22 Şubat '03
Sayı: 07 (97)


  Kızıl Bayrak'tan
  Dünya ölçüsünde büyüyen anti-emperyalist mücadele dinamikleri
  Emperyalizme ve yerli işbirlikçilerine karşı
  Savaş pazarlığında son perde
  ABD uşağı AKP hükümeti istifa!
  BDSP’nin işçilere ve emekçilere 1 Mart çağrısı...
  15 Şubat gösterileri: Dünya emekçilerinin mücadelesinde bir kilometre taşı..
  Berlin’de görkemli savaş karşıtı gösteri
  Dünyanın dört bir yanında milyonların katıldığı görkemli gösteriler...
  Dünyada 15 Şubat eylemlerinden...
  İsviçre’de 40 bin kişi savaşa karşı alanlardaydı...
  Emperyalist savaşa karşı mücadele ve “savunma savaşı” safsatası...
  Savaşın gerçekleri ve medyanın yalanları
  Kadın sorunu ve kadın çalışmasının sorunları üzerine
  Toplumsal hayatın her alanında kadın-erkek eşitliği!
  Kölelik yasa tasarısı üzerinden sürdürülen pazarlıklar...
  Yeni iş yasa tasarısına karşı sendika şubelerinin çağrısı...
  Savaşın faturası işçi ve emekçilere çıkarılacak!
  Emperyalist savaş karşıtı eylemlerden...
  Emperyalist savaş karşıtı eylemlerden...
  BES 1 No’lu Şube Eğitim Sekreteri Ahmet Turan’la savaş üzerine konuştuk...
  Münih’deki NATO savaş zirvesine karşı onbinler yürüdü!
  Çok kutupluluğa geçiş sancıları mıı
  Konfeksiyon işçilerinden konfeksiyon işçilerine...
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 
Adana’da 15 Şubat eylemi:

“İncirlik Üssü kapatılsın!”

15 Şubat’ta Adana’da da bir eylem gerçekleştirildi. Belediye tiyatro salonu önünde toplanarak yürüyüşe geçen 800 kişilik kitle “Savaşa hayır, İncirlik Üssü kapatılsın” yazılı pankart taşıdılar.

Eylem öncesinde DEHAP’lıların Öcalan’ın yakalanışını ve tecrit uygulamasını protesto açıklamasına saldıran polis kitleyi dağıttı. Adana Savaş Karşıtı Platform ise saat 12:30’da yürüyüşe geçti. Uğur Mumcu Meydanı’na kadar kaldırımdan gidilecekti. Ancak kaldırıma sığmayan 800 kişilik kitle bir süre sonra trafiği kapattı. Yol boyunca polisle kitle arasında yaşanan gerginlik ve arbede kitlenin kararlı, militan duruşuyla ve daha da gürleşen sloganlarıyla karşılandı.

Uğur Mumcu Meydanı’na varıldıktan sonra Adana Savaş Karşıtı Patformu’nun basın açıklaması okundu. Eylem bitiminde sivil polislerin provokasyonu sonucu kitleye saldırıldı. Sopalarla, coplarla, göz yaşartıcı gaz kullanarak kitleye saldıran gözü dönmüş faşistler 20 kişiyi döverek gözaltına aldı. Onlarca kişi de yaralandı. Gözaltıların bir kısmı aynı gün serbest bırakılırken, bir kısmı ertesi gün serbest bırakıldı. Eylem, Adana’da son zamanlarda emperyalist savaşa karşı gerçekleştirilen en kitlesel ve kararlı eylem olması bakımından oldukça anlamlıydı.

Şakirpaşa İKE’den savaşa karşı eylem

15 Şubat’ta Şakirpaşa İşçi Kültür Evi emperyalist saldırganlığa karşı bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklama Cumartesi pazarında yapıldı, fakat 15 Şubat’ın Öcalan’ın Türkiye’ye getirildiği tarih olması nedeniyle Pazar esnafı pazara çıkmamıştı. Orada bulunan esnaf ve mahalle halkının yoğun ilgi gösterdiği basın açıklamasında “Saraylara savaş, kulübelere barış!” yazılı pankart ve emperyalist savaş karşıtı birçok döviz taşındı. Eylem basın metninin okunmasının ardından “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Emperyalist savaşa hayır!”, “Amerikan askeri olmayacağız!” sloganlarıyla sona erdi.

SY Kızıl Bayrak/Adana



Kayseri’de ışık söndürme eylemi

Kayseri’de oluşturulan Savaş Karşıtı Plartform saat 20:00’deki ışık söndürme eylemini değişik semtlerde gerçekleştiriyor. 17 Şubat günü Emirgan Parkı’nda 60 kişilik bir kitleyle ışık söndürme eylemi başlamış oldu. 19 Şubat günü Ziya Gökalp Mahallesi’nde düzenlenen eyleme yaklaşık 200 kişi katıldı. Işık söndürme eyleminden haberleri olmayanlar dahi eyleme katılmışlardı. Mahalle halkından katılım giderek arttı. Yaklaşık 40 dakika süren eylem boyunca insanlar evlerinden çıkarak eyleme katıldı. Ön çalışması iyi yapılmış olsaydı bu sayı daha da artabilirdi. Eylem Cumartesi günü yapılacak mitingin duyurusu ile sona erdi. Polisin kitleye gözdağı vermek için yaptığı gövde gösterisi dikkat çekiciydi.

SY Kızıl Bayrak/Kayseri



İzmir’de savaş karşıtı eylemler sürüyor

15 Şubat eylemi

Dünyanın birçok ülkesinde ve Türkiye’nin birçok ilinde yapılan savaş karşıtı eylemlere 15 Şubat akşamı İzmir’de yapılan meşaleli eylem de eklendi. Cumhuriyet Meydanı’nda saat 20:00’de İzmir Savaş Karşıtı Platform tarafından yapılan meşaleli eyleme 500’ün üzerinde insan katıldı. Yapılan açıklamada meşaleli eylemlere İzmir’in değişik ilçelerinde devam edileceği duyuruldu.

Meşaleli eylemler

İzmir’in ilçelerinde akşam 20:00’de yapılan meşaleli eylemlerin en kitleseli ise 16 Şubat’ta yapıldı. Karşıyaka çarşısında başlayan sloganlı ve meşaleli yürüyüş çarşı çıkışında son buldu. Eyleme yaklaşık 200 kişi katıldı. SY Kızıl Bayrak okurları eyleme “Çocuklar öldürülmesin, şeker de yiyebilsinler!” pankartı, dövizler ve meşalelerle kitlesel olarak katıldılar.

Aynı gün Buca Forbes’te yapılan eyleme yaklaşık 300 kişi katıldı.

Sağlık emekçilerinden savaş karşıtı eylem

SES İzmir Şubesi, İzmir Tabip Odası, İzmir Üniversitesi Öğretim Elemanları Derneği tarafından 18 Şubat günü saat 12:30’da İzmir Büyük Şehir Belediyesi önünde bir basın açıklaması yapıldı. Yaklaşık 100 kişinin katıldığı eylemde “ABD askeri olmayacağız!”, “Savaşa değil sağlığa bütçe!”, “Kahrolsun Amerikan emperyalizmi!” sloganları atıldı.

SY Kızıl Bayrak/İzmir



Mamak’ta emperyalist savaş
karşıtı eylemlikler...

Mamak’ta faaliyet yürüten biz komünistler, sınıf mücadelesinin bugün için öne çıkan sorunu olan emperyalist savaşa ve bununla beraber işçi sınıfı ve emekçilerin yaşamını etkileyen tüm sorunlara karşı güçlü bir kitle çalışması örgütlemek amacıyla “Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu”nun (BDSP) yerel ayağını 2 haftadır örmeye başladık.

Kapitalizmin saldırılarının arttığı günümüzde bu çemberin ancak bağımsız devrimci sınıf tutumuyla kırılabileceği düşüncesiyle yaptığımız toplantıları her seferinde yeni güçlere ulaşarak sürdürüyoruz. Süreci tartıştığımız canlı toplantılar yapıyoruz. Akşam 20.00 eylemlerini kitlesel eylemlere dönüştürebilmek, 1 Mart’a BDSP olarak bölgeden güç katmak ve bahar sürecini bu şekilde kucaklamak hedefindeyiz. Bildirilerimiz, afişlerimiz, el ilanlarımız ve farklı araçlarımız-eylemlerimizle Ortadoğu halklarıyla dayanışmayı yükseltecek, emperyalist saldırganlığa dur diyecek bir enerjiyle mücadele edeceğiz.

Birkaç gündür yapılan ışık söndürme eylemlerinin pasif bir tutumdan aktif eylemliklere dönüştürmek ve devrimci bir temelde güçlendirme hedefiyle hareket ediyoruz. Tuzluçayır’da büyük bir oranda eyleme destek verilirken, eylemi tüm bölgeye yayabilmek gerekiyor. BDSP ıslıkları, alkışları ile sokaklara çıkıyor. Tüm işçi-emekçileri sınıfın devrimci platformunda örgütlenmeye, mücadele etmeye çağırıyoruz. Çünkü emperyalist saldırganlığı durdurabilecek tek güç işçi-emekçilerin örgütlü mücadelesinden olacaktırtır.

Mamak BDSP çalışanları



Mersin’de savaş karşıtı eylem

Mersin’de demokratik kitle örgütlerinin düzenlediği savaş karşıtı eylemlere bir yenisi daha eklendi. Emek Platformu çatısı altında toplanan 78 kuruluş Mersin tren garında “ABD askeri olmayacağız, savaşa hayır!” yazılı pankart açtı. Çevredeki vatandaşlardan da büyük alkış alan eylem yapılan basın açıklamasıyla sona erdi. Eyleme katılanlar arasında bulunan Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın da kısa bir konuşma yaptı. Konuşmasında ABD’nin Ortadoğu’daki enerji kaynaklarına sahip olmak istediğini söyledi. Türkiye’nin haksız olarak nitelendirdiği Irak savaşında yer almamasını isteyen Öztaşkın, Türkiye’nin çıkarlarının ABD’nin yanında değil karşısında olmaktan geçtiğini dile getirdi. Eylemde “Kahrolsun ABD emperyalizmi!”, “ABD askeri olmayacağız!” sloganları atıldı. Emek Platformu dönem sözcüsü Abbas Koluaçık yaptığı konuşmada AKP hükümetinin ABD saldırganlığına açık bir şekilde destek verdiğini söyledi. Koluaçık “Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ABD saldırganlığını engellemek, ülkemizi bu savaşın dışında tutmak için her türlü çabayı göstereceğiz. Limanlarımızı, demiryollarımızı ve karayollarımızı ABD’nin kirli çıkarları için kullandırtmayaca&urren;ız” dedi.

SY Kızıl Bayrak/Adana



İzmir’de savaş ve tecrit karşıtı eylem...

“Savaşa karşı genel grev genel direniş!”

8 Şubat’ta İzmir Savaş Karşıtı Platform Hilton önünde toplanarak AKP İzmir il binasına yürüyüş düzenledi. 700 kişinin katıldığı yürüyüş boyunca “Susma haykır savaşı durdur!”, “Savaşa karşı genel grev genel direniş!”, “Kahrolsun ABD emperyalizmi!”, “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!” sloganları sıkça ve coşkulu bir şekilde atıldı. AKP il binası önünde “Terörist ABD işbirlikçi AKP!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” sloganlarının yanı sıra “Tecridi kaldırın ölümleri durdurun!”, “Zindanlar yıkılsın tutsaklara özgürlük!” sloganları atıldı.
Basın açıklamasını platform adına KESK dönem sözcüsü okudu. Basın açıklamasından sonra AKP il binasının önüne siyah çelenk bırakıldı. Bu eylemden hemen sonra TAYAD’lı Aileler de bir basın açıklaması yaptılar.

SY Kızıl Bayrak/İzmir