3 Nisan'04
Sayı: 2004/05


  Kızıl Bayrak'tan
  28 Mart yerel seçimleri ve sonrası...
  AB emperyalistleri Bush ve savaş çetesinin izinde
  1 Mayıs'ın güncel çağrısı: NATO'ya geçit verme!
  1 Mayıs ve görevlerimiz
  Devlet terörüne karşı devrimci dayanışmayı yükseltelim!
  BDSP seçim çalışması değerlendirmesi...
  BDSP seçim çalışması değerlendirmesi...
  BDSP seçim çalışması değerlendirmesi...
  BDSP seçim çalışması değerlendirmesi...
  BDSP seçim çalışması değerlendirmesi...
  Seçim sonuçlarının gösterdikleri...
  28 Mart yerel seçimleri üzerine
  Ekim'in Mart 2004 tarihli 235. sayısı çıktı...
  Arap Birliği zirvesi ertelendi
  NATO neden genişliyor?
  AB Zirvesi ve "terör gündemi"
  AB'nin doğuya genişlemesi ve Almanya'nın emperyalist dünya gücü olma çabaları
  BİR-KAR 3. Kongresi gerçekleştirildi...
  Ekim Gençliği'nden...
  Bu "büyüme" matah mı, sürdürülebilir mi?
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın



 
Mamak seçim çalışması...

Bugünü kazandık, yarınları da kazanacağız!

Yoğun bir seçim çalışmasını geride bıraktık. Mamak’ta yürüttüğümüz seçim faaliyeti bize yeni olanaklar sundu. Bu çalışma bizim açımızdan ikinci bir deneyimi ifade ediyor. 3 Kasım seçimlerinde de yoğun bir çalışma örgütlemiş, bir dizi deneyim kazanmıştık. Bu deneyim ve pratik sonuçlar yürüttüğümüz faaliyeti güçlendiren bir etken oldu. Bugün bir önceki süreci aştık. Bu nedenle şimdiden kazanan biz olduk diyoruz.

Mamak BDSP olarak sınırlı güçlerle yola çıkmamıza rağmen faaliyeti adım adım ördük. Çalışmamız dar ve sınırlı propaganda faaliyetini aştı, kitleleri kucakladı. Politik faaliyetimizin kesintisizliği, ilişkilerde derinleşme ve bir kısmını harekete geçirebilmede en önemli etken oldu. Gerek hedeflenen bölgelerin doğru seçilmesi gerekse birikimlerden doğru bir şekilde faydalanılması kitlelerle aramızdaki mesafeyi bir adım daha kapattı.

Bu süreci birkaç başlık altında toplayabiliriz;

* Politik süreçleri birbirine doğru temelde bağlamanın yarattığı olanaklar seçim sürecine de yansıdı. Seçim çalışması öncesinde yaklaşık bir buçuk ay boyunca Kamu Yönetimi Yasa Tasarısı’na karşı yaygın bir kampanya faaliyeti yürütüyorduk. Kampanya çalışması sırasında yakaladığımız ilişkileri seçim çalışmasının da bir parçası yapabildik.

* Mevcut gündemleri seçim çalışmasının parçası olarak planlayarak çalışmamızı güçlendirdik. Gençliğin yozlaştırılması ekseninde yaptığımız etkinlik de dahil olmak üzere 6, 8, 21 Mart gündemleri ile bölgedeki diğer süreçleri seçim eksenli planladık. Muhtarlık seçimleri vesilesiyle mahallelerdeki tüm gelişmeleri izleyerek müdahale etmeye çalıştık. Seçim çalışmasına rağmen tüm gündemlere müdahaleci olmamız yetkinleşmemize ve öne çıkmamıza yol açtı. Bu süreçte aldığımız tutum kitlelere güven verdi, güçlü bağlar kurmamızın kapılarını araladı.

* Pratik faaliyetimizi yaygınlaştırdık. Yoğunluktan dolayı kimi eksiklikleri taşısa da, yaklaşık 23 mahalleye afişlerimizi ulaştırabildik. Belli eksikliklere rağmen hedeflediğimize yakın materyal kullandık. Gazete satışını arttırdık.

* Seçim bürosunu işlevine uygun kullanmaya çalıştık. Bir önceki seçim döneminde atıl kalan, daha çok materyal faaliyetinde kullanılan seçim bürosu bu dönem kadınların ve özellikle gençlerin ilgisini çekebilen bir işleyişe sahipti. Bürolarımız sohbetler, bölgenin ihtiyaçları üzerinden yapılan toplantılarla canlı bir atmosfere sahipti. Ev ve kurum ziyaretlerini, planladığımız gibi olmasa da başarılı bir şekilde yaşama geçirdik.

Özetle 3 Kasım sürecini her açıdan aşabildik diyebiliriz. Sınıf devrimcileri olarak yakaladığımız bu ivmeyi 1 Mayıs alanlarına taşıyacağız.

Bugünü kazandık, yarınlar da bizlerin olacak!

Mamak/BDSP



Sincan seçim çalışması üzerine...

Çalışmamız daha da güçlenecek!

Sincan’daki seçim çalışmamız faaliyetimizi güçlendirecek ve yeni kanallar açacak şekilde planlandı. Çalışmamız baştan sona planlı bir şekilde ilerledi. Elbette çalışmada belli yetersizlikler yaşadık, birebir ilişkiler geliştirmede hedefimize tam ulaşamadık. Fakat varolan ilişkilerimizle daha ileriden ilişki kurmayı başardık. Bu ilişkilerimizin bir kısmını pratik faaliyete katabildik.

Bölgede devrimci çalışmanın yeni olması ilk başta zorluk alanımız oldu. Bölgedeki işçi ve emekçiler devrim, sosyalizm vb. kelimelere yabancı oldukları gibi, bu türden bir çalışmaya karşı da önyargılılar. Dağıtım sırasında bazı ilerici işçilerin ifadelerinde bile, Sincan’da böylesi bir çalışmanın yapılabilmesinden dolayı sevinçle karışık şaşkınlığın izlerini görebildik. Herşeye rağmen bu önyargı kırılmalıydı. İlk önce platformumuz etkili ve yoğun bir şekilde anlatılmalıydı. Bunun için seçim ve diğer materyallerimiz ile işçi bültenimizi, geniş ve yoğun bir şekilde kullandık. Artık birçok işçi ve emekçinin zihninde BDSP’nin ne olduğuna dair bir ilk fikrin oluştuğunu söyleyebiliriz.

Sincan’da bizim için stratejik önemi olan belli fabrikalara da seçim çalışması vesilesiyle ulaştık. Buralarda sınıfın devrimci programını işçilere güçlü bir şekilde anlattık. İkinci defa gittiğimiz fabrikaların işçileri adayımızın kendi adayları olduğunu söyleyebiliyorlardı. Daha önce hiç gidemediğimiz, özelikle de Türk Traktör ve Erkunt vb. fabrikalara gittik. Bu yönüyle çalışmamız bize yeni mevziler açtı. Şimdi bu mevzileri kalıcılaştırmak ve faaliyetimizi sürekli hale getirmek hedefini taşıyoruz. Sürekliliği olmayan bir faaliyetin işçiler nezdinde ciddiye alınmayacağı açıktır.

Geriye bakıldığında anlamlı bir yol katettiğimizi söyleyebiliriz. En azından Sincanlı işçiler 28 Mart’tan sonra onlara yeniden gittiğimizde “kim bunlar” demeyecekler. Çalışmamızın derinliği ve kapsamı düşünüldüğünde bunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliyoruz.

Bazı ilişkilerimizi çalışmamızın bir parçası haline getirdik. Seçim çalışması öncesi bu ilişkilerimiz bize daha mesafeli durumdaydılar. Çalışma boyunca aradaki mesafeyi kapattık. Bunun yanında bize yeni olanaklar sağlayacak ilk ilişkilere de ulaşmış bulunuyoruz.

Hedeflediğimiz mahallelerde kapı kapı dolaşarak bildiri dağıtımı yaptık. Buralarda yer yer olumlu tepkilerle karşılaştık. Bizi destekleyeceklerini söyleyenler vardı. Dağıtımımız sırasında özelikle öncü işçiler bildirilerimize özel bir ilgi gösterdiler. Fakat bu işçilerin reformist güçbirliğinin etkisinde kaldıklarını da gözlemledik. Konuşma imkanı bulduğumuz işçi ve emekçileri platformumuza kazanamasak da kafalarında soru işaretleri yarattığımızı düşünüyoruz. Özellikle günlük yaşantılarından somut örneklerle anlattığımızda, emekçilerin daha kolay ikna olduklarını gözlemledik.

Sonuç olarak seçim çalışması boyunca iyi bir performans sergilediğimizi söyleyebiliriz. 20 bini aşkın bildiri ve bildirge dağıtıldı. 2 binin üzerinde aday ve BDSP afişi yapıldı. Elde ettiğimiz bu deneyim ve birikime dayanarak çalışmamızı 1 Mayıs’a taşıyacağız.

Sincan/BDSP



Hacıbektaş seçimleri ve ötesi...

Hacıbektaş ilçesi, Hacıbektaş-ı Veli’nin yaşadığı yer olması nedeniyle Alevi-Bektaşi inancının merkezi konumunda. Her yıl iki milyona yakın Alevi işçi ve emekçisi bu nedenle Hacıbektaş ilçesini ziyaret ediyor. Hacibektaş-ı Veli’yi anma etkinliklerine ise her yıl yaklaşık 150 bin Alevi katılıyor. Bundan dolayı Hacıbektaş ilçesi 7 bin Alevi’nin yaşadığı bir yer olmaktan öte bir anlam taşıyor.

Her yıl düzenlenen şenliklere devlet erkanının yukarıdan aşağıya doğru gösterdiği ilgi, sermaye parti liderlerinin tümününde şenliklere katılmasının nedeni Hacıbektaş ilçesinin Alevi emekçileri açısından çok özel bir konumda bulunmasıdır.

Şenliklere devrimci siyasal yapılar da belli bir düzeyde ilgi gösteriyorlar. Komünistlerin ‘97’den bu yana Hacıbektaş şenliklerine yaptıkları etkin müdahale biliniyor. Düzen ve düzen partileri Alevi emekçilerin tarihlerini unutturma çerçevesinde politika yaparken, komünistler ve devrimciler Pir Sultanlar’ın, Baba İshaklar’ın zalimler karşısındaki başeğmez tutumları, günümüzün Hızır Paşaları’na karşı mücadele etmenin önemi üzerinde duruyorlar.

Komünistlerin Hacıbektaş’ta yerel seçimlere yaptıkları müdahale de bu temel amaç üzerinden şekillendi. Devrim ve sosyalizmin genel propagandasının yanında politikanın yerelleştirilmesi hedeflendi.

Seçim boyunca 250’yi aşkın Alevi emekçisinin evi ziyaret edildi. Yüzyüze yüzlerce kişiyle görüşüldü. 1500 seçim bildirgesi dağıtıldı. İlçenin her noktasında merkezi afiş yapıldı. Yerel sorunlara ilişkin 3 adet bildiri hazırlandı. Her bildiriden 2 bin adet dağıtıldı. Büronun açılış etkinliğine 250 kişi katıldı. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeni ile seçim bürosunda düzenlenen etkinliğe 50 emekçi kadın katıldı. Belediye başkan adayı Şinasi Topçu’nun konuşmacı olarak katıldığı alan mitingine yaklaşık 250 kişi katıldı.

Seçim sürecinde yanyana gelinen onlarca kişi seçim atmosferinin etkisiyle çalışmanın doğal parçası haline geldi. Sosyalist kimlik adaya oy verilmesini engeller türünden reformist söylemlerin geçersizliği pratikte kanıtlandı. Şinasi Topçu geçerli oyların %3’ünü sosyalist kimliği ve kişiliğiyle aldı. Seçim sürecinde pasif destekçi konumunda olan onlarca insan, yaratılan etkiyle seçim sonrasında çalışmanın devamı noktasında ortaya irade koyabildiler. Politik planda reformizmden beslenenlerin gerçek yüzü de devrimci müdahalenin etkisiyle ortaya çıktı. Bu yanıyla son derece verimli bir süreç yaşandı.

Hacıbektaş BDSP çalışanları