04 Şubat 2006 Sayı: 2006/04 (04)
  Kızıl Bayrak'tan
   Sınıfsal özüne uygun, devrimci, kitlesel
ve birleşik bir 8 Mart!
  Hamas seçimlerden zaferle çıktı
  Emperyalist-siyonist güçler Filistin halkının iradesini yok saymaya çalışıyor
  Erdoğan Davos’ta ülkeyi pazarladı
“Reform” tasarıları: Sosyal güvenlik değil geleceksizleştirme saldırısı
  Sendikal örgütlenmenin önündeki en büyük engel ihanet çeteleridir
TEKEL işçilerinin yaktığı direniş
ateşini büyütelim!
Tuzla Tersane havzasında iş cinayetleri
durmuyor!
  İş kazası mı, cinayet mi?/Yüksel Akkaya
  Gaziosmanpaşa İşçi Kurultayı gerçekleşti
GOP İşçi Kurultayı yeni bir mücadele çağrısı oldu
12 Şubat’ta Tersane İşçileri Kurultayı’ına!
  Sosyal yıkım saldırısı ve mücadele görevleri (Orta sayfa)
  İzmir Çiğli İşçi Platformu’nun birlik ve
dayanışma etkinliği
  Sermaye temsilcileri emekçilere kefen
biçmek için Davos’ta toplandı
   Latin Amerika’da esen “sol rüzgar” Dünya Sosyal Formu’na da uğradı
  “Uygar dünya”da 12.3 milyon insan köle
  Liseli gençlik yeni bir mücadele dönemine hazırlanıyor!
  Tehcir, göçertme hareketi ve Kürdistan
toplum yapısına etkileri-2
  Direnen AEG işçisi kazanacak!
  Bültenlerden
  Basından
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Tuzla Tersane havzasında iş cinayetleri durmuyor!

27 Ocak günü RMK Tersanesi'nde yaşanan iş cinayeti sonucu iki işçi hayatını kaybetti. RMK Tersanesi'nde Gimsa Denizcilik adlı taşeron firmada çalışan Selamettin Erol ve misafiri Mehmet Yücesoy çöpleri taşıyan forklifttin altında kalarak feci şekilde can verdi. Kan içicilerin sofralarına bu sefer de iki işçi arkadaşımızı sunduk.

28 Ocak'ta Limter-İş ölümlerle ilgili bir basın açıklaması yaptı. Tuzla Gemi önünde toplanan 40 civarında işçi yolu trafiğe keserek RMK Tersanesi'nin önüne kadar yürüdü. RMK Tersanesi önünde yolu kapatarak işçilerin basın açıklamasına katılmasını sağladık. Açıklamaya 500 işçi katıldı.

Bizler de Tersane İşçileri Kurultayı Hazırlık Komitesi olarak eyleme katıldık. Olayla ilgili hazırlamış olduğumuz basın metnini 1500 adet çoğaltarak 30 Ocak günü RMK Tersanesi önünde dağıttık. Dağıtımda işçilerde birikmiş bir tepkinin olduğunu gözlemledik. Dağıtım sırasında kurultayımızı anlatarak tersane işçilerinin birliğine vurgu yapan ajitasyon konuşmaları yaptık, işçileri kurultayımıza çağırdık.

Tersane İşçileri Kurultayı Hazırlık Komitesi

-----------------------------------------------------------------------------------------

Tersanede dağıtılan basın metni...

“Ölümleri tersane işçilerinin birlikteliği durduracak!”

Tersane işçileri, kardeşler!

Kan emici tersane patronlarının sofrasına iki arkadaşımızın daha kanını sunduk. RMK Tersanesi'nde Gimsa Denizcilik adlı taşeron firmada çalışan Selamettin Erol ve misafiri Mehmet Yücesoy çöpleri taşıyan forkliftin altında kalarak feci şekilde can vermişlerdir. Tek amaçları daha fazla kâr etmek olan kan emici tersane patronlarının iş güvenliği önlemlerini almamalarından dolayı iki işçi arkadaşımızın kanı daha tersane patronlarının sofrasına akmış oldu.

Artık bu cinayetlere dur demek zorundayız. Bu kan emicilere karşı birleşerek gücümüzü göstermek mecburiyetindeyiz. Bunun için gerekli olan tek şey yanyana gelmektir. Biz birçok tersanede çalışan onlarca işçi biraraya gelerek tersane işçilerinin birliğini sağlamak için aylardır bir çalışma yürütmekteyiz. İş cinayetlerine dur demek, taşeronluk sistemine, sigortasız ve yevmiye usulü çalışmaya karşı mücadele etmek için cüretli bir adım atmış durumdayız.

Tersane patronları bizleri sadece iş cinayetlerinde öldürmekle yetinmiyor, taşeronluk sistemi ile biz işçilerin tüm haklarını gaspediyorlar. Yevmiye usulü çalışma yüzünden daha uzun saatler çalışmak zorunda kalıyoruz. Yevmiyelerimizi almak için dahi çalıştığımız günden daha fazla zaman harcıyoruz, hatta kimi zaman ücretlerimizi dahi alamıyoruz. Sigortalarımız yatmamakta, yatanlar ise asgari ücret üzerinden yatmaktadır. Dağınıklığımızdan kaynaklı biz tersane işçileri en küçük bir sosyal haktan dahi yararlanamıyoruz.

Bizler 12 Şubat Pazar günü Tersane İşçileri Kurultayı'nı toplayarak kuralsızlığın kural olduğu tersanelerde 20 bini aşkın tersane işçisini kucaklayacak bir örgütlülüğü yaratmak için yola çıkacağız. Bunun için tersanelerde bu kuralsızlığa karşı çıkan tersane işçilerini kurultaya sahip çıkmaya çağırıyoruz.

Bize gerekli olan tersane işçilerinin birlikteliğidir. Ancak o zaman ölümleri durdurur, hak gasplarını önleyebiliriz. Ancak o zaman örgütlenerek haklarımızı kazanabiliriz.

Artık ölmek istemiyoruz!

Tersaneler cehennem, işçiler köle kalmayacak!

Yaşasın tersane işçilerinin birliği!

12 Şubat'ta Tersane İşçileri Kurultayı'na!

Tersane İşçileri Kurultayı Hazırlık Komitesi

----------------------------------------------------------------------------------------

Tersane İşçileri Kurultayı çalışmalarından...

Çalışmalarımız hızlanarak sürüyor

29 Ocak tarihinde yapmayı planladığımız Tersane İşçileri Kurultayı'nı hava muhalefetinden dolayı 12 Şubat tarihine ertelemek zorunda kaldık. Yoğun kar yağışı altında son hafta çalışmamıza ara vermeden devam ettik. İşçilerin oturduğu tüm semtlerden tersanelere taşıma servisi konulmasını talep eden imza kampanyamıza sınırlı da olsa başladık. Üç gün İçmeler Tren İstasyonu'nda imza masası açtık, yaklaşık 600 imza topladık. Masalarımız kurultay gününe kadar açık olacak. Ayrıca işçilerin yoğun olarak gittiği çay ocaklarında da bir gün imza topladık. Burada işçilere kurultayı ve imza kampanyasını anlattık.

Kurultay çalışmaları dolayısıyla hazırlamış olduğumuz afişlerimizi yaparken iki arkadaşımız keyfi bir şekilde gözaltına alındı. Kolluk güçlerine inat arkadaşlarımızın kaldığı yerden diğer arkadaşlar afiş yapmaya devam etti. Onlara gözaltıların bizleri yıldıramayacağının mesajını verdik. Afişlerimizin bir kısmını tersane havzasının belirli yerlerine yaptık.

Aydınlı Köyü'nde kahvelerde tersane işçilerinin sorunlarını, kurultayın amacını ve hedeflerini anlattık. Özel sayılarımızın dağıtımını yaptık, kahvelere ve farklı noktalara kurultay çağrılarımızı astık.

İçmeler merkezde bulunan onlarca kahvede de özel sayı dağıtımı yaptık. İçmeler'deki kahvelerde genel olarak tersane işçileri olduğundan ilgi daha fazla oldu. Ayrıca buradaki işçilerin ilk defa böyle bir çalışmayla karşılaştığını belirtelim. Birçok işçiyle kurultayın amacını tartıştık. Ayrıca çok sayıda işçinin “birlik olunması gerektiği”ni dile getirmesi ve “dernekleşme” fikrini onayladıklarını ifade etmesi anlamlıydı.

Gebze'deki faaliyetimiz sırasında onlarca tersane işçisiyle buluşma imkanı yakaladık. Burada da kurultayımızı ve hedeflerini anlattık. Dilovası ve Kavakpınar'da da işçilerle görüştük.

Kurultaya iki hafta kala amaç ve hedeflerimizi daha çok işçiye anlatmak için yoğun bir çaba harcıyoruz. Birebir sohbetlerin yanısıra binlerce tersane işçisine kurultayı taşımayı, gündemlerini tartıştırmayı hedeflemekteyiz.

Tersane İşçileri Kurultayı Hazırlık Komitesi

-----------------------------------------------------------------------------------------

Bursa'da Tekel işçileriyle dayanışma eylemi

Adana TEKEL işçileriyle dayanışmayı büyütmek, direnişin sesini Bursa'daki işçi ve emekçilere ulaştırmak için 28 Ocak günü BATİS, BDSP, ESP, İHD, SDP, Partizan ve TKP tarafından Fomara Meydanı'ndan AKP Bursa İl Başkanlığı'na kadar bir yürüyüş gerçekleştirildi. Burada yapılan açıklamada, sermayenin özelleştirme saldırısına karşı TEKEL'le dayanışma barikatı kurmanın ve bunu güçlendirmenin anlamına ve gerekliliğine vurgu yapıldı. 50 kişinin katıldığı eylemde “TEKEL'in kapatılmasına ve özelleştirmelere karşı mücadeleye!” pankartı açıldı. Eylemde “Her yer TEKEL, her yer direniş!”, “Tekel işçisi yalnız değildir!” sloganları atıldı.

Tek-Gıda İş Sendikası Bursa Şubesi sendika genel merkezinin aldığı karar gereği 26 Ocak günü bir basın açıklaması yaparak işyerini terketmeme eylemi gerçekleştirdi.

Kızıl Bayrak/Bursa