19 Ekim '02
Sayı: 41 (81)


  Kızıl Bayrak'tan
  3. yılında direniş ve hücre karşıtı mücadelenin sorunları
  Ortadoğu'da savaş çanları çalmaya başladı
  Türkiye ABD'nin gözde cephesi olmaya hazırlanıyor
  Emperyalist savaş karşıtı eylem ve açıklamalar...
  İçerde işçi ve emekçilere, dışarda kardeş halklara savaş ilan ediliyor!
  Sermaye iktidarı dört koldan savaşa hazırlanıyor!
  Kokuşmuş düzenin kirli adayları
  Kartal-Pendik bölgesi BDSP çalışmalarından...
  BDSP'nin Gülsuyu'ndaki çalışması güçlenerek sürüyor...
  Tayyip&Baykal: Kontrol edilmiştir!
  Zindanlar, zindancılık ve direniş geleneği
  Adana BDSP bağımsız sosyalist milletvekili adayı Özden Demirel'e destek...
  BDSP'nin Mamak'taki seçim çalışmaları giderek güçleniyor
   Yıkıma karşı direniş
   Tecriti meşrulaştırmaya yönelik eni bir manevra: "Sohbet genelgesi"
   Kamu emekçilerinin eylemlerinden...
   TC, Güney ve Kuzey Kürtleri...
   BDSP'nin üniversitelerdeki seçim çalışmaları sürüyor...
   Gençlikten...
   Eksen Yayıncılık'tan yeni bir kitap...
   İki sınıf, iki dünya!
   Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 
BDSP’nin Adana Bağımsız Sosyalist Milletvekili adayı Özden Demirel’in açıklaması:

İşçi ve emekçileri emperyalist savaşa karşı mücadeleye çağırıyorum!

ABD emperyalizmi dünya ezilen halklarının kanını dökmeye devam ediyor. 11 Eylül’le birlikte sözümona teröre karşı mücadele başlatan ABD, saldırgan tutumunu gün gittikçe pervasızlaştırıyor. Dün Afgan halkının tepesine bomba yağdıran ABD, şimdi de komşumuz Irak’a yapacağı saldırı için tüm askeri hazırlıklarını tamamlamak üzere. ABD Kongresi’nden Irak’a müdahale yetkisi alan Bush yönetimi savaş için düğmeye basmak için bekliyor.

ABD kendi hazırlıklarını tamamlarken Türkiye’de savaşa katılmak için hazırlıklarını sürdürüyor. Ekonomimizi İMF ve DB yönetirken dış politikamızı Pentagon belirlemektedir. Askeri kararları da NATO ve CIA yönlendirmektedir.

Bugüne kadar burjuva düzen partileri bu politikaların uygulayıcısı oldular. Adana’da bulunan İncirlik Üssü ABD’nin çiftliği durumundadır. Her zaman olduğu gibi yine İncirlik Üssü Irak halkına bombalar yağdırmak için sonuna kadar kullanılacaktır. Kore’de, Balkanlar’da ve son olarak Afganistan’da olduğu gibi işçi ve emekçi çocukları ABD’nin kirli çıkarları için savaşa sürülecektir.

İşçi ve emekçi çocuklarının kanı pazarlık konusu yapılmamalıdır. ‘91 Körfez Savaşı’nda olduğu gibi, bu savaşın faturası yine işçi ve emekçilere çıkarılacak, yoksulluk ve sefaletimiz bir kat daha artacaktır.

Düzen partileri bu haksız savaşa Türkiye işçi sınıfını ve emekçi halkını alet etmek istiyorlar. Biz bu savaşa alet olmayacağız!

Emperyalizm gericiliğin, sömürünün, sosyal yıkımın ve savaşın kaynağıdır. İşbirlikçi sermaye iktidarı var oldukça bağımsızlık, halklar arasında barış ve kardeşlik hayaldir. Bölgede ve dünya halkları arasında kalıcı barış gerçekleşemez.

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu’nun adayı olarak tüm işçi ve emekçileri bölgemizi kan gölüne çevirecek emperyalist savaşa karşı aşağıdaki taleplerimiz için omuz omuza mücadeleye çağırıyorum.

Başta İncirlik Üssü olmak üzere tüm NATO ve ABD üsleri kapatılsın!
Emperyalistlerle açık gizli tüm kölelik anlaşmaları iptal edilsin!
İMF, DB vb. emperyalist mali kuruluşlarla kölece ilişkilere son verilsin!
Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği!
Kahrolsun emperyalizm!
Yaşasın bağımsız sosyalist Türkiye!

Özden Demirel
(Adana bağımsız sosyalist milletvekili adayı)



Adana BDSP’nin savaş karşıtı açıklama eylemi...

12 Ekim günü saat 12:30’da Uçak Mahallesi Cumartesi Pazarı’nda, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu adına Özden Demirel, ABD’nin Irak’a yapmayı planladığı müdahaleye karşı mücadele etmeye çağrı yapan bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklaması öncesinde megafonla konuşmalar yapılarak ve evlere küçük el ilanları dağıtılarak, Şakirpaşa emekçileri açıklamaya davet edildi.

Açıklama sonrasında “Emperyalist savaşa hayır!”, “Amerikan askeri olmayacağız!” sloganları atıldı. Açıklama, ertesi gün yapılacak etkinliğe çağrı davetinin ardından sona erdi.

BDSP çalışanları/Adana



Avukatlardan savaş karşıtı cübbeli yürüyüş!

“Savaş, insanlık için felakettir!”

Amerikan emperyalizmi, Irak’a karşı yeni bir saldırı için geri sayıma başlarken, başta Amerika olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde onbinlerce insan “Savaşa hayır!” sloganıyla alanlara çıkarak emperyalist savaş ve saldırganlığı protesto ediyor. Türkiye’nin Amerika’yla savaş pazarlığı için masaya oturacağı şu günlerde İstanbul Barosu’na bağlı bine yakın avukat da savaşa karşı “Barış için yürüyoruz” eylemi düzenledi .Eyleme yaklaşık bin kişi katıldı.

14 Ekim’de Beyoğlu’nda bulunan Baro önünde biraraya gelen avukatlar önde “Savaşa hayır!” yazılı büyük bir çelenk taşıyarak yürüyüşü başlattı. Alkışlarla başlayan yürüyüş boyunca sık sık “Savaşa hayır!”, “Kahrolsun Amerikan emperyalizmi!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganları atıldı. İstiklal Caddesi boyunca süren eyleme çevreden de alkış ve sloganlarla çok sayıda insan destek verdi.

Yürüyüşün ardından Taksim Meydanı’ndaki anıta gelen avukatlar adına İstanbul Barosu Başkanı Yücel Sayman basın metnini okudu. Basın metninde şu görüşlere yer verildi:

“Savaş on milyonlarca, yüz milyonlarca insanın ölümüdür. Savaş açlıktır, göçtür, topraksızlaşmadır. Savaş, insanların esir edilmesi, köleleştirilmesidir. Savaş, insanlık için felakettir... ABD, Birleşmiş Milletler’den aldığı destekle istediği devlete, dilediği biçimde ve ölçüde saldırabilecek, kendince diz çökmeyeni yok edebilecek. Yine milyonlar ölecek, milyonlar aç kalacak, milyonlar köleleşecek...

“TC hükümeti savaşa katılıp katılmama konusunu kâr-zarar hesaplarıyla tartışıyor.

“Bizler İstanbul Barosu’na bağlı avukatlar olarak ‘Irak’a saldırılmasın, üsler kullandırılmasın, savaşılmasın’ diyoruz...”

Basın açıklamasının ardından yine alkışlarla ve sloganlarla desteklenen eylem sona erdi.

SY Kızıl Bayrak/İstanbul



İşçi ve emekçiler emperyalist savaşı protesto etti...

“Amerika Ortadoğu’dan,
İsrail Filistin’den defol!”

Filistin ve Irak halkına karşı yürütülen siyonist ve emperyalist saldırganlığa karşı protesto eylemleri sürüyor. 16 Ekim’de Belediye-İş binası önünde biraraya gelen çeşitli şubelerden yaklaşık 300 işçi ve emekçi, başta ABD olmak üzere savaş yanlısı ülkeleri protesto etti.

İşten atılan Tuzla deri işçileri, Haber-İş, Genel-İş, Tüm Bel-Sen ve DEHAP temsilcilerinin de destek verdiği eylemde “Kahrolsun ABD emperyalizmi!”, “Katil Şaron, katil Bush!”, “ABD askeri olmayacağız!”, “Savaşa karşı genel grev genel direniş!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” vb. sloganları atan ve “Savaşa hayır” yazılı önlük giyen işçiler, “ABD üsleri kapatılsın!”, “Savaş insanlık için felakettir!”, “Amerika Ortadoğu’dan, İsrail Filistin’den defol!” yazılı dövizler açtılar. Türkiye’yi de savaşa katmak için birbirleriyle yarışan düzen partileri de “Savaşa değil emekçiye bütçe!”, “Savaş partilerine oy yok!” sloganlarıyla protesto edildi.

Sırasıyla söz alan Belediye-İş Şube Başkanı Hüseyin Ayrılmaz ve Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, her savaşta olduğu gibi bu savaşta da ölecek olanların işçi ve emekçi çocukları olacağını, ABD’nin Ortadoğu’da daha fazla kan akıtmasına izin vermeyeceklerini ve eylemlere devam edeceklerini söylediler. Konuşmaların ardından basın açıklamasını okuyan Belediye-İş 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Gülüm, sermaye partilerinin savaşı desteklediklerini, Türkiyeli işçi ve emekçilerin Irak ve Filistin’de süren saldırganlığa ortak olmayacaklarını belirtti. Açıklamaların sık sık alkış ve sloganlarla kesildiği eylem Gülüm’ün konuşmasının ardından bitirildi.

SY Kızıl Bayrak/İstanbul