevindedir.

Cumartesi günü işçiler grev gözcü hatlarına vardığında çembere alındılar. Birçoğu sözlü sataşmalara maruz kaldı, tehdit edildi ve otobüslerini sürmeleri için dövüldü. Reddedenler polisçe götürüldü. Bazı otobüsler geceden nakledilmiş, ordudan ve paramiliter Basic milislerden şoförler ikame edilmişti.

Tutuklananların çoğunluğu şimdi sendika başkanı Mansur Osanlu dahil sendika yönetiminin yedi üyesinin de bulunduğu yüksek güvenlikli Evin cezaevindedir. Bu cezaevinin binlerce siyasal tutsağın tutuklu kaldığı, işkenceden geçirildiği ve idam edildiği merkez olarak adı çıkmıştır.

Grev, geçen yıldan beri yönetime ve yetkililere karşı mücadele eden devlet şirketinin 17.000 çalışanın tam desteğini aldı. Talepleri onurlu ücret artışı, toplu sözleşme anlaşmalarının yürürlüğe sokulması ve sendikanın tanınması. Sendika başkanının tutuklanmasından itibaren onun serbest bırakılması için de mücadele ediyorlar. Sendika başkanı Osanlu beş haftadan fazla süredir tutuklu bulunuyor.

Dünya emek örgütlerine ve ilerici kuruluşlara gönderdiklari bir mektupta sendika yönetimi İslam Cumhuriyeti'nin yaptıkları karşısında mücadelelerine daha kararlı ve birlik içinde devam etmekten başka seçenekleri olmadığını söyledi. Şimdiye kadarki desteklerinden dolayı uluslararası emek örgütlerine ve ilerici kuruluşlara teşekkür etti ve desteklerini sürdürmeye çağırdı.

İKİP otobüs işçilerinin istemine mümkün olan her yolla güçlü ve acil bir yanıt vermeye çağırıyor.

30 Ocak ‘06

Protesto mektuplarınızı İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'na (dr-ahmadinejad@president.ir) iletiniz. Lütfen mektuplarınızın bir kopyasını da İran'daki işçilere ve kamuoyuna duyurabilmemiz için bize (b.soroush@ukonline.co.uk)) iletiniz.

İran Komünist-İşçi Partisi Uluslararası Emek Dayanışması Komitesi

Koordinatör: Şahla Daneşfar (shahla_daneshfar@yahoo.com)

Halkla İlişkiler: Bahram Soruş (b.soroush@ukonline.co.uk)

http://www.kargaran.org, http://www.wpiran.org

***

Tahran Otobüs İşçileri Grev Fonu

Otobüs işçilerine ve ailelerine yardım için bir grev fonu oluşturuldu. Lütfen katkılarınızı aşağıdaki banka hesaplarından birine yapınız ve bizi haberdar ediniz. Bütün katkılar bireysel olarak teyit edilecektir. Daha fazla bilgi için lütfen bizimle temasa geçiniz.

İngiltere:

Hesap no: 49606174

Sort code: 60 07 38

Bank: NatWest

Almanya:

Hamid Rahimpour

Hesap No: 11271061

Banka numarası: 29050101

Sparkasse

İsveç:

Hesap No: 400 11 845 429

Nordea Bank

Hollanda:

Bahman Khani

Bank rekening: 7299850

Postbank, Eindhoven

-----------------------------------------------------------------------------------------

SES sağlıkta özelleştirme yasalarını protesto etti

Sağlık emekçileri 25 Ocak günü Ankara Numune Hastanesi önünde gerçekleştirdikleri basın açıklamasıyla kamu sağlık kuruluşlarının alacakları olan 3.5 katrilyon Ytl''nin devlet tarafından ödenmemesini, sağlıkta özelleştirme yasalarını protesto etti. Açıklamada, “Döner sermaye sağlıkta piyasalaştırmanın, kamu sağlık sistemini çökertmenin bir ayağıydı ve bu şekilde kullanıldı. Az personel sayısının ve sağlık sistemindeki çarpıklığın bedelini, yetersiz ücretle fazla çalışarak, angarya iş yüklenerek, hasta sahibi ve idare tarafından baskı ve şiddete uğrayarak ödeyen sağlık emekçilerinin maaşını arttırmak yerine, personele döner sermayeden pay dağıtarak bu piyasalaştırma süreci meşrulaştırılmaya çalışılmıştır” denildi. Açıklamaya 35 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/Ankara

------------------------------------------------------------------------------------------

Yozlaşmaya hayır!

Merhaba!

Ben GOP'da çalışan bir işçiyim. Mahallemizde işsizlik ve aile baskısı sonucu çalışmayan gençler köşe başını mesken tutmaya başlıyor. Sonrasında uyuşturucu kullanmaya ve satmaya başlıyor. Bizler bu gençlere işçi ve emekçi çocukları olduklarını anlatmak için yozlaşmaya karşı bir kampanya örgütlemeliyiz.

Bu sistem değişmediği koşullarda Türkiye'de ve dünyada bütün insanlık küreselleşme adı altında yozlaştırılmaya ve sömürülmeye devam edilecektir. Bizler buna karşı durmak ve mücadeleyi büyütmek için elimizden geleni yapmalıyız. Bölgemizde yozlaşma sorununa karşı bir kampanya örgütlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu kampanyanın bir bölgede değil Türkiye genelinde yapılması gerektiğini düşünüyoruz.

Türkiye'de cari açığın yüzde 25 olduğu bu dönemde ekonomi İMF'ye bağlanmış durumdadır. Türkiye'nin ekonomisi İMF kredileriyle ayakta durmaktadır. Her an İran'a yönelik gerçekleşebilecek emperyalist bir müdahalede ABD emperyalizmi Türkiye'yi bir saldırı ve savaş üssü olarak kullanmayı düşünmektedir. Savaş dönemlerinde işsizlik daha da büyümektedir. Bu nedenle işsizliğe ve yozlaşmaya karşı kampanyayı Türkiye geneline yaymak gerekmektedir.

Gaziosmanpaşa'dan bir işçi