4 Ekim'03
Sayı: 2003 (02)


  Kızıl Bayrak'tan
  Amerikan işbirlikçilerini durduralım!
  Meclis yeni yasama döneminde iki cephede birden savaş için düğmeye bastı...
  AKP hükümeti tezkere için gün sayıyor...
  Açlık ve yoksulluk pembe yalanlarla gizlenemiyor
  İMF heyeti teftiş için geldi
  İşçilerin patronlara ve sendika bürokrasisine karşı tepkileri ve eylemleri artıyor...
  TEKEL'de özelleştirme...
  Sendikal ihanet derinleşiyor
  YÖK Yasa Tasarısı üzerinden büyüyen düzen içi dalaşma...
  Gençlik savaşı, hükümeti ve YÖK tasarısını protesto etti...
  Genç komünistlerin kampanya çalışmalarından...
  Sosyal güvenlik kurumları özelleştiriliyor, sosyal haklar metalaştırılıyor!
  Yargıtay'ın DEHAP kararı ve gösterdikleri
  Habip, Ümit ve genç bir devrimci...
  Ulucanlar şehitleri anıldı...
  "Kızıl Elma" çetesi ve yeni bir psikolojik harekat
  Irak'a saldırı gerekçelerinin yalan olduğu bir kez daha tescil edildi
  Cancun'da kim kazandı?
  Sorumlu kim, hedef kim? Yapılan ne?..
  Sınıf ve fabrika çalışması üzerine
  Tüm gövdemizle ve gücümüzle fabrikalara!
  Che Guavera!.. Devrimci enternasyonalist mücadele çağrısı!
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın



 
Meclisin açılışını gençlik alanlarda karşıladı...

“Sermayenin tezkeresine ve YÖK
yasa tasarısına hayır!”

Meclis sermayenin ve emperyalistlerin kararlarını canla başla hayata geçirmek için geçtiğimiz Çarşamba günü açıldı. Önünde ise iki temel gündem maddesi bulunuyor. Birisi biz gençliğin kanını ABD’ye pazarlayan ve Irak’taki emperyalist işgalin bir parçası yapmaya çalışan tezkere; diğeri ise üniversitelere dönük neoliberal saldırıların son noktası olarak tanımlanan ve üniversitelerimizi birer işletmeye çevirecek olan YÖK yasa tasarısı.

Meclisin açıldığı gün sermaye temsilcileri bu gündemleri tartışmaya başlayacaklarken, üniversitelerin asıl temsilcileri olan biz üniversite öğrencileri ise Beyazıt Meydanı’ndan haykırdık: “Sermayenin tezkeresine ve YÖK Yasa Tasarısı’na HAYIR!”

“Emperyalist işgale hayır! Irak’ta direniş kazanacak!/Üniversite Öğrencileri” ve “Sermayenin tezkeresine ve YÖK yasa tasarısına hayır!/Üniversite Öğrencileri” imzalı iki pankart açarak eylem boyunca “Emperyalist işgale hayır!”, “Irak’ta işgale ortak olmayacağız!”, “YÖK, tezkere, işgal bu abluka dağıtılacak!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Meclisi basarız, tezkereyi yakarız!”, “Savaşa değil eğitime bütçe!” ve “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!” sloganları attık.

Yapılan açıklamada YÖK ve AKP arasında haftalardır süren tartışmalara ilişkin, “Tartışma yasanın hangi tarafın iktidarı altında gerçekleştirileceğinin tartışmasıdır. Bu çatışma arasında üniversiteliler 40 yıllık gericiyle 40 yıllık faşist arasında tercih yapmaya zorlanmaktadır” denilerek , bu sahte kutuplaşmanın tarafı olmadığımız ve tarafların ortaklaştığı noktanın “üniversitelerin uluslararası sermayenin talepleri doğrultusunda yeniden şekillendirilmesi” olduğu vurgulandı. Ayrıca “Ordu–sermaye–AKP ittifakı Irak’ın yeniden inşasından pay kapabilmek ve yıllardır bölgede dili, kimliği ve çeşitli kültürel hakları için mücadele eden Kürt halkını imha edebilmek için asker göndermeye çalışmaktadır. Her gün birçok ABD askerinin öldürüldüğü Bağdat, Felluce, Tikrit bölgesine 10 bin asker göndermekte kararlı olan egemenler meşruluk sağlayabilmek için yalan s&oul;ylemektedirler” denildi. “Tüm bu saldırılara, sermaye düzeninin dayatmalarına, emperyalist işgale, YÖK yasasına karşı emekçi sınıfların yanında özgürlükten, eşitlikten ve paylaşımdan yana bir dünyanın mücadelesini vermeye devam edeceğiz” sözleriyle basın açıklaması bitirildi. Ardından Beyazıt Marşı söylendi.
Ekim Gençliği, Öğrenci Koordinasyonu, Öğrenci Konseyi olarak örgütlediğimiz eyleme Öğrenci Otonomları da destek verdiler.

Eylem öncesi yapılan toplantılarda Yurtsever Gençlik “AB uyum yasaları uygulansın!” ve “Demokratik cumhuriyet için barış” şiarlarını önerdi. Bu şiarların kabul edilmemesinin ardından eylemden çekildiğini açıkladı. Bunun üzerine reformist gruplar ve Devrimci Öğrenci Birlikleri de eylemin bileşeninin daralmasını gerekçe göstererek eylemden çekildiler.

Eylem son gün yaşanan tüm bu geri duruşlara karşılık oldukça anlamlıydı. Meclise net bir yanıt da Beyazıt Meydanı’ndan verilmiş oldu.

Ekim Gençliği/İstanbul



İstanbul Üniversitesi protestolarla açıldı...

“Sizler neoliberal eğitim
anlayışının savunucularısınız!”

İstanbul Üniversitesi’nin resmi açılışı protestolarla başladı. Sabah saatlerinden itibaren İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi çevresinde tam bir polis ablukası vardı. İÜ öğrencisi olmayanların alınmadığı törene Kemal Alemdaroğlu’nun konuşmasını protesto eden öğrencilerin sloganları damgasını vurdu. Bu sloganlar dönem boyunca gençliğin nasıl bir mücadele kararlılığı göstereceğinin ilk işaretleriydi.

İlk olarak Emek Gençliği dövizlerini açarak protestoya başladı. Bu sırada Özgür Gençlik okurları da protestoya katıldılar. Ardından komünist gençliğin protestosu başladı. Üst balkonun en önünden rektörün konuşmasına müdahale eden Ekim Gençliği okuru arkadaşımız elindeki “Irak’ta işgalci, okulda müşteri olmayacağız!/Ekim Gençliği” afişini açarak yaklaşık 5-6 dakikalık bir konuşma yaptı. Açılışa ilk olarak çıkarılan ÖTK temsilcisinin öğrencileri değil rektörlüğü, YÖK’ü ve onun yarattığı sahte kutuplaşmayı ifade ettiğini vurgulayan arkadaşımız, “Sahte temsilcilikler bizim adımıza konuşamaz! Biz ne YÖK’ün, ne de AKP’nin tarafındayız! Bizler özerk-demokratik üniversite ve parasız eğitim istiyoruz!” dedikten sonra, bu sahte kutuplaşmanın bir tarafında duran Kemal Alemdaroğlu’na şunları söyledi: “Biz çıkarıldıktan sonra YÖK yasa tasarısını eleştirmeye başlayacaksınız. Ancak söyleyeceğiniz sahte bir laiklik kutuplaşmasının ötesine geçmeyecek. Sizler de üniversite kapılarının emekçi çocuklarına kapatılmasının, sizler de neoliberaral eğitim anlayışının savunucularısınız!” Ardından arkadaşımız ÖGB ve sivil polisler tarafından zorla dışarı çıkarıldı.

Arkadaşlarımızın yaka paça dışarı çıkarılması sırasında rektör Kemal Alemdaroğlu konuşmasına ara vermeden devam etti. Bu protestoların ardından Öğrenci Koordinasyonu “Söz, yetki, karar hakkı istiyoruz! Alacağız!” pankartını açarak üst salondan sallandırdı. Demokratik Öğrenci Birliği’nden öğrenciler de üzerlerine giydikleri tişörtlerle protestolara katıldılar. Bu arada İstanbul Gençlik Derneği’nden öğrenciler de bir pankart açtılar. Dışarı çıkarılan öğrenciler sloganları ile Fen Fakültesi Konferans salonunu inlettiler. Atılan sloganlarda YÖK yasasına ve işgale seyirci kalınmayacağı vurgulandı. Müdahaleler sırasında birkaç öğrenci yaralandı. Dışarıda basın açıklaması yapan öğrencilerin tekrar konferans salonuna girme istekleri geri çevrildi. “Rektör istifa!” sloganı atan öğrenciler eylemlerini bitirerek okuldan ayrıldılar

Salonda Türk Solu dergisinin son sayısının yaygın bir şekilde dağıtıldığı gözlenirken, bu çevrenin okula bu denli rahat girebilmesi de işbirlikçiliğinin belgesiydi adeta.

Ekim Gençliği/İstanbul



“F tipi üniversite istemiyoruz!”

Dokuz Eylül Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde kayıt yaptıran öğrencilerden 60 milyon kayıt, yenileyenlerden ise 30 milyon öğrenci kimlik parası tahsil edilmesi ve İİBF öğrencilerinden bağış adı altında 20 milyon lira dijital kimlik parasının alınmasını protesto eden İFÖDER’li (İktisat Fakültesi Öğrenci Derneği) öğrenciler, 2 Ekim günü saat 12:30’da yeni yaptırılan turnike önünde basın açıklaması yaptılar.

Yapılan bu turnikeyle öğrencilerin birbirleriyle iletişim koparılmak isteniyor. Üniversite öğrencileri eylemde bu uygulamaya karşı da tepkilerini gösterdiler. Eylemde “İçerde dışarda hücreleri parçala!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Ferman devletin üniversiteler bizimdir!”, “Fermanları yaktık geri dönüş yok!”, “F tipi üniversite istemiyoruz!” sloganları atıldı.

5 gündür açtıkları masada 850 imza toplayan İFÖDER’li öğrenciler, bu imzaları Rektörlüğe götürerek basın açıklaması yapacaklarını belirttiler.