3 Nisan'04
Sayı: 2004/05


  Kızıl Bayrak'tan
  28 Mart yerel seçimleri ve sonrası...
  AB emperyalistleri Bush ve savaş çetesinin izinde
  1 Mayıs'ın güncel çağrısı: NATO'ya geçit verme!
  1 Mayıs ve görevlerimiz
  Devlet terörüne karşı devrimci dayanışmayı yükseltelim!
  BDSP seçim çalışması değerlendirmesi...
  BDSP seçim çalışması değerlendirmesi...
  BDSP seçim çalışması değerlendirmesi...
  BDSP seçim çalışması değerlendirmesi...
  BDSP seçim çalışması değerlendirmesi...
  Seçim sonuçlarının gösterdikleri...
  28 Mart yerel seçimleri üzerine
  Ekim'in Mart 2004 tarihli 235. sayısı çıktı...
  Arap Birliği zirvesi ertelendi
  NATO neden genişliyor?
  AB Zirvesi ve "terör gündemi"
  AB'nin doğuya genişlemesi ve Almanya'nın emperyalist dünya gücü olma çabaları
  BİR-KAR 3. Kongresi gerçekleştirildi...
  Ekim Gençliği'nden...
  Bu "büyüme" matah mı, sürdürülebilir mi?
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın



 
Devlet terörüne karşı
Devrimci dayanışmayı yükseltelim!

İstanbul’da 1 Nisan günü Ekmek ve Adalet dergisi, Temel Haklar ve Özgürlükler Derneği, İdil Kültür Merkezi, Gençlik Gelecektir dergisi, Okmeydanı Halkın Sesi gazetesi ve TAYAD gibi kurumların basılması ve bu kurumlarda bulunanların gözaltına alınması nedeniyle bir araya gelen devrimci gazete ve dergiler, saldırıları protesto etmek ve basılan kurumlarla dayanışmak için bir eylem planı oluşturdular. Bu çerçevede yapılacak etkinlikler şunlar;

1- Cuma günü saat 12:00’de Türkiye Gazeteciler Cemiyeti önünde basın açıklaması. Buradan Ekmek ve Adalet dergisine destek ziyareti ve saat 14:00’de İHD İstanbul Şubesi’nde basılan kurumlar tarafından yapılacak basın açıklamasına katılmak, açıklamadan sonra gün boyu Ekmek ve Adalet dergisinde bulunmak.

2- 3 Nisan günü saat 14.00’de Avrupa Bilgi Merkezi önünüde geniş katılımlı ikinci bir protesto eyleminin yapılması. Ardından Ekmek ve Adalet dergisinin İstiklal Caddesi’nde ortak satışının gerçekleştirilmesi.

3- Gözaltına alınanların mahkemeye çıkarılacağı gün (muhtemelen 4 Mart günü) Beşiktaş’taki DGM önünüde gözaltıları protesto eden bir basın açıklamasının yapılması.

Gazetemizin yanı sıra Atılım, Partizan, Devrimci Demokrasi, Sosyalist Barikat, Direniş, Odak, Yeni Dünya için Çağrı, Devrimci Hareket, Yürüyüş, Sosyalist Demokrasi gazete ve dergilerinin katıldığı toplantıda Ekmek ve Adalet dergisi de gözlemci olarak yeraldı. Tüm okurlarımızı etkinlik ve eylemlere katılmaya çağırıyoruz.

Kızıl Bayrak/İstanbul



AB’ye uyumlu devlet terörü

1 Nisan günü Ekmek ve Adalet dergisi, Gençlik Gelecektir dergisi, TAYAD, Halkın Hukuk Bürosu, İdil Kültür Merkezi, Temel Haklar Ve Özgürlükler Derneği, Okmeydanı Halkın Sesi gazetesi DGM kararıyla basılarak 38 kişi gözaltına alındı. Kurumlardaki teknik malzeme ve birçok belgeye el konuldu. DGM’nin DHKP operasyonu adı altında verdiği arama izni dahilinde basılan bürolarda birçok malzeme tahrip edildi. Gelen bilgiler, bürolardan sonra polisin bu kurumlarla ilişkisi bulunan insanların evlerine yöneldiği doğrultusunda.

Aynı gün Avrupa’nın beş ayrı ülkesinde 16 kişi gözaltına alındı. Gerekçe gene aynıydı. Almanya, Belçika, İtalya, Hollanda ve Yunanistan’da yapılan operasyonlarda gözaltına alınanların ikisinin hemen tutuklandığı bilgileri geldi.
İşte Avrupa Birliği’ne uyum!

Kendi işçi ve emekçilerinin kazanılmış haklarına yöneltiği saldırıyı her geçen gün artıran Avrupalı emperyalistlerle, baskı ve devlet terörünü kendi varlığının biricik güvencesi sayan Türkiye sermayesinin uyumu. İşte bu uyumun verebileceği tek şey, baskı ve zulüm. Avrupa Parlamentosu’nun daha dün aldığı karar gereği demokrasiye aykırı bulduğu DGM’nin kararıyla gözaltına alınan 38 kişi, basılan 10’a yakın kurum “DGM’siz Avrupa”nın bir suç dahi istinat etmeden gözaltına aldığı 16 kişi. İşte zorbaların uluslararası ortaklığı, sömürücülerin devrimcilere, onların nezdinde işçi-emekçilerin kurtuluş mücadelesine ortak düşmanlığı. İşte Avrupa Birliği’ne gerçek uyum yasaları, gerçek uyum anlaşmaları.

Sermaye devletinin devrimci kişi ve kurumlara saldırması alışılagelen bir durumdur. Avrupa Birliği’ne uyum tartışmalarının ön plana çıktığı bugünlerde, bu saldırılarda Avrupalı emperyalistlerle işbirliği yapmasında da şaşılacak bir şey yoktur. Özellikle dünyanın savaş makinası NATO’nun Türkiye’de yapılacak zirvesi yaklaştıkça bu saldırıların artması öngörülmelidir.

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu olarak saldırıya uğrayan kişi ve kurumlarla tam bir dayanışma halinde olduğumuzu ilan ediyoruz. Tüm işçi ve emekçileri, devrimci ve ilerici güçleri gerek Türkiye’deki gerekse yurtdışındaki gözaltıları protesto etmeye ve devrimci dayanışmayı yükseltmeye çağırıyoruz.

1 Nisan ‘04
Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP)



Ümit Günger: 110. Ölüm Orucu şehidi

F tiplerine ve tecride karşı başlatılan ölüm orucunda yaşamını yitirenlerin sayısı 110’a yükseldi. DHKP-C tutsağı ölüm orucu direnişçisi Ümit Günger 29 Mart’ta bedenini tutuşturdu, 31 Mart’ta yaşamını kaybetti.

Yaklaşık on yıldır cezaevinde bulunan Ümit Günger Ümraniye Cezaevi’nden 19 Aralık katliamı sonrasında Tekirdağ F tipi cezaevine gütürüldü. ‘96 ölüm oruçlarında da yer alan Ümit Günger 2000’de başlayan ölüm orucu direnişine 9. ekip olarak Tekirdağ F tipi cezaevinde başladı. Zorla müdahale sonucu ölüm orucu eylemine bir süre ara verdikten sonra tekrar ölüm orucuna devam etti. Ölüm orucunun 100. gününde yine zorla müdahale için Tekirdağ Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Ümit Günger, 29 Mart günü burada tecridi ve zorla müdahaleyi protesto etmek için bedenini ateşe verdi. Bayrampaşa Devlet Hastanesi’ne kaldırıldıktan sonra 31 Mart günü ölümsüzler kervanına 110. şehit olarak ismini yazdırdı.

Ümit Günger en son yazdığı mektupta şunları söylüyordu:

“Karadeniz topraklarımıza doğru yol alıyoruz. Yelkenli takalarımızla, Mart sıcaklığıyla birlikte yelkenimize de hız vermişiz ki; artık kim tutar bizi… Değil dört duvar arasında, çelikten kafesler yapsalar yine tutamazlar bizi, yelkenlerimizi açar gideriz… Gideriz yolumuza. Güneş bizi, biz de güneşi erken karşılayacağız.” (TAYAD’lı Ailelerin açıklamasından...)