ARSIVANA SAYFA
 
14 Ekim '00
SAYI: 38
İçindekiler
Kızıl Bayrak'tan
Zafere kadar devrim!
“İşgüvencesi” aldatmacası üzerinden sergilenen orta oyunu
“İşgüvencesi”: Sinsi bir saldırı manevrası
“Kurtlar sofrası”nda muhabbet
ESK ihanetine geçit vermeyelim!
Belediye işçilerinin direnişi sürüyor
İşçi hareketinden kısa haberler
2000 Yılı Küresel Kadın Yürüyüşü
Ankara’da kadın mitingi
Teslimiyet platformunun geldiği yer
ABD’nin Ermeni soykırım kararı ve Kafkasya’da kirli oyunlar
Sinekten yağ çıkarma politikası
Ermeni sorunu ve Osmanlı mirası
Tarımda ücretli işgücü ve pamuk işçileri
Gençliğin örgütlü mücadeleyle buluşmasından duyulan korku
Dünya çocukları ve kapitalist barbarlık
Katliamcılardan hesap soralım!
Cezaevlerinde gerginlik tırmandırılıyor!
Onlara dair gecikmiş sözler
Partinin sınıf düşmanları karşısında yıkılmaz kalabilmesi için
Yunanistan’da gene grev
Bidon (öykü)
Parti, dava ve “küçük-burjuva yiğidi”
Mücadele Postası...
 
Tüm yazılar



 
 
Ankara’da kadın mitingi:

“Yoksulluğa, şiddete, savaşa, tacize, tecavüze karşı dünyayı değiştirmek için yürüyoruz”


8 Ekim Pazar günü Ankara’da “2000 Yılı Dünya Kadın Yürüyüşü” mitingi yapıldı. “2000 Yılı Dünya Kadın Yürüyüşü” Türkiye Koordinasyonu’nun düzenlediği mitinge 2000 kişilik bir katılım gerçekleşti. Eylem Hipodrom’da başlayıp Tandoğan’da sona erdi.

6 Ekim Cuma günü İzmit’te yürüyen 47 kadın yürüyüşçü polis müdahalesi ile karga tulumba gözaltına alınmışlardı. İkisi hastaneye kaldırılan yürüyüşçü kadınlara saldırı miting sırasında protesto edildi.

“Yoksulluğa, şiddete, savaşa, tacize, tecavüze karşı dünyayı değiştirmek için yürüyoruz” şiarı ile yola çıkan 15 ülkeden kadınların eylemliliklerinin Türkiye ayağında şu demokratik kitle örgütleri bulunuyor; KESK, TÜMTİS, Tabip Odası, Genel-İş, OLEYİS, Sosyal-İş, TMMOB, Türk Hemşireler Odası, ÇHD, İHD, Halkevleri, PSA Vakfı, Uçan Süpürge, HADEP, ÖDP.

Erkeklerin alana alınmadığı miting sloganlarla, marşlarla, türkülerle coşkulu bir havada geçti. İHD, Halkevleri, EKB, ÖDP, KESK, Gaziantep Şb., Bursa Şube Platformu,. Ş. Urfa KESK Kadın Platformu, Cebeci Kadın Topluluğu, ODTÜ-DER Kadın Komisyonu, AÜ. Öğrenci Koordinasyonu, Atılım Emekçi Kadınlar, Diyarbakır KESK’li Kadın Platformu, Depremzede dernekleri, Eğitim-Sen Kırklareli Şb., Bekirpaşa-Depder vb. kitle örgütleri açtıkları pankartlarla eyleme katılırken, anarşistler “Tahkime hayır!” yazılı pankartla katıldılar. Mitingde “Emeğimize , kimliğimize, bedenlerimize sahip çıkalım!”, “Kadınız, haklıyız, kazanacağz!”, “İMF’ye öfke kadınlarla geliyor!”, “Emeğe aç şiddete tokuz!”, “Gözaltında taciz tecavüze hayır!” sloganlarının yanısıra “İdama hayır, barış hemen şimdi!”, “Bıji Aşiti, savaşa hayır!” ve hücre karşıtı sloganlar da atıldı.

Kızıl Bayrak/Ankara


Kadına yönelik şiddete hayır!
İçişleri Bakanı istifa!


Şiddete, yoksulluğa, ırkçılığa karşı Ankara’ya izinli bir mitinge katılmak üzere yola çıkan kadınlar, bir kez daha “devlet şiddeti”nin mağduru oldular.

Aralarında deprem mağduru kadınların da bulunduğu İstanbul’daki değişik sivil toplum örgütleri, parti ve bağımsız platformlarda yer alan 47 kadın, Düzce’de polis tarafından dövülerek gözaltına alındılar.

Dereneğimize, yürüyüşe katılan kadınların, polisin sadırısı sonucu feci şekilde dövüldükleri, bir kadının ayağının kırıldığı, birçok kadının yedikleri dayak sonucu bayıldıkları, gözaltına alınan tüm kadınlarda atılan dayak nedeniyle morluklar oluştuğu bilgisi gelmiştir.

Yürüyüşe derneğimizi temsilen katılan yönetim kurulu üyemiz Leman Yurtsever de polislerce dövülerek gözaltına alınmıştır.

Kopenhag Kriterleri’nden, Avrupa Biriliği’nden söz eden, “Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi”ne imza atan Türkiye, bir kez daha sözünde durmadı.

Yönetenlere bir kez daha sesleniyoruz; Bilmelisiniz ki; demokratikleşme, sivilleşme ve barışın asıl teminatı olan kadınları susturamayacaksınız.

Bizler insan hakları savunucuları olarak, bir kez daha ırkçılığa, yoksulluğa, şiddete hayır diyor, başta İçişleri Bakanı ve Düzce Emniyet Müdürü olmak üzere istifaya davet ediyoruz.

İHD İstanbul Şubesi
7 Ekim 2000