25 Mayıs'02
Sayı: 20 (60)


  Kızıl Bayrak'tan
  Sınırsız grev ve genel grev hakkı!
  Bürokratlardan oyalama taktiği
  Lastikte grev ertelemesi...
  Belediyelerde uyuşmazlık zaptı tutuldu...
  Kazanmanın yolu fiili-meşru mücadeleden geçiyor!
  Sınırsız söz ve basın özgürlüğü!
  Filistin halkı emperyalist-siyonist kuşatmaya karşı direniyor!
  İP'li çete hem suçlu hem güçlü!
  Bu yasa meclisten geçmeyecek!
  Sınıf çalışmasının popüler politik araçları: Bültenler
  Metropol Kürtleri: Birleşik mücadeleye köprü
  Emperyalist saldırganlığa ve savaşa karşı öfke her yerde büyüyor...
  Adana Öncü-İşçi Platformu Girişimi Bülteni'nden...
   Esenyurt İşçi Bülteni'nden...
   Şehitleri anmak, onları anlamak ve her koşulda mücadele ile yaşatmaktır!
   Bir özgürlük abidesi, bir direniş türkücüsü: jose Marti
   Ölüm Orucu Direnişi bir şehit daha verdi...
   Halk ozanlığı geleneğinin en büyük temsilcilerinden Mahsuni Şerif'i kaybettik...
   Nepal'de Yeni Demokratik Halk İktidarına selam!
   Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 
Bir yoldaşının anlatımından Okan Külekçi

Bir şehit haberiyle daha uyandık bu sabah. Tuncayımız, Alimiz, Lalemiz ve nice devrimci dostlarının yanında yerini aldı Okanımız.

Gazi antifaşist halk direnişi sonrası devrimci saflarda yerini sağlamlaştıran yoldaşlarımızdandı Okan. Ama bu kuşağın içerisinde en ileri olanı temsil etti her zaman. Sınıf kültürünü, proleter özelliklerini her çalışmaya taşıdı. Sadece duygusal etkileşimlerle değil aslolarak sınıf sezgilerinin verdiği bilinçle hareket ediyordu. Kırılmaz bir iradeyle devrimci mücadele içerisinde sürekli kendini yenilemesi bundandı. 1 Mayıs Mahallesi'nde buluştuğu işçi sınıfı devrimcileriyle birlikte edindiği devrimci bilinci sınıfa ve emekçi kitlelere taşımakta usanmaz bir özveri ve çaba harcadı. (...)

Maraş'taki ailesinin yanından ayrılıp İstanbul'a geldiğinde, ekonomik olarak yaşadığı sıkışmaya rağmen hiçbir savrulma yaşamadan ve kimsenin desteğini almadan dürüst kişilik ve kimliğini korumasını bildi. Oysa yerleştiği mahallede gençler, yaşamlarını sağlamak için her türlü pis işe bulaşabiliyordu. Okan gençleri o bataklıktan çekip çıkarmaya çalıştı. Bir fırında iş bulmuştu. Geceleri de çalıştığı fırında kalıyordu.

Bu sırada bölgede gazetemizi satan işçi sınıfı devrimcileriyle tanıştı. İçinde kendini bulduğunu söylüyordu. Akrabalarından kaynaklı zaten devrimci bir çevre içerisinde büyümüştü. Fakat onların kendini temsil etmediğini düşünüyordu. İşçi gazetesini eline aldığında 'Tamam aradığımı buldum' diyordu. İşte bu yüzden tanıştığı günden ileriye gazeteye biçtiği değer anlamlıydı. Bu değeri çalışma pratiğine her zaman taşımış oldu. (...)

Okan yoldaşın örgütlü yaşamındaki devrimci duruşuna yön veren işte bu sınıf bilinciydi. 1 Mayıs Mahallesi'nde yürüttüğü kitle çalışmasından dolayı bir devrimci olarak sıyrılıp öne çıkmıştı. Polis Okan'ın bu performansından rahatsız olmuştu. '99'da düzmece bir bahaneyle Okan yoldaş gözaltına alınıp tutuklandı. Tutuklanmasına neden olan şey '98 seçimlerinde 1 Mayıs Mahallesi'nde yürütülen etkin devrimci faaliyetti. ANAP'ın seçim bürosu AFMK tarafından bombalanarak kullanılamaz hale getirilmişti. Eylemi kimlerin yaptığını tespit edemeyen polis, bölgede devrimci çalışmanın mimarlarından olan Okan yoldaşı gözaltına alıp tutukladı. Bu suçlamadan dolayı Ümraniye Cezaevi'nde kısa bir süre yattı. Bu kısa cezaevi kesitini de devrimci gelişiminin kaldıracı haline getirdi. Genç yaşına rağmen yaşamdaki disiplini, eğitim çalışmalarındaki performanıyla öne çıktı. Cezaevi ortamının rehavetine kapılmadan kendisini diri tutan bir hat izledi. Her sabah düzenli bir şekilde spora kalkıyor, yapılması gereken rutin (temizlik, nöbet vb.) işlerde öne atılıyordu. Yoldaş konuşmayı, hele gereksiz gevezeliği sevmezdi. Bütünüyle pratik yaşamdaki duruşuyla öne çıkıyordu. (...)

Bir işçi sınıfı devrimcisi olarak, mücadele pratiğin ve eylem içerisindeki duruşunla bize çok şey öğrettin. Öğrendiklerimize uygun davranacağız.

(Alınteri gazetesinin internet sayfasından alınmıştır...)



Ölüm Orucu Direnişi bir şehit daha verdi...

Okan Külekçi de ölümsüzleşti!

Zindanlarda süren ÖO direnişinde bir devrimciyi daha yitirdik. TİKB davasından cezaevinde yatan Okan Külekçi eyleminin 240. gününde kaldırıldığı Bayrampaşa Hastanesi’nde ölümsüzleşti.

Okan Külekçi Maraşlı’ydı. Devrimci mücadeleyle İstanbul’a geldikten sonra 1997 yılında tanıştı. Kendi bölgesinde kesintisiz bir devrimci faaliyet yürüttü. 1 Mayıs Mahallesi’ndeki işçi ve emekçileri devrime kazanmak için çalıştı, giderek daha öne çıktı. Polis bu duruma seyirci kalmadı. ‘99’da düzmece bir bahaneyle Okan’ı gözaltına alıp tutuklanmasını sağladılar. Bölgedeki ANAP’ın seçim bürosunun bombalanması eylemini gerçekleştirdiği suçlamasıyla gözaltına alınıp tutuklanan Okan, Ümraniye Cezaevi’nde yattı. Burada kısa bir süre kaldıktan sonra tahliye oldu.

Okan Külekçi F tipi karşıtı eylemlerinden dolayı 2000 Şubat'ında yeniden tutuklandı. Önce Kartal Özel Tip’e oradan da Tekirdağ F tipine götürüldü. Ölüm Orucu’na katıldı. Eylemin 110'lu günlerinde bilincini yitirdiği günlerde zorla müdahaleye uğradı. Cezaevine dönüp bilinci yerine geldiğinde tekrar ÖO'na başladı. Fakat direniş ekipler üzerinden yürüdüğü için yoldaşları tarafından ÖO bıraktırıldı. 7. ekipler çıkartıldığında yeniden ÖO'na katıldı.

Okan Külekçi eyleminin 240. gününde kaldırıldığı Bayrampaşa Hastanesi'nde ölümsüzleşti.

SY Kızıl Bayrak/İstanbul