04 Şubat 2006 Sayı: 2006/04 (04)
  Kızıl Bayrak'tan
   Sınıfsal özüne uygun, devrimci, kitlesel
ve birleşik bir 8 Mart!
  Hamas seçimlerden zaferle çıktı
  Emperyalist-siyonist güçler Filistin halkının iradesini yok saymaya çalışıyor
  Erdoğan Davos’ta ülkeyi pazarladı
“Reform” tasarıları: Sosyal güvenlik değil geleceksizleştirme saldırısı
  Sendikal örgütlenmenin önündeki en büyük engel ihanet çeteleridir
TEKEL işçilerinin yaktığı direniş
ateşini büyütelim!
Tuzla Tersane havzasında iş cinayetleri
durmuyor!
  İş kazası mı, cinayet mi?/Yüksel Akkaya
  Gaziosmanpaşa İşçi Kurultayı gerçekleşti
GOP İşçi Kurultayı yeni bir mücadele çağrısı oldu
12 Şubat’ta Tersane İşçileri Kurultayı’ına!
  Sosyal yıkım saldırısı ve mücadele görevleri (Orta sayfa)
  İzmir Çiğli İşçi Platformu’nun birlik ve
dayanışma etkinliği
  Sermaye temsilcileri emekçilere kefen
biçmek için Davos’ta toplandı
   Latin Amerika’da esen “sol rüzgar” Dünya Sosyal Formu’na da uğradı
  “Uygar dünya”da 12.3 milyon insan köle
  Liseli gençlik yeni bir mücadele dönemine hazırlanıyor!
  Tehcir, göçertme hareketi ve Kürdistan
toplum yapısına etkileri-2
  Direnen AEG işçisi kazanacak!
  Bültenlerden
  Basından
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

12 Şubat'ta Tersane İşçileri Kurultayı'ına!

Tersane işçileri, kardeşler!

29 Ocak'ta yapılması düşünülen Tersane İşçileri Kurultayı, hava koşulları nedeniyle 12 Şubat Pazar gününe ertelendi. Tersane İşçileri Kurultayı, ortaçağ köleliğine, iş cinayetlerine, sigortasız çalışmaya, yevmiyelik ücrete ve ücret gasplarına, taşeronluk sistemine dur demek için atılan anlamlı bir adım ve onbinlerce tersane işçisinin sesi olacaktır. Bu adımdan sonradır ki, tersane işçileri, bir avuç sömürücü asalağın karşısına örgütlü bir güçle, 20 bin işçinin birleşik gücüyle çıkmanın yolunu düzleyecek, haklarını söke söke almanın önünü açacaktır. Tersane İşçileri Kurultayı, en hayvani koşullarda emeğini pazarlamak zorunda bırakılan, ortaçağ köleliğinden daha ağır koşullarda iliklerine kadar sömürülen tersane işçilerinin ayağa kalktığı gün olacaktır.

İş cinayetlerine dur demek için; Tersane İşçileri Kurultayı'na!

Biz tersane işçileri her an Azrail'in soluğunu ensemizde hissederek çalışıyoruz. Tersane patronları Büyük Klüp'te, en zengin eğlence yerlerinde gününü gün edip, en zengin sofraların başında oturup biz işçilerin kanını sofralarına meze yaparken, bizler her an “iş kaza”ları ile yüz yüze kalıyor, sık sık aramızdan birilerini iş cinayetlerine kurban veriyoruz. En son RMK'da iki işçi arkadaşımız feci bir biçimde can verdi. İş cinayetlerinin ve iş kazalarının gerisinde, tersane patronlarının doymak bilmez kâr hırsı vardır. Onlar, en küçük maliyeti bile kâr hanelerine yazmak için hiçbir iş güvenliği tedbiri almıyor, hiçbir yasal zorunluluğu yerine getirmiyor ve dahası taşeronluk sistemi ile ölümlere davetiye çıkarıyorlar.

Sigortasız çalışmaya son vermek için; Tersane İşçileri Kurultayı'na!

Tersane işçilerinin emek gücünü azgınca sömüren tersane patronları, işçi sınıfının yüzlerce yıllık kazanımı olan sigorta hakkını bile bizlere çok görüyorlar. Tersane işçilerinin yüzde 70'e yakını sigortasız çalıştırılıyor. Sigortasız çalışma nedeniyle, hastanelere gidemiyor, ilaç alamıyor, iş göremezlik ödeneği, tazminatlar, cenaze yardımı, emeklilik, işsizlik sigortası, iş güvencesi, sendikalı olma gibi haklardan yararlanamıyoruz ve bakmakla yükümlü olduğumuz çoluk-çocuğumuz, anamız-babamız sağlık yardımlarından ve maaş bağlanması, toptan ödeme gibi tüm diğer haklardan yararlanamıyorlar.

Taşeronluk sistemini parçalamak, kadrolu çalışmak için; Tersane İşçileri Kurultayı'na!

Tersane patronlarının sömürüsünün üstüne bir de sırtımızda adına taşeron denilen keneleri taşıyor, çifte sömürünün çarkları altında eziliyoruz. Yetmiyor, taşeronluk sisteminin yanısıra giderek yaygınlaşan işçi simsarlığının eline düşüyoruz. Taşeronluk sistemi, sigortasızlığın, yevmiyelik çalışmanın, “iş kazaları”nın ve cinayetlerin, düşük ücretlerin ve örgütsüzlüğün en temel nedeni durumundadır. Tersane patronları yasadışı ve keyfi olarak uyguladıkları bu sistem sayesindedir ki, büyük kârlar, büyük vurgunlar yapıyor, boynumuzdaki sömürü zincirlerini olabildiğince sıkabiliyorlar.

Yevmiye usulü çalışmaya son vermek, insanca yaşanacak düzenli bir ücret için; Tersane İşçileri Kurultayı'na!

Taşeronluk sisteminin doğal bir uzantısı olan yevmiyelik çalışma sistemi, tersane işçilerinin düzenli bir çalışma yaşamı kurmasının ve düzenli bir ücret alabilmesinin önündeki en büyük engellerden biri, ve hepsinden de önemlisi sigortasızlığın ve örgütsüzlüğün kaynaklarından biridir. Yevmiyelik çalışma katmerli sömürünün, uzun çalışma saatlerinin ve ücret gasplarının en temel nedenlerinden biridir.

Servis hakkı için; Tersane İşçileri Kurultayı'na!

En küçük atölyelerde bile servis bulunurken, tersane işçilerinin büyük çoğunluğu düzenli bir servisten yoksun bulunuyor. Servis hakkı bizlerin en doğal hakkıdır. İmza kampanyamız boyunca topladığımız binlerce imza, biz tersane işçileri için servis hakkı isteminin ne kadar önemli olduğunun en somut kanıtıdır. Şimdi sıra bu kampanyayı servis hakkının kazanımı için somut adımlara dönüştürmekte!

Tersane patronlarının birliği karşısında TERSANE İŞÇİLERİ BİRLİĞİ'ni yaratmak için; Tersane İşçileri Kurultayı'na!

40 tersane patronu karşısında biz 20 bini aşkın işçiyiz. 40 tersane patronu Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) altında örgütlenmiş bulunuyor. İşte onlar, bu birlikleri, örgütlülükleri sayesinde biz işçileri azgın bir sömürüye mahkum edebilmektedirler. Ayaklarımızdaki kölelik prangaları, onların birliğinden çok bizlerin örgütsüzlüğünden ileri geliyor. Prangaları parçalamak için ise tek ihtiyacımız 20 bin işçinin birliğidir. Tersane İşçileri Kurultayı'nda TERSANE İŞÇİLERİ BİRLİĞİ'nin harcını atacak, tuğla tuğla, ilmek ilmek, inat ve sabırla bu birliği inşa edeceğiz. Tüm tersane işçilerini bu birliği inşa etmek için, Tersane İşçileri Kurultayı'na, inşa edeceğimiz birliğin temelini atmaya çağırıyoruz!

12 ŞUBAT PAZAR GÜNÜ ÇALIŞMA, KURULTAY'A KATIL!

Gece-gündüz, hafta sonu demeden çalışan, gecesinde gündüzünde sömürülen, her türlü haktan yoksun olarak, kölece çalışan tersane işçileri;

12 Şubat Pazar günü, patronlar için değil kendimiz için, geleceğimiz için, gaspedilen-yok sayılan haklarımız için çalışalım ve Kurultay'a katılalım. Bütün yaşamımızı, fiziksel gücümüzü, canımızı-kanımızı tersane patronlarının sofralarına sunan biz tersane işçileri, bu Pazar günü uykumuzdan, yevmiyemizden feragat edip, taşeronluk sistemine, sigortasızlığa, yevmiye usulü çalışmaya, hak yoksunluğuna, kısacası patronların azgın sömürüsüne dur demenin yollarını arayacak, 20 bin işçinin birliğini yaratmanın ve haklarımızı söke söke almanın temelini atacağız. Bu tarihi günde sen de ellerini bizimkilerle birleştir, Pazar günü çalışma, Kurultay'a katıl!

Zincirlerimizden başka kaybedecek bir şeyimiz yok, kazanacağımız bir dünya var!

Tersane İşçileri Kurultayı Hazırlık Komitesi

--------------------

Tersane İşçileri Kurultayı

Tarih : 12 Şubat Pazar

Yer : Birleşik Metal-İş Genel Merkezi Kemal Türkler Toplantı Salonu

Adres : Bostancı Köprüsü Altı Bostancı-Kadıköy

Saat : 11.00

Otobüs Kalkış Yeri : İçmeler İstasyon

Otobüs Kalkış Saati : 10.00