10 Mayıs'03
Sayı: 18 (108)


  Kızıl Bayrak'tan
  ABD azarlıyor, uşakları hazırola geçiyor!
  Kölelik yasası TBMM Genel Kurulu'nda madde madde geçiyor...
  İşçi ve emekçilerle röportajlar...
  Kölelik yasasına karşı ilk tepkiler...
  1 Mayıs ve sınıf hareketi
  Filistin halkına onur kırıcı bir teslimiyet dayatılıyor...
  Amerikan emperyalizmi açık tehdit diplomasisine hız verdi
  Türkiye'nin Kıbrıs politikası iflas etti
  Sağlık işçilerinden çağrı:
  Saldırılara karşı mücadele barikatlarını örelim!
  Haydut takımının başı Bush'un "zafer konuşması"...
  ABD'nin Avrupa'nın göbeğinde egemenliğini yeni güçlerle inşa girişimi
  Bingöl'de önce kamu binaları çöktü!
  Deprem, ölüm ve acı kader mi?
  Fransa'da eğitim alanında eylem dalgası!
  '68'in ve Denizler'in devrimci mirasını sahiplenmek!
  Deniz, Hüseyin ve Yusuf için mesaj
  ODTÜ'de Alternatif Şenlik...
  Devlet güdümlü "Türk Solu" güruhu
  Hiçbir güç devrimci faaliyetimizi engelleyemeyecektir!
  İTÜ Şenliği nereye?
  1 Mayıs ve kamu emekçi hareketi...
  Liseli gençlik ve 1 Mayıs
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 
Türk Solu çetesinin devlet destekli provokasyonu...

Hiçbir güç devrimci faaliyetimizi
engellemeyemeyecektir!

Birkaç gündür televizyon ve yazılı basında “sol içi” çatışma gibi yansıyan olaylar aslında ADKF adı verilen MGK güdümlü çetenin devrimci öğrencilere karşı başlattığı bir provokasyondur. Polis eliyle zemini hazırlanan olaylar 30 Nisan Çarşamba günü başladı. 30 Nisan günü, İÜ Edebiyat Fakültesi ve YTÜ’de rektörlük tarafından sabahın erken saatlerinde okula sokulan Türk Solu çetesi, her iki okulda da devrimci ve demokrat öğrencilerin afiş astıkları yerleri tamamen kapatmış, afiş asacak yer bırakmamışlardı.

Yaşanan gergin ortamda İÜ Edebiyat Fakültesi’nde devrimci birkaç grup ile ADKF arasında ufak çaplı bir çatışma yaşanmıştır. Ardından toplanarak YTÜ’ye giden ADKF’li grup, Yıldız’daki öğrencilerin kararlı duruşu nedeniyle saldırmayı göze alamamıştır. YTÜ’ de yapılan toplu çıkışın ardından dışarıda bekleyen ADKF’li grup, okula girmiş, kantini basarak okulda kalan arkadaşlarımızı tehdit etmiş ve afişlerimiz parçalamıştır. 1 Mayıs öncesi bu yapılanların provokasyon olduğu değerlendirilerek okulda tekrar bir çatışmaya girilmemiştir.

2 Mayıs Cuma sabahı saat 06:00’da ellerinde sopalar ve satırlarla okula giren ADKF çetesi, polisle beraber okulu işgal etmiştir. Kapının önüne yığılan çevik öğrencileri teker teker içeri alırken, içeride bekleyen 50’ye yakın sivil polis ve ADKF kapıda kimlik kontrolü yapmış, sivil polisin gösterdiği devrimci öğrencileri öldüresiye dövmüş, bir öğrenciyi yalnızca Kürt olduğu için döverek hastanelik etmiştir. Kapıda bekleyen ambulans olayların ne kadar planlı gerçekleştiğinin göstergesi olmuştur. Olayların sonunda 8 öğrenci hastanelik olmuş, 2’si beyin kanaması geçirmiştir. ADKF çetesi, okul içerisinde kantin ve yemekhane konuşmaları yaparak, okula “bölücü ve terörist” olarak niteledikleri böyle siyasetleri sokmayacaklarını açıklamış, insanları sorguya çekmişdevrimciler aleyhine Hergele Meydanı’nda bir forum düzenlemiştir. Kapıda bekleyen çevik kuvvet yüzünden okula devrimci öğrenciler müdahale edememiştir. Dışarıda bekleyen 300 kadar öğrenci, bazı siyasal yapıların gerekli iradeyi gösterememesi yüzünden olaylara seyirci kalmıştır. Olaylar karşısında alınan bu geri tavır daha sonra değerlendirilecektir.

5 Mayıs pazartesi günü saat sabah 07:00’de İÜ’de bir fakültede toplanan devrimci öğrenciler İÜ Edebiyat Fakültesi Fakültesi’ne girmek için hazırlık yaptığı sırada ADKF çetesinin okula girmeye çalıştığı ama içeri alınmadığı, bunun üzerine çetenin topluca Beyazıt’ı terk ettiği haberi gelmiş, bunun üzerine İÜ Fen-Edebiyat Fakültesi’ne giderek alana tekrar giren öğrenciler, ADKF’lilerin nerede olduğuna dair diğer üniversitelerden gelecek haberler beklenmeye başlamıştır. ADKF’lilerin YTÜ’ye gittiği haberinin ardından alanı savunacak kadar gücü İÜ’de bırakılarak YTÜ’ye gitmişlerdir.

Bu sırada YTÜ’ye gelen ADKF çetesi başta sayıları az olan devrimci öğrenciler tarafından karşılanmış, dışarıdan gelen devrimci öğrencilerin desteklemesiyle 100 kişilik bir grup ADKF’yi püskürtmüştür. Araya giren çevik kuvvet ADKF’yi koruma altına almış, daha sonra çevik otobüsüne bindirerek dışarı çıkartmış ve tekrar saldırabilmeleri için bir durak yukarıda ellerindeki sopalar ve satırlarla bırakmıştır. Bu sırada İÜ’den gelen grup ile karşılaşan ADKF’liler saldırmış ve arkadaşlarımız yaralamışlardır. YTÜ’deki öğrencilerin dışarıdaki öğrencilere katılmasıyla ADKF çetesi Barbaros Bulvarı boyunca iki durak kovalanmıştır. Yarım saat boyunca olayları seyretmekle yetinen polis, ADKF’lileri kurtarmak için gaz bombalarıyla saldırmış, sokak aralarında ve tedavilerini yaptırmak için hastaneye ve eczanelere giden insanları gözaltına aıştır. Ayrıca YTÜ’deki kantini de basmış, kantindeki tüm öğrencileri gözaltına almıştır. Onlarca arkadaşımız bu çatışmada satır, çivili sopa, demir sopa ve atılan taşlarla yaralanmıştır.

Yaşanan bu olaylar üzerine 6 Mayıs günü can güvenlikleri olmadığı için, okula toplu girmek isteyen arkadaşlarımız gözaltına alınmıştır. Gözaltılarının sayısı ilk gün alınanlarla birlikte 200’e yaklaşmıştır. 25 arkadaşımız halen TMŞ’de gözaltında tutulmaktadır.

Yaşanan provokasyon sonucunda İÜ ve YTÜ’de polis ablukası nedeniyle devrimci, demokrat ve yurtsever öğrenciler okula alınmamaktadır. Tüm bu saldırılara rağmen devrimci faaliyetimizi engellemeye hiçbir güç yetmeyecektir. Ne İÜ gibi devrimci geleneğin taşıyıcısı olan bir okul, ne de Ümit Altıntaş yoldaşımızın koridorlarında dolaştığı YTÜ polise ve faşist çetelere bırakılmayacaktır.

Ekim Gençliği/İstanbul