3 Nisan'04
Sayı: 2004/05


  Kızıl Bayrak'tan
  28 Mart yerel seçimleri ve sonrası...
  AB emperyalistleri Bush ve savaş çetesinin izinde
  1 Mayıs'ın güncel çağrısı: NATO'ya geçit verme!
  1 Mayıs ve görevlerimiz
  Devlet terörüne karşı devrimci dayanışmayı yükseltelim!
  BDSP seçim çalışması değerlendirmesi...
  BDSP seçim çalışması değerlendirmesi...
  BDSP seçim çalışması değerlendirmesi...
  BDSP seçim çalışması değerlendirmesi...
  BDSP seçim çalışması değerlendirmesi...
  Seçim sonuçlarının gösterdikleri...
  28 Mart yerel seçimleri üzerine
  Ekim'in Mart 2004 tarihli 235. sayısı çıktı...
  Arap Birliği zirvesi ertelendi
  NATO neden genişliyor?
  AB Zirvesi ve "terör gündemi"
  AB'nin doğuya genişlemesi ve Almanya'nın emperyalist dünya gücü olma çabaları
  BİR-KAR 3. Kongresi gerçekleştirildi...
  Ekim Gençliği'nden...
  Bu "büyüme" matah mı, sürdürülebilir mi?
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın



 
Mamak BDSP seçim çalışmalarından...

Coşkulu ve kitlesel bir şenlik

“Düzen partilerine oy verme hesap sor! Bozuk düzende sağlam çark olmaz!’ şiarıyla yaptığımız Birlik ve Dayanışma Şenliği ile seçim çalışmamızı coşkulu bir şekilde sonlandırdık. Şenliğimize ilgi ve katılımın yüksek olması güçlü bir seçim çalışmasının yarattığı birikimin de göstergesi oldu.

27 Mart günü Şirintepe Mahallesi’nde seçim büromuza yakın bir düğün salonunda gerçekleştirdiğimiz şenliğe yaklaşık 400 emekçi katıldı. Dar bir sürece sıkışmasına rağmen kapı kapı dolaşarak çağrısını yaptığımız şenliğimize, çoğunluğu kadın ve gençlerden oluşan ve seçim bürosu civarında oturan emekçiler katılım sağladı. Bir haftadan az bir süre içerisinde başlayan şenlik çalışması ilk olarak davetiye dağıtımı üzerinden şekillendi. Özellikle son birkaç gün içerisinde Şirintepe Mahallesi’ne yoğunlaşarak girilmedik ev bırakmadık. Şenlik çağrısını içeren bir pankartı düğün salonunun yakınına astık. Yanı sıra Tuzluçayır Mahallesi’nde araçla sesli propaganda yaparak şenlik duyurusunda bulunduk, bazı sokaklarda elden davetiye da&currn;ıtımı yaptık. Birkaç günlük ve sınırlı materyallerle yürüttüğümüz ön çalışmaya rağmen bölgede oturan emekçilerin çağrımıza verdiği yanıt anlamlı oldu.

Salonu “İşçi sınıfı savaşacak sosyalizm kazanacak!”, “Kadın olmadan devrim olmaz, devrim olmadan kadın kurtulmaz!”, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”, “İMF programlarına emperyalist barbarlığa ve siyonist işgale hayır!” şiarlarını içeren BDSP imzalı pankartlarımızla süsledik. Salonun sahne arkasına ise “İşçi sınıfının devrimci programı altında birleşelim, savaşalım!” şiarlı pankartımızı astık ve birçok yere aday imzalı afişlerimizi yapıştırdık. Girişe bir BDSP standı açtık.

Etkinliğin başlama saati yaklaştıkça salon dolmaya başladı. Kitlelerin birlik ve dayanışma ihtiyacını öne çıkaran açılış konuşmasıyla programımızı başlattık. Adından BDSP’den bir arkadaşımız platformumuzu tanıtan ve seçim sürecini özetleyen bir konuşma yaptı. Ardından PSAKD Mamak Şubesi Otantik Semah ekibinin hazırladığı semah gösterisi, halk ozanı Hüsnü İyidoğan ve Kenan Şahbudak sahne aldılar.

Mamak Bağımsız Sosyalist Belediye Başkan adayı Evrim Erdoğdu’nun seçim sürecini ve programını anlatan konuşmasının ardından Mamak İKE’nin hazırladığı “Şapka” isimli tiyatro oyunu sergilendi. Halk ozanı Ümit Özdizlekli türküleriyle etkinliğimize katıldı. Türkülerin ardından tekrar semah gösterisi yapıldı.

Daha sonra BDSP’nin Ankara Büyükşehir bağımsız sosyalist belediye başkan adayı olan M. Uğur Akkaya söz aldı. İşçi sınıfının devrimci programını ve çözümün devrimde, kurtuluşun sosyalizmde olduğunu tok bir şekilde ifade etti. Programımız Mamak İKE Şiir Topluluğu’nun hazırladığı şiir dinletisi ve genç bir arkadaşın sunduğu kısa müzik dinletisi ile devam etti. Davul zurna ekibinin sahne almasıyla birlikte coşkulu bir atmosfer oluştu. Etkinlik kısa bir kapanış konuşmasıyla sonlandırıldı.

Etkinlik boyunca kitlenin programa ilgisi yoğun oldu. Bu ilgi toplam çalışmamızın ve hazırladığımız etkinliğin yarattığı etkinin bir sonucuydu. Salondan ayrılan birçok insanın olumlu tepkilerini aldık. İnsanlar bizi evlerine davet ettiler, yeni etkinliklerde buluşmak dileği ile ayrıldılar. Ön çalışmalarda ve program sürecinde yaşadığımız ufak tefek aksaklıklara rağmen coşku ve moralimiz yüksek bir şekilde seçim sürecini tamamladık.

Mamak BDSP çalışanları/Ankara



Bağımsız Sosyalist Büyükşehir Belediye Başkan Adayı M. Uğur Akkaya’nın
şenlikte yaptığı konuşmadan...

“Çözüm devrimde, kurtuluş sosyalizmdedir. Çözüm BDSP’nin işçi sınıfının devrimci programı etrafında örgütlenmekten geçiyor. Bu seçimler iki ayrı sınıfın savaşımı olarak tarihe geçecektir. Bir yandan işçi sınıfı ve temsilcileri olan sınıf devrimcileri, diğer yandan bir avuç asalak burjuvazi, onların yeminli köpekleri ve tescilli uşakları. Bizler sınıfın devrimci programı etrafında örgütlenip mücadele ederek kapitalist barbarlık düzenini yıkıp tek kurtuluş yolumuz olan devrim ve sosyalizm mücadelesiyle yaşamın her alanında varolacağız. Onlar polisi, mahkemeleri, cezaevleri, yalanları, düzen partileri, reformistleriyle karşımızda olacaklar. İkibinli yılların yeni Ekimleri’ni yaratmanın yakıcı çabasıyla Habipler’le, Ümitler’le, Haticeler’le, yarattığımız başeğmeyen, çelikleşen irademiz ve disiplinimizle kahrolası ücretli kölelik düzeninin bayrağının yerine devrim ve sosyalizmin bayrağını dikeceğiz. Kazanan biz olacağız!”



Pendik-Kurtköy seçim çalışması...

1 Mayıs’ı kazanmak için daha güçlü bir mücadele içine gireceğiz!

Seçim çalışmasını geride bıraktık. Faaliyet sürecinde önümüze çıkan bir dizi olanağı değerlendirmeyi başardık. Geçtiğimiz hafta yaptığımız aday tanıtım şenliğinden sonra kitle çalışmasıyla birlikte materyal kullanımına ağırlık verdik.

Seçim çalışmamızın başında kullandığımız seçim bildirgemizden kalanlarla birlikte aday bildirimizin dağıtımına başladık. Aday bildirimizi Şahintepe Mahallesi’nden başlayarak Kurtköy merkeze kadar yaygın biçimde dağıttık. Buradan Esenyalı ve Güzelyalı mahallelerine, oradanda Tuzla Tersane işçilerine önlüklerimizi giyerek sohbetler eşliğinde dağıttık. Ayrıca işçilerin sabah saatlerinde oldukça kalabalık olarak bekledikleri Kaynarca ve Pendik köprülerinde sabah 7:00-8:30 arasında aday bildirilerimizin dağıtımını gerçekleştirdik. Aday bildirilerimizi Aydos-Kurtköy ve Pendik merkez pazarında da propaganda eşliğinde dağıttık. Bölgemizde toplam 15 bin adet bildiri kullandık.

Ayrıca Kurtköy Sanayisi’nde Alce, Ark, Evrim Giyim, Evas, Alümag (Alkam) ve NOVA’ya megafonla yapılan konuşmalarla ve önlüklerimizi giyerek dağıtımlar yaptık. Bu dağıtımlar sırasında NOVA’da idareciler dağıtımımızı engellemeye çalıştılar. Adayımız megafonla konuşma yaparken işçilerin sorularıyla karşılaştı. İşçilerin sorduğu sorulardan sonra adayımızın yaptığı konuşma NOVA yöneticilerini iyice tahammülsüzleştirdi. Fabrika önüne jandarma çağrıldı. Jandarma dağıtımı engelleyemeyeceğini anlayıp geri döndü. Fakat NOVA patronları işçilerin çıkışını durdurdu ve biz farkında olmadan arka kapıdan çıkmalarını sağladı.

Fabrika dağıtımlarımızdan sonra 8 ayrı kahvede adayımız konuşmalar yaptı. BDSP’nin seçim platformunu anlatarak emekçileri kendi sorunlarının çözümü için seçime değil mücadeleye çağırdı.

Diğer taraftan aday afişlerimizi devreye soktuk. Bir dizi çalışmamazın üst üste gelmesinden kaynaklı bir hayli yaygın bir pratik çalışmanın içerisine girdik. Adayımızın imzasıyla çıkardığımız “Sermayenin soyguncu-rantçı uşaklarına oy verme hesap sor! İşçi sınıfının devrimci adaylarını destekle!” şiarlarının yazılı olduğu ve “Çözüm devrimde, kurtuluş sosyalizmde/BDSP” imzalı toplam 3 bin afişi Esanyalı, Güzelyalı, Pendik tersane köprüsü, Kaynarca köprüsü, Pendik Köprüsü, Pendik-Kurtköy dolmuş yolu, Pendik-Aydos dolmuş yolu, Şahintepe, Aydos, Cambaztepe, Kurtköy merkez, Parseller ve yoğun bir tarzda Kurtköy Sanayi içinde kullandık. Sanayideki işçi arkadaşların talep ettikleri yerlerde yaygın bir biçimde afiş kullandık. Ayrıca Sanayi ve mahalleleri bağlayan işçilerin yürüyüş güzegahına özellikle “Kölelik yasası iptal edilsin! Herkese iş tüm çalışanlara iş güvencesi! Herkese parasız sağlık hizmeti!” sloganlarının yazılı olduğu afişlerimizden yaptık.

Pratik faaliyetimizi sürdürürken, bir yandan da on kişinin katıldığı bir ev toplantısı düzenledik. Toplantıda adayımızın kendisini ve seçim platformumuzu tanıttıktan sonra, toplantıya katılan insanlar bir dizi soruyla tartışmaya katıldılar. Tüm konuşmaların dikkatle dinlenmesi verimli bir tartışmayı da beraberinde getirdi. Seçimle başlayan tartışma devrimin ve sosyalizmin nasıl gerçekleşeceğine değin ilerletilebildi. Gerçekleştirdiğimiz bu ev toplantısı ajitasyonun ötesinde canlı bir tartışma ortamı oldu.

Pratik çalışmamızın bir ayağını da sabah servis dağıtımları oluşturdu. Aydos’tan ve Şıhlı’dan sabah servise binen işçilere ve buralardan geçen işçi servislerine aday bildirilerimizi dağıttık. Hedef belirlediğimiz fabrikaların servislerinde adayımız Melek Altıntaş konuşmalar gerçekleştirdi.

Seçimin yapıldığı gün oy pusulalarını kontrol ettiğimiz bir sırada “Güçbirliği”nden birkaç kişi bizleri oyları bölmekle suçladı. Bunu yapanlar bölgedeki DEHAP çalışanlarıydı. Verdiğimiz cevaplardan sonra okul bahçesinde çevremize onlarca insan toplandı. Bizleri küçümsemeye çalışıyorlardı, ancak kendilerinin teşhir olduğunu gören SHP-DEHAP’lılar, insanların söylediklerimizden etkileneceğini düşünerek yangından mal kaçırır gibi insanlarını alelacele götürdüler. Bu olanağı da sol adına hareket edenleri teşhir etmek için kullandık.

Seçim çalışmamızı sonlandırmış bulunuyoruz. Yarattığımız yeni imkanlarla 1 Mayıs’ı kazanmak için daha güçlü bir mücadele içine gireceğiz.

Pendik-Kurtköy BDSP çalışanları